2015
07.28

 Autor: Andrew Hulshult

Správný doomer při hraní potřebuje dodržovat adekvátní režim, aby jeho tělesná schránka nepřišla k úhoně, a nezískal krční ústřel, zánět šlach nebo si nepochroumal bederní páteř od statické polohy u počítače. Nezbývá než dodržovat bezpečnostní doporučení, jež se uvádějí v manuálech, poslední dobou čím dál tím řidčeji přidávaných do balíčků s retail verzemi her. A dopřát si občasnou pauzičku od průzkumu temných labyrintů a zuřivého masakrování nebohých mutantů.

Jako zpestření při odpočinku může posloužit poslech oblíbených tracků z Doom universa, které v nepřeberném množství nabízí internet nebo Doom Radio na Liquidu. Před necelým rokem jsem se na blogu zmiňoval o kvalitní kolekci remixů skladeb Bobbyho Prince pro Doom z dílny Elguitar Toma, talentovaného norského hudebníka, které byly zpracovány v podobě “koncertního” YouTube videa Doom Concert – Knee Deep in Metal. Tom nezahálel a koncert vydal v podobě MP3 alba na Bandcampu, samozřejmě bez ruchů a šumu virtuálních diváků. Následoval pak rozsáhlejší projekt, a to souhrnná kolekce Tomových coververzí dříve publikovaných na jeho YouTube kanálu, ve vylepšené zvukové kvalitě, nesoucí název DooM Covers Remastered. Bohužel jsou tato alba placená a méně movitý doomer si může na poslech hudby zajít chuť. Tedy pokud vám nestačí poslech v prohlížeči na stránkách Bandcampu.

 Naštěstí informační sítě internetu přinesly počátkem července štědrý dárek v podobě nového projektu od samotného Andrewa Hulshulta. Pokud vám toto jméno nic neříká, tak tento chlapík s evidentně metalovým image se stal dvorním zvukařem a hudebníkem firmy Interceptor a resuscitovaného kultovního studia 3D Realms. Z jeho zvukařské dílny pochází přepracovaný hudební podkres remaku zběsilé řežby Rise of the Triad od Lee Jacksona, čerstvě k dispozici na Steamu, či kolekce inovovaných legendárních skladeb ze zlaté éry firem 3D Realms a Apogee, která doprovází sběratelskou kolekci her 3D Realms Anthology. Tento znamenitý soundtrack s názvem 3D Realms Anthology Re-rockestrated je také v prodeji, ale naštěstí se dá poslouchat volně třeba na Deezeru. Ve volných chvílích se Andrew zabývá tvorbou remaků hudby Bobbyho Prince z Doomů, jak můžete vidět na jeho YouTube kanálu.

Jako výraz díků věrné doomovské komunitě se Andrew Hulshult rozhodl vytvořit album, jež shrnuje všechny skladby z první epizody prvního dílu Doomu. Má název IDKFA – Knee Deep In The Dead a je k dispozici zcela zdarma, k volnému použití dle libosti. A jelikož je aktivním hráčem Brutal Doomu a také spolupracuje s Marcosem Abenantem, známějším spíše jako Sergeant Mark IV, autorem Brutal Doomu, ne náhodou jej umístil jako přídavek na stránky této známé modifikace na ModDB. A co obsahuje 100 MB soubor? Hlavní atrakcí je nadupaný soundtrack v MP3 formátu ve výborné zvukové kvalitě. A nejen to, skladby jsou zapracovány i do podoby WADu, takže si dílo můžete poslouchat při hraní konverzí pro první epizodu Doomu.

Album opravdu vřele doporučuji ke stažení. Jelikož je Andrew Hulshult opravdový profesionál a určitě využil při nahrávání technických možností, které mu umožňuje zázemí velkých firem,  pro které pracuje, zvuková kvalita je opravdu excelentní a zatím se mi jeví jako to nejlepší, co scéna remixů doomovského soundtracku nabízí. Navíc jsem zaznamenal určité změny v mnohdy rigidně přejímané hudbě. Například v odlišných kytarových sólech, nebo v povedeném gotickém aranžmá těch pomalejších songů dotvářejících hororovou atmosféru Doomu, kdy byly využity například simulace orchestru nebo sboru v pozadí. Pro rockově zaměřené fanoušky Doomu je IDKFA soundtrack prostě povinností.

Najdete jej na stránkách Brutal Doomu na ModDB

Přeji příjemný hudební zážitek 🙂

UPDATE:

22.7. 2016 vydal Andrew Hulshult kompletní verzi svého remasterovaného soundtracku pro Doom, takže můžeme poslouchat i stahovat přepracovanou verzi celého soundtracku Bobbyho Prince v aktuálním hudebním i zvukovém provedení.

Aktuální verzi stahujte zde

 

1 comment so far

Add Your Comment
  1. Článek updatován o aktuální, tedy kompletní verzi remasterovaného soundtracku pro Doom.