2017
07.22

Autoři: Komunitní projekt (15. 3. 2017)

Jakkoliv má klasický Doom za sebou již 23 let,  stále zůstává v prodeji cestou elektronických distribučních kanálů. Jeho otcům z id Software, resp. nyní spíše jeho mateřské firmě Bethesda Sotfworks, se tak stále plní kasičky. Pro nás z toho vyplývá, že přinejmenším pro dobrý pocit a poctivou hru by bylo vhodné, vlastnit herní WADy pocházející z legálních zdrojů. Jistě, mnoho z hráčů přimhouří oko a používají pirátské verze, ale já raději preferuji originální software. Provozovat blog o Doomu a nemít v archivu jeho legální verzi, to by byl téměř smrtelný hřích.

Ačkoliv zdrojové kódy byly uvolněny k volnému použití a s enginem lze pracovat neomezeně, grafické i zvukové zdroje Doomu a jeho dalších pokračování již  zpřístupněny nejsou a je třeba respektovat autorská práva. Tudíž vytvořit pod svou značkou novou hru a zároveň přebírat původní grafiku, hudbu nebo nepřátele, to bohužel bez rizika právních sankcí nejde.

Ale naštěstí je tu Freedoom. Komunitní projekt, jenž nám přináší kompletní 3D akční hru na původním idTech 1 enginu, v duchu prvních dvou Doomů, ovšem zcela zdarma k volnému využití bez nutnosti vlastnit soubory z placených her. Phase 1 obsahuje plné 4 epizody nově vytvořeného Ultimate Doomu, Phase 2 zahrnuje celých 32 úrovní jako Doom II. Pro fanoušky multiplayeru je navíc k dispozici separátní balíček FreeDM s levely výhradně pro společná klání. Co může hráče navíc potěšit, je kompatibilita Freedoomu s různými modifikacemi.

Pro tvůrce a designéry je Freedoom významný jako zdroj grafiky, zvuků a monster, které mohou bez licenčních problémů využít k tvorbě modifikací a her. Bez Freedomu by tak nemohly vzniknout stand alone hry, spustitelné bez originálních kopií Doomů. Jako třeba Brutal Doom: Starter Pack nebo dosavadní první dvě epizody WolfenDoomu.

Jako zapálené hráče nás jistě zajímá, co Freedoom nabízí k zahrání. Již pár let zpět jsem zkoušel starší verzi, ovšem pro velký počet nedokončených a tím pádem nehratelných úrovní jsem Freedoom odložil k ledu. Ale nyní se zdá, že až na jeden level jsou obě přepracování prvního i druhého Doomu komplet hotova. Takže se můžeme projektu podívat na zoubek.

Nejvíce na očích je v prvé řadě vizuální provedení. Textury se nesou v intencích svého vzoru, je dobře patrný jejich nový původ, dokonce se mi zdály patrné tahy štětcem, navíc plně respektují duch originálu, a tak nijak nevyčnívají a připadáme si jako doma – tedy v Doomu. Ale modely nepřátel, ty zcela jistě nemusí každému hráči vyhovovat. Některé jsou vymodelovány v intencích původních protivníků, kupříkladu zombies mají sice úplně nový grafický kabátek, ovšem stále se chovají i vyhlížejí jako zombifikovaní vojáci.

Další potvůrky jsou ale takřka z jiného světa. Impové a kakodémoni jakoby vypadli z pradávných časů egyptské mytologie, místo revenantů – koster s raketomety – dostaneme černého baziliška. Pain elemental vyhlíží jako naditá síťovka z komunistických časů, naštěstí vrhané lebky vypadají přesně tak, jak mají. Mancubusové jsou pořád ti správní tlouštíci, i když poněkud rozplizlí, ale stará známá “prasátka” se proměnila ve vypasené červy. Zaklínač má vzhled brunátného kostlivce, arachnotroni s přimhouřením obou očí zachovali svůj pavoučí vzhled. Povedení jsou noví baroni v podobě obrněných ještěrovitých mechů. Daleko lepší než jejich předchozí modely ještě z verze 0.10, v níž takřka imitovali lední medvědy.

