2010
01.18

Autor: Pavel Hodek (1994)

Zatím všechny příspěvky, co zde na blogu máme, jsou věnovány zahraničním levelům či konverzím. Ale i naši tvůrci nových úrovní mají co nabídnout a sbírají ocenění na mezinárodní úrovni. Asi nejznámější je megawad Kamasutra od Adolfa “Gusty” Vojty a Jakuba “Methoda” Razáka. Toto dílko patří mezi 10 oceněných nejlepších konverzí 12. ročníku Cacowards roku 2005 (ocenění uděluje server DoomWorld).  Ale tomuto souboru úrovní se budeme možná věnovat někdy příště.

Titulní obrazovka

Titulní obrazovka

Dnes bych chtěl nabídnout k posouzení a samozřejmě i k zahrání WAD Galaxia. The Ultimate Czech WAD, jak si jej pojmenoval jeho tvůrce Pavel Hodek, jinak též zvaný Czech Doom Guru.  Tento mapper je podle mého skromného názoru nejvýznamnějším představitelem české Doom scény a svou přezdívku Doom Guru nese naprosto oprávněně. Dnes již zřejmě aktivní není, ale jeho práce na komerčních konverzích Doomu 2 s názvy Hell 2 Pay a Perditions Gate podpírá oprávněnost mého tvrzení. Kdo z české Doom scény pracoval na komerčním WADu v teamu s Tomem Mustainem ?

WAD Galaxia vznikl v době rozpuku tvorby nových uživatelských úrovní v roce 1994. Takže má již něco za sebou, ale musím říci, že modifikace po stránce kvalitativní nechává za sebou mnohé z dnešních modernějších konverzí. Je určena pro původní Doom, byla obohacena novou grafikou, hudbou a zvuky zbraní. Obsahuje celkem dvě úrovně, z nichž druhá je pouze bonusová, dokreslující příběh.

Československé skladiště

Československé skladiště

Story je založeno na sci-fi komiksu, jak píše Doom Wikia, bohužel jej server blíže nespecifikuje. Ale my, díky Dewovi z idoomu, nyní víme, že se jedná o komiks Galaxia vycházející v časopisu ABC v osmdesátých letech. Popisuje příběh astronauta, který se dostane, po nehodě svého galaktického korábu Galaxia, na planetu obývanou monstrózním hmyzem. Inteligentní pavouci, kteří si podrobili zbytek hmyzí populace, drží v šachu nečetnou populaci lidí, ukrytou v podzemí. A když se jeden z obřích pavouků – otroků – prohrabe do podzemního skladiště, tak jako v mnoha příbězích doprovázejících akční hry, náš hrdina musí sebrat brokovnici, zachránit svou holou kůži a po zabití mnoha nepřátel proniká zpátky ke své průzkumné sondě, aby se mohl vrátit na mateřskou loď.

Pokud pomineme druhý bonusový level, jenž je tvořen krátkým soubojem na palubě sondy před odletem, tak hlavní úroveň je opravdu impresivní. Dohrání zabere minimálně 30 minut dle šikovnosti hráče. Jsou zapracována mnohá a pestrá prostředí – skladiště, metro i s vozovnou, podzemní koridory, v doomovkách nezbytná kanalizace (která je zpestřena tím, že bludiště se nezobrazuje na mapě, takže si musíte sami najít cestu k východu) a finální venkovní aréna, kde se probojujeme k naší galaktické sondě. Třešničkou na dortu je vězení, kde jsou drženi pavouci – otroci, v podobě mnoha Spider Mastermindů.

V pavoučím vězení

V pavoučím vězení

Z hlediska grafiky jsou zahrnuty nové textury, některé upomínající na naše společné Československo. Nepřátelé zůstávají původní. Pěkně je zpracována stanice metra – myslím že Galaxia je jediný, nebo aspoň první WAD, kde si můžeme zastřílet v pražském podzemním transportním systému. Když jsem level hrál před lety poprvé, zíral jsem s otevřenými ústy.

