2017
05.21

Autor: Das_M (2015)

Brutal Doom je vepsán do historie jako jeden z nejznámějších a možná i nejhranějších modů pro Doom, zejména mezi mladšími doomery. Posloužil i jako zdroj dalších modifikací a úprav zbraní, grafiky či hratelnosti, ve kterých se alespoň já osobně už přestávám orientovat. Co nového nabízí třeba Brutal Doom: Black Edition nebo Project Brutality, to už ani nesleduji a na ModDB je k dispozici ke stažení celých několik stránek různých dalších vylepšení. Překvapivě málo materiálu se ale nabízí hráčům, toužícím si zahrát rozsáhlejší kampaň nebo alespoň několik map zasvěcených exkluzivně Brutal Doomu s využitím jeho inovativních prvků.

Základním a povinným megawadem je bezesporu Brutal Doom: Hell on Earth (Starter Pack) přímo od tvůrce Brutal Doomu Sgt. Marka IV, který jsme již recenzovali. Další devítilevelovou epizodu přináší projekt Operation UAC, zatím v podobě první části, kterou plánuji otestovat. Integrované prvky Brutal Doomu využívá rovněž povedený mod Vulkan, též zatím v rozsahu jedné, a jak nasvědčují zprávy z fóra, určitě ne poslední kapitoly. Ten mám již úspěšně dohraný a výhledově vám jej určitě přiblížíme v podobě kompletního článku.

Ale úplně prvním autorem, kdo se rozhodl pustit do tvorby megawadu s exkluzivním využitím Brutal Doomu, byl dle přezdívky nejspíše německý doomer Das_M. A to daleko dříve před vznikem Starter Packu. Plány měl autor vskutku ambiciózní, údajně se počítalo se 41 novými originálními levely, obměněnými monstry i vizuálními efekty a také s novým soundtrackem, dokonce na míru zkomponovaným přímo Elguitar Tomem. Projekt se rozvíjel zprvu slibně. Na oficiální Facebookové stránce vycházely stále nové aktualizace a informace, projekt podpořil dokonce samotný Sgt. Mark a ve finále byla zveřejněna ochutnávka v podobě rozsáhlé, 15 levelové demoverze.

Bohužel, přes slibný rozjezd je Beyond Hell and Earth nejspíše minulostí. Autoři modu Project Brutality si totiž přivlastnili některé materiály a nápady, které Das_M měl pro svůj megawad připraveny. A to i přes jeho aktivní odpor. Takže znechucen vzniklou situací se rozhodl vývoj ukončit. Facebookové stránky zmizely ze světa a my tak máme k dispozici pouze relativně obtížně dostupné demo a minimum informací. Je to škoda, projekt vyhlížel nadějně a bylo by jistě zajímavé jeho porovnání tváří v tvář s podobně laděným Starter Packem. Třeba Das_M změní názor, v diskusi u jeho posledního videa na něj dokonce apeluje sám Elguitar Tom.

Beyond Hell and Earth v podobě prezentačního dema nám nabízí patnáct úrovní, tedy menší polovinu kampaně. Příběh nabízí klasickou story osamělého mariňáka, bojujícího proti invazi démonických mutantů z pekla. Děj nám přibližují textové obrazovky mezi mapami. Jednotlivé levely na sebe organicky navazují, převažují futuristické tech based a sci-fi laděné lokace, každá z nich je jiná a nese unikátní nosný motiv. Zpestřením je logicky zaměřená snová sekvence obohacená survival prvky – začínáte totiž s minimálními 5% zdraví. Samozřejmě nechybí rozsáhlé a atmosférické pekelné lokace nebo také zajímavý level zakomponovaný do přírodních scenérií, navíc v písečném oparu.

Level design přináší moderní prvky v podobě víceúrovňových podlaží, skriptovaných sekvencí, kanalizace, vodních kanálů a třeba i nutnosti potápění či manipulace s vodní hladinou jako v modernějších 3D akcích. Nechybí grafická vylepšení v rámci enginu Brutal Doomu a samozřejmě nové mechaniky, jež s sebou tento mod přináší – reload, alternativní možnosti zbraní, brutalita i třeba jen kosmetické a vizuálně atraktivní, avšak relativně zbytečné a v boji mnohdy zdržující fatality.

