2015
11.04

Doombox

Autor: Jiří “Jvempire” Fuska (2015)

Launchbox: Jason Carr

Jak občas vídáme v různých diskusích, zejména na Facebookových stránkách, tak mnozí, zejména začínající hráči Doomu mívají problém se spouštěním her. Nám zkušeným matadorům již práce s porty připadá jako samozřejmost, ale mladým doomerům by se jistě hodilo univerzální řešení. Program, který by umožnil z jednoho rozhraní pohodlně spouštět různé hry na Doom enginu, bez složitých konfigurací a na pár kliků.

A jedno takové řešení bych vám dnes rád představil. Zaslal mi jej k otestování fanoušek našich stránek Jiří “Jvempire” Fuska a domnívám se, že jeho práce určitě stojí za zveřejnění a rozšíření do širšího povědomí.

Titulní obrazovka

Mnozí hráči znají program LauchBox – povedený organizér her, který umožňuje uspořádání vaší herní kolekce, spouštění her a podává i základní informace o jednotlivých titulech. A to vše z jedné aplikace. Disponuje skvělým vizuálním zpracováním a kromě PC her podporuje i ROM soubory z konzolí a je také kompatibilní s DosBoxem. Můžete tak v prostředí Windows pracovat se starými DOS hrami a nejen to, LaunchBox umožňuje jejich přímou instalaci z CD. Zejména tato možnost mi připadá vynikající, jelikož v DosBoxu jsem do tajů práce s CD nepronikl.

Na základech Launchboxu pracuje Jirkův Doombox. Do pěkného prostředí této aplikace byly zakomponovány informace ke spouštění těch nejdůležitějších her na Doom enginu. Takže po dodání potřebných WADů do Doomboxu můžete spouštět téměř všechny komerční hry, co vás napadnou, a to na moderní bázi GZ Doomu. Jen Master Levels využívají instalace PrBoomu.

Doombox umožňuje spouštění i externích WAD souborů, které ale musí být zpracovány do podoby instalačního balíčku, aby byly kompatibilní s programovým prostředím. Na stránkách autora je k dispozici řada add-onů, o většině z nich jsme se na našem blogu již zmiňovali. Dokonce včetně oblíbeného Brutal Doomu. Materiálu pro hraní je tedy dosti.

Import WADů

Aktuálně je k dispozici ke stažení verze 0.2. Měl jsem možnost ji otestovat a musím říci, že po vychytání drobných chybiček Doombox funguje tak, jak má. Podle instrukcí si nakopírujete WAD soubory do potřebného adresáře, spustíte program souborem Launchbox a kliknutím na ikonu hry pak spustíte příslušný titul. Přímo ve hře si dle potřeby nakonfigurujete ovládání a grafické prostředí GZ Doomu. Pokud hra nezjistí potřebný WAD soubor, nabídne se menu GZ Doomu, ve které si můžete zvolit případnou náhradu. Jedná se zejména o Doomy z BFG edice, kde vaše Doom WADY je třeba přejmenovat podle tabulky, jinak je programem nerozpoznán a nabídne se zmiňovaná nabídka portu.

Import instalačních balíčků probíhá bez problémů a je zcela jednoduchý. Ani je nemusíte mít v adresáři s Doomboxem. Add-ony jsou opatřeny grafikou titulního obrázku, což dodává vaší kolekci na vizuální atraktivitě. Prozkoušel jsem v rámci testování všechny dostupné balíčky. Spustil jsem hladce úplně všechny, jen Absolution na mém počítači vyžadoval čistou instalaci Doomboxu do kořenového adresáře C:/. Ale to není problém Doomboxu.

Kolekce importována

Doombox se podle mého názoru stává ideální platformou pro spouštění her na Doom enginu pro začínající hráče. Jednoduchá obsluha, přívětivé a pěkné uživatelské prostředí umožní zejména jim komfortní a pohodlné hraní. Jistě, zkušený hráč, který rád experimentuje, modifikuje grafiku a přidává si další externí WADy, Doombox nevyužije, stejně tak i fanoušci jiných portů než GZ Doomu. Ale pokud je třeba spustit čistou instalaci libovolné hry, v Doomboxu máte vše pohromadě.

Jirka zaslouží pochvalu za výborný nápad a jeho skvělé provedení. Jak je vidět na jeho stránkách v sekci “Připravujeme”, další balíčky s novými add-ony jsou v plánu, takže se doomeři mají na co těšit. Pokud vám chybí právě ten váš oblíbený WAD, Jirka určitě rád připraví instalační balíček. Neváhejte a klidně ho kontaktujte, určitě rád vyhoví vašim přáním. Mailová adresa je uvedena na oficiálních stránkách.

Doombox přidám do odkazů a budu pravidelně updatovat download, abyste měli vždy k dispozici aktuální verzi i od nás.

Odkazy:

Download – verze 0.2

Oficiální stránky

16 comments so far

Add Your Comment
  1. nějak se v tom zatím enchce rozjet masters levels for doom II=)

  2. Mně fungují bez problémů, postupoval jsi podle návodu ? Ty WADy z Master levels se musí rozbalit a nakopírovat do jiné složky – Doombox\Games\Doom\Masters Levels for Doom II\wads\

  3. Kdyžtak mi napiš jak se ti to chová rád pomohu problém vyřešit.

  4. Je to určitě zajímavé, ale zkoušet se mi to moc nechce. Výhodou může být větší protlačení známých add-onů, takže si je asi zahraje víc lidí.

