2016
01.23

Autor: John Romero (2016)

John Romero je bezesporu “enfant terrible” herní scény. Poté, co se zapsal do historie vrcholného herního designu autorským podílem na hrách Doom, Doom II a Quake, svými manýry rockové hvězdy zadupal své předchozí vývojářské kvality do země a přivedl na svět jak hráči, tak i recenzenty povětšinou negativně hodnocený propadák Daikatana. Po rozpuštění AAA studia Ion Storm participoval na různých menších mobilních či online projektech, které však do širšího povědomí rozhodně nevstoupily.

Velkým překvapením pro fanoušky, kteří již nedoufali, že se John vrátí ke svým kořenům,  byl jeho tweet z 15. ledna, ve kterém zveřejnil novou mapu pro Doom. A to po 21 letém odstupu od návrhu své poslední úrovně pro tuto nesmrtelnou klasiku! Zpráva se lavinovitě jako tsunami začala šířit vlnami internetu a sociálních sítí a článek o Johnově nové mapě samozřejmě nesmí chybět i na našich stránkách.

John Romero nám přichystal svou interpretaci levelu E1M8, původně stvořeného Sandy Petersenem. Pamatujete? Sestup do podzemí kamennou chodbou, likvidace několika překážejících prasátek a finální souboj se dvěma pekelnými barony, kteří prožívají své poslední minuty života na piedestalech pod kamennou střechou ve tvaru pentagramu. V levelu, jinak titulovaném Tech Gone Bad, se také postavíme dvěma baronům, ovšem v podstatně přepracovaném posledním sále. Než se k závěrečnému souboji dostaneme, čeká nás strastiplná pouť rozsáhlou a propletenou mapou, na rozdíl od přímočaré pouti k bossům od Sandyho Petersena.

Po opuštění počítačové stanice již víte, že to nejhorší máte před sebou. Ocelové dveře se za vámi zavírají a cítíte, že jste ještě nedosáhli svého cíle. Místa, odkud démoni přicházejí. Dosáhli jste Anomálií Phobosu, pekelné trhliny jsou všude a dokazují, že démonický portál prorůstá celou základnou. Nastal čas, najít bránu a zastavit průchod démonické invaze. Stovky vědců pracovaly v laboratoři UAC a je jisté, že portál je s ní nějakým způsobem propojen. Je čas – nabít zbraně a přijít záhadě na kloub.

Romero nám překládá rozsáhlou a poměrně obtížnou mapu. Nejen počtem nepřátel, jejichž počet se na obtížnost Ultra Violence vyšplhá na celkem 291 mutantů. Ale komplexní a složitá je i výstavba mapy. Několik budov propojených nejen exteriérovými chodníčky po kyselinovém jezeře, ale též tunely pod komplexem, také s kyselinou jako žíravým podkladem pro naše kroky.

Design se drží tradičních a osvědčených prvků stylu první epizody Doomu. Grafika je kompletně převzata z první epizody a nepřináší novinky ve vizuálním zpracování, úroveň by měla jít spustit i se sharewarovou verzí Doomu. Ačkoliv k potřebným kartám vede jen ten jediný správný směr, hráč má možnost poznat i okolí a než se dostane ke kýženému cíli, může alternativními cestami zkoumat prostředí úrovně, usnadnit si cestu likvidací nepřátel v okolí nebo získat bonusy v podobě secretů. Ale bloumání po úrovni není jen tak, protože mnohé cesty vyžadují vstoupit do kyseliny a ochranné obleky nejsou všude. Je zahrnuto množství spínačů postupně zpřístupňujících cestu dále a zejména v centrálním kyselinovém jezírku mi chvíli trvalo, než se mi podařilo najít vše, abych pokročil v průzkumu.

Poměrně obtížný, zejména v úvodu, je boj s nepřáteli a než se nám podaří v mapě zorientovat, určitě vás nepřátelé několikrát zpacifikují. Hned po prvních pár krocích se na vás mutanti vrhnou ze všech stran a navíc se několik protivníků teleportuje za vaše záda. Takže adrenalin přímo stříká z obrazovky. Propletete se mezi útočníky, nebo najdete útočiště v kanalizaci, kde ovšem kyselina také ubírá vaše zdraví? Volba je pouze vaše. Romero na nás také přichystal designérskou novinku, a to lávové praskliny v podlaze, které samozřejmě notně poškozují vaši tělesnou schránku. Postupně se kritická situace zklidní, ale i v průběhu hry se najdou místa, kde se vám mimozemští protivníci nečekaně vrhnou za záda ze zálohy.

