2018
07.28

Autor: BigBrik Games (6. 4. 2018)

Stand alone hra na Doom enginu Adventures of Square byla velice příjemným překvapením konce roku 2014. Nezávislá “doomovka” ve svébytném vizuálním zpracování přitáhla mnohé Doomu oddané hráče, i když po stránce vizuálu a atmosféry má do naší oblíbené hry opravdu hodně daleko. Edice z roku 2014 nepřinesla kompletní hru, ale pouze první “square-ware” epizodu Cornered by Circles.

Uplynula poměrně dlouhá doba 3.5 roku a tým talentovaných členů doomovské komunity přichází s další epizodou – Galactic Lunacy. Tato druhá část příběhu se nese zcela v duchu první epizody a organicky rozvíjí události, jež jsme mohli prožít v zemi Shape Land. Hlavní postavou Adventures of Square není muskulatorní hrdina, ale takřka humanoidní čtverec s výstižným jménem Square. Poté, co zachránil v první epizodě Shape Land od invaze přisluhovačů tajemného kultu plného zla – Circles of Evil, jeho dobrodružství pokračuje v kosmických sférách a snaží se najít a zachránit vůdčího myslitele a strůjce technologického rozpuku Země tvarů – doktora Octagona.

První epizodu Adventures of Square jsme podrobili docela podrobnému recenzentskému zkoumání. To, co je napsáno v naší recenzi, v zásadě platí i pro druhou epizodu. Hra přináší dynamickou akční hratelnost, ovšem ve zcela unikátním grafickém zpracování. Ve hře vystupují polidštěné prostorové tvary, které dávají podobu nepřátelům i kladným postavám, prostředí je plné pastelových barev s cell shadovou grafikou modelů osob i předmětů. Jejich barevné kombinace někdy působí až psychedelicky. Nepřátelé trousí svébytné hlášky a také Square neustále komentuje situaci na bitevním poli v tradici her na Build enginu. Celkové vyznění hry přináší dojem titulu určeného pro děti. Ale zdání klame.

Rozhodně se nejedná o Chex Quest, se kterým sice Adventures of Square spojuje trochu podobné grafické zpracování, ale Chex hráči poskytuje možná až triviální obtížnost, jak zmiňuje ve své recenzi Sledge z High Voltage. Adventures of Square je plná hektické akce v tradicích Doomu. Ačkoliv z likvidovaných roztomilých potvůrek nestříká rudá tělní tekutina, ale barvičky, při akci se notně zapotíte díky velkému počtu nepřátel i jejich různorodým typům útoků.  A samozřejmě také díky nástrahám prostředí a skvělému osazení enemáků.

Druhá epizoda vyšla 6. dubna společně s první částí a je šířena ve formě instalačního balíčku jako stand alone verze, nebo ve verzi jako iWAD pro použití s volitelnou verzí GZ Doomu. Alternativně je Adventures of Square k dispozici premiérově i na indie digitálním prodejním kanálu itch.io. Samozřejmě zdarma, a to buď k samostatnému downloadu, nebo funguje i pod jejich instalačním klientem.

Nový díl nepřináší zásadní inovace herních principů a hratelnosti, drží se osvědčené a kvalitativně excelentní formule nastolené první epizodou. Hlavním přínosem je bohatá porce herního obsahu, který komunita toužebně dlouhé měsíce očekávala. Najdeme nové kamarády k likvidaci, opět stvořené s grácií a humorem. Těžkotonážní vajíčko v bavorských kalhotech, poletující oči často se vyskytující v hojném počtu, nepříjemné explodující vejce vrhající zraňující těžké kameny a nová varianta létajících elektrických hlaviček. V tajných úrovních se ještě potkáme s westernovou variantou kovového válce a se sýrovým trojhránkem vylézajícím zákeřně ze země. Samozřejmostí jsou noví bossové.

Ve zbraňovém armamentariu máme pouze jediný přírůstek – jakousi magickou hůl, jež je svými výboji ekvivalentem plazmové pušky. Docela účinný kousek, ale s velkou spotřebou munice, proto se vyplatí si ji šetřit na klíčové souboje.

Ale co je hlavní, jsou nové úrovně. Tentokrát máme k dispozici deset regulérních levelů,  a jako třešničku pro pečlivé badatele další dvě originální mapy navíc. Těmi začnu, protože na nich se plně projevila kreativita autorů. Dostat se do nich není jednoduché. Mně se to podařilo až s pomocí videonávodu. Snad se nebudete zlobit, když prozradím, že tajné východy jsou ve 4. a 7. levelu, abyste se na hledání připravili nebo si vhodně uložili pozici. A ještě jsem se nesetkal, aby bylo k tajnému východu potřeba opakovaně využít rocket jump! Je to zkrátka daň za odhalení pečlivě střeženého tajemství. První z tajných map hráče přenese do westernového městečka a druhý skrytý level se nese v egyptském stylu. Jen s tím rozdílem, že nejde o písek a kámen, ale o Velkou pyramidu z goudy.

