2017
08.21

Autor: Chezza (7. 5. 2016)

Operation UAC je dalším pokusem o vytvoření projektu ušitého čistě na míru modernizovanému rozhraní Brutal Doomu. Tentokrát nejde o plnohodnotný megawad jako třeba Starter Pack od Sgt. Marka IV nebo bohužel nedokončený Beyond Hell and Earth, ale pouze map pack obsahující devět úrovní. Operation UAC je prvotinou nadějného doomera jménem Chezza a na to, že jde o jeho prémierový počin na poli map designu, jedná se o velice solidní projekt. Podle informací na id Games má autor v plánu pokračovat v rozvoji děje první části, takže snad neusne na vavřínech a ve své zapálené tvůrčí činnosti bude pokračovat.

Příběhový podkres nese tradiční schéma. Tajná základna UAC, tentokrát nikoliv na Marsu, ale na Měsíci, vysílá nouzový signál a posléze se nadobro odmlčí z dosahu komunikačního spojení. Příčinou jsou tradičně nepodařené pokusy s portálem, kterým proniká do základny příval po krvi lačnících příšer. UAC vysílá výsadek se skupinou elitních mariňáků, aby na základně zjednal pořádek a teleport zapečetil. Bohužel výsadkové plavidlo je napadeno a přistává v dezolátním stavu poblíž základny. Část posádky je usmrcena a ti, co přežili, se mění v zombies. Dokonce polovina Měsíce mění svou barvu na krvavě rudou. Zbývá jediná naděje – Doom Guy, který se přes minimální šance na úspěch vrhá do víru akce.

Chezzovi se podařilo stvořit moderní konverzi respektující osvědčená pravidla Brutal Doomu. Design v moderním akčně laděném stylu, který nabízí pestré úrovně, příčemž každá z nich má své unikátní zaměření. Procházíme tak útroby havarovaného plavidla, prošmejdíme okolí základny, po infiltraci báze eliminujeme nepřátelskou invazi v prostorách laboratoří a industriálního komplexu. Hlubokými labyrinty kanalizace pronikneme do spleti jeskynních chodeb, abychom ve finále podstoupili souboj s bossem v samotném centru základny kolem portálu.

Design úrovní je striktně lineární, nehrozí bloudění ani ztráta orientace při průzkumu rozsáhlých systémů chodeb. Cesta k cíli je přímočará, a i když jsou samozřejmě nezbytné klíče, vždy jsou naservírovány zřetelně a prakticky jako na stříbrném podnose. Stavba levelů je plně podřízena hektické akci, máme většinou dostatek prostoru na úhybné a taktické manévry. Nepřátel sice není mnoho, počet mutantů se málokdy přehoupne přes stovku, ale díky vlastnostem Brutal Doomu se na nás vrhají s maximální dávkou zuřivosti. Boje jsou v některých oblastech díky tomu docela adrenalinové.

Výstavba levelů v Operation UAC není žádným převratným dílem, i když se najde řada architektonicky působivých prvků. Naštěstí jsou zahrnuty osvěžující moderní grafické prvky, takže i přes svou jednoduchost levely disponují kvalitním vizuálem. Ale nejzábavnější je bezesporu hratelnost a hlavně akce. V prvé řadě díky novým custom monstrům, které nabídnou nové nástrahy a útoky. Poletující “baby” arachnotroni, modifikovaný pain elemental vypouštějící místo ztracených duší oblaky toxického plynu, snad z Half-Lifu převzaté vodní monstrum, smrtící tykadla pálící mocné energetické výboje, zvracející červ z Freedoomu. Nebo také nástrahy vzniknuvší díky zázrakům moderní technologie, jako jsou silní mechové, jež lze považovat za minibosse, a také obranné střílny pojíždějící na kolejnicích po stropech.

Dalším silným prvkem přispívajícícím k pozitivnímu hernímu zážitku jsou skriptované sekvence, které výrazně oživují hratelnost. Některé mají význam jen pro efekt, například animace mutantů likvidujících nebohé mariňáky. Atmosféru navozují sekvence s hrátkami se světlem i ozvučením, dodávající napětí před následnou akcí, kdy se na vás obvykle vyvalí tlupa mutantů. Jindy zase zdánlivá dekorativní animace revenanta nemilosrdně cupujícího mrtvé tělo, končí nemilým překvapením – revenant po vás vrhne mrtvolu, která ubere podstatnou část vašeho zdraví, pokud se nezdaří úhybný manévr. K vidění jsou i monstra bojující se střílnami, které po nich spustily palbu po narušení jejich privátní zóny.

