2009
11.11

Autor:  The Doom 64 TC Team (2003)

Ať se nám to líbí nebo nelíbí, Doom se již nevyskytuje pouze na teritoriu našich domácích miláčků – PC strojů, ale pronikl i na jiné platformy. Jistě, PC je jeho “rodnou hroudou”, ale tak jak rostla popularita celého doomovského kultu, objevovaly se postupně konverze různých verzí Doomu i na jiné formáty. SNES, 3DO, GameBoy Advance, Sega 32, Sega Saturn, Atari Jaguar, Macintosh, Sony Playstation, X-Box 360, v podobě Doom RPG i na mobilní telefony (zdroj – MobyGames).

Další konzolí, na kterou byl Doom portován v produkci firmy Midway, je Nintendo 64, pod názvem Doom 64. Na rozdíl od dalších platforem, kde se tvůrci snažili spíše zachovat původní feeling hry, jsou zde oproti původnímu Doomu jisté rozdíly. Patrná je zejména vylepšená grafika, modely nepřátel jsou v pseudo 3D zpracování, najdeme větší sprity, rolující nebe, nové textury. Byli zahrnuti 2 noví nepřátelé a dokonce nová zbraň. Zvuky byly převzaty z PCX verze a připravena byla nová ambientní hudba. Hra obsahuje 32 nových původních levelů, vytvořených nejlepšími mappery najatými firmou Midway. Oproti původní hře byly bohužel vypuštěny některé nepřátelské postavy, hlavně díky limitům konzole Nintendo 64. Z negativních aspektů hry je nutno zmínit hlavně ovládání na původním ovladači konzole, které oproti klasickým periferiím na PC bylo pomalejší (zdroj – Doom Depot).

Možná se ptáte, proč tady básním o Doomu pro nějaké staré Nintendo. Pro nás je podstatné to, že nadšení modeři přetvořili tuto verzi pro PC, a hlavně to, že tato konverze je volně ke stažení. Jediné co bychom měli vlastnit legálně, je doom2.wad. Autoři vytvořili svou konverzi na Doomsday enginu, k původním 32 úrovním přidali navíc dalších 6 levelů, textury, zbraně i nepřátelé jsou ve vysokém rozlišení. Převzata je grafika, zvuky, hudba (dokonce ve dvou kvalitativních verzích), noví nepřátelé. Tedy prostě všechno, co bylo pro Nintendo verzi typické. Jediné co chybí, je multiplayer, díky jistým technickým obtížím. V roce 2005 byly ještě vytvořeny Outcast levely s dalšími 7 novými úrovněmi a dokonce i čtyřmi novými nepřáteli !

Původní Doom 64: Absolution jsme doposud prošli zhruba z jedné poloviny. Grafika je výborná, ačkoliv není plně 3D jako kupříkladu Quake, způsob výstavby úrovní vychází z původního Doomu, což je vidět zejména na mapě levelu. Doomeři zvyklí na své kostičky zde spláčou nad výdělkem, grafika je optimalizována pro vyšší rozlišení. Hudba je ambientní na pozadí, příjemně doplňuje napínavou atmosféru. Zvuky, zejména zbraní, trhají uši, myšleno samozřejmě v pozitivním smyslu. Zejména když se spustí rotační kulomet, tak je to pěkný hukot. Majitelé aparatur s kvalitními basy jsou zde ve výhodě.

Pokud bych měl hodnotit hratelnost, tak ji lze zařadit někam mezi Dooma a Quaka. Frenetická likvidace mutantů je podobná Doomu, stavba úrovní a celkový dojem je do určité míry odpovídající Quaku. Akce má spád, v designu úrovní nejsou žádná hluchá místa, jsou zahrnuty i různé secrety, které ale většinou nevyžadují proklepávání zdí a podobné manévry, na které jsou zvyklí hráči klasického Dooma. Klávesa pro použití či otevírání zde není nezbytně nutně potřeba, podobně jako v Quakovi se spínače a dveře otevírají, když do nich hráč narazí. Při hraní jsem si ji raději pro urychlení nastavil, jelikož někdy stlačení spínače chvíli trvá při použití výše popsaného manévru. Ve hře funguje mouse aiming, není zahrnuto skákání, jež ale není nutné. Po dohrání hry by mělo být zpřístupněno cheatem. Hra je na vyšší obtížnosti docela výzvou, časté jsou různé berserkové pastičky, kdy hráč zůstane zavřen v místnosti s hordou nažhavených nepřátel. Takže obtížnost je třeba volit uvážlivě.

