2015
12.19

Autor: FANADICALCOWHEAD (2015)

Musím se  pochlubit, že jsem se konečně pustil i do hraní modernějších reinkarnací Doomů. Podařilo se mi tak (zatím částečně) splnit další ze svých herních restů. Jako první jsem úspěšně pokořil základní verzi hry Doom 3 z BFG edice. Třetí Doom přece nesmí zůstat nedohrán, zejména když se pomalu blíží díl čtvrtý, který se již objevil na Steamu jako předobjednávka.

I když jsem na základě mnohých kritických hlasů přistupoval ke hraní s určitou skepsí, Doom 3 mě docela svými kvalitami překvapil. Excelentní temná atmosféra a napínavé souboje v tmavých chodbách plných stínů, hororový příběh, výborné ozvučení i grafické zpracování dodnes docela slušné kvality, to vše mi poskytlo příjemný herní zážitek. Ovšem Doom 3 nelze v žádném případě považovat za regulérní pokračování. Hodnotil bych jej jako určitou boční větev v rodokmenu historie rodu Doomů – v podstatě jde o survival horor v atraktivním a osvědčeném universu stvořeného id Softem.

Nenajdeme zde masivní souboje se stovkami mutantů nebo tradiční hledání secretů  v zapadlých koutech nebo skrytých zdech. Souboje jsou spíše komorní, maximálně s několika protivníky najednou, a hledání skrytých zákoutí nahradil poslech audio a video záznamů a zkoumání mailů nalezených v PDA, abychom získali kódy k otevření boxů s cennostmi. Tato forma pátrání alespoň pro mě nebyla příliš šťastnou volbou. Jednak do jisté míry narušuje plynulost akce a také pro anglicky nezpůsobilé hráče je nestravitelná, protože monology z audiologů nejsou opatřeny titulky. Počkám asi na novou verzi dabingu od Fenix ProDabing, která by snad měla pokrývat i celou BFG edici, abych si umocnil herní zážitek.

Pro ty, co by si chtěli zopakovat zážitek v kulisách třetího dílu, a přitom by si rádi užili intenzivních soubojů jako v klasickém Doomu, bych vám rád přiblížil modifikaci DsDoom 3, jež by mohla splnit vaše očekávání. Nemám ve zvyku recenzovat WADy ve stadiu betaverzí, ale v případě DsDoom 3 udělám výjimku. Vývojářský deníček na fóru ZDoomu je totiž online již celých 6 let a aktivita vývojáře se zajímavým nickem Fanadicalcowhead je poslední dobou zcela minimální. Nicméně dostupná beta verze modifikace je téměř hotova, a ačkoliv určité úpravy a doladění by byly vhodné, předkládaný WAD soubor je hratelný velice dobře.

DsDoom 3 vznikl s cílem zachování kompatilibity s portem DS Doom, který je určen pro emulaci Doomu na handheld konzolích Nintendo DS a je založen na PrBoomu. Samozřejmě hru bez problémů spustíte s využitím běžných portů, jež jsou k dispozici pro PC. Hrál jsem v prostředí GZ Doomu, jelikož pod ZDoomem mi kostičkovaná grafika připadala docela ošklivá.

DsDoom 3 není remakem Doomu 3, ale jde o vlastní projekt autora s novým příběhem. Nicméně hlavním lákadlem pro hráče jsou jistě nová monstra z Doomu 3 upravená pro starý idTech engine a samozřejmě tuny nových textur a grafiky. Jsou zastoupeny prakticky všechny významné nepřátelské postavy, docela pěkně graficky zpracované a respektující své originální vzorce chování ze třetího Doomu. Některé jsou vytvořeny přesně podle původních monster, jiná nesou určité grafické změny, dokonce byl použit i model Wraitha z Tormentorova repozitáře modifikovaných příšer. Jiné jsou ponechány zcela beze změn, tak jako v Doomu (Revenanti, Ztracené duše).