Kombinace pestrého prostředí a zábavné akce je tak velice osvěžující a konverze se hraje opravdu velmi dobře. Pořád se něco děje a Chezza přináší nové a nové nápady a události, takže se hráč nenudí. Originální je například stealth sekvence v poslední mapě. Zde musíme pěstí tiše likvidovat nepřátele mezi záplavou sudů v kyselině. Jediný výstřel vede k palbě mutantů a smrtící explozi, tudíž musíme postupovat opatrně a rozvážně. Samostatnou kapitolou jsou boss fighty. Jednak minibossové v podobě zmíněného mecha, ale hlavně klasičtí “šéfové”. Klon Minotaura z Heretica se dá udolat poměrně snadno, ale poslední duo obrněných monster, derivátů mancuba na pásech, dá notně zabrat, tím spíš, že se mi nedostávalo munice.

Pokud lze hovořit o vadách na kráse, tak asi nejvýznamnější je malý rozsah hry. Devět úrovní se dá zvládnout přibližně za dvě hodiny, ale na druhou stranu je Operation UAC našlapaná pestrým obsahem, takže nehrozí stereotyp, který by se mohl vyskytnout při větším počtu levelů s opakujícími se nápady. Poněkud zvláštní přístup zvolil autor k obtížnosti. Standardní Ultra Violence Brutal Doomu je poměrně snadná. Pokud ale zvolíte obtížnost I Am Super Bad, tak se vám dostane překvapení, jelikož se v prvním levelu otevře i venkovní prostor kolem zničeného kosmického plavidla, jenž je v nižších obtížnostech nedostupný. Takže zatněte zuby a poperte se s touto výzvou. V dalších mapách ale podobné skryté oblasti autor už nezařadil.

Operation UAC vřele doporučuji všem fanouškům Doomu, ale zejména těm, bažícím po jeho brutalizované verzi, pro kterou je projekt cíleně designován. Nabízí nám sice krátký, ale intenzivní akční zážitek. Doufejme, že autor splní svůj příslib další epizody. A hlavně, ať mu vydrží tvůrčí elán a zatím nevyčerpaná studnice nápadů.

Instalace:
Operation: UAC podporuje porty Zandronum a GZ Doom. Testoval jsem v prostředí GZ Doomu a žádné bugy či problémy s funkčností jsem nezaznamenal. Samozřejmostí je nutnost Brutal Doom WADu, konkrétně verze 0.20b. Downloady z ModDB a idGames se liší názvem, ale společnou mají kompatibilitu s GZ Doomem, jež byla v prvních verzích omezena. Konverzi spustíte společným přetažením souborů konverze a Brutal Doomu na spouštěcí soubor GZ Doomu. Pokud použijete náš download původem z idGames, tak jde o soubor UACPT1.WAD a Brutal Doom WAD nese jméno BRUTALV20B.PK3. Pokud použijete aktuální verzi GZ Doomu od verze 3.0.0, tak je třeba aktualizovaná kompatibilní verze Brutal Doomu. Downloady najdete na ModDB.

Odkazy:

Download

Operation UAC – Chapter 1 – ModDB

Operation UAC – Chapter 1 – DoomBox balíček

Operation UAC – Chapter 1 – idGames

Operation UAC – Chapter 1 – DoomWorld Forum

 

 

 

 

 

 

5 comments so far

Add Your Comment
  1. No, takže zákys v jedné místnosti, co mě nechce pustit ven. Noclip nejede, protože sv_cheats must be true. Tak napíšu sv_cheats true a vyplivne hlášku, že pro příští hru to bude změněno. Fajn, jako u GZDoomu. (Jo, jedu na zandronumu, protože u GZDoomu při načtení druhé mapy spadne.) Takže restart a opět noclip nejede, protože sv_cheats není true. Tak se naseru a edituju .ini soubor. Parametr allcheats=false změnín na true. Žádný efekt. Dopíšu tedy přímo řádek sv_cheats=true. Žádný efekt. Otevřu znova .ini a řádek tam už není, takže zandronum ho sám maže. Dobrý ne? Co dál?

  2. Ty krávo, spustil jsem opět GZDoom, že dám idclev, a ejhle, sv_cheats must be true. Eh??? Jak může zandronum v jiným adresáři změnit nastavení tady? A když zadám true a dám restart, tak opět žádný efekt, sv_cheats je pořád false. Takže je už doku*vený i GZDoom.

    ?????

  3. Já hraji pod GZ Doomem a taky jsem na to narazil, ale teď nevím jestli jenom u Operace UAC nebo i u jiných WADů. Musím prověřit.

  4. Testoval jsem jiný WAD pod GZ Doomem 3.0.0 a cheaty fungovaly bez problémů, takže se obávám, že půjde o specifikum Operation UAC. Možná kombinace s Brutal Doomem, těžko říci.

  5. Tak zandronum se nesmí vypnout, ale je potřeba nahrát znova poslední save, aby byl sv_cheats aktivní. Furt mi ale nedochází, jak se mohlo změnit nastavení v jiným adresáři. V registrech parametr sv_cheats není.

    Wad jsem tedy dohrál, ale nějak mi nedošlo, jak mám sejmout dva juggernauty skoro bez munice… Tak se o ně postarali “brutal friends”, hehe.