2019
02.08

Každý správný český doomer zná, nebo alespoň by mohl znát stránku Liquid Doom. Jde v podstatě o poslední aktivní a updatované stránky z těch klasických českých webů věnovaných old school Doomu. Nabízí informační servis, downloady nových levelů a modifikací, přehled internetových odkazů o Doomu, online servery pro multiplayer, Doom radio poskytující nepřetržitý stream hudby z originálních her i modů. A hlavně aktivní fórum, jež je v současné době jediným plnohodnotným a hlavně funkčním diskusním prostorem, kam se český doomer může obrátit, aby probral to, co potřebuje. Všechny připravované české projekty pro Doom jsou diskutovány právě zde.

Již v minulosti měl server výpadek díky havárii počítače, ale vše se podařilo úspěšně vyřešit. Bohužel léta plynou, počítačové komponenty také nemládnou, a tak mnozí z vás mohli zaznamenat, že se Liquid Doom opětovně odmlčel. Což je způsobeno havárií základní desky, jak mě informoval Cyberreality, majitel a provozovatel stránek. Bohužel pořídit nový počítač, aby zvládl nepřetržitou online zátěž, není jen tak, a cena nového stroje určitě přesáhne 10 tisíc Kč.

Částka to není určitě malá, takže se touto cestou Cyberreality obrací na českou  doomovskou komunitu s prosbou o pomoc. Mnoho z nás stránky využívá, ať již na stahování, poslech rádia, online hru nebo k diskusi ve fóru. Takže jako podporu od vás by Cyberreality přivítal alespoň malou finanční částku, aby nenesl kompletní náklady na nový počítač na svých bedrech sám. Jistě by si zasloužil podpořit od pravidelných uživatelů Liquid Doomu jako odměnu za práci a čas, který svému serveru dává, samozřejmě ve svém volnu.

Může jít i o zátěžový test naší doomovské komunity. Zůstaneme u naší české malosti a necháme nejaktivnější českou stránku zaniknout, nebo jako správní doomeři, hrdí na svou značku, podpoříme Liquid Doom alespoň symbolickou finanční podporou? Dejte vědět do diskuse, jestli se najde dobrá duše ochotná Liquid podpořit. Pokud byste byli ochotni přispět, tak se s vámi Cyberreality určitě spojí nebo odepíše. Za sebe slibuji příspěvek 2000 Kč, takže základ pro sbírku už máme. Doufám, že nebudu sám a připojí se i další uživatelé. Výše příspěvku samozřejmě záleží na vašich možnostech, ale každá stokoruna se počítá.

Takže – dejte vědět do diskuse, co si o tomto našem pokusu o crowdfunding myslíte, a jestli jste ochotni se zapojit. Pokud se podaří nový hardware zakoupit a budete mít speciální požadavky na nový obsah, tak potenciálním přispěvatelům Cyberreality jistě vyjde vstříc. Liquid Doomu držím palce, ať se jeho stránky opět objeví v celé své kráse. V mnohém bude ale záležet i na vás.