Já osobně mám z celé hry velice dobré pocity a dojmy. Je třeba ocenit práci designérů hry, kteří bez nároku na honorář přinesli PC komunitě perlu z konzolové historie, jež by mohla zůstat v zapomnění. Někteří zarytí doomeři mohou prskat, že to není ten pravý Doom, což je pravda. Ale já si naopak myslím, že ty nováčky, co se starým Doomem nepřišli do kontaktu, by mohla novější grafika přivést k zahrání té staré dobré hry, která pomohla rozvinout žánr 3D akcí.

Takže přátelé, jestli si nechcete nechat uniknout perlu doomovských konverzí, mrkněte na odkazy. Doom 64: Absolution opravdu stojí za zahrání ! Stahujte z oficiálního downloadu na Doom Depot.

UPDATE (2/2012):

Tak jak plyne čas, tak i internetové odkazy mizí z pavučiny World Wide Webu. A tak bohužel i server www.doom2.net, na kterém se nacházely veškeré downloady pro Doom 64: Absolution na stránkách Doom Depot, zmizel zřejmě v prachu dějin. Takže jen pro připomenutí a z nostalgie jsem upravil níže uvedené a nedostupné odkazy z tohoto serveru informacemi z webového archivu. Bohužel downloady jsou většinou nefunkční. A tak jsem připravil ke stažení předinstalovaný instalační balíček z hloubi mého harddisku, obsahující kompletní Doom Absolution včetně Outcast levelů a hudebního doprovodu. Stačí balíček rozbalit, nejlépe do kořenového adresáře C: a následně si doplnit soubor DOOM2.WAD.

I vývoj Doom Absolution byl již ukončen a místo něj máme nyní k dispozici Doom64 EX. Jde ještě o věrnější zpodobnění původní konzolové hry pro PC, bohužel pro jeho spuštění je vyžadována ROM hry Doom 64 z konzole Nintendo. Což tedy vylučuje z legálního použití většinu běžných hráčů, nemajících někde na půdě nebo ve skříni starou konzoli, natož pak cartridge s originálním Doomem 64. Na oficiální stránce jsou k dispozici všechny potřebné informace.

UPDATE (7/2013):

Pavel Ullrich se pilně pustil do hraní a výsledkem je nová sada pěkných screenshotů ve vysokém rozlišení, kterými jsem nahradil původní obrazový doprovod převzatý z Doom Depot. Pro zájemce je níže připraven i balíček s kompletním souborem obrázků poskytujících obrázek o hře.

UPDATE (5/2014)

Server Doom Depot je zase funkční, a tak jsou odkazy upraveny do původní podoby. Doufám, že další editace již v budoucnu nebudou nutné.

Odkazy:

Download (Absolution + Outcast Levels)

Download (balíček pro Doombox)

Screenshoty – download

Doom 64- MobyGames popis

Review – Doom WAD Station

Doom 64 TC – The Doom Wiki

Doom Depot – úvod

Doom Depot – DOWNLOADS

Doom Depot – screenshots

Doom 64 – hudba v MP3 (včetně jiných konzolí)

Doom 64 TC – walkthrough

Videa – gameplay

Instalace:

Postačí rozbalit stažený instalační balíček do libovolného adresáře. Optimální je nainstalovat jej přímo do kořenového adresáře C: – tak jak je přednastaveno v instalátoru. Na mém počítači, pokud byly soubory nakopírovány jinde, se následně hra nespustila. Najděte si adresář: Absolution\Bin\Data\doom64\Auto\. Sem pak zkopírujte soubor doom2.wad a jeden z hudebních WAD souborů, které se nacházejí také na stránce s downloadem. Hra se spouští  pomocí souboru absolution.exe.