Nové textury jsou rovněž většinou podařené a vytvářejí v kombinaci s novými potvorami úplně jinou atmosféru. Z původní grafiky tak toho moc nezbylo, změněno bylo též ozvučení a zejména skřípavé zvuky dveří jsou místy nervy drásající. Škoda jen, že hudba zůstala z větší části původní a změny v soundtracku přinášejí až pozdější mapy. Levely nejsou tak tmavé jako v Doomu 3, barvy jsou spíše laděny do světlejších tónů, ale najdou se i temnější prostory a pekelné lokace, kam nová monstra sedí opravdu dokonale. Nelíbil se mi konec jedné z exteriérových úrovní, kde hráč prochází říčními zátočinami, a modré vodní plochy nevypadají příliš pěkně.

Konverze obsahuje regulérních 30 levelů, ve fóru se sice píše i o dvou tajných mapách, ovšem tajný východ se mi nepodařilo vypátrat. Skryté levely jsem si samozřejmě prohlédnul pomocí cheatu. Zobrazil se mi jednak remake tajného wolfensteinovského levelu jako v Doomu 2, v němž jedinou změnou kromě textur a nepřátel byla odlišná lokalizace tajného východu. A druhou tajnou bonusovou mapou je – světe div se – remake prvního levelu Doomu. Takže mě ani nemrzí, že tyto levely nejsou součástí kampaně. Nepřinášejí nic nového a navíc příliš vyčnívají ze stylového zaměření projektu, takže je možná i dobře, že zůstaly schovány jen pro hloubavé nepoctivce.

Několik obrazovek mezi mapami naznačuje i přítomnost příběhové linky. Tuto by bylo dobré ještě rozpracovat i podrobněji v textové formě, ale doprovodný informační soubor chybí. Vtělujete se do role mariňáka, jemuž se podařilo jako jedinému přežít démonickou invazi z pekla někde na Marsu či Phobosu. Naviguje vás neznámý informátor, který vám klade úkoly. První misí je záchrana několika zbylých vědců, kteří jsou odříznuti v kontrolní věži. Musíte se probojovat základnou až do podzemních výzkumných laboratoří, kde se provádějí simulace různých forem prostředí.

Zde zjišťujete, že UAC pracovala na přípravě steroidu urychlujícího hojení nejrůznějších poranění. Jen málo chybělo do dokončení receptury, ale práce přerušila invaze. Nyní je potřeba získat dokumentaci ze sektoru Env-Sec-7. Postupně pronikáte až do zmíněné lokace, kde získáte přímo vzorky steroidu. Naneštěstí jsou všechny UAC teleporty blokovány energetickými poli a mariňák musí proniknout až do lůna invazních sil, aby byly tyto bariéry přerušeny. Navíc ještě, aby situace byla ještě komplikovanější,  před začátkem invaze lidé zkoušeli aktivovat obranného bota, který se ovšem vymknul kontrole a začal likvidovat vše kolem. V bojích se vám nakonec podaří najít portál, kterým na zemi proudí zlo, a vrháte se přímo do něj, abyste zlikvidovali invazi přímo v zárodku.

Na megawadu se mi líbila organická návaznost jednotlivých levelů, které navíc svým provedením a designem respektují předloženou příběhovou linku. Mnohdy nemusíte ani stisknout závěrečný spínač a po dosažení cílové mety přejdete dále, samozřejmě s nahrávací obrazovkou. A řekl bych, že autor ani neplánoval hraní map jako samostatné levely s pistol starty, jak mnozí doomeři praktikují, a designoval je jako součást kampaně. Některé mapy podle mého názoru je tak problematické jako samostatné dohrát.

Fanadicalcowhead ukazuje své designérské kvality i v podobě solidního level designu. Prezentuje spíše přímočarou výstavbu úrovní, ale též fanoušek komplexních map si přijde na své. V prvních levelech, jak postupně pronikáme chodbami základny, jsou mapy spíše kompaktnější a menší. S využitím modernějších enginových prvků mnohdy najdeme zablokované průchody s nutností zkoumání okolí a hledání alternativní cesty v podobě větracích šachet nebo průchodů kanalizací či kyselinou. Simulace různých forem biotopů pak s sebou přináší pestřejší prostředí a exteriérové lokace. Projdeme se v ledových pustinách, prozkoumáme skalnaté labyrinty, přírodní otevřené plochy i hlubinné doly.