16 comments so far

Add Your Comment
  1. Klidně mu o výplatě (cca 12tého) pošlu třeba 1500 kč ♥

  2. predem diky vsem, pro upresneni po cem se divam …
    protoze to uz nepobezi v serverovne jako zamestnanecka vyhoda u myho ex-ex-zamestnavatele, kde to bezelo od 2006 do ted, ale u me doma (mam netbox, takze rychlost a pingy v pohode), divam se po necem s Pentium J5005, coz je posledni atomovy ctyrjadro, NUC s nim zere kolem 6w.
    ale protoze ma ted intel problem s vyrobou, tak tento lowend procesor je odsunutej, a nic s nim na palube neni k dispozici …
    viz https://www.tsbohemia.cz/intel-nuc-kit-nuc7pjyh_d296672.html?fulltextword=nuc7pjyh jeste v patek tam bylo k poslednimu unoru, ted brezen.
    dalsi moznost je tato deska Fujitsu D3543-S3 https://sp.ts.fujitsu.com/dmsp/Publications/public/DS-D3543-S.pdf kde jsem poptaval cenu po ceskym zastoupeni v EMKOIPC a cely kit (deska skrin zdroj a pod) stoji 320 euro bez dane, plus ramka, plus ssd na data. borec psal dodani jeden az dva tydny, takze kdyz to dodavatel vazne bude mit tak bych sel do tohoto.
    kdyz opet nedostupny, tak pak NUC zalozeny na CofeeLake-U napr https://www.czc.cz/intel-nuc-kit-8i3beh/250832/produkt
    to taky papa kolem 7w, takze pohoda klidek a s NUCama je vseobecna spokojenost ohledne spolehlivosti a pod. a opet k tomu ramku a nejaky ssd na data, napr https://www.czc.cz/samsung-ssd-860-evo-2-5-500gb/229475/produkt coz plus minus staci na stavajici data co na masine byly.
    jestli bude zajem tam hostovat i jinaci stranky nebo projekty, neni problem, budto pod mou domenou nebo pod vlastnima a jen si nastavite A na dns, tak pak koupit neco vetsiho, butdo 1tb ssd, klidne opet 860EVO, tlc nevadi protoze vetsinou nemeny data, nebo 1tb klasicky 2.5″ hdd od WD, to je kolem 2000 …
    takze tak, protoze to pojede u me doma, tak se nedivam po klasickych deskach, ale spis po NUC a podobnych, co muzu hodit za skrin a decka o to nebudou jevit zajem 🙂

  3. Taky bych mohl poslat cca 200-500kč.

  4. takze, nebudu cekat na dostupnost pentia j5005 a objednal sem NUCku s core i3-7100u, na system tam dam plonkovni 128gb m2 ssd co se me vali doma a datovy disk zatim nekupuju, az podle toho jestli se nekdo vyjadri jestli ma smysl kupovat nebo ne, kdyz ne tak pozdeji koupim 500gb ssd, to bude stacit na stavajici obsah.
    do ty doby na tom zkompiluju freebsd, vsechny potrebny appky jako nginx, php, mysql a dalsi dependencies, nakonfiguruju a provizorne na tom systemovym disku rozjedu web, aby alespon jelo forum. zbyek az bude normal disk na data (tzn radio, zdaemon servery a ostatni weby co zabiraj misto)

  5. Damned taky psal, že by přispěl

  6. tak jestli ma nekdo zajem prispet:
    ucet: 670100-2212110534/6210
    variabilni symbol: 666
    a do zpravy pro prijemce napiste nick

    diky

    behem tohoto tydne bych chtel rozjet aspon forum na systemovym disku a jak pozdejs bude i disk, tak bude vse jak pristaru, zatim nikdo nic nenapsal, tak proste pristi tyden koupim samsunga 860evo 500gb na data a hotovo …

  7. Takže za mě odesláno to, co jsem slíbil v článku.

    Jsem rád, že se ozvalo tolik podporovatelů a děkuji za váš zájem.

  8. Můžu vám taky poslat svoje nudes, jestli chcete

  9. hlasim, ze server je zpet, zatim provizorne pouze web a forum …
    zbytek se rozjede jakmile dojde datovy disk …

  10. H O T O V O

  11. Paráda, to bylo rychlé, jsem rád že jsem mohl přispět k obnově Liquidu 🙂

  12. Pořád mi ten Liquid nějak zlobí. Jednou “MyBB SQL Error”, jindy “Tento web není dostupný”, jindy “error 500” ať je to co je to 🙂

  13. @damned: dneska sem si rekl ze upgraduju prastary mysql 5.5 na 8.0 a ono to nebylo jen tak 🙂

  14. Pořád mi teda to forum na liquidu moc neběží…

    Tento web není dostupný Web liquiddoom.net momentálně není dostupný.
    Zkuste:

    Zkontrolovat připojení
    Zkontrolovat proxy server a firewall
    ERR_SSL_VERSION_INTERFERENCE

  15. Co se dívám dneska, tak teď fórum funguje OK.

  16. Jak kdy. Někdy to naběhne, někdy vůbec, někdy se ta chyba ukáže až ve chvíly, kdy chci vložit nějaký koment. (what kind of black sorcery is this!?)