I běžné levely splní ty nejvyšší kvalitativní standardy. Mapy jsou mnohdy velice plošně rozsáhlé, kombinují interiéry v podobě komplexů základen a technologických budov s rozsáhlými exteriéry. I prostředí se pestře střídají. Zejména v prvních úrovních dominují kosmické mimozemské lokace na povrchu planety, ale posléze přibudou i jiné oblasti,  například hluboký les, důlní prostory nebo sestup do temného podzemí ve finálním levelu. Design využívá notně skákání, takže v exteriérech si Square notně protáhne nohy nesčetnými přeskoky po skaliskách přes lávová jezera.

Tvůrci zahrnuli četné originální prvky. Planetární levely, ve kterých musíme opustit bezpečí budovy a tím pádem i dýchatelnou atmosféru, přinášejí omezenou dobu pobytu ve venkovním prostředí a nutnost používat stanice na doplnění kyslíku, což skýtá jisté omezení v postupu. Procházka po povrchu planety tak s sebou nese nutnost taktického plánování. V dolech zase musíme poponášet nálože, abychom si řízenou explozí zpřístupnili cestu. V jednom z kosmických levelů si musíme v bufetu pořídit z automatu powerup na vysoký skok, abychom doskočili na vysoká skaliska. A nebo třeba adrenalinový úprk před proudy lávy ničící prostředí úrovně. Ani nevím, jak jsem se dostal do cíle. O originálních tajných mapách jsem se již zmiňoval.

Adventures of Square se hraje skvěle. Nepřetržitě dávkovaná akce takřka bez oddechu, vysoký počet nepřátel a místy i docela vysoká obtížnost dá docela zabrat. Hra tak svým roztomilkým vzhledem docela klame jako vlk v rouše beránčím a intenzita akce si jistě nezadá s Doomem, hlavním ideovým vzorem.  I docela obtížné boss fighty potrápí reflexy hráče. Zejména finální boss, před kterým musíme uhýbat prostřednictvím přeskoků přes plošinky, byl výzva, Ale férová. To vše na pozadí kvalitního level designu, originální grafiky a excelentního soundtracku.

Pokud srovnávám první a druhou epizodu, tak ta první se hrála o chloupek lépe. Je to dáno opravdu rozsáhlými levely a zejména v těch kosmických jsem občas ztrácel orientaci, jelikož ve venkovních prostorech ani automapa příliš nepomůže. Což trochu narušovalo plynulost hry. A k tomu navíc sledování limitovaného kyslíku, takže se postup dá promýšlet pouze z bezpečí budov. Také použití power upu pro skok mohlo být možná trochu více zdůrazněno. Ale další výtky již nemám.

Adventures of Square se již nedá považovat za modifikaci pro Doom, ale o samostatnou indie hru se svébytným vizuálně nepřehlednutelným designovým konceptem. Jak dokladují sociální sítě, BigBrik se hru snaží propagovat i mimo okruh klasických doomerů prezentací na nejrůznějších herních festivalech. Hektická akce, skvělá grafika i soundtrack a profesionální zpracování bez bugů dokladuje skvěle odladěný a připravený produkt. Takže dlouhé čekání stálo za to a druhá epizoda Adventures of Square je povinností pro každého akčně zaměřeného hráče.

Instalace:

Jak jsem již naznačil, nejjednodušší cestou pro instalaci je použít předinstalovaný instalační balíček. Stáhnete, rozbalíte, spustíte souborem SQUARE.EXE a je to. Ve hře si nakonfigurujete vše dle vaší libosti a můžete si užívat dobrodružství.

Druhou uživatelsky komfortní možností je stažení z itch.io. Zde máte k dispozici opět DRM free download. Pokud se vám neprotiví nutnost instalovat dalšího klienta digitální distribuce, můžete použít i jejich obslužný program, který vám hru nainstaluje sám.

Jestliže si zvolíte možnost pro experty, stáhnete si ořezaný balíček, který si rozbalíte do vámi preferované verze GZ Doomu a spustíte přetažením iWADu na spouštěcí soubor GZ Doomu. podporovány jsou verze 3.3.1 a novější.

Odkazy:

Download (Epizoda 1 + 2) – verze 2.0

Adventures of Square – Oficiální stránky

Adventures of Square – Itch.io

Adventures of Square – James Paddock

Adventures of Square – Doom Wiki

Adventures of Square – Rock, Paper, Shotgun

Adventures of Square – Oficiální Facebook

Adventures of Square – DoomWorld forum thread

Adventures of Square – ZDoom forum thread

Adventures of Square – Soundtrack (YT Playlist)

Adventures of Square – Walkthrough playlist

 

 

 

Recenze první epizody: Adventures of Square – Episode I: Cornered by Circles

 

3 comments so far

Add Your Comment
  1. Tak dostal jsem se daleko, ale nedohrál jsem to. Mapy jsou fakt rozsáhlé. Jinak chválím především netradiční potvory, nízkou gravitaci mimo budovy a samozřejmě můj oblíbený nedostatek nábojů, který často nutí ke střídání zbraní a šetření municí.
    Možná si ještě napíšu IDCLEV do poslední mapy a prubnu bosse.

  2. Prubni, mně dal docela zabrat.
    Však si dej pauzu a zkus dohrát příště, stojí to za to, záleží samozřejmě kde jsi skončil.

  3. no skončil jsem v půlce 7 mapy, ale každá má prostě herně hodinu. Teď jsem rozehrál toho bosse a fakt mi to stačí, i ta mapa má skoro 400 monster, než se tím prokoušu…….