2012
10.03

Autoři:             Leon “El Zee” Zawada & Simon “5hfifty” Rance

Titulní obrázek

Titulní obrázek

Soundtrack:     Lee Jackson & Bobby Prince

Rise of the Triad: Dark War (v článku budeme používat zkratku ROTT) je jednou z nejpodceňovanějších 3D akcí předminulé dekády, doby prvního rozpuku stříleček z pohledu první osoby. Vznikla v produkci průkopníků sharewarové distribuce, firmy Apogee, když se id Software, jejíž produkty Apogee distribuovala, osamostatnili a svoji klíčovou hru, tedy Doom, vydali ve vlastní režii. ROTT vzniklo jako konkurenční odpověď na tuto fenomenální střílečku. Bohužel úspěchu her id Softu tato v mnohém průkopnická hra nedosáhla, o čemž svědčí i ne zcela přesvědčivé recenze a také minimální podpora moderské komunity. I u nás recenzenti ve své době nebyli příliš přívětiví, v tu dobu totiž na sharewarové projekty bylo nahlíženo s despektem a v našich časopisech se recenzovalo pouze z demoverze, jak můžeme vidět z review ve Score i v Levelu.

Triad Enforcer v akci

Triad Enforcer v akci

Je otázkou, proč úspěch Doomu zadupal ROTT do země a prachu zapomnění. Hra nabídla na svou dobu převratné prvky, jako možnost vybrat si z pěti hrdinů týmu HUNT, každého s poněkud odlišnými atributy, kompletně zničitelné objekty, skoky a hrátky v 3D prostoru v podobě pohyblivých plošinek či trampolín, nepřátele v podobě digitalizovaných postav skutečných zaměstnanců firmy Apogee, arkádové prvky, nepřeberné množství zbraní na výběr, a také brutalitu v podobě výbuchy rozmetaných částí mrtvých těl nebo nezapomenutelných poletujících očních bulev.

Story

Story

Bohužel hlavní problém vidím v technologickém základu celé hry. Ta totiž vznikla ještě na bázi notně modifikovaného enginu Wolfensteina. A tak nikde nenajdeme žádné šikmé hrany, pouze rohy a kostky. I iluze 3D prostoru je vytvářena jenom díky statickým či pohyblivým gravitačním plošinkám. Jinak jsou levely kompletně ploché jako ve starém dobrém Wolfovi. Dalším důsledkem plynoucím z použitého enginu byla i nereálnost prostředí a zmíněné arkádové prvky. Zatímco levely v Doomu budily v tu dobu dojem věrného ztvárnění prostředí Marsu, tak převážně hradní sídla v ROTT měla do skutečnosti daleko. I přes určitou technologickou zastaralost jsem si ve své době hru velice užil a vzpomínky na ROTT patří k mým nejintenzivnějším herním zážitkům. Likvidace reálně ztvárněných nepřátel,  hledání nepřeberného množství secretů, různé easter eggy, to vše vytvářelo dokonalou atmosféru klasické FPS akce.

Pod palbou I

Pod palbou I

Potěšitelné je, že věrní fanoušci na hru nezapomněli, a tak jsme se vloni dočkali fanouškovského remaku v podobě hry Return of the Triad z dílny dvou designérů – Leona “El Zee” Zawady a Simona “5hfifty” Rance. A kupodivu se v podobě technologického základu této konverze spojili dva nesmiřitelní rivalové – ROTT a Doom. Hra je totiž vystavěna na Doom enginu, samozřejmě notně modernizovaném, v podobě ZDoomu (nebo GZ Doomu), aby všechny vychytávky původního vzoru mohly být plně implementovány.

Tajný level

Tajný level

Return of the Triad měl docela komplikovaný vývoj. Trval více než 5 let s různými přestávkami, včetně havárie autorova harddisku, ale nakonec byl završen úspěšným dokončením.  Autoři ve svém díle vzdávají poctu svému legendárnímu vzoru a snaží se zachovat všechno to, co věrní hráči měli rádi, a na druhou stranu vylepšit technologický základ, aby herní zážitek byl ještě lepší. Není tedy divu, že z důvodu mých příznivých vzpomínek na originál, celý můj pohled na konverzi bude zaměřen zejména na srovnávání s původním vzorem.