Zdroje:

Doom Depot, Moby Games, The Doom Wiki

24 comments so far

Add Your Comment
  1. Kolik je vůbec těch konzolových předělávek Dooma pro PC? Vím o Absolution, PlayStationTC, té pro X360 No Rest For The Living a teď jsem našel Jaguar Doom TC. Je na Wad In Progress a vyšla loni v srpnu, v readme se píše něco i music wadu, tak jsem si jej stáhl též. Dám pak na své fórum, tam jsem nedávno provedl update.

  2. Tak Jaguar Doom TC dohrán, první dvě epizody jsou z Dooma 1, ta třetí používá úrovně buď z UD nebo třetí epizody D1 + jedna úroveň byla již známá secret mapa z první nebo druhé epizody Doom jedničky. Unikátní úroveň byla pouze E3M1. Jinak jsem měl nebývalé štěstí na secrety, nářezovou hudbu a skvělý odsýpání při hraní.

    Ty linky na Doom Depot, kde je ten Absolution, opět fungují, ale v lednu mi tenhle web myslím taky nešel. A je k dispozici i nová verze Doomsday enginu http://www.dengine.net/windows Snad v ní tahle konverze půjde.

  3. Omlouvám se za pozdní reakci, užíval jsem si dovolené.
    Z konzolových předělávek mám za sebou pouze Absolution + Outcast Levely. Ty další (Playstation a Jaguar verze ) jsem nezaregistroval a pro mě osobně nemají valný význam. Domnívám se totiž, a Tvoje dojmy z hraní Jaguar verze mi to potvrzují, že budou z většiny založeny na původních verzích Dooma nebo Dooma 2. Jen možná budou graficky, zvukově či hudebně vylepšeny a obohaceny.
    Vyzkoušel bych si asi tu verzi pro Jaguar, která ve své době měla pověst graficky podstatně vylepšeného Dooma.
    No Rest for Living je originální verze přímo pro XBox a hraní na PC je t.č. v podstatě nelegální využití ripnutého WADu. Takže zde se o konverzi v podstatě nejedná.

    Doom Depot už znovu funguje, docela dlouho byly stránky nefunkční. Zatím vyčkávám, jak dlouho mu to vydrží, takže jsem zatím neupdatoval článek.

  4. Jak je to s tím No Rest For The Living samozřejmě vím, jen jsem jej uvedl, když taky existuje PC verze 🙂 K PlayStation TC vychází updaty též pravidelně, viz ten Colonial Marines, takže tu někdy zkusím. Absolution jsem momentálně rozehrál, vcelku pěkný. Ta změna je patrná v designu, kdy je víc do výšky, nepřátelé jsou velcí, má to takový ten reálnější feeling. Na mě osobně ty první levely působí jako nějaký mod do UT, zkrátka pořád klasická střílečka, ale už je vidět ta odchylka od stylu Dooma. Jinak mi AVG antivir označil Absolution.exe jako infikovaný soubor, zřejmě falešný poplach. U čistě free programů k modům se mi to děje ale docela často, i SDL port k Wolfovi 3D ten antivir nemá rád.

  5. Tak po roce opět pokračuji ve hraní, AVG už mi nic momentálně nehlásí. Je to fakt dobrá řežba, s rytmickou hudbou, častými zákysy a perfektní grafikou. Jedu tu Doomsday verzi, byť letos vyšla i pro GZDoom, tam se mi ale nelíbily barvy. A chtělo by to nějaké kvalitnější screeny ze hry, popř. udělat nějakou galérii, protože Doom 64 Absolution u mě vypadá o dost líp, jak na zdejších obrázcích.

    A ještě jedna věc, poslední screen v článku je špatně linknutý, jelikož vede na stažení souboru s modem, nikoli na full velikost daného obrázku. Taky odkazy pod článkem už nejsou plně aktuální.

