2017
02.26

Autor: Enkeli33 (Matthias) (10. 11. 2016)

Recenze projektu Fucking Hexen od českého designéra Enkeliho 33, který hráčům přináší zbrusu novou kampaň pro hru HeXen: Beyond Heretic, je historicky prvním podrobným článkem o modifikaci pro tuto fantasy 3D akci na našem webu. Naše stručné preview nabídlo první základní informace. Poté, co jsem měl možnost se aktivně podílet na betatestu a ladění chyb a dohrál tento projekt celkem třikrát za všechny herní charaktery (za mága jsem Hexen hrál vůbec poprvé!), nastal čas, sdělit své dojmy z hraní a sepsat regulérní review.

Ještě než přejdu k vlastnímu hodnocení, nedá mi to a musím sdělit jedinou ryze negativní poznámku, kterou mám. Sice významně neovlivňuje vlastní zážitek ze hry, ale někteří hráči by se mohli třeba cítit dotčeni. Již název Fucking HeXen napovídá, že megawad není míněn ve zcela vážném duchu a při hraní se občas setkáváme s různými komentáři s humorným laděním. Jak již Enkeli uvedl, nemá totiž rád fantasy názvy. To na závadu není.

Co mě však mrzí, je samoúčelné a poněkud neslušné titulování hráče. Být bez zjevné příčiny označen jako děvka by možná některé citlivější jedince mohlo přece jen poněkud vyvést z míry. Mě ledacos nerozhází, takže jsem nápis přešel bez mrknutí oka, ovšem jestli je to míněno jako vtip, tak jej nepovažuji za příliš zdařilý. Asi jsem ze staré školy a dnešnímu humoru příliš nerozumím.

Ačkoliv zejména ve videotraileru se o svém díle Enkeli vyjadřuje poněkud s despektem, dlužno podotknout, že tento dojem jsem rozhodně neměl, a i když nejde o aspiranta na cenu Cacowards, betatesting i hraní hotového projektu jsem si užil. Je ale třeba respektovat hru, pro kterou je vytvořen. HeXen je fantasy titulem, a tak zejména díky převažujícím zbraním na blízko je akce pomalejší, navíc mnohdy přibržděná luštěním puzzlů a přesuny mezi huby. Což některé hráče nemusí zcela uspokojovat.

Fucking Hexen nabízí hráčům jednu epizodu, což znamená celkem šest levelů. Rozsah považuji za zcela adekvátní a vzhledem k tomu, že Enkeli tvořil projekt úplně sám, nehrozí nuda, způsobená případným opakováním nápadů či designovým stereotypem, což by se mohlo dostavit při přehnaném rozsahu hry.

Na rozdíl od HeXenu, ve kterém se designéři snažili o reálný vzhled lokací a atmosféra i levely byly spíše stísněné, Enkeli vybudoval rozlehlé levely oplývající prostorem. Jeho designový styl je již tradičně jednoduchý bez zbytečných detailů, avšak pestrý, a i přes relativně malý rozsah megawadu se mu podařilo vystřídat všechna prostředí, která jsme měli možnost vidět v původním HeXenu. Počínaje ledovými jeskyněmi, přes hradní komplexy a rozsáhlé podzemní prostory až po prostorné exteriérové dvorany.

Nechybí samozřejmě nutnost hledání nejen klíčů, ale i různých předmětů. Krystaly, zapomenuté knihy a soukolí do mechanismů, to vše poslouží jako klíč k odemknutí cesty k dalšímu levelu. Dlužno podotknout, a Enkelimu to dávám k dobru, že si odpustil sáhodlouhá bloudění a všechny potřebné propriety najdete v jednom levelu, což dodává hraní spád. Navíc jsou levely docela dobře zapamatovatelné a přehledné. Nemusíte si tak složitě vštěpovat do paměti a hledat, kde vlastně máte odemknout zámek či aktivovat spínač. Jak tomu bylo v původním HeXenu, zejména tehdy, pokud jste si nedávali pozor a nečetli doprovodné textové hlášky.