Pěkně zpracovaná je i poslední místnost s pekelnými barony. Tentokrát není lokalizována v exteriérech, jako u originálního levelu, ale v interiéru laboratoří. Sloupy fungují jako teleporty, v nichž se kromě baronů zjevuje i doprovodná squadra nepřátel. Souboj ale není nikterak těžký, zkušený doomer ho zvládne levou zadní, spíše je třeba počkat, až se všichni zbylí enemáci objeví, abyste si mohli započítat plný počet zabitých nepřátel.

V levelu je zahrnuto celkem 10 tajných míst a věřte, ani při velkém úsilí se mi je nepodařilo všechny najít. Takže moje závěrečné statistiky činí pouze 60% odhalených secretů. A přitom některá tajemství přímo svádí, abyste je pečlivým pátráním zpřístupnili. Vyvýšený sloupek s tlačítkem či průhled na výklenek s lákavě vystaveným raketometem, pro mě bohužel zatím se zapovězeným přístupem. To jsou resty pro moje další herní pokusy.

Tato drobná frustrace plynoucí samozřejmě z mojí neschopnosti, mi nezkazila příjemný zážitek z Romerova projektu. Komplexní a náročný old school level dokazuje, že John rozhodně nezapomněl své řemeslo a designérské zkušenosti z práce s Doom enginem. Doufejme, že tato mapa není posledním výkřikem do tmy a že John nám přinese něco nového dříve, a ne až po dalších 20 letech.

Instalace:

Úroveň je určena pro první díl Doomu. Potřebujete tedy originální DOOM.WAD. Dle propozic by měl level běžet i pod sharewarovou verzí Doomu, ale nevěřím, že by existoval doomer, který by někde neměl uchovaný kompletní Ultimate Doom WAD. Ke spuštění lze využít jakýkoliv port dle vaší libosti. Spuštění provedeme nejlépe přetažením WADu E1M8b.WAD na spouštěcí soubor portu. Pokud si nejste jisti, můžete se poučit v našem článku. Ve hře můžeme začít v podstatě jakoukoliv epizodou (New Game) s požadovanou obtížností, zde začátečníkům doporučuji zvolit raději nižší na rozehrání, abyste se vyvarovali zbytečné frustrace.

Do 8. mapy se dostanete pomocí cheatu: napíšete sekvenci IDCLEV18. Číslice je třeba zadávat na numerické klávesnici! A jste přímo v Romerově říši.

Připraven je i balíček pro DoomBox od Jirky Fusky, který vás přenese přímo do akce, bez nutnosti užití cheatů. Po spuštění balíčku postačí po konfiguraci GZ Doomu spustit New Game, nastavit si obtížnost a vzhůru do hry.

Odkazy:

Tech Gone Bad – Download

Tech Gone Bad – balíček pro DoomBox

Tech Gone Bad – DoomWorld forum

Tech Gone Bad – idGames


Přiložené video demonstruje walkthrough v klasickém stylu, hrané na klávesnici.

7 comments so far

Add Your Comment
  1. Děkuji za skvělou a rychlou recenzi. Zde je ke stažení balíček pro Doombox: http://doom.fuskovi.cz/index.php?str=doom1 .

  2. Díky, přidám jej do odkazů a do textu. Předpokládám, že Tvůj balíček je nastaven na třetí obtížnost, protože je nepřátel méně než jsem měl já na UV.
    Já jsem Ti ani o balíček nepsal, protože jsem tušil, že půjde spustit jenom přednastavená obtížnost.
    Dal jsem z jistých technických důvodů přednost recenzi na Romerův level, protože jednak jde o žhavou novinku, a druhak původně plánovaný článek o Doomed Space Wars mám sice komplet připraven, akorát jsem zapomněl flashku s obrázky na pracovišti ve Zlíně, takže recenze bude asi ve středu či čtvrtek. Típat obrázky znovu se mi nechtělo 🙂

  3. ty tipes obrazky pro recenzi v praci?? :))

  4. Ne ne, flashku používám i na přenášení jiných souborů a zapomněl jsem ji v počítači 🙂

  5. Hrál jsem ten level a byl jsem v něm rozmrdán na kusy asi 20x. Děláte už recenzi na Brutal Doom v20b Starter Pack?

  6. Je v plánu, zatím jsem psát ještě nezačal, ale je na řadě po Doomed Space Wars. Dohráno již mám.

  7. UPDATE – JIrka updatoval DoomBox balíček a ten umožňuje nyní spustit hru přímo od začátku levelu Tech Gone Bad včetně volby obtížnosti. Dobrá práce !!!