  6. Díky za připomínky.
    Článek je převzatý ještě z původního blogu, takže jsem ponechal obrázky, tuším převzaté z Doom Depot. Na chybu u posledního obrázku se mrknu.
    Ohledně odkazů – které odkazy nejsou aktuální ? Ponechal jsem linky na Wayback Machine z doby nefunkčnosti stránek. Budu muset upravit link na screenshoty, které se kompletně nezobrazují. Ale jinak mi vše funguje.

  7. Sedmý odkaz Doom Depot – screenshots sice vede na archivovaný Doom Depot, ale ty screeny tam už nejsou dochované. myslel jsem, že obrázky v tomto článku jsou z tvého hraní. Tím se tedy ta nízká kvalita vysvětluje. Já jsem z toho vizuálu dost vyjevenej, takže se mi ty zdejší screeny nelíbí 🙂

  8. Link opravím – změním odkaz na aktuální stránku.
    Pokud by se Ti chtělo při hraní dělat screenshoty, mohl bych použít ty Tvoje.
    Při mém hraní vizuál odpovídal screenshotům, ale je fakt, že jsem grafiku nijak nevylepšoval.

  9. Jj, ty screenshoty sám pořídím. Až to dohraji, pošlu ti je. Byla by fajn nějaká samostatná galérie obrázků speciálně k téhle konverzi. Graficky jsem to také moc nevylepšoval, jen si při hraní téhle konverze a pár dalších her vždy nastavím barvy v Nvidia Control panelu na ostřejší kontrast. A ve 3D nastavení dám řadu pokročilých featur na ty různé AA a textury, takže je ve hře nyní plynulejší framerate, nejsou tam žádné hrany a vypadá to dost pěkně. Rozlišení 1920×1080.

    Kolik má Doom 64 Absolution celkově levelů? Jestli dobře počítám, tak 45, což je velmi slušné.

  10. Obrázky dám určitě do článku místo těch nynějších, galerie na WordPressu udělat nejde, leda samostatný článek. Mohl bys napsal třeba svou recenzi 🙂
    Jinak obrázky bych asi zazipoval a dal do downloadů.

    Už si to přesně nepamatuji, ale dle walkhrough celkem je 46 levelů včetně těch Outcast map.

  11. Totálně jsem zkysnul ve 13 levelu, jak se tam za mnou zavře mříž a vzadu je jedno tlačítko, nad ním žlutý klíč. Po vybití potvor se sice mříž zase zpřístupnila, ale jen částečně, jelikož zůstala kousek vysunutá. Přitom v gameplay na YT byla normálně pryč a dalo se projít zpět. Fakt nevím, taky tam byl jeden spínač na horní zdi, které se stačilo dotknout a aktivoval se, ale nemám tucha, k čemu byl. No, a kvůli bloknutému skoku nemůžu tu mříži ani přeskočit. Nepamatuješ se, náhodou?

  12. Tak vyřešeno zopakováním levelu s pistol startem, což je teda škoda, protože už nemám ty dvě silné pulzní zbraně. Každopádně z toho vyplývá ponaučení, že na začátku každé další úrovně je dobré si udělat save a průběh levelu ukládat na jiný slot.

  13. Tak je to již dlouho, opravdu nevím.
    Zákysy různé opravdu byly, takže dva sloty jsou dobrá volba, také jsem to tak praktikoval a víceméně praktikuji téměř pokaždé, když hraji starší hru, ať již Doom nebo buildovky.

  14. Tak se obávám, že těch bugů je tu nepočítaně, nebo je to způsobeno současným kompem. Fakt netuším. Opáčko jsem zatím nedával, ale v 15 levelu mi nejde aktivovat tento spínač http://imgbank.cz/images/2013/07/10/50.png Klávesa pro aktivaci dveří nebo spínačů je nastavena na E a na ostatních místech v úrovni reaguje bez problému.