Jak je avizováno v traileru, nechybí různé nástrahy prostředí, zejména v podobě skoků přes plošinky. Zde poněkud záleží na třídě, kterou si na začátku zvolíte a pokud hrajete za nejpomalejšího mága, tak mnohdy jsem musel používat strafe jump, jinak bych se přes některé problematické úseky, které fighter zvládne s prstem v nose,  nedostal. Zdánlivě zapeklitou hádanku se spínači podél celé místnosti pomůže vyřešit nápověda ve stylu “samá voda – přihořívá”. Jen některé pasti jsou poněkud zákeřné a raději před zapeklitým nebo podezřelým místem uložte – vybrat jeden správný klíč ze tří je opravdu otázkou náhody, stejně tak nalezení správné cesty přes soustavu bloků.

V každé správné “doomovce” hraje ovšem prim akce. Fucking HeXen si v tomto směru vzal více z Doomu než z HeXenu. Zde byly boje spíše komornější, kdežto Fucking HeXen nabízí mnohde porcování opravdu “fucking” porcí nepřátel. Obtížnost ale není příliš velká, a tak problémy činí jen velká koncentrace Slaughtaurů, což jsou kentauři vrhající magické firebally a v kombinaci se štítem, který odráží střely, mohou přivodit vaše poranění. Protivných ledových mužíků Wendigů je naštěstí poměrně málo. Nepřátelé se často vyskytují ve skupinách, kde jsou promíseny různé varianty enemáků, takže ve větší skrumáži nehrozí stereotyp či nuda.

Munice je ve hře dostatečné množství, a tak vždy máte čím nepřátele likvidovat. A i kdyby vám náhodou došla, tak základní zbraň každého charakteru disponuje neomezenými zdroji. Takže se většinou podaří přežít, i když pižlání potvor nejslabším článkem vašeho zbrojního inventáře je mnohdy zdlouhavé. Souboje s bossy prokládající potyčky s obyčejnými protivníky nejsou příliš obtížné. Vyskytují se všichni “šéfové”, co nám nabídl i původní HeXen, takže díky menšímu rozsahu hry si tužší souboje užijete častěji. Jedině s fighterem byla likvidace létajícího Wyverna trošku problematická pro omezený dosah zbraňového arzenálu.

Ve hře jsou porůznu roztroušené hroby, původně se jmény autorů z Raven Software. Některé z nich vyjeví informace o příběhu a prozradí nám informace o tom, kde hledat potřebné artefakty. Jeden z nich se projevil jako zákeřná past, která vás uvrhne do propasti. A zbylé prozradí mnohdy překvapivé informace. “Nikdy nevěř vládě” – to je v současné době třeba připomínat lidem opravdu často, i když vzhledem k převažujícím voličům stran ANO a ČSSD je to asi opravdu marná snaha. A nikdy bych nevěřil, že Damned je gay. Jestli je to pravda, nám musí vyzradit sám autor.

Fucking HeXen mě bavil při všech mých třech kompletacích. Vychutnával jsem si rozdílné styly boje u všech charakterových tříd, solidní level design i přiměřeně obtížné pátrání po potřebných předmětech. Škoda, že chybí secrety, které mohly být vítaným kořením prozkoumávání map. Pro fanoušky HeXenu je modifikace povinnou volbou a pro české doomery určitě taky.

Instalace:

Při instalaci postupujeme podobně jako při práci s WAD soubory pro Doom. Jen ke hře potřebujeme pokud možno legální soubor HEXEN.WAD. Instalační balíček FH.zip si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem, přičemž Fucking Hexen by měl podporovat všechny běžné porty. Přidáme zmíněný HEXEN.WAD. Hru spustíte přenesením rozbaleného souboru Fucking Hexen.WAD na spouštěcí soubor portu pomocí souborového manažeru (Windows Explorer, Free Commander apod,). Pokud si nebudete vědět rady, napoví vám speciální článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Fucking HeXen – idGames

Fucking HeXen – Development thread

Fucking HeXen – Wads in Progress

 

13 comments so far

Add Your Comment
  1. “. Asi jsem ze staré školy a dnešnímu humoru příliš nerozumím.” – to je spíš můj takový humor, kterýmu rozumím jen já:)