Hra je distribuována jako stand alone hra, což znamená, že nepotřebujeme vlastnit žádné soubory z Doomu, a potřebné komponenty hry, tedy vlastní hra a ZDoom či GZDoom, jsou striktně freeware. Je k dispozici i vlastní launcher umožňující pohodlné spouštění i konfiguraci. Hra byla vyvinuta pro ZDoom, ale běží i pod GZDoomem. Nicméně pokud si chcete užít srovnatelného vzhledu s původní hrou, použijte raději ZDoom. Pokud máte v GZDoomu nastavena grafická vylepšení, zejména vylepšené textury v Open GL sekci, v menu a úvodních obrazovkách absentuje kostičkovaný vzhled, což je vidět zejména na nápisech. Ve hře samotné již rozdíly příliš patrny nejsou. V okolí rozeseté screenshoty jsou snímány při hraní s GZ Doomem.

Romantika západu slunce

Romantika západu slunce

K dispozici je jednak dvoulevelová první epizoda The Hidden Outpost, původně při vývoji sloužící jako demo. Plná verze Return of the Triad pak obsahuje celkem sedm nových levelů a navíc jako bonus dvě tajné mapy převzaté z původního Rise of the Triad. Pokud se nám podaří proniknout do skrytých úrovní, jasně vidíme architektonické rozdíly mezi původními plochými mapami a novými vytvořenými na bázi Doom enginu. Modernizovaná architektura respektuje velkou rozlehlost původních map, ale je obohacena šikmými stěnami, různými dekoracemi, okny či průhledy, místnosti jsou uzavřeny a kryty stropy, což v mnohých starých mapách nebývalo. Četná jsou i výšková převýšení, schodiště, vodní plochy. Vidíme tedy hojné využití stavebních prvků z Doomu, ale jako celek design respektuje a zachovává atmosféru původního ROTT.

V plynové komoře

V plynové komoře

Apogee mají dlouholetou zkušenost ve vydávání a tvorbě akčních a arkádových her, než přešli k vývoji 3D akcí pod hlavičkou 3D Realms. A tak jsou zahrnuty i v prostředí Return of the Triad prvky, jež bychom spíše hledali u hopsaček. Můžeme se setkat s chrliči či plivači ohně, pohyblivými zdmi, také bodce či rotující čepele nám dokáží notně ubrat z cenného zdraví. K pohybu vzhůru nám poslouží jakési odrazové plošinky, umožňující se dostat tam, kam nevedou schody. V ne tak hojné míře oproti původní hře jsou zastoupeny i gravitační disky, buď statické, nebo pohyblivé, jež nás dokáží vysunout do vyšších sfér, kde se často nalézají bonusy či cenná kořist. ROTT měla i horizontálně se pohybující disky, které umožňovaly mnohdy daleké cesty po úrovních, tyto byly ale díky enginovým limitacím vypuštěny.

Do konverze byla přejata i jedna ze specifických nástrah původní hry, a to plyn zjevující se na některých místech po aktivaci spínače. Cílem hráče je pak rychle najít plynovou masku, aby jeho zdraví nekleslo na minimum.  Nutno konstatovat, že v Return of the Triad je tato past využita jenom jedenkrát, ale zato poměrně frustrujícím způsobem, kdy masku je třeba hledat v dlouhém bludišti a ještě větší problém je najít spínač, vypínající přívod jedu do ovzduší.

Pohled z výšky

Pohled z výšky

Ve hře všude možně nalézáme amulety, které lze sbírat. Zatímco v ROTT po sebrání určitého počtu těchto symbolů šlo získat jeden život, v Return of the Triad jako bonus dostaneme God mode, kdy jsme po určitou dobu nesmrtelní. Ano, i power upy byly v konverzi zachovány, kromě nesmrtelnosti se můžeme přeměnit v psa, který může prolézt úzkými štěrbinami a poslední možností je schopnost po krátkou dobu se vznášet jako pták.

