2017
08.30

Matthias pro nás připravil další článek ze své spisovatelské dílničky. Tentokrát se zaměřil na svůj oblíbený Hexen a přináší nám recenzi modifikace Ressurection of Evil.

Autor: Christopher “Udderdude” Emirzian a spol.  (2005)

Autor recenze: Matthias (Enkeli33)

Když skončila éra vytáčeného internetového připojení a já vyměnil starou technologii za rychlé (na svou dobu rychlé) 24/7 připojení, pamatuju si, co jsem udělal jako první – skočil jsem na Doom World a náhodně si stáhl jeden megawad pro Hexena, abych viděl, jak rychle to frčí. A frčelo to rychle – 3.59 MB soubor byl stažený za pár minut (dnes by to byla ovšem tak vteřina).

Inu, byl to Ressurection of Chaos (dále ROC) a já se dal v klidu do hraní. Ale co to sakra? Útočí na mě impové? Pinky démoni? Mancubusové? Opravdu jsem sebral ze země zbraň, která patří do Heretica (Dragon Claw)?  Protože toto je přece megawad do Hexena!

A skutečně! ROC je sice wad pro Hexena, ale obsahuje i několik monster z Doom a Doom 2 a z Heretica + dvě zbraně z Heretica (zmíněné Dragon Claw + Firemace), přičemž tento podivný mišmaš překvapivě celkem funguje. Přesto si umím představit, že to nemusí nadchnout úplně každého.

Kosit Impy třeba mrazičem je super zážitek. Slabinou je snad jen to, že potvory z Doomu mají trochu horší barvy (je vidět, že si s paletou barev v Hexenovi úplně nerozumí) a autor je někdy nerozmístil úplně inteligentně (Cacodemona jsem párkrát potkal na místě, kde byl šprajcnutej a nemohl se hýbat). Potvory z Doomu navíc dávají překvapivě docela silnej damage.

Víceméně je však tato rozmanitost potvor skvělá věc, vezmeme-li v potaz zoufalý nedostatek monster v původním Hexenovi, kde se – aspoň podle mého názoru – velice brzy okoukají a dojde ke stereotypu. Ale dost o potvorách. ROC není jen o tom, že někdo vzal monstra z jiných her a násilně je tam narval.

ROC je obecně skvělý megawad. Přináší sedm nových map (od různých autorů + další člověk pak dělal things placement), přičemž ta první vypadá dost jako mapa 7 z Doom 2 (Dead Simple) a v ní je pět portálů do dalších. Nejdříve je nutné projít první čtyři a potom se otevře ten poslední + ještě jeden s bossem.

Každá ze čtyř map začíná úvodem Koraxe, který je vlastně parodii na hlášky z původního Hexena.

Například:

Are you strong enough to face your master = Are you strong enough to eat whole tractor.

You have played this game too long, I think I will remove you from the board = You have played this game too long, I think you must be very bored.

My servants can smell your blood, human = My servants can smell your pancakes, human.

Netřeba dodávat, že tenhle humor mě tak trochu inspiroval k vytvoření Fucking Hexen.

Každopádně ke každé mapě zvlášť:

Autorem té úvodní je Vermil a vypadá jako Dead Simple z Doom 2, jak už jsem zmínil.

Korax’s Back Port (autor SlayerR)

Jak napovídá název, opravdu se mapa odehrává v přístavu/docích a celé to má trochu takový Hereticovský feeling (asi jako první mapa z Heretica). Je tu ostatně také boj s bossy z Heretica (konkrétně Minotauři) a obecně je to docela povedená věc. Na konci je pak boss v podobě obřího Ettina. Bossové jsou mimochodem zřejmě největší slabinou celého Megawadu, protože se jedná de facto o běžné enemáky, kteří jsou jen zvětšeni (díky čemuž jsou rozpixelovaní a celkově nic moc). Po jeho smrti je mapa hotová.

Very Bad Rotten Area (autor Chris Lutz)

Navzdory názvu se jedná spíše o pohodovou mapu. Na konci je pak boss v podobě obřího Bishopa. Mimochodem, v mapě je zakomponován boj s Cyberdemonem.

Korax’s Swamp Hole (autor Chris Lutz + Alexis Aiello)

Bažina v Hexenovi nesmí prostě chybět, proto není překvapení, že boss jsou dva obří Stalkeři. Mimo jiné je tu souboj s Heresiarchem.

Tomb of Dead Scary Things (autor Philippe Lesire)

No, a nakonec to nejlepší – moje naprosto nejoblíbenější mapa, která mě mimochodem velice inspirovala při tvoření mapy 29 (Rotten) do Zones of Fear. Hudba na pozadí připomíná track z Doom 2 z mapy 28, celá mapa má velice temnou atmosféru a úkolem je tu najít 4 tlačítka, které přivolají most ke dveřím. Velice povedené, a dokonce je tu jedno zcela nové monstrum – modrý Chaos Serpent, který střílí blesky. Na konci je pak boj s obřím Afritem (ptákem ohnivákem).

Po dokončení všech čtyř map se otvírá mapa finálová – Clockwerx (autor Ruddy Palacios R.). Tam už se stačí probít armádou monster a vyřešit několik pointless puzzlů a přijde mapa Korax’s Big Birthday Party (autor Idries Hamadi). A v ní už jen finálový boj s metalovým soundtrackem na pozadí. Po zabití Koraxe se objeví ještě jedno malé překvapení.

Co dodat? ROC je poměrně krátký, ale rozhodně stojí za to. Hádám, že svou specifičností nesedne každému a jeho hratelnost je taková všelijaká, ale osobně ho mám rád a rád se k němu pravidelně vracím. Takže tak!

Odkazy:

Download

Resurrection of Chaos – ModDB

Resurrection of Chaos – idGames

Resurrection of Chaos – ZDoom Wiki

Resurrection of Chaos – Doom Wikia

 

 

1 comment so far

Add Your Comment
  1. Zdar, tak jsem se konečně do tohoto wadu pustil, Hexen jsem měl vždy rád. Je to docela slaughterfest na hexenovský standardy. Jediný co mě trochu namíchlo byl nedostatek munice před bojem s cyberdemonem (musel jsem opakovat část mapy a šetřit municí, tj nezabíjet všechny potvory, což nemám rád).

    PS: asi Enkeli nehraješ Klerika, že? Jinak bys musel dodat, že z heretika jsou zbraně 3 :-). PPS: Klerik FTW, Wraithvenge >> BFG9000