2018
12.11

Nevím, jestli má smysl našim čtenářům připomínat datum 10. prosince. Ti zasvěcení jistě vědí, ale ti mladší nebo náhodní návštěvníci si možná nevzpomenou. Takže malé připomenutí – 10. dubna roku 1993 vyšel první Doom a včera tím pádem oslavil čtvrtstoletí své existence.

Ačkoliv 25 let je v herním světě nepředstavitelně dlouhá doba, Doom je stále svěží a v plném rozpuku a kondici. Mnoho hráčů vzpomíná na své herní začátky s touto fenomenální 3D akcí, ale Doom se stále hraje a vznikají nové a nové fanouškovské modifikace. O kterých si můžete přečíst třeba u nás na blogu.

A Doom byl jen první krok. Na první hru navázaly další díly série a mnohé klony na id Tech 1 enginu. Série žije v podstatě až dodnes, sice postrádá retro vzhled v podobě  kostičkované grafiky, ale reboot Doomu z roku 2016 dokonale převzal osvědčené herní mechanismy. A připravovaný Doom Eternal jistě naváže na kvality svého předchůdce.

Doomu tedy musíme popřát další léta v plné kondici, mnoho spokojených hráčů a hlavně, aby mu další léta přibývala v takové důstojné podobě, jako je tomu doposud. Jako perfektní dárek k výročí dostal Doom do vínku velkolepé oznámení od jednoho ze svých tvůrců – Johna Romera.

Ten již před dvěma lety ukázal v podobě dvou vynikajících map pro Doom (Phobos Mission Control  a Tech Gone Bad), že své designérské řemeslo nezapomněl. V posledních dnech tajemná kampaň na Instagramu a maily ve schránkách odběratelů naznačovaly oznámení žhavé novinky – nové hry z dílny Romero Games.

Romero si vybral stylové datum a v den 25. narozenin Doomu konečně bylo jasné, co bylo myšleno tou předváděnou pětkou na fotografiích. John hrdě oznámil svůj nový titul Sigil. A držte se – nejde o nic jiného než nový megawad pro Doom! Bude obsahovat devítilevelovou kampaň pro sólovou hru a dalších 9 levelů pro deathmatch. Projekt má navazovat na čtvrtou epizodu Doomu, takže půjde v podstatě o novou pátou epizodu. Lze tedy očekávat náročné a hektické boje s hordami mutantů. Plánované vydání je stanoveno na únor roku 2019, takže můžete pomalu začít stříhat metr. Budete potřebovat vlastnit oficiální DOOM.WAD, takže megawad má povahu datadisku.

Sigil bude ke stažení kompletně zdarma. Ale nebyl by to John Romero, aby svou novou hru nepojal ve velkolepém stylu. Sigil totiž je k dispozici také ve dvou krásných sběratelských vydáních. Standardní edice má obsahovat USB disk v podobě diskety s herními soubory a bonusy. A také 2 CD s daty a soundtrackem a sběratelské samolepky. Prémiový Beast Box bude zabalený v ohromném boxu podepsaném samotným Johnem Romerem. Kromě výše uvedeného materiálu nabídne signovaný grafický list od Christiana Lovella, tématickou minci, tričko a sošku hlavy Johna Romera. Její podoba zatím nebyla zveřejněna.

Předobjednávky jsou již na stránkách Romero Games spuštěny a boxy je možné objednávat až do 24. prosince. Počet boxů je limitovaný, standardní vydání stojí 39.99 dolarů a za Beast Box zaplatíme cenu 166 dolarů.

Nutno připočítat ještě poplatek za poštovné. Standard Box jsem si již předobjednal a za tuto edici si výrobce naúčtoval platbu 22 dolarů, takže v případě vašeho zájmu je třeba počítat ještě s touto nemalou částkou.

Expedice bude probíhat v únoru 2019, tedy patrně po vydání megawadu. A i když si na krásné sběratelská balení necháte zajít chuť, Sigil i v podobě free verze jistě přinese nám doomerům perfektní herní zážitek v old school provedení. Budeme se těšit.

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Nojono, megaloman Romero dosáhl cíle své inkarnace – mít vlastní bustu, kterou bude někdo kupovat. :))

    Proklínač doufám na smažení používá kokosový olej, který je vysoce stabilní při vysokých teplotách.

  2. Bohužel tato deluxe edice byla na mě moc drahá, tak jsem se spokojil s tou levnější a na Romera jsem si nechal zajít chuť.