Pokud se podíváme na nepřátele, kteří se nám postaví, tak kompletní squadra z ROTT, tedy s výjimkou bossů, je přebrána i do Return of the Triad. Jejich digitalizované postavy v Doom enginu vypadají identicky, jen se mi zdálo, že animace figur jsou možná trošku trhané, zejména u strážců uhýbajících parakotouly do stran. Ale je to možná pouze můj subjektivní dojem. Naštěstí chybí nezničitelní pancéřovaní roboti, kteří byli v ROTT poněkud nepříjemnou strastí. Pozitivně kvituji i nově stvořené bosse, v podobě roboticky modifikovaných členů týmu HUNT, kteří v kombinaci s všudypřítomnou lávou dají hráči notně zabrat.

Pod palbou II

Pod palbou II

A jak se vlastně nový ROTT – Return of the Triad hraje? Do hodnocení nepočítám dva bonusové levely přístupné z první úrovně druhé epizody, které jsou až na chybějící horizontálně se pohybující plošinky úplně stejné jako originál, takže žádné změny oproti původnímu designu nezaznamenáme. Ba naopak, pokud již máme hotovy předchozí levely, jistě si všimnete strohosti původní architektury pocházející z ROTT. Vybrány jsou naštěstí výborné levely, takže i tak nás čeká excelentní herní zážitek.

God mode v akci

God mode v akci

Pozapomněl jsem na příběh, ale ten není vůbec důležitý, i autoři se s ním příliš nepárali. Cílem první epizody je zničit továrnu na strážní roboty a plná hra přenáší tým HUNT někam na Nový Zéland, s úkolem zlikvidovat obnovenou základnu sekty Triad. Toť vše. Jak se patří na správnou doomovku, tak hlavní je akce. Likvidování nepřátel odsýpá plynule, základní vojáci používají střelné zbraně, odolní přitom nejsou, a tak si na ně vystačíme se základními smrtícími nástroji –  pistolemi a samopalem. A jelikož naše základní palné zbraně mají neomezenou munici, tak rozsáhlé prostory můžeme probíhat bez přemýšlení s prstem na spoušti, kosíce enemáky jako kuželky. Problémy někdy činí černí bojovníci poutající nás do vržených sítí. Nejlepší prevencí proti těmto útokům je včas najít sochu s nožem. V pozdějších mapách trochu přituhne, neboť nám zatápějí zejména mniši svými firebally, které nám notně mohou pocuchat fazónu. A nejvíce odolnými soupeři jsou opancéřovaní strážci vyzbrojení kulometem a vrhající granáty. Na ty jsou nejlepší těžké zbraně.

Milost !!!

Milost !!!

Máme jich několik druhů na výběr, z nichž pro mě nejúčinnější je ohnivá stěna, která promění všechny zasažené protivníky v pěkně animovanou spálenou kostřičku. Také magické zbraně najdou uplatnění, zejména dark staff střílející plasmové výboje. Excalibat, neboli basebalová pálka v magickém provedení, mi naopak příliš nesedí, zejména díky dlouhé latenci k odpalu sekundárního módu chrlícího míčky likvidující vše kolem. ROTT měl trochu handicap oproti ostatním střílečkám nabízejícím celou škálu arzenálu v nabídce v tom, že hráči umožňoval nosit jenom jednu těžkou zbraň. Pozitivně tak hodnotím nápad autorů modu, ponechat hráči všechny sebrané zbraně a možnost vybrat si tu nejoblíbenější či nejužitečnější. Samozřejmě po spotřebování munice zbraň mizí a je nutno hledat další.

Členové týmu se opravdu milují ...

Členové týmu se opravdu milují ...

Obtížnost hry je vyvážena poměrně slušně, není ani směšně lehká, ale ani zbytečně frustrující. Ani nástrahy prostředí, v ROTT mnohdy vyžadující pečlivou koordinaci pohybů, v konverzi příliš neublíží, jediný výraznější zákys byla pro mě již popsaná místnost s plynem. Ačkoliv jednotlivé mapy jsou poměrně komplikované a rozsáhlé, nějaké bloudění nehrozí, levely jsou docela přehledné, jenom jednou jsem trochu zatápal tuším ve třetí úrovni, kde autoři pracovali s výškovými převýšeními, a přehlédl jsem oblast, do které se dalo dostat skokem z výšky.

