2019
11.15

Autor: Bloom Team (31. 10. 2019)

Mnohé modifikace pro Doom se navždy zapsaly do herní historie. Z těch aktuálně nejpopulárnějších jmenujme nesmrtelný a stále updatovaný Brutal Doom nebo z něj odvozený Project Brutality, přinášející nové zbraně, grafická vylepšení a notně zmodernizované herní mechanismy, mnohé převzaté z poslední reinkarnace Doomu z roku 2016. 

Nerad bych se mýlil, ale mám dojem, že se rodí nová hvězda na scéně modifikací pro Doom, která má šanci vejít do povědomí hráčů, sestřelit doposud jasně zářící supernovu Brutal Doomu a zapsat se nesmazatelným písmem do historie. Touto žhavou novinkou je atraktivní crossover BlooM. Jeho autoři mají notně propracované pokrytí na sociálních sítích, a tak trailery, videorecenze i příspěvky mi vyskakují na Facebooku takřka každý den. Není se čemu divit této propagační aktivitě, tato perspektivní hra totiž před pár dny vyšla v podobě demoverze. 

BlooM směšuje dohromady nesmrtelné 3D akce – Doom a Blood. Oba tituly jsou stále aktivní nejen díky komunitě, ale také díky vydavatelským společnostem, jež oba tituly udržují v chodu a v distribuci. Přes svůj letitý věk obě hry stále přitahují herní publikum, a to i z řad mladších hráčů. Není tedy divu, že se sdružení zkušených autorů modifikací spojilo pod jménem Bloom Team a vytvořilo nový svět, vzájemně integrující obě universa. Tým tvoří známá jména – Antonio Gonzalez Aguilar (Drugod), Roberto Julio Alamo (Rolls) a Virgilio Virzo (Ozzymandias81) a na vydané demoverzi se jejich zkušenosti projevují více než příznivě.

Příběh Bloomu se odehrává 10 let po událostech druhého Doomu. Vlády jednotlivých mocností na Zemi se pustily do obnovy zničené modré planety. Ale v pozadí stále kují pikle kultisté sdružení pod hlavičkou korporace CabalCo, kteří se snaží oživit nejen svou poraženou armádu, ale také démona Tchernoboga za pomoci manipulace s portály v jedné z opuštěných základen UAC. Díky anomálii dojde k časoprostorové kolizi a nastane propojení obou světů Bloodu i Doomu pod jeden celek – The Void. To by ještě nebylo to nejhorší, ale navíc se oživí monstra známá z obou her. 

Kultisté zkoušejí dostat pod kontrolou samotnou Icon of Sin, ale naštěstí tyto experimenty vedou k neúspěchu. Tak se pouštějí alespoň do genetických manipulací a vytvářejí armádu Hybridů – monster vznikajících kombinací Doom monster a sil Cabalu. Naštěstí v této zapeklité situaci Doomguy není sám, jelikož se objeví i hlavní hrdina Bloodu, zabiják Caleb. Společně musí zničit nejen armády obou herních světů, ale také smrtící Hybridy. 

BlooM vyšel stylově na Halloween v podobě demoverze. Ta nabízí 30 nových Hybridů, k tomu 20 původních nepřátel z obou her, takže máme k dispozici slušnou kolekci protivníků. Dále 20 zbraní, textury a grafika z Bloodu a k tomu nové textury a sprity. A samozřejmě si můžete zahrát za oba hrdiny – Doomguye i Caleba, přičemž každý z nich disponuje svým vlastním zbraňovým arzenálem.

Měl jsem trochu obavy, že BlooM bude pouze modem, ale naštěstí jsem se mýlil a vývojáři nám nabízejí samostatnou kampaň. Zatím v podobě čtyř úrovní. Hra se odehrává ve světě Voidu, takže se setkáte s notoricky známými úseky levelů z obou her, jež jsou promíchány navzájem a průběžně procházíte oběma herními světy, navzájem spojenými v prostoru vznášejícími se cestičkami. Z kterých se dá mimochodem spadnout a bídně zhynout na dně propasti.

Ačkoliv jednotlivé sektory vizuálně odpovídají původním titulům, mapy se hrají úplně jinak, explorace levelů poskytuje odlišný zážitek i postup a dokonce se mi stalo, že jsem trochu bloudil. Temná grafika, soundtrack a ambientní zvuky poskytují vynikající atmosférický zážitek. K tomu dokonale zpracovaný dystopický svět, s pokroucenou perspektivou a budovami poletujícími v časoprostoru. 

Vizuální provedení využívá moderních možností GZ Doomu a dalších portů a hra vypadá velice sexy, určitě si  všimnete nových textur, grafika z Bloodu zapadá do základu Doomu dokonale. Akce plynule odsýpá, obtížnost je nastavena docela vysoko, zejména díky novým monstrům, které vypadají díky kreativitě tvůrců velice atraktivně a disponují novými útoky. Hrál jsem na třetí obtížnost a pro mě byla hratelnost optimální. 

Bloom si můžete zahrát pod jakýmkoliv iWADem. Kompatibilní je Ultimate Doom, Doom II, WADy z Final Doomu a také Sigil. Pokud nechcete hrát kampaň, můžete si zkusit původní hry s novými monstry a zvolit si svého oblíbeného hrdinu, tak jako v kampani. Užijete si tak nových a osvěžujících možností, jak strávit příjemné chvíle s Doomem.

Poskytnutý vzorek Bloomu tedy nabízí skvělý herní zážitek a určitě se stane populárním počinem i mezi mainstreamovými hráči. Dosavadní recenze jsou pozitivní a nezbývá než počkat. co nám nabídne plná verze modifikace. Zatím jsem se při hře nesetkal s žádným z bossů, a tak doufám, že v tomto směru autoři zapracují a vyladí svůj projekt k definitivní dokonalosti.

Bloom aktuálně podporuje GZDoom 3.7.2 a vyšší, Zandronum 2.8 nebo vyšší, či  aktuální buildy LZDoomu and QZDoomu. Ke hře potřebujete vlastnit originální WAD  některé z výše uvedených Doom her. Samotnou demoverzi stahujte ze stránek ModDB.

Odkazy:

BlooM – ModdB

BlooM – Bloomteam

BlooM – Fandom Wiki

BlooM – Facebook

BlooM – Patreon

BlooM – Videorecenze (GmanLives)

BlooM – Videorecenze (IcarusLiv3s)

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Plná verze bude klasický megawad o 32 úrovních? Dle textu to vypadá fakt zajímavě.

  2. Podle ModDB bude k dispozici jedna epizoda (8 map). Takže celý megawad to bohužel nebude.