2012
12.31
Titulní obrázek

Titulní obrázek

Autor: Chubzdoomer (2012)

Pokud jste před rokem četli moje Novoroční rozjímání, určitě jste si všimli doprovodného videa pod článkem, pod názvem If Doom was done today. Naivně jsem se domníval, že jde pouze o video a nenapadlo mě, že může jít o funkční modifikaci pro Doom. Až letošní, trochu opožděné vyhlášení Cacowards způsobilo, že se mi v hlavě trošku rozsvítilo. V letošním roce totiž ocenění Mockaward za humorný WAD získal právě následovník – mod Call of Dooty II: Green Ops. A jelikož je dnes Silvestr, den, kdy se loučíme se starým rokem a o půlnoci vítáme rok nový, a všichni se zpravidla se sklenkami dobrého moku veselíme, je ideální čas tento parodický WAD krátce posoudit.

Auvajs !!!

Auvajs !!!

Call of Dooty II: Green Ops je zdánlivě humorná modifikace pro Doom II, kdy se hráč ocitá v kůži desátníka Taggarta (ne, nejde o známého britského seriálového detektiva), jenž je vyslán pátrat po ruských nukleárních zbraních. Příběh je podáván, jak je zvykem v Call of Duty seriích, ve formě různých časových předělů, takže kromě boje s nepřáteli se setkáváme s pozdější Taggartovou torturou, kdy se jeho mučitelé z něj snaží vylákat význam klíčových karet z Doomu.

Úvodní menu

Úvodní menu

Hlavní součástí hry je kratičká kampaň, kdy ve stylu Modern Warfare her plníme zadané úkoly z velitelství. Bohužel více než s bojem se setkáme s četnými zdržujícími momenty – cut scénami, dialogy a komunikací s velitelstvím, tréningem, otevíráním dveří, získáváním achievementů. Celá kampaň trvá pouhých deset minut. Hráč je přenesen do notně upravené (a zkrácené) mapy E1 M2, umístěné ale do druhého Doomu. Je vidět, že si autor dal velkou práci s detaily. Úvodní menu vypadá podobně jako v Modern Warfare – Black Ops, nově je hra obohacena novou grafikou achievementů, dabingem (!), novým hudebním doprovodem. Při hraní si připadáme jako hlemýždi, protože je notně zpomaleno tempo Taggartovy chůze a bohužel nijak urychlit nelze. Střelba je podobná jako v Doomu, ovšem při zranění se objeví klasická hláška známá z moderních her a obrazovka se zbarví krvavými šmouhami.

Zombies útočí

Zombies útočí

Celou dobu procházení single playerové kampaně mi cukaly koutky, protože momenty známé z moderních her jsou dovedeny ad absurdum a v prostředí Doomu působí nesmírně legračně. Ovšem pokud se zamyslíme, a myslel to tak i autor, nejde v podstatě o parodii, ale o Chubzdoomerovo mínění o moderních hrách. Bohužel mají tyto myšlenky racionální jádro, a tak vyznění konverze není příliš k smíchu. Ačkoliv jsou totiž negativní prvky z moderních her v Call of Dooty řádně koncentrovány, určitě se každý z nás setkal při hraní moderních stříleček s detaily, které řádně hnou žlučí a kazí jinak kvalitní zážitek. Bohužel hráči nových her to zřejmě takto chtějí. Jinak by hry z Modern Warfare série nešly na dračku jako doposud.

Achievement

Achievement

Součástí hry ale není jenom mise pro jednoho hráče. V menu nalezneme  také položku Zombies. Ta nás přenese do osamělé základny, jež je napadena příšerami v opakovaných vlnách. Cílem hry je zlikvidovat všechny enemáky, přičemž za každého zabitého nepřátele získáme dolárky, které můžeme proměnit za munici, zbraně a různé perky v podobě zdraví, munice a pohyblivosti. Perličkou je zařazení jukeboxu, kde si můžeme volit hudební doprovod (skladba se potvrzuje klávesou CTRL, docela dlouho mi trvalo, než jsem na to přišel). Likvidace mutantů za zvuků disko hudby Ricka Astleyho je vskutku brutální :-). Tato část dokáže již zabavit déle, je docela výzvou a je vhodná i pro kooperativní hraní.