Závěrečná děkovačka

Závěrečná děkovačka

Samostatnou kapitolou Return of the Triad je souboj s finálním bossem, respektive v naší hře s bossy, kdy se nám postaví roboticky přepracovaní členové týmu HUNT pěkně pohromadě v aréně s lávou. Souboj je poměrně těžký, jednak díky palbě z těžkých zbraní rychlých a uhýbajících  protivníků, ale také díky lávě, která zpomaluje pohyb a ubírá zdraví. Autoři ale zapomněli, nevím, jestli záměrně nebo jde o designovou chybičku, na nesmrtelnost v jedné z předchozích místností. Takže jestliže si tento god mod ušetříme, dá se doběhnout s nesmrtelností k bossům a pak je jejich likvidace otázkou vteřiny. Pokud designéři chtěli, aby se hráč opravdu s bossy poctivě utkal, měl by být tento power up vypuštěn nebo umístěn tak, aby se hráč nestihl do finální místnosti s aktivovaným power upem včas dostat. Příjemným překvapením jsou vtipné závěrečné titulky a nechybí i prezentace všech hrdinů hry.

Vzhůru na misi

Vzhůru na misi

Nedílnou součástí stříleček je hledání secretů. ROTT v tomto směru exceloval, když hráče vyloženě podněcoval ke zkoumání. Design byl nastaven tak, že mnohdy bylo vidět průhledem skrytou část úrovně, což motivovalo hráče k hledání. Secrety byly jednak klasické v podobě nutnosti tlačit na pohyblivé zdi, ale také v podobě nášlapných plošinek, které vyvolaly akci v podobě posunu zdí a zpřístupnění skrytých okrsků. Často jedna aktivovaná plošinka způsobila lavinu sunoucích se zdí a několika otevřených tajných místností po sobě. Design Return of the Triad secrety nabízí také, ale bohužel není zde taková motivace k hledání, jako v původní hře, a často obsah secretů není příliš hodnotný. Takže jsem jich docela dost přehlédl, ale nijak mě to nemrzelo.

Spálená kostřička

Spálená kostřička

Pokud si všimnete po ukončení mapy obrazovky se statistikou, objevuje se i možnost bonusu. V ROTT byl hráč hodnocen za svůj um, pokud např. zabil všechny nepřátele, zničil všechny rostliny, našel všechy secrety v levelu a podobně, bonusovými body. Jejich přehled je shrnut v tomto FAQ v sekci 10. V konverzi se mně tedy nepodařilo žádný bonus získat, a to jsem si dal alespoň v prvním levelu řádně záležet na tom, najít všechna tajemství a zabít všechny viditelné nepřátele. Možná je problém v tom, že hra počítá špatně počet nepřátel, v dalších levelech se mi totiž nikdy nepodařilo zlikvidovat všechny enemáky v levelu podle údajů hry, a to jsem si cheatem zobrazil skryté oblasti a nikoho jsem již nenalezl.

Rozlehlost prostor je impozantní

Rozlehlost prostor je impozantní

I přes tyto drobné výhrady jsem byl s Return of the Triad velice spokojen a musím konstatovat, že designérům se podařil na poli doomovských konverzí výjimečný počin. Neviděl jsem zatím totiž takové přepracování jiných her na doomovském enginu, které by úplně věrně respektovalo svůj vzor, a přitom přineslo nový svěží vítr do designu. Potěšitelné je, že tvůrci na svém dílku stále pracují a opravují chybičky, a tak aktuální verze k dispozici u nás ke stažení má číslo 1.6.

Pro fanoušky moderních her mám příznivou zprávu, neboť znovuzrozená firma Apogee a studio Interceptor Entertainment připravují remake Rise of Triad na Unreal enginu. Docela se již těším, protože trailer vypadá velice zajímavě a nadějně. A jelikož Leon “El Zee” Zawada je členem autorského teamu, tak doufám, že své zkušenosti z tvorby Return of the Triad přenese i do moderní verze ROTT.

