2015
03.03

Autor: BigBrik Games (7. 11. 2014)

Mám pocit, že by nebylo od věci, trochu vizuálně projasnit temný grafický výzor našeho webu v podobě černočerného pozadí a temných screenshotů z nepřívětivého prostředí základen Marsu. Poslouží nám k tomu náš pohled na novou samostatnou hru na enginu Doomu v úpravě pro ZDoom, jménem Adventures of Square.

Stand alone hry mají mnohdy tu výhodu, že jejich autoři nejsou svazováni grafickou nabídkou zdrojů Doomu a mohou mocně popustit uzdu své fantazii. Pokud zmíníme ty, o kterých jsme psali na našem blogu, Barista rozvinula pozadí příběhu Doom universa, ale i přes četnou novou grafiku vizuálně pokračovala v zajetých kolejích idTech 1 enginu. Harmony si ponechala jen technologický základ a přinesla retro střílečku v úplně novém grafickém prostředí, kdy z grafiky Doomu nezbylo vůbec nic a o znamenitý a originální vzhled se postaral umělecký talent Thomase van der Veldena.

Obdobný přístup jako Thomas si zvolil tým kolem známého doomera Jimmyho Paddocka, který vystupuje pod firemním názvem BigBrik. Kromě Jimmyho sdružuje další známá jména doomovské scény, jako jsou Xaser Acheron, Richard Tarnsman Frei nebo Augustus Alfonzo Knezevich. Kolektiv designérů nám přichystal první epizodu hry pod názvem Cornered by Circles: Radial Dawn, obsahující devět levelů (z toho jeden tajný) a jako “square-ware” epizoda se stává prvním dílem plánované trilogie.

Jak můžete vidět z obrázků rozesetých mezi odstavci textu, Paddock a spol. se opravdu kreativně vyřádili. Stvořili fiktivní svět zvaný Shape Land – Země tvarů, obývaný postavičkami, vytvořenými na podkladu geometrických obrazců – ať již plochých či prostorových. Oživlé čtverce, kruhy, trojúhelníky, krychle či koule, jsou osazeny do pestrobarevné, vesele vyhlížející krajiny, plné zelené trávy, stromů, potůčků a vodních zátok, skalnatých kaňonů a jeskyní. Rovnováhu ve zdánlivě idylickém světě, kde fialoví panáčci pilně pracují a hospodaří, však naruší tajemný kult Circle of Evil – Kruh zla, který se hodlá chopit vlády v zemi. Navíc unese veledůležitého Doktora Octagona (Osmiúhelníka), který svou geniální myslí pomohl rozvinout Shape Land do věku technologického rozpuku.

Naštěstí je tu hrdina bez bázně a hany zvaný Square – ten nejčtvercovatější čtverec a jediná naděje pro postižené obyvatele Shape Landu. Jedině Square, s čadícím doutníkem v koutku úst a třímající svůj paintgun, je dostatečně smělý a může se neohroženě postavit invazi přisluhovačů kultu a jejich pomocníků. V první epizodě se probojujeme četnými zákoutími Země tvarů, abychom ve finále odpálili raketu a dostali se do vesmíru. Pokračování v pátrání po nebohém učenci bude náplní dalších dvou epizod, které jsou ale teprve ve vývoji.

Z příběhového pozadí i provedení postaviček a celého světa vůbec je vidět, že autorský kolektiv má přesně ujasněnou koncepci a grafické zpracování pomáhá rozvíjet představy designérů. Modely postaviček jsou jednoduše a sympaticky stylizovány. Jak domovští obyvatelé, tak i členové nepřátelského kultu jsou krásně roztomilí a jakoby vypadli odněkud z animáku pro publikum nižších věkových skupin. Většinu modelů postav zabírá ploché tělo a obličej zároveň, formovaný do rozličných geometrických tvarů s tenounkými, jakoby tužkou přikreslenými končetinami. Trochu jako žlutá houba Sponge Bob. Objekty obranných droidů a strojů mají naopak tělo formováno v prostorovém provedení, samozřejmě strohého formátu s respektem ke geometrickým tvarům.