A co bossové? Cyberdémon místo osvaleného monstra připomíná robota na trojnožce a dosti nepovedený je nový spider mastermind na chatrných kovových nohách. Nevím proč, ale trochu mi připadal jako boss Sebastian “Doyle” Krist z Rise of the Triad, kde pojížděl na elektrickém křesle.

Záleží tedy čistě na vašem vkusu, jestli nové podoby nepřátel přijmete a budou vám po chuti. Jejich útoky zůstávají principiálně shodné. Zbraně rovněž získaly nové skiny, až na motorovku, která se z klasické řetězové pily proměnila spíše v přenosnou kotoučovou pilu. Jsou docela povedené, i když jejich modely jsou podle mého názoru méně propracované. Proti grafickým doplňkům, novým lékárničkám či designu spínačů taky nelze nic namítat.

Pokud skousnete nový vzhled protivníků. tak vás čeká solidní porce akční herní zábavy s povedeným level designem. Rozhodně lepší je první kampaň – Phase 1. Zde mi provedení levelů znatelně upomínalo Doom The Way id Did. Tedy nové mapy v intencích originálního Doomu. Design je zábavný a pestrý, mapy jsou propletené a mnohdy složité a plošně rozlehlé, avšak ne natolik, že by hrozilo extrémní bloudění.

Nejlepší je bezesporu čtvrtá epizoda. Zatímco ta od id Softu se zaryla do paměti hráčů svou brutální obtížností v prvních úrovních, Freedoom nabízí vyváženou hru, avšak se znatelně vyšší náloží nepřátel, jejichž počet se přehoupne mnohdy přes několik set. Až finální boss fight byl poněkud přestřelený, ve finále se proti mně postavilo 5 cyberdémonů a jeden pavoučí boss, což jsem musel vyřešit cheatem. Ale v globále se jednalo o velmi příjemný herní zážitek. Zamrzí pouze nehotová pátá úroveň 3. epizody.

Phase 2, tedy přepracovaný Doom II, nebyl tak dokonalý. Kampaň se přitom rozbíhá velice solidně,  levely jsou spíše kompaktnější a hra rychle odsýpá. Ale v poslední třetině se mi zdála poněkud přepálená obtížnost a navíc jsem nacházel poměrně málo munice, takže jsem se docela trápil. Navíc poslední levely byly komplikované díky různým teleportům, závěr druhé fáze tak ztratil na drivu a byl jsem rád, že jsem Phase 2 mohl úspěšně završit. I tajné levely, z nichž jeden byl plný cyberdémonů, mé nadšení příliš neuspokojily.

Co tedy říci na závěr? Freedoom je komunitní totální konverze,  která přináší pro nemajetné hráče náhradu obou prvních pokračování Doomu. Zatímco první část je skvělá, druhá kampaň zejména v závěru poněkud v hratelnosti pokulhává. Mnohým hráčům nemusí vyhovovat nová kolekce mutantů. Ale nevěšme hlavu, dnešní článek hodnotí verzi 0.11, a jelikož Freedoom není zdaleka dokončen a vývoj stále probíhá, další verze mohou vypadat zcela jinak.

Instalace:

Autoři doporučují pro spuštění GZ Doom nebo port Crispy Doom, který jsem však doposud nikdy nezkoušel. V minulosti autoři uváděli i PrBoom Plus, ale podle mého názoru vzhledem ke kompatibilitě s původními doomovskými WADy by měl Freedoom fungovat v jakémkoliv portu.

Hra je distribuována v podobě balíčku, jenž zahrnuje obě části pohromadě. Verze pro multiplayer je šířena v separátním downloadu. Při použití GZ Doomu se oba dostupné WADy chovají ve spouštěcím menu jako samostatné iWADy, takže nepotřebujete Doom, resp. Doom II WAD.