Boss fight

Boss fight

Instalace:

Konverze funguje pod ZDoomem a GZDoomem. Potřebujete instalační soubor s konverzí (najdete kousek níže v odkazu Download) a pak GZDoom (ke stažení zde) či ZDoom (tento je k nalezení tady). S prvními verzemi hry měli někteří hráči problémy, aktuální mi fungovala bez komplikací. Vytvořte si nový adresář a tam rozbalte stažené instalační soubory. Nedoporučuji instalovat do adresáře k jiným WADům, to mi pak hra nešla spustit. Pak spusťte soubor RottTC.exe a objeví se úvodní menu. V rolovacím menu si nastavte vámi zvolený engine a pak je třeba ještě nastavit cestu k příslušnému spouštěcímu souboru ZDoomu či GZDoomu pod tlačítkem File vlevo nahoře v sekci Engine Location. Pak již nastartujte buď single či multiplayerovou hru. Rozlišení a potřebné herní záležitosti si pak nastavíte přímo ve hře. Příjemnou zábavu 🙂

Odkazy:

Baseballka v akci

Baseballka v akci

Download – v. 1.6

Return of the Triad – oficiální stránky

Return of the Triad – Mod DB

Return of the Triad – recenze

ROTT Headquarters

Return of the Triad – DoomWorld forum

Return of the Triad – ZDoom forum

Dnešní článek věnujeme památce jednoho z programátorů Rise of the Triad – Williama Scarboro, který zemřel v roce 2002 na asthmatický záchvat ve věku pouhých 31 let.

10 comments so far

Add Your Comment
  1. Pěkný článek, názor na původní hru mám víceméně shodný s tvým, byť jsem hrál prozatím jen tu prodlouženou demoverzi. ROTT zřejmě dojel na své datum vydání, vyjít třeba v létě 1995, mohlo se mu dostat větší pozornosti. Každopádně hra je to originální a nadčasová, dobové recenze se vůbec nezakládají na pravdě. Vždyť takový Portal je dnes považován za velmi inovativní přístup k průchodu úrovní a ozvláštnění first-person logických her, a přitom už v první polovině 90 tých let vyšla hra, která prakticky předběhla svoji dobu, Rise of the Triad. Screenshoty z té konverze pro Doom engine jsou parádní, navození důvěrně známé atmosféry a reálií počinu od Apogee je takřka stoprocentní. Jen kdyby do téhle grafické podoby někdo převedl úplně celé úrovně a epizody i z původní hry z roku 1994, by bylo super. Nicméně z toho, co píšeš o Return of the Triad, to vypadá na dobrou práci i v dalších aspektech, byť určitá zjednodušení tu vidět jsou, ale holt žádný remake nikdy nebude stoprocentní.

    Secrety jsem měl v Hunt Begins rád a získávání bodových odměn též, mé score po úplném dohrání Rise of the Triad: Hunt Begins – Deluxe Edition.
    http://i47.tinypic.com/16qkv4.jpg

  2. Tak ten převod celé hry by byl velice rozsáhlý projekt, celá hra má 4 epizody a to by bylo opravdu nadlouho, jsem rád alespoň za tento El Zeeho projekt.
    Zkus si zahrát celou hru , shareware verze nemá všechny protivníky, a hlavně chybí bossové, kteří jsou zajímavě ztvárněni, a hlavně ten finální má docela specifický přístup k likvidaci, a navíc jeho kompletní zabíjení je rozvrženo dokonce na dva levely.
    Jinak ty bonusy na konci levelu byly pěkné zpestření a i obohacení herní náplně v levelech, nicméně v konverzi jsem opravu nedosáhl žádného.
    V původní hře byl třeba bonus za zničení všech rostlin, což v Return of the Triad nešlo, ty květináče byly prostě všude 🙂

  3. Plnou verzi Dark War určo někdy zahraji, ale měl jsem se hrou před dvěma měsíci jeden problém, a to ovládání myší. Respektive ten mouse look byl nějaký divný, s takovým jsem se třeba setkal i u Dark Forces II loni, proto taky asi nikdy nevyzkouším jeho datáč. Jelikož mi tato přehozená osa myši vždy domrví zážitek z hraní či rovnou ovládání i v jiných FPS. A mám pak problém pořádně hrát i Dooma.