A ve finále nesmí chybět pekelné končiny s lávou a doruda zbarvenými skalisky nebo hradními slujemi. V pekle najdeme prostorově rozlehlé mapy a zejména ta 26. je opravdu ohromná a dá se v ní velice snadno ztratit díky výškovým převýšením. Dodnes nevím, jak se mi podařilo odblokovat bariéru k východu…

DsDoom 3 nabízí plno akce, kterou umocňuje a vylepšuje využití nových monster a moderních enginových vylepšení. Zombie vojáci se mi jeví bystřejší a k jejich likvidaci potřebujete bleskové reakce, impové či modifikovaní baroni vrhají své firebally též znatelně rychleji oproti Doomu. Pozitivní je možnost sestřelení již vržené ohnivé koule nebo střely od Revenanta. Nové zážitky přinášejí i převzatá monstra. Po Wraithovi zůstává ztracená duše pokračující v útoku a nenávidět budete rychlé pavouky, zjevující se náhle a bleskově ze zálohy. Uberou nemalou porci zdraví, než stihnete adekvátně zareagovat.

Naše zbraňové instrumentárium je také kompletně převzato z třetího dílu a nabízí jak klady, tak zápory originálu. Výkonné jsou kulomet i samopal, plasmová puška je také dobře použitelná. Ovšem BFG postrádá údernou sílu mocného výboje energie a střílí pomaleji, místo motorovky máme jakýsi obušek, který je úplně k ničemu. Trestuhodně chybí dvojhlavňová medvědobijka. Brokovnice rázem svého výstřelu odhazuje nepřátele a hodí se i k postřelování z dálky. Efektní jsou výbušné barely, jež s mocnou ohnivou explozí odhazují nepřátele, což je zábavné zejména tehdy, pokud jsou sudy postaveny na vyšších platformách a rozmetaná těla mutantů pěkně padají shůry.

Obtížnost je vyvážena výborně a akce je zábavná, v pozdějších úrovních je výzva adekvátní bez zbytečné frustrace. V pozdějších pekelných mapách a zejména té 26. se mi ale nedostávalo munice, zde by možná chtělo zapracovat na lepším vybalancování. Stejně tak poctivá likvidace posledního bosse byla pro mě mezi záplavami teleportujících se protivníků nereálná a potřebná spousta vypálených raket do jeho mozku se neobešla bez použití cheatu. Tento finální démonický mozek se nachází netradičně již ve 27. úrovni.

Následné mapy dokreslují předkládaný příběh a již ve volnější atmosféře se zachraňujeme z pekla, cestujeme v kosmickém modulu na mateřskou planetu a po vyčištění zbytků nepřátelského osazenstva se dostavuje definitivní přehlídka “herců” v závěrečném defilé protivníků po završení poslední úrovně. Tedy pokud se vám podaří najít poslední a docela skrytý spínač.

Ačkoliv verze projektu DsDoom 3, kterou nabízíme ke stažení, se prezentuje jako beta a nemá oficiální stránky či odkaz ke stažení a soubor se mi podařilo získat jedině z Mediafire odkazu ve fóru, nenašel jsem zásadní chyby. Vadou je absence secretů ve dvou třetinách map, doplnit doprovodný informační soubor s credity a příběhem by také nezaškodilo. Ale i tak projekt je velmi dobře hratelný a možnost si užít pořádné akce s Doom 3 monstry mě dokonale uspokojila. Tudíž si hru určitě vyzkoušejte, myslím, že nebudete litovat.

Instalace:

Po stažení instalačního balíčku si jej rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a spustíte klasickým způsobem, jenž je popsán i v našem článku. Doporučuji GZ Doom, pod ZDoomem grafika nevypadá úplně ideálně. K dispozici je i balíček pro DoomBox.

Odkazy:

DsDoom 3 – download

DsDoom3 – balíček pro Doombox

DsDoom 3 beta – ZDoom forum thread

9 comments so far

Add Your Comment
  1. Hrál jsem sice jen pár levelů, ale taky mě to dost zaujalo. Konečně vím, proč to má onen název. Tuhle recku bych tu fakt nečekal, mazec! Na betu tedy víceméně plně hratelné, komplikovanost posledních map vypadá nadějně. Boss o něco dříve a s nedostatkem zbroje? Fíha! Cheatům se chci vyhnout. Hráno začátkem roku 2015, jak jsem narazil na funkční download, bez potíží fungovalo s Pal Plus Wadem.

