2017
01.16

Je tomu docela dlouho – zhruba 2.5 roku – co jsme publikovali poslední novinku týkající se modifikace Total Chaos. Nadějně vyhlížející projekt, bořící mýty a přenášející GZ Doomem modifikovaný idTech 1 engine za hranice svých možností, se po kolekcích obrázků a prezentačních videí konečně dočkal hratelné verze. Máme tak možnost si konečně vyzkoušet Total Chaos na vlastní kůži a ne jenom slintat nad fantasticky vypadajícími screenshoty a trailery.

Po stažení takřka gigabytového instalačního PK3 souboru se ocitáme v ostrovním městečku Fort Oasis. Bývalá těžební kolonie se před 10 lety zlověstně odmlčela a vy se ocitáte před tunelem vedoucím do útrob opuštěného komplexu. Plni očekávání se vnoříte se do survival dobrodružství a musím konstatovat, že obrázky nelhaly a v pohybu Total Chaos vypadá ještě lépe, než se zdál. A Doom v něm opravdu nehledejte. Divím se, že si hra zachovává nutnost použití Doom 2 WADu. Nejen díky takřka nulovému využití původních zdrojů, ale hlavně obměněným herním stylem. Protože místo zběsilé akce vás čeká boj o holý život v hororových scenériích.

Po technologické stránce se jedná  o impresivní dílo. Hra světel a stínů, blikavé odlesky světel, špičkově zpracované textury, 3D modely nepřátel i předmětů kolem. Atmosféra, jež by se dala krájet. Mrazivý ambientní soundtrack i zneklidňující zvuky na pozadí. Autorům se podařilo navodit zlověstnou znepokojující atmosféru opuštěné kolonie, ve které opravdu nevíte, co na vás čeká. Pokud by projekt vyšel na Steamu na profesionálním 3D anginu za poplatek, ničemu bych se nedivil.

Konverze přináší tutorial a první část příběhu. Již výuka demonstruje survival atmosféru a napětí a řekl bych, že první krůčky v tutorialu bez patřičného vybavení mi možná brnkaly na nervy více, než následující “ostrý” level. Hratelnost se nese v duchu kontaktních soubojů prozatím se dvěma druhy nepřátel. Žádná střelba, používáte výhradně to, co najdete v ruinách budov. Kusy potrubí, krumpáč, kladivo. V boji nikdy netušíte, kdy se vám zbraň rozbije a vy budete muset prchat a někde najít nový likvidační prostředek. Jinak jste vydáni napospas spárům zmutovaných obyvatel.

Důležitou součástí hratelnosti je průzkum spletí chodeb a hledání klíčů k těm správným dveřím. K dispozici máte inventář, kam schraňujete nalezené jídlo a další potřebné předměty. Nutností je pečovat o tělesnou schránku. Zdraví, stamina, hlad a v alfa vezi zatím nevyužité šilenství vás nutí strategicky používat nalezené zdroje. Rány od nepřátel mohou krvácet, což vás nutí někde v úkrytu použít obvazy a lékárničky. Nebo bolest z poranění přerazit mocným douškem whisky. Naneštěstí se při používání inventáře hra nepauzuje, a tak se léčení musí probíhat opravdu někde v bezpečí.

Mé první dojmy jsou veskrze pozitivní, i když survival hororům příliš neholduji. Technologicky Total Chaos na poli Doom designu přináši doposud neviděný zážitek a ačkoliv temná a strašidelná atmosféra a výhradně souboje tváří v tvář nemusí vyhovovat každému, těším se na další novinky, co Wadaholic jakožto hlavní designér přinese.

Plány jsou velkolepé. na březen je plánována veřejná betaverze, takže k vydání finální verze již snad nezbývá tak dlouhá cesta. Těším se na nová mostra, zbraně, nové mapy a nástrahy a snad nás Wadaholic překvapí ještě něčím doposud nezveřejněným.

Instalace:

Potřebujete instalační balíček, který si stáhnete z přiloženého odkazu, aktuální verzi GZ Doomu a samozřejmě nejlépe originální DOOM2.WAD. Hru spustíme klasickým způsobem – přetažením souboru tc_super.PK3 na spouštěcí soubor GZ Doomu. Pro správnou funkčnost potřebujete v grafických nastaveních zvolit v položce Forced Aspect Ratio hodnotu 4:3, jinak se může Total Chaos zobrazovat nekorektně. Instalační instrukce přímo od autora jsou k nalezení zde. V balíčku je ještě patrně pro technické fajnšmekry profil s nastavením k programu Reshade, ale tomu příliš nerozumím, a k hraní není potřebný.

Odkazy:

Download

Total Chaos – open alpha release

 

 

7 comments so far

Add Your Comment
  1. Problém je v tom, že to DOOM už není.

  2. Mne to pripomina taku Bckovinu od City interactive. Ako tvari sa to moderne, ale limitacie a ten celkovy styl ID 1 sa nedaju odstranit\skryt. Nieco podobne som zazil, ked som hral codename Hunk – Resident Evil pre gzdoom v 3rd person style. Vyzera to uzasne, ale hra sa to fakt debilne – take tazkopadne.

  3. Ondřejek: Není, ale kořeny to v sobě má :-).

    Kloki:
    Provedením možná, nikdy to nebude AAA engine. Ale atmosféra se mi líbila, boje ačkoliv probíhaly stále stejným schematem, a výhradně nablízko, měly dynamiku.

    Ten Codename Hunk – zkoušel jsem ještě Mercenaries což byl jenom mod pro Doom – s tou těžkopádností souhlasím.
    Na ten Resident Evil čekám až to autor dokončí. U Doomera je problém, že postuje pořád nějaká videa a různé bety, ale stránku kde by byly sesumírované přehledné informace a downloady, nemá.
    Takže se jeho dílo nedá pořádně dohledat.
    Na Facebooku je jeho skupina Doomeros Inc. kde postuje informace.
    https://www.facebook.com/groups/200005023419414

  4. Na tenhle mod jsem také hodně zvědavý. Bez problému trumfne leckteré totální konverze do HL1. Odlišný styl hry, atmosféry a tak, to mi vadit nebude. Podstatný je first person.

    Co dopařil loni Jirka “Storm” Nehyba, je to opravdu lahůdka. Dobře se nalaďte 🙂

    https://czechstorm.blogspot.cz/2017/01/doparene-hry-za-rok-2016.html

  5. PavelU: já bych si chcel zahrát za toho Kocába. Včetně zalehnutí Lejly Abbásové.

  6. PavelU:
    Tak snad už zbývá jenom ladění, autoři plánují znovuzařadit i “kraftění”, což by mohlo vést ke dalšímu zpestření hratelnosti, kdy bych si třeba mohl opečovávat oblíbenou zbraň. Ty v alfě po poškození nešly dále používat.

    Ondřejek:
    😀

  7. http://www.moddb.com/mods/eternal-doom/downloads/eternal-doom-iv