    Já si každopádně myslím, že sprostý slova jsou vtipný zhruba od pěti do patnácti let. Pak vtipné přestanou být. Nakonec jsou znovu vtipné od dvacetipěti, protože už je člověk doopravdy dospělý, takže si může přestat hrát na to, jak je dospělý 🙂

    Secrety tam jsou. Náhrobek, že nemáš věřit vládě je zrovna secret. A ta otvírá tajné dveře v kapli. Ale potřebuješ k tomu ještě jiný spínač jinde 🙂

    Ještě ve Fucking Caves je secret, kam se dostaneš jen cheatem 🙂

    Každopádně, díky za recenzi 🙂

    Momentálně už si dělám první náčrtky pro můj megawad – tentokrát pro heretic. Název: Cute Heretic 🙂

  2. Sprostá slova dávkovaná střídmě a v adekvátním kontextu jsou OK, ale jejich nadužívání, třeba v rapu, se mi nelíbí.

    Fajn. akorát ty secrety pokud jsem si všiml, nejsou počítané jako secrety 🙂

    Tak to se těším, a taky by se trochu mohl pohnout Czech Box, akorát by hoši museli zapracovat, že ano :-).

  3. V Hexenovi se prece secret neda označit secret jako secret. Nikdy to neslo. Jestli jsi to nekdy videl, byla to Zdoom funkce.

  4. Teď si to jaksi nemůžu uvědomit, jak jsem to měl při hraní Hexenu a datadiskem.
    Takže v tom případě ber mou připomínku jako bezpředmětnou.

  5. Zajímavé.

    Je teoreticky možné, že nějaký sector jde v hexenovi nastavit jako secret nějakým číslem (např. číslem 68 tuším vyrobíš sektor, co způsobuje damage – např. jak je v hospůdce Floor is Lava v první mapě ve FH).

    Otázkou je, jestli to plně funguje ve Vanilla Hexen (floor is lava způsobí pád hry).

    Možná to vyzkouším 🙂

  6. tak jsem to prošel za cca 2 hoďky. ty ironický poznámky a komentáře tý hře dodali fakt jedinečnou atmosféru 🙂 líbili se. Akorát mi přišlo všude moc lékáren, pulzů,zelenejch flašek a podobnej blbostí, pak to bylo docela jednoduchý,´. Naproti tomu bych uvítal víc pochodní, našel jsem jen jednu a pár lokací bylo dost temných.
    No hrál jsem klerika, a docela jsem trpěl proti těm hordám slaughtaurů, tedy do doby než jsem měl poslední zbraň. když tam nebyli, kosení bylo mnohem zábavnější. Ale to je problém spíš Klerika, že má samý DoT dmg kterej je proti nim slabej.
    Tohle není výtka, ale holt ten Hexen není stavěn na tyhle slaguhterfesty jako třeba doom.

  7. Enkeli to tak mívá, že je v jeho levelech poměrně dost munice i powerupů. Mně to tak vyhovuje, hratelnost je pak pohodová a nemusím se příliš stresovat.

  8. DesArthes: No jo, ale já jsem dost poleno hráč, hraju vždycky na nejlehčí obtížnost a ták 😀

    Kdybych sehnal nějakýho hardcore hráče, co by byl ochotnej strávit čas tím, že by všechny tyhle lékárny a lahvičky navíc vystříhal, mohlo to být těžší, ale nikdo se mi moc nepovedl najít 🙁

  9. Matthias: Já bych se tím netrápil, mám totiž dojem, že mnoho nových projektů je primárně cíleno na ty hardcore “pařany” a tak vítám ty, které nejsou zas až tak extra těžké. Třeba ty Tvoje 🙂

  10. blbá zpráva
    ale doomworld překopal svůj web a adresy na stažení wadů přestaly fungovat

    fffffšechny

  11. Právě jsem jim tam chtěl psát, taky jsem to dneska zjistil. Download máš tady a linky postupem času asi předělám. Co už. Snad jim to vydrží natrvalo…

  12. nic netrvá věčně

  13. Linky už zase fungují 🙂

    jupíjou!