Také zvuky zbraní byly modifikovány. A perličkou je hudba, kterou jsem si po delším hraní pohvizdoval pěkně dlouho. Dlouho jsem přemýšlel, odkud ji znám, a až po prostudování informačních textů mi svitlo – jedná se o dnes již starodávný hit Das Boot skupiny U96.

Ač k této myšlence velikost levelu svádí, nečekejte nudné prozkoumávání chodeb a hledání tajných místností. Tato je ve hře pouze jedna, a jako bonus se při zobrazení mapy zobrazují iniciály Pavla Hodka. Průchod úrovní je velice přímočarý a provázený hektickou akcí. Obtížnost ale není nastavena příliš vysoko, takže i při Ultra Violence si užijete příjemné hry bez frustrujících momentů. Jediné zákysové místo je zmiňované vězení se Spidery Mastermindy. Tyto sice nemusíte zabít, ale při probíhání chodby se dostanete do křížové palby z jejich kulometů.

Vzhůru do Dejvic

Vzhůru do Dejvic

Co říci závěrem? Galaxia WAD byl u příležitosti 10. výročí vydání hry Doom zařazen serverem DoomWorld mezi 10 nejlepších nových úrovní roku 1994.

Takže kdo si chce užít likvidování mutantů v Praze, neváhejte a stahujte.

Instalace:

Je zcela jednoduchá, WAD soubor nakopírujeme do adresáře se ZDoomem či jiným libovolným portem a spustíme podle návodu, který můžete najít zde.

Pavel Hodek doporučuje po projítí prvního levelu pročíst příběh v informačním souboru a potom znovu spustit hru a cheatem “idclev19” hru dokončit druhým bonusovým levelem.

Zdroje a odkazy:

Galaxia WAD – Download

Galaxia WAD na Doom Wikia

100 nejlepších WADů všech dob

Galaxia WAD na DoomWorldu

Galaxia – recenze

Komiks Galaxia na internetovém archivu časopisu ABC

Galaxia – videowalkthrough 1. část

Galaxia – videowalkthrough 2. část

A aby byl náš příspěvek obohacen i hudbou, připojujeme originální videoklip melodie, která doprovází hraní levelu Galaxia.

Příjemnou zábavu :-).

4 comments so far

Add Your Comment
  1. Uaaaaaaaaa! To vězení je hnusný!!! A nechce se mi to loadovat!! A to bludiště se na minimapě zobrazuje.

  2. Myslíš to v negativním, a nebo pozitivním smyslu ? A z hlediska grafického provedení a nebo obtížnosti ? Mně to dalo taky práci tím proběhnout.
    Na jakém Doom portu to hraješ ? V GZ Doomu se mi bludiště na mapě totiž opravdu nezobrazuje.

  3. Sorry, myslel jsem to bludiště na začátku. To s tím hnusným jsem samozřejmě myslel obtížnost a už jsem to dohrál! Nejnižší obtížnost, speedrun – 28:45! Na lamu to není špatný, ne? Hraju to v Zdoomu a jsem rád, že grafiky byly součástí wadu, protože příkzová řádk nefachá (odkazuji na DOOM5.CZ). Jinak je to skvělej wad, kterej mě (kaji se) po delší době donutil spustit DooMa. A to metro – bez kometáře. Jen ten začátek by mohl být méně drastický. Mimochodem, zabil jsem sám sebe tam v tom vězení s cacodémonama, rotačákem a plasmou. Opavdu kvalitní wad.

  4. Hamba mi, že jsem tenhle historický počin vyzkoušel až teď. V dnešním měřítku by samozřejmně šlo o podprůměrnou mapu, ale na rok 1994 jde o top mapu a je přijemný, že jsme zanechali stopu v doom komunitě i v takhle ranném stádiu její existence.