UPDATE 3.2. 2013: Díky příspěvku Des_Arthese (děkuji moc :-)) máme možnost si ještě rozšířit herní zážitek o tajnou úroveň, která je k nalezení hned na začátku v úvodním menu, ještě před spuštěním hry. Stačí jen se pomocí mezerníku vyprostit ze zajetí a můžeme se tak dostat do skryté wolfensteinovské úrovně a získat jako bonus dva achievementy. Zpět do kampaně se vrátíme usednutím do křesla zpět s pomocí klávesy pro použití (za tip děkuji slovenskému doomerovi Klokimu).

Call of Dooty: Black Ops je distribuováno v několika edicích. V sekci s downloady najdete tu nejprémiovější edici – sběratelskou. Obsahuje jak dnes posuzovaný druhý díl, ale i část první, soundtrack, vyzváněcí tóny, designový dokument, ba dokonce i vystřihovánku mariňáka z Doomu, takže kromě hraní si můžete zimní večery ukrátit i lepením modýlku.

Tréning

Tréning

Od celé hříčky nečekejte žádnou dlouhotrvající zábavu, ale pro ukrácení volné chvíle a trochu zamyšlení je ideální. Pokud nehodláte instalovat, tak alespoň můžete shlédnout přiložené video.

Instalace:

Použijte WAD Call of Dooty II z instalačního balíčku a spouštějte jej klasickým způsobem pod GZ Doomem s použitím Doom II WADu. Pokud byste měli problémy, náš článek Vám poradí.

První verzi hry, Call of Dooty, je třeba spouštět s Ultimate Doom WADem.

Úprk v jedovatém plynu

Úprk v jedovatém plynu

Odkazy:

Download

Chubzdoomer – blog

Call of Dooty II – recenze na Games.cz

A jelikož vstoupíme brzičko do Nového roku, při této příležitosti bych chtěl poděkovat Martinu Schmidtovi – DJ-ovi, bez jehož pomoci by náš blog neměl svůj stálý ostrůvek v internetovém moři. A také Pavlu Ullrichovi, věrnému čtenáři a fanouškovi, za jeho články, náměty a připomínky. A všem našim čtenářům a doomerům – ať již těm věrným, nebo těm, kteří naše stránky našli náhodně či pomocí googlení, přeji do Nového roku všechno dobré a hlavně ostrý zrak, pevnou ruku a excelentní mušku, aby hraní Doomu pro Vás zůstávalo nadále vynikajícím zážitkem a skvělou zábavou. A všem českým a samozřejmě i slovenským tvůrcům map, kteří nás v roce 2012 obdařili výborným megawadem Zones of Fear, přeji mnoho dobrých nápadů, tvůrčí energie a úspěchů při tvorbě. Ať česká designérská škola zůstává nadále ve světovém povědomí.

Budu se těšit na společná setkání nad stránkami našeho blogu i v příštím roce.

4 comments so far

Add Your Comment
  1. Tak zkoušel jsem si to zahrát (teda trvalo dlouho, než sem to rozchodil, myslel jsem že zandronium aka skulltag je všemocný 🙂 ). N
    Ještě poznámka, ve hře se vyskytuje tajná lokace wolfensteina, dostane se do ní tak, že při volbě kampaně se vyskočí z křesla.

  2. Díky za tip, zmíním to v updatu článku 🙂

  3. Do hry sa da z wolfensteina vratit tak,ze si sadnes naspat do kresla klavesou use.

  4. Díky, koukám, že jsem se natolik koncentroval na kampaň, že skryté detaily mi unikly 🙂