Stylizované komiksové postavičky doplňuje i obdobně laděné prostředí. Lokace jsou světlé a projasněné, barvy jsou syté, textury jsou jednoduše prokresleny bez zbytečných detailů. Grafický charakter levelů se střídá, prostředí jsou pestrá a nezaznamenal jsem nadměrné opakování motivů, takže průchod mapami přináší neustále nové vizuální zážitky. Vizuál si užijí jak fanoušci retro her, tak i moderněji založení hráči. Adventures of Square přinášejí totiž dvě verze – jak pro klasický ZDoom, tak i s podporou GL možností. Můžeme si tak nastavit grafický vzhled podle svého vkusu. Adventures of Square tedy může připomínat retro hru s kostičkovaným vzhledem, nebo lze ostré hrany vyrovnat a zaoblit a hra tak vypadá daleko moderněji a atraktivněji i pro mladší hráče.

Ačkoliv charaktery postav i grafických motivů, jak je designéři prezentují, můžeme najít spíše v dětských hrách, od Adventures of Square naštěstí neočekávejte úlet v podobě skákačky či arkády, jako je třeba Sonic Robo Blast 2. Hra je zpracována v typickém pojetí 3D akce ve stylu devadesátých let. Možná bychom ji mohli přirovnat k sérii cereálních her Chex Quest. Square pohlíží na svět z vlastních očí a díky jeho pohledu nám neuniká nic z výborně zpracovaného prostředí mateřské planety.

Všech devět levelů oplývá realistickým a detailním zpracováním. Mapy jsou poměrně rozsáhlé a věrně zpodobňují krásy světa Shape Landu. Budovy a stavby jsou organicky zakomponovány do přírodních scenérií, nechybějí četné exteriérové plochy. Při průchodu hrou se seznámíme s vesničkou Squareville, prozkoumáme hlubiny kanalizace, objekty továren, v hlubinách podzemí nakoukneme do podzemních tunelů. Projdeme se předměstími velkoměsta Geometropolis a ve finální mapě se utkáme s bossem střežícím odpalovací zařízení k raketě. Máme-li štěstí, a odhalíme tajný level, pronikneme do hlubin zasněžené arktické laboratoře.

Design vychází z principů enginu Doomu, ovšem hra je obohacena o novější prvky známé z pozdějších akčních pecek na enginu Build. Stavba levelů hojně využívá skoků po různých plošinkách, plížení v šachtách a skalních průchodech. Prostorového dojmu je docíleno i využitím můstků a naopak vodní plochy mnohdy umožňují ponoření a hledání cesty pod vodní hladinou. Specifikem Adventures of Square jsou logické hádanky, kdy s pomocí náloží musíme odpálit zničitelné zdi, abychom se dostali v mapě dále či nalezli tajné místo.

Hlavní náplní dobrodružství našeho čtvercového hrdiny je lítá akce. Přes mírumilovný vzhled hry se nám tváří v tvář postaví přehršel potvůrek určených k likvidaci. Ne, ve světě Square Landu neprýští z nepřátel krev. Palba z paintgunů ale vyvolává záplavu barevných spritů prýštících z nepřátel a jejich skon je provázen explozemi kolorovaných  výbuchů. Zbrojní arzenál našeho hrdiny typově do jisté míry odpovídá vybavení mariňáka z Doomu. Někde v záhybech fialového čtvercového oděvu Square ukrývá pistole, uzi, náhradu pušky v podobě dalekonosné kuše pálící výbušné střely, i těžší kalibry v podobě víceranné brokovnice, plazmové pušky a mocného kanónu. Místo motorové pily dostaneme k dispozici defibrilátor. Potěšitelné je, že i ta nejslabší špuntovka s neomezenou municí nám může dobře posloužit k zabití i těch tužších obranných droidů při postřelování na dálku.