  4. Myslíš v tom ROTT portu ? V původní hře tam svislá osa nebyla třeba, zaměřování nahoru bylo automatické.
    V některých portech či hrách se dá v nastavení myši ta svislá osa myši přehodit (Invert axis – nebo tak nějak), ale to předpokládám, žes to už asi zkusil najít.

  5. V menu hry přes ten port jsem to už asi zkoušel, ale nějaké nastavení je i v nabídce portu v horní liště. Nicméně nevím, co má/nemá být přesně zaškrtlé, aby ta myš šla normálně.

  6. Pro hraní ROTT kompletní mouse look není nezbytně nutný, akorát je třeba si zapnout v menu hry Autoaim, který Ti zajistí, že se hra sama zaměřuje na nepřátele, kteří jsou nahoře nebo třeba skáčou na plošince. Jinak myslím, že pohyby myší doleva či doprava problémy nedělají.

    Zkoušel jsem ten plný autoaim a ta myš se opravdu chová docela divně, místy se mouse look náhodně zasekne, aby se po chvilce vše vrátilo do normálu, a měl jsem opravdu otočený mouselook.

    Podařilo se mi to ale upravit, akorát při KAŽDÉM spuštění hry si to musíš nastavit. Zkoušeno ve verzi portu 1.64. Jak se objeví launcher portu, tak v menu Settings, po rozliknutí v položce ROTT Menu Settings (nastavuje se tam, jaké položky se objevují v menu ve hře) jsem zaškrtnul v prvním okénku Original ROTT Switches Inverse Mouse (defaultně není zaškrtnuto, proto Ti to ve hře asi nešlo opravit). A ve druhém New Switches označit Crosshair On. Ale toto je myslím standardně nastaveno.

    Pak spustíš hru a v Options – Ext User Options – zaškrtneš Inverse Mouse a pohyby myší jsou v normálu. Tentokrát je třeba ještě vypnout Autoaim, nebo Ti hra bude zaměřovat sama tehdy, když třeba nechceš.

    Jen tedy nevím, jestli se dá v tom WinROTTu nějak docílit toho, aby se toto nastavení nějak natrvalo uložilo, na to jsem již nepřišel. Takže jediná vada, při každém spuštění hry se to musí nastavit.
    Takže snad Ti to už půjde dobře 🙂

  7. Jo, díky, pomohlo. Vyfotil jsem si screeny, abych vždy věděl co nastavit. Akorát musí být v Original ROTT Switches zaškrtnuty všechny tři volby, pak ta myš už celkem funguje a otočená není.

  8. Ano, máš pravdu, to jsem opomněl připomenout, zdůraznil jsem hlavně tu položku, která není primárně nastavena,

  9. vazne bylo pohlizeno na shareware hry s despektem?? buduli se drzet jen score, kde rott sepsuli, tak treba dooma testovali shareware verzi, terminal velocity vytahli taktez do nebes a takovy one must fall jeste vis …
    jinak v ty dobe sem mel root originalku na cd a z toho cd sem byl paff, byla tam i shareware verze “the hunt begins” a spousty dalsich shareware her od apogee. a co si pamatuju, tak asi nejvic sem byl vydrenej s brachem z wacky wheels :))
    a rott jako takovy jsem ani nedohral do konce, nebavilo me to, sice sem uchcaval z toho jak muzu rozstrilet skla, vytraze, svetla, jaky to melo krutoprisny zbrane, ale byla to udesna nuda. az moc rozsahly levely, ve kterych sem bloudil, fakt tragicka mapa, a engine obecne. nektery textury byly zvoleny tak, ze v tom hranatym enginu me za chvilu zacala bolet hlava :))
    atd atd, ale toto vse samozrejme neznamena, ze si dneska prvni level nezahraju ve winrott a ze nejsu uplne u vytrzeni z toho videa na novy rott a jeho soundtracku :))

  10. Stačí si přečíst první odstavec recenze ROTT ve Score a ten despekt pochopíš. Samozřejmě ne všechny shareware hry byly hodnoceny špatně, ale ty Tebou uváděné pecky jsou jenom špička ledovce a v podstatě AAA hry a o zbytku rozsáhlé sharewarové scény se vůbec nepsalo. A jak vidíš, třeba ty Wacky Wheels to byl opravdu nářez 🙂