    Proti klasickým zákysům nic nemám, protože jde většinou o velmi komplexně navržené levely, např. ten čtrnáctý se mi líbil. Ale zkysnout proto, že ve hře došlo k nějakému bugu apod., to to opravdu nesnáším. Leda že v té patnáctce mám ještě něco jiného udělat, ale klíče mám už troje, nepřátelé všichni sejmutí. Závěr levelu zřejmě dosažen, ale díky výše uvedenému problému se nemohu hnout z místa.

  15. No, tak fajn, má chyba 🙂 Secret exit 🙂

  16. Na bugy si nevzpomínám, tady tato úroveň byla opravdu maso, na nalezení secret levelu jsem musel použít návod a i tak to byl problém a pořádný zákys.

  17. Já koukl na YT, jinak bych se z této úrovně nedostal. Že ten skok krom itemu vede i do tajného levelu, to mi došlo až později. Nicméně k tomu místu na obrázku, kde jsem měl problém, vedly, myslím, dveře na žlutý klíč a přesto nešlo pokračovat dále, do té chodby oddělené nejspíše vysouvajícím mostem.

  18. Aktuálně 28 mapa, ale už mě to moc nebaví. Párkrát jsem propadl texturami, jednou rovnou po načtení pozice, takže opáčko levelu od začátku. Následně jsem už ukládal opatrně. V další části mapy byla zase mříže střežící spínač, přičemž z jedné strany šlo normálně mříží projít, respektive byl tam dostatečný prostor mezi ní a zdí. Úrovně mají často 20 nepřátel ve 2D mapě, třebaže jich tam poté je pětinásobně více, takže závěrečné statistiky jsou na 600 procentech zabití. Prostě detaily, jako když jsme pitvali ZoF. K tomu stačí připočíst ty dva problémy, co jsem měl předtím a o nichž už padla zmínka. Ve výsledku nic světoborného tahle konverze není. Mapy navíc, ač s dobrým level designem a nářezovou řežbou (vypíchl bych zejména tu s Mancubusy ve 27 levelu u modrého klíče), jsou dosti malé, ve srovnání s Doomem 2. Ale je samozřejmě nutno přihlédnout k cílové platformě, kterou původně bylo Nintendo 64. Ale nechci zase tuto konverzi úplně zatracovat, přece jen mě čeká ještě dost levelů.

  19. Používáš instalační verzi tady z blogu nebo Doom Depot, nebo máš nějakou novější verzi Doomsday enginu ? Já si na Tvoje popisované technické problémy při mém hraní totiž nevzpomínám.

  20. Jo, jde o tu tvou verzi z roku 2009. Jsou tam čtyři složky s datem změny 11. 11. 2009. Absolution.exe má 10. 11. 2009. Verze enginu a modu je Absolution 1.1.0.5 : doom64 Outcast 2.3.2. Takže to může být jedině novějšími OS, HW nebo ovládači. Graf. drivery mám Nvidia 311. 06 z letošního února. Ještě zbývá ta verze modu pro GZDoom nebo aktuální verze Doomsday enginu.

  21. Říkal jsem si, jestli nepoužíváš pro grafické vylepšení nějakou novou verzi Doomsday. Já jsem hrál na XPéčkách, víceméně se základním nastavením.

  22. The Absolution epizoda dohrána. Nakonec byly poslední tři mapy docela fajn a chyby se mi v nich vyhnuly. Odehráno 31 levelů. Epizoda The Outcast Levels má tedy cca 14 levelů? Jinak ta paleta barev a grafika obecně je v téhle konverzi v Doomsday Enginu poměrně pěkná. Verze Doom 64 Absolution pro GZDoom a SkullTag se už nedá stáhnout, ze zdoom fóra byla odstraněna. Ale zkoušel jsem v ní dnes první level a zkysnul v závěru. Hrát ji už nebudu, graficky navíc za moc nestojí.

  23. Na ModDB.com se objevila řada downloadů k Doom modům, krom jiného i Doom 64 Absolution. Jsou tam i detailnější zbraně právě k této konverzi http://www.moddb.com/games/doom-ii/addons .

  24. Update screenshotů velmi vydařený. Možná někdy dám opáčko v aktuální verzi Doomsday, a za použití těch hi-res zbraní.