Početná squadra nepřátel disponuje specifickými druhy útoků, přičemž na každého z nich se uplatní jiný typ zbraně. Obtížnost je nastavena poměrně vysoko a i zkušení hráči se zapotí. Mnohé potvůrky střílí i na dálku, a tak si musíme dávat pozor i tehdy, jsou-li enemáci daleko. Navíc se naši protivníci objevují v různých kombinacích a Square je často zasypáván střelami z více stran a boj se zvrhává ve velikou melu. Někteří navíc po zabití explodují, aby byl boj ještě více veselejší.

Akční zážitek je tak pro doomery i fanoušky akčních her dokonalý. Navíc musím pochválit i level design, který vůbec nenudí a fanouškům prozkoumávání tajných zákoutí nabízí nesčetné možnosti zábavy. Mapy nejsou ploché, musíme překonávat i výškové rozdíly, abychom se dostali dál a velice často se tak můžeme z výšky kochat překrásnými scenériemi. Pro rozsáhlost levelů trvá dlouho, než vyhubíme veškerou havěť a najdeme východ. Všude se navíc skrývají tajná místa. K některým se musíme proskákat, jiné se zase ukrývají v záhybech chodeb nebo k nim vede chodbička či cesta pod vodou.

Kvalitní hratelnosti navíc přispívá i skutečnost, že autoři nevysypali všechny své trumfy z rukávu hned na začátku, novinky dávkují postupně a tak ve “squareware” epizodě neustále objevujeme něco nového. Tu nová zbraň, tu zase nový nepřítel, tak třeba kulometčík se objevuje až ve finálním levelu, pokud si dobře pamatuji. Hru doprovází jako obvykle dokonalý soundtrack z dílny Jimmyho Paddocka a spoluautorů, který je laděný optimisticky a skvěle doprovází barevnou akční řež. Zábavná je i zvuková stránka, kdy nepřátelé různě brblají a pokřikují. Square též není němý a občas hláškuje jako Duke Nukem nebo Lo-Wang ze Shadow Warriora.

Pro ty, kteří mají hru dohranou, jsou připraveny navíc Time Attack levely, ve kterých se postavíme hordám nepřátel v nově zpracovaných arénách. Cílem je v co nejkratší době vystřílet všechny enemáky v úrovni. Tyto levely jsou značně tuhé a zběsilá řežba potrápí každého doomera. Na oficiálních stránkách je avizován i “Square-Off” multiplayer, který ovšem běží na bázi ZDoomu, a jeho spouštění se provádí pomocí příkazové řádky, což je nad moje síly. Tudíž jsem online zápas vyzkoušet nemohl.

Ačkoliv se pokouším hledat zápory, žádné se mi nepodařilo najít. Snad jen nemožnost změnit zelenou barvu zaměřovače, která se ztrácí v zeleném pozadí travnatých ploch v externích lokacích. V nastaveních se sice barva dá nakonfigurovat, ale bez odezvy ve vlastní hře. Ještě jsem jedenkrát zaznamenal zajímavý bug, kdy v poslední mapě mě hra nechtěla pustit do prostoru k raketě – po vstupu moje postava okamžitě zemřela. Musel jsem level restartovat, a vše již fungovalo bez komplikací. Při dalších průchodech hrou se tato závada již neopakovala. Nejspíše nějaký nahodilý problém ve skriptu.

Adventures of Square je výbornou hrou, která přináší svěží vítr do 3D akčních vod. Nebudu hru nazývat modifikací Doomu, jelikož s Doomem má společného pouze engine. Nové originální prvky, profesionální grafické i zvukové provedení a odlehčená atmosféra je vítaným osvěžením pro milovníky akčních her a i ten, kdo nemusí Doom, ale nepohrdne atmosférou tradičních 3D akcí ze staré školy z devadesátých let, může nasávat akční atmosféru plnými doušky – určitě si hru užijete. Pokud hledáte vhodnou hru pro rodiče, kteří by rádi ukázali svým ratolestem, jaké hry se hrály ve zlatých časech 3D akcí, a nechtějí dítka vystavovat pohledu na gejzíry krve a utržené končetiny, tak Adventures of Square je ideální volbou. I když vznikla ve žhavé současnosti.