Hru zahájíte standardním způsobem, optimálně přetažením příslušného WADu na spouštěcí soubor portu pomocí diskového manažeru. Nebo spuštěním samotného GZ Doomu a volbou žádané epizody Freedoomu z menu, jež se vám nabídne. Při nejasnostech poradí náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Freedoom – oficiální stránky

Freedoom – Doom Wiki

Freedoom – Wikipedia

Freedoom – GitHub

Freedoom – historie

Freedoom – videowalkthrough

 

 

 

 

7 comments so far

Add Your Comment
  1. Ako mód ok,ale ako iwad je Freedom dobrá blbosť. Doom predsa stojí len pár drobných na Steame a GOGu a dostať z toho iwad není veľká veda. K tomu je tu ešte aj tá sprasená verzia z BFG edície. A keď už to nie, tak sa iwady dajú bez problémov stiahnuť z každej druhej abadonware stránky, poprípade zohnať origo na 3.5″ alebo na CD. Keby to bolo niečo pre Doom 4 alebo pre hru , ktorá stojí nad 65 €, tak to pochopím, ale toto dá zohnať bez problémov vo všetkých možných podobách. Tu sa na nejakú nedostupnosť nedá vykecať a sa preto sa toto podľa mňa len nasilu snaží byť niečím lepším ako iné projekty.

  2. Máš pravdu. V současné době se opravdu legální Doom dá sehnat všude za pár šupů, přinejmenším digitálně.
    Ale v době kdy Freedoom poprvé vznikal, tedy v roce 2001, takový standard ještě nebyl běžný.
    Každopádně – díky Freedoomu můžeme hrát stand alone hry bez zdržování a nutnosti někam kopírovat Doom.WAD. Což kvituji s povděkem.

  3. Jen takové teoretické duševní cvičení: Bylo by na základě FreeDoomu a portu s patřičnou licencí (např. Eternity Engine, plus mám pocit, že i ze ZDoomu nedávno odstranili poslední zbytky kódu podléhajícího komerční licenci) možné stvořit hru určenou k prodeji? Ne snad, že bych se o něco podobného chtěl pokoušet, ale už jen ta možnost mě fascinuje 🙂

  4. Action Doom a Grezzo sa dali kúpiť v krabici u autorov ak sa nemýlim, ale to boli len wady. Teoreticky by sa to dalo, ale pochybujem, že by sa Ti tie peniaze vrazené do licencovania portu (ak by to schválili) vrátili. Tiež je otázne, akoby na to zareagovala Bethesda.

  5. Sledge, Kloki38:
    Action Doom 2 ve starší verzi šel spustit samostatně EXE souborem, takže nebyl zprvu šířen jako WAD, až v novějších verzích. Grezzo taky bylo v samostatném adresáři s vestavěným portem, ale nevím už, čím se přesně spouštělo. Měl jsem snahu si tu “krabicovku” objednat, ale ztroskotalo to na neschopnosti poslat zásilku mimo Itálii. No prostě italský punk 🙂

    Samostatnou hru podle mě zcela jistě udělat můžeš. Doom engine je uvolněn jako Open Source pod GNU General Public Licence. Což myslím znamená, že jej lze použít i ke komerčním účelům. A Bethesdě to tak může být šumák.
    Takže technicky to asi visí na použití portu, nevím který je taky takto volný, asi ten Eternity který jsi citoval, ale jak se tak dívám, nově je to i GZ Doom.

    Takže soudím že by neměl být problém 🙂
    Ale je otázkou, zda-li by to někdo koupil. Třeba WolfenDoom má kvality komerční hry a autoři si říkají jenom o Donate a hra je celá zdarma.
    I když na Steamu žádná nová klasická doomovka není 🙂

  6. Pamatuju si, že jsem někde četl, Action Doom to právě neměl úplně “čistý” – komerčně se distribuoval se ZDoomem, který obsahoval pár komponent pod ne-zcela-volnou licencí, takže právě potom přešli na distribuci samotného WADu.

    Vím, že Doom engine GNU/GPL je, ale kompilovat si vlastní port je asi o trochu těžší, než použít existující 🙂

    Jasně, nečekám, že by o to byl nějaký extra zájem, jak jsem psal zprvu, je to jen duševní cvičení. Ze kterého ovšem vyplývá, že můžu na CD vypálit Zdoom + FreeDoom a pak – profit! :))

  7. Já myslím že po tady těch poloamatérských projektech nikdo nepůjde, takže i kdyby si někdo nějaký projekt zvesela prodával, tak třeba něco i vydělá.
    Takže směle do toho, třeba si takové cédéčko od Tebe i koupím 🙂