    Co mě zaujalo, nikde tam nevidím Hell to Pay a Perdition’s Gate. Ty navíc jen tak někdo nemá, ale na WAD Archive by mělo obojí být.

  5. PavelU: Tak u Tebe bude určitý zádrhel v tom, že používáš přídavné WADy, takže Doombox nevyužiješ ve standardní podobě. Ledaže bys měl nějaký balíček na míru 🙂

    Ohledně těch dvou zmiňovaných – Jirka měl určitou obavu z legality, v naší korespondenci jsem mu psal že by bylo dobré je taky zahrnout, ale zatím je nepřidával. Je fakt, že jsou sice k dispozici na netu, ale jednoznačná deklarace, že jsou freeware, nikde není.

  6. PavelU: Problém je opravdu v licenci jak píše Libor. Ještě jsem se tomu nevěnoval dostatečně, ale nechci dávat na web něco u čeho si nejsem jist licencí. Mám v plánu se tomu pověnovat až bude volněji, případně udělám balíček bez wadů jen s obrázky… jako u originál her. Rozhodně se k tomu chci dostat a zakomponovat co nejvíce populárních projektů.

    Jinak není problém přidat do nainstalovaných balíčků další wady např. na grafiku stačí je nakopírovat a ve editu doplnit. Ale koncipoval jsem to opravdu spíše na začínající uživatele, kteří nemohou nebo nechtějí pronikat hlouběji do této problematiky.

    Řada věcí vyžaduje spložitější spouštění než jen přidání jednoho wadu. Zrovna teď pracuju na WolfenDoomovi a některé soubory vyžadovali úpravu gameinfo uvnitř pk7 souboru.

  7. Díky za vysvětlení. Možná by bylo dobré se zeptat někoho z Bethesdy a id Software, ale na Steamu a Gogu tyto dva add-ony k mání nejsou. Podobný je osud hry Gunman Chronicles. Na ModDB je ke stažení verze, která bez problému ve Steamu funguje. Osobně dohráno. Gunmana mám i krabicovku za stovku z levných knih.

    Co se Doomboxu týče, chyběl by mi asi jen Pal Plus WAD. Štělovat nastavení GZDoomu přes kopírování ini souborů snad nebude problém. Ostatní bych bych klidně oželel, takže pokud půjde zahrnout i zmíněný Pal Plus WAD, vyzkouším to. Ten nepodporuje jen Back to Saturn II.

  8. Tady je problém, že to nedělali id, ale Wraith Corporation. Ti již zanikli a otázka vlastnických práv ke hře visí ve vzduchu. Distribuci dělal WizardWorks a ty pohltilo GT Interactive, tudíž teoreticky by práva měla být u Atari.
    A jak píše Pavel Hodek ( http://dbher.cz/hp102773 ), tak mu ani nezaplatili, tudíž z hlediska českého doomera bych legalitu neřešil.
    Ta varianta balíčku bez WADu mi připadá nejelegantnější.
    Až bude někdy o těchto hrách článek tady na blogu, za sebe download link dám.

    A ještě vlastně chybí HacX – WAD je volně ke stažení u jednoho z autorů, takže tam bych se nerozpakoval jej zařadit, a to ve verzi 1.2.

  9. Než jsem se dostal od mobilu k počítači tak je to zde vysvětleno 🙂 Ještě uvidím jak to vykoumám, ale zatím je toho dost co je potřeba dodělat.
    HacX určitě bude, možná ještě o víkendu.

    PavelU: Dodat Pal Plus Wad není problém, můžu ti klidně udělat jeden upravený balíček kde bude zaintegrovaný pokud budeš mít zájem.

  10. jvempire: Jj, zájem mám. Díky Jinak používám pouze dva configy v GZDoomu. Jeden je kompatibilní s Hard Doom modem, GZDoom default, Brutal Doom a druhý s add-ony, které jsem použil u Master levelů a Armadosie. Obojí zde na blogu ke stažení. Při zkoušení dalšího wadu tedy jen nakopíruji konkrétní config s nastavením portu a hraji.

  11. No ještě mě tak napadlo, konečně se díky Doomboxu budu moci pochlubit hraním nějaké Doom modifikace na Steamu, protože jinak GZ Doom se spuštěným add-onem do Steamu přiřadit neumím 🙂

  12. ad PG mrkat semka http://www.mustaine.com/about/video-game-work/perditions-gate/

  13. Ten odkaz znám, ale netušil jsem, že je funkční. Titulní stránka Mustainových stránek totiž uvádí, že Site is down. Takže tímto je vlastně Perdition´s Gate de fakto možno přidat.

  14. Takže Perdition’s Gate je již freeware? Tím líp. Fungují i dobové pidi obrázky, napište adresu odkazu do prohlížeče a od 000 do 025 by tam měly být různé screeny. Jak je na tom tedy Hell to Pay?

  15. Toť otázkou. Nevím, že by někde někdo deklaroval, že by to bylo uvolněno. Ale vzhledem k okolnostem bych to zas až tak neřešil.

  16. Super děkuji za infrmace. Perdition´s Gate co nejdříve zpracuji.