  2. Možná by tě mohla zklamat absence secretů, které jsou obsaženy jenom v první třetině megawadu, pak již ne. Prvních pár úrovní je po stránce prostředí poměrně monotónní, pestrost se rozvine až po desátém levelu.
    Pokud si pamatuji, tak první dohrání jsem zvládl docela dobře, ale ve druhém jsem byl s municí na štíru, spotřeboval jsem ji téměř všechnu ve 26. mapě. A ačkoliv se při souboji s bossem povalovaly kolem rakety, nestačily mi.
    Ta 26. mapa mi vůbec dala zabrat, pobíhal jsem po levelu s téměř 100% zabitých nepřátel a stále se mi nedařilo odblokovat mříže před východem, opravdu nevím, jak se mi to nakonec povedlo. Velká výšková převýšení, snadno přehlédnutelná cestička směrem na skaliska nahoru, a k tomu docela dost nepřátel. Pěkná práce.

  3. hele, takovy dotaz … ted sem si nejak vsiml, ze clanky/recenze nejsou podepsany … mam predpokladat, ze vse pise admin??

  4. crx: Já tu mám pouze pět článků (Knee-Deep in ZDoom, The Cobra Episodes 1 – Volume II, Master Levels for Doom II, Hard Doom a Armadosia – The Mad Corridor), přičemž na většině z nich se podílel i Leebigh. Ostatní na blogu je čistě jen a jeho práce. To podepsání autora článku by tu ale nějak výrazně být uvedené mohlo.

    Leebigh: Díky za další rozbor wadu, zní to vážně zajímavě. Ty secrety oželím, holt 🙂

  5. PavelU: Autor by to mohl ještě dodělat, ale podle nulové aktivity posledních pár měsíců jsem silně skeptický

    Crx: Vždycky jsem si myslel, že autor příspěvků (tedy leebigh) vyplývá ze samotné hlavičky blogu a své autorství jsem nepovažoval za nutné uvádět. Třeba enkeli (Matthias) taky na svém blogu své články nepodepisuje.
    Články, co sepsal Pavel, jsou zpravidla uvedeny stručným úvodem a Pavel je uveden jako autor. Takže jak píše, zbytek webu je moje dílo 🙂
    Je možné, že možná na Tebe trochu zmatečně působí označování diskusních postů – někdy admin, jindy leebigh. Pokud jsem přihlášen do WordPressu, tak se příspěvek označí jako admin, pokud se přihlásím z jiného počítače, třeba v práci, tak musím vepsat mail a podepíšu se jako leebigh.

    Jestli je to významný problém, tak do článků dolů doplním jméno autora, ale nemyslím, že to je nějak podstatné.

  6. v poho chapu …
    hele, whois.net rika, ze domena doom.cz 13.12. vyexpirovala a zatim neni prodlouzena, tzn ze ted jede jeste ochrana lhuta na opetovny registrovani, jestli to padne, nekoupime si ju jako napr krizovatku na cesky stranky? 🙂

  7. To není špatný nápad, mít takový český rozcestník, akorát těch aktivních českých stránek mít moc nebudeme 🙂
    Díval jsem se letmo na Archive.org a na těch stránkách nikdy nic nebylo.

    Nemám zkušenosti s administrováním stránek, jenom umím vypisovat články do WordPressu, takže by to asi bylo na Tobě, po té technické stránce. Taky samozřejmě záleží na tom, kolik by to stálo finančně, zkus to vyzjistit, samozřejmě bych přispěl.

  8. no ja si registruju domeny n aactive24, a .cz domena stoji na rok ~220kc az na deset let za ~2200kc … jinak samozrejme se musi pockat az bude uplne uvolnena … bo zatim si ju drzijou/drzeli na business aby si za nu nabidl 5000kc a vice za prevod na tebe 🙂

  9. Tak to není zas tak moc, tak tedy počkáme, co se z toho vyvrbí 🙂