Das_M přinesl navíc mnohá originální vylepšení. Nové a svěží jsou efekty průhledné podlahy, funkční zrcadla, a to nikoliv jen jako doplněk koupelny, aby si Doom Guy mohl poupravit pocuchaný účes. Reálná zrcadla nám umožňují vidět, co se děje za rohem, což je plně využito v adrenalinové sci-fi mapě. Efektní jsou funkční zničitelné skleněné stěny a vítanou pomocí se jeví stacionární kulometné střílny bránící nás před invazí příšer a ochranná pole, ve kterých se tupí mutanti sami likvidují.

V posledním demonstračním videu je na konci 15. úrovně předveden portál, umožňující nahlédnout, co nás čeká v další mapě. V demoverzi bohužel nebyl využit, jelikož hra tímto levelem končí. Podobně jako ve Starter Packu nám vypomáhají spolubojovníci, ovšem zde ve starší verzi enginu jsou pouze statičtí a nepomáhají v boji aktivně, pouze krycí palbou. Nicméně jejich soustředěná střelba notně dokáže zatopit dotírajícím Pain Elementálům.

Zejména v prvních úrovních jsem měl pocit respektu a návaznosti na principy originálního Doomu. Mnohé úrovně jsou komplikované s využitím více klíčů, než bývá zvykem, dokonce je implementována nová forma aktivace klíčů v podobě lebky, kterou musíme vložit na správné místo. V některých zejména pekelných mapách autor připravil hrátky s teleporty a spínači, takže fandové explorace a průzkumu si přijdou na své. Místy je třeba i bojovat i s nástrahami prostředí – například měnící se hladinou žhavé lávy, nebo přesnými skoky přes plošinky. Odpadá tak určitá linearita a překotný spád Starter Packu, mnohde se musíte několikrát vracet tam a zpět po úrovních. K nalezení je dokonce puzzle s nutností odhalení správné sekvence aktivace spínačů.

V bojích se připravte na pořádnou nálož nepřátel. A žádné zahřívání, hned první úroveň nám předloží více než stovku potvor. Ve většině map je jich kolem dvou stovek i více. Jen některé pekelné levely nebo snová sekvence jsou na protivníky komornější, což je vyváženo hutnějšími střety. Souboje s nepřáteli jsou zejména v prvních fázích pomalejší, díky stísněným prostorám, omezenému manévrování a tužším protivníkům. Ihned v prvních levelech se nám postaví kromě zombíků a impů také tužší nepřátelé jako jsou baroni, mancubusové i arachnotroni. Takže žádná selanka.

Velice solidní je osazení protivníků, mnohdy jsou důmyslně strategicky umístěni, aby co nejvíce hráče poškodili. Občas se schovávají ve skrytu za růžkem a rádi nás napadají ze zálohy. Tak jak nastupují otevřenější levely, narůstá i intenzita řeže a nastupuje nutnost rychlé reakce a kličkování mezi palbou všemožných mutantů. Občas mi bojové podmínky usnadnil level design, když se mutanti díky agresivní AI seběhli k jedinému únikovému bodu, který vedl z oblasti, a pohodlně jsem je mohl po jednom likvidovat.

Výsledkem autorovy tvorby jsou i noví nepřátelé a zbraně. Afrity – létající barony – již známe z jiných projektů, ale ďábelští mniši s plamenomety byli pro mě novinkou. Stejně tak originální zpracování mají bossové. Jednak se nacházejí ve statické podobě, kde jsou umístěni na piedestalu a musíme je postupně udolat, navíc v kombinaci s nástrahami kyselinových ploch. “Šéfové” v klasickém stylu jsou samozřejmě přítomni také. Zde musím konstatovat, že boj s nimi byl zábavnější než střety se statickými figurami.

Sada zbraní odpovídá příslušné verzi Brutal Doomu s označením 0.19. Ale novinkou je od temného mnicha ukořistěný pekelný plamenomet s opravdu excelentním vizuálním stylem a animacemi. Navíc je velmi dobře použitelný v boji, takže se stal mým oblíbeným pomocníkem v tuhých řežích. Dostupná verze Beyond Hell and Earth bohužel neobsahuje soundtrack, takže při hře jsem poslouchal výhradně ambientní zvuky, ale i tak jsem si hraní užil.