Na hře je vidět, že jí její autoři tvořili s láskou. Doufejme, že v dalších plánovaných epizodách si designéři udrží vysoko nastavenou kvalitativní laťku a přijdou s dalšími svěžími nápady. Pokud se další díly dobrodružství Square podaří zrealizovat, určitě se o nich na našich stránkách dočtete.

Instalace:

Adventures of Square je distribuován jako stand alone projekt. Což znamená, že nepotřebujeme vlastnit žádné přídavné WAD soubory. Postačí rozbalit instalační balíček, který najdete o kousek níže. Pokud preferujete vyhlazený grafický vzhled, hru spusťte souborem GLSQUARE.EXE. Pokud chcete zachovat originální kostičkový výzor, použijte druhý spustitelný soubor SQUARE.EXE. Hru jsem hrál pod GL verzí, v grafickém nastavení podobném jako v GZ Doomu si můžete vylepšit rozlišení a nastavit různé vychytávky podle síly vaší grafické karty.

Pozor ale na nastavení textur – v HQ resize mode je třeba použít MAXIMÁLNĚ hodnotu SCALE4X – při vyšších hodnotách se mi nekorektně zobrazovaly žebříky, některé textury vegetace a také nebyly průhledné textury plotů, za kterými se ukrývali nepřátelé. Je třeba experimentovat, nevím, jestli toto nastavení platí všeobecně a nebo jen na mém stroji. Po změně nastavení musíte hru restartovat, některá nastavení se totiž ihned neprojevily.

Jako druhou možnost máte na výběr stažení instalačního balíčku v podobě PK3 souboru pro použití s nejnovějšími verzemi portů z oficiálních stránek, ale nevidím důvod, proč nepoužít předinstalovanou hru – je to daleko pohodlnější.

Pokud se týká spuštění multiplayeru, tak zde bohužel nemohu sloužit. Hra běží pod ZDoom enginem, kde se multiplayer spouští pomocí příkazové řádky. Tato záležitost je pro mne jako singleplayerového hráče již mimo rozsah mých znalostí – takže vás musím odkázat na obecný článek na ZDoom Wiki, který mi doporučili sami autoři. Nicméně autorský tým plánuje po ukončení všech třech epizod uživatelsky přívětivější podporu multiplayeru ve hře, takže se hráči lačnící po vzájemných konfrontacích po internetu mají na co těšit!

UPDATE (3/2016):

Byla vydána nová verze 1.3 , a tak jsem aktualizoval linky ke stažení. Novinkou je rozdělení downloadu na dvě separátní verze – softwarovou na podkladě ZDoomu a akcelerovanou (GL) běžící pod GZ Doom enginem. Stáhněte si verzi dle vaší volby, rozbalte ji a můžete po nastavení uživatelských parametrů dle vaší libosti hrát.

Odkazy:

Download – v. 1.3

Download – v. 1.3 GL

Download – balíček pro Doombox

Oficiální stránky

James Paddock – stránky projektu

James Paddock – Bandcamp stránky

ZDoom development thread

Adventures of Square – Facebook

Adventures of Square – Cacowards

Adventures of Square – soundtrack

 

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Nedávno jsem dohrál – hodnotím celkem kladně, ač některé mapy byly fakt chaos totální!

  2. Mě hra bavila velice a ačkoliv byla místy docela tuhá, tak jsem si ji nadmíru užil.
    Nezapomeň ji ohodnotit na Databázi, zatím tam Tvoje hodnocení není 🙂