Beyond Hell and Earth je excelentním projektem. Přináší dlouhou herní dobu pro fanouška tuhé akce a zejména pro fanoušky Brutal Doomu zvláště. Hutné souboje s velkým počtem nepřátel, povedený a svěží level design a atmosféra násilí Brutal Doomu určitě upoutá hráče, kteří rádi čelí výzvám. Oldschoolový doomer zase ocení propracovaný level design a hledání cesty, kudy ven z některých spletitých úrovní. Pokud bych srovnával s oficiálním megawadem Starter Pack od Sgt. Marka, je přinejmenším na stejné úrovni, ne-li lepší, a přináší řadu inovací. Škoda, že byl vývoj modifikace ukončen, pokud by Das_M pokračoval v práci a udržel nastolený trend, čekal by nás dokonalý megawad a žhavý kandidát na ocenění Cacowards. Ale i tento nedokončený fragment designérského talentu jistě stojí za vyzkoušení a buďme za něj rádi.

Instalace:
V odkazech je k dispozici připravený instalační balíček zahrnující verzi BYHAE s 15 úrovněmi v kombinaci s potřebnou verzí 0.19 Brutal Doomu. Testoval jsem s GZ Doomem verze 1.9 a nesetkal jsem se s problémy. Vzhledem ke stáří projektu by neměla být potřeba novější verze GZ Doomu. Instalační balíček si rozbalíte do adresáře s GZ Doomem či portem Zandronum (netestováno) a ke spuštění použijete BYHAE.WAD a přiložený soubor Brutal Doomu. Za pomoci klávesy CTRL si označíte oba soubory a přenesete je na spouštěcí soubor příslušného portu. Při problémech je spouštění WADů popsáno v samostatném článku.

Konfigurace Brutal Doomu je pak již snadná, jedinou specifickou a pro někoho ošidnou výjimkou je nastavení reloadu zbraní, které se provádí ve speciálním menu Brutal Doomu. Postup popisujeme v diskusi k původnímu pojednání o Brutal Doomu. Pokud by vám chyběl soundtrack Elguitar Toma (malá ukázka zde), použijte třeba podobně stylově laděný Doom Metal soundtrack nebo jiný hudební WAD dle vaší libosti.

Existují pokusy o vytvoření kompatibility BYHAE pro aktuální verzi Brutal Doomu. Což by přineslo kupříkladu možnost samostatného házení granátů apod. Z odkazu v tomto vláknu na ZDoom fóru nebo z tohoto odkazu lze stáhnout fix pro verzi 0.20. Ve fóru se uvádí, že Brutal Doom je zahrnut, avšak není tomu tak a bez Brutal Doomu tuto opravenou verzi nelze spustit.

V rámci zkusmého spuštění jsem zaregistroval chybějící textury v 15. mapě, a taky podivné chování po sebrání nové zbraně, kdy se vám neobjeví v rukou, ale musíte si ji navolit sami. Čtvrtá obtížnost Ultra Violence v aktuální verzi 0.20 je jednodušší než Full Ultra Violence v originální verzi BYHAE. Nevím, jestli třeba chyba není na mé straně někde v nastaveních, přinejmenším u zbraní by mohl být problém u mě, ale mám dojem, že jsem nic při spouštění nezanedbal. Takže v případě vašeho zájmu experimentujte na vlastní rizika. Z mého hlediska jednoznačně doporučuji zůstat u originální verze. Níže uvedený ruský odkaz zahrnuje download originálního i upraveného balíčku i Brutal Doomu verze 0.19. Neznalci azbuky musí ovšem použít Google Translator.

Odkazy:

Download – obsahuje BYHAE + Brutal Doom v.19

BYHAE – IDDQD.ru (v ruštině!)

BYHAE – DoomWorld diskuse

 

3 comments so far

Add Your Comment
  1. To bych chtěl hrát s BD v21. Který forum mám sledovat, kde by se mohl objevit návod jak to rozjet?

  2. Aha, budu sledovat už to zmíněný vlákno. 🙂 Nějak mi to vypadlo z hlavy.

  3. Proč ? Vždyť to můžeš hrát s tou původní verzí 🙂