2020
06.01

Autor: Mike MacDee (Impie) (leden 2017)

S herními a filmovými projekty na motivy knižních předloh se setkáváme v dnešní době poměrně často. Většinou se snaží přiživit na popularitě původního vzoru, ale mohou sloužit také jako marketingová podpora literárního díla. Obdobného charakteru je megawad s lehce krkolomným názvem Project Einherjar, jehož tvůrcem je Mike MacDee.

Mike je poměrně plodný autor v doomovské komunitě. Jeho specialitou jsou zejména totální konverze, přičemž v portfoliu nalezneme nejen samostatné tvůrčí projekty, ale také rekonstrukce či remaky zapomenutých 3D akcí, jako jsou Nerves of Steel a Operation Body Count. S velice povedeným přepracováním této brakové 3D akce od firmy Capstone jste se mohli setkat i na našich stránkách v samostatné recenzi. Kompletní přehled Mikeových projektů pro Doom najdete na oficiálních stránkách.

Dalším Mikeovým hobby je tvůrčí psaní. Na jeho stránkách nalezneme celou řadu textů a mnohé z nich vyšly jako novely, dokonce i v tištěné formě. Mike vydal již 3 knižní série: Mata the Fox, Bishop & Holiday a Winter Agent Juno. Právě ta poslední, zatím dvoudílná, je ideovým podkladem pro dnešní recenzovanou modifikaci a hra slouží jako velice zdařilá marketingová podpora. Bohužel se mi už nepodařilo najít odkaz na e-book, takže jsem do knižního vzoru nemohl nahlédnout.

Příběh série Winter Agent Juno zahrnuje současná, i když poněkud protežovaná žhavá témata, jako jsou problémy feminismu a homosexuality. Přináší story ženské akční hrdinky Juno Radcliffe, bývalé členky armádního komanda a strážkyně zajateckého tábora. Děj se odehrává v postapokalyptické době během nukleární zimy ve fašistické zemi Midgard. V prvním díle, The Helios Legacy, vůdkyně Midgardu potřebuje poslat eugenicky dokonalého chlapce do rukou své sestry na druhý konec pustin. Juno poslouží jako doprovod, na cestě ji bohužel nečeká nic dobrého a musí čelit zradě, nájemným vrahům a četným nástrahám ozářené pustiny. V další části, Kingdom of Famine, se vydá Juno rozřešit záhadu podivné sebevraždy své matky v jejím zkorumpovaném rodném městě.

Project Einherjar vychází sice ze základních motivů příběhů Juno Radcliffe, ale nekopíruje základy knížek a přináší nové příběhové pozadí v celkem pěti epizodách, jež jsou popsány v přiloženém manuálu v PDF formátu. Dozvídáme se, že v Midgardu je mužská populace zavírána jako dobytek v zařízeních zvaných Valhalla. Juno navíc zjišťuje, že homosexuálové slouží jako základ pro tvorbu dokonalých supervojáků v projektu Einherjar, které dr. Gaulová chce využít ke svržení vlády. Juno se snaží tuto zlotřilou vědkyni zlikvidovat. I v dalších epizodách se snaží zabránit dalším pokusům o vzkříšení projektu Einherjar.

Project Einherjar dokonale vystihuje atmosféru postnukleární apokalypsy, jak je vylíčená v dějovém podkresu. Jedná se o totální konverzi, takže nehrajete žádný Doom, ale v podstatě originální hru s nádechem atmosféry akčních filmů devadesátých let. Zahrnuje nesčetné množství nové i převzaté grafiky a textur, což umožňuje Mikeovi bohatý tvůrčí rozlet při tvorbě atraktivních lokací. Pohybujete se především ve vojenských či vědeckých komplexech, ale zabrousíte i do rozsáhlých zasněžených exteriérů, podzemních kobek a chodeb a nesmí chybět mise na palubě jedoucího vlaku nebo funkční plavidla, což je dáno vymoženostmi GZ Doom enginu.

Velice atraktivně je zpracována bohatá kolekce nových protivníků. Mnohdy jsou základy modelů převzaty z jiných her, nejvíc jich bude z Blake Stone od Apogee, ale samozřejmě jsou předlohy podstatně upravené. Většina z nich jsou díky dějovému pozadí ženského pohlaví, což osvěžuje hratelnost, jelikož v našich oblíbených doomovkách jsou nepřátelé povětšinou mužského pohlaví. Samozřejmě pokud si odmyslíme mutanty. Kromě živých bojovníků nechybí ani protivníci technologického charakteru, jako jsou drony a vrtulníky. Nepřátelé nejsou servírováni všichni najednou, ale mnozí jsou dávkováni postupně až se začátkem jednotlivých epizod, což přispívá k pestrosti hry a nehrozí tak stereotyp.

Celá hra je rozdělena na 5 částí, přičemž každá obsahuje sedm misí. Takže nás čeká velice bohatá porce akční zábavy. Project Einherjar je opravdový macek a disponuje poměrně dlouhou herní dobou, a to nejen díky počtu levelů, ale také pro jejich rozsah. Celý projekt je čistě akčně zaměřen a prst na spoušti držíte většinu herního času.  Různé typy lokací a množství nepřátel zajišťuje zábavný akční zážitek.  Hlavně díky obsáhlému spektru nepřítel.

Akce je velice dynamická, většina nepřátel neoplývá velkou odolností, ale svými útoky dokážou notně pocuchat zdraví naší hlavní hrdinky, natož pak když se vyskytují ve větším počtu. Každý z nich má specifický bojový styl, takže je třeba být neustále ve střehu. Navíc se mnozí nepřátelé pohybují poměrně rychle a obtížně se trefují.  Zejména pozdější mapy jsou nepřáteli notně zaplněny. Navíc jsou řadoví vojáci prokládáni masivními minibossy a bossy, jejichž likvidace je často výzvou, a vyžadují rychlé reflexy. Obtížnost je nastavena poměrně vysoko a její nastavení nekopíruje klasické doomovské standardy, takže neváhejte a raději si nastavte obtížnost níže, čtvrtá obtížnost odpovídající Ultra Violence je notně tuhá a nepřátel je opravdu mnoho.

Juno disponuje poměrně rozsáhlým arzenálem, který je také zpracován v duchu vojensky zaměřené konverze. Dostanete klasické pistole i brokovnice v různých modifikacích, samopal, raketomet s poněkud nižší kadencí a také rail gun s výhodou použitelný na dálku. Specialitou tajné agentky je nůž, vystřelující čepel jako harpunu, která spolehlivě likviduje jakýkoliv odpor v jejím palebném poli. Naneštěstí je munice velmi omezená, takže slouží v podstatě jako zbraň poslední záchrany, pokud vám dojde munice. A když je opravdu nejhůř, Juno nepřátele skolí pomocí efektního karatistického kopu.

Navíc po vzoru Hexenu naše hrdinka disponuje inventářem, takže můžeme sbírat lékárničky a bojové pomůcky, jako jsou miny, nebo rakety pálící spršku střel na cíl v jejím blízkosti. Takže každý hráč si může vybrat z bohaté kolekce své oblíbené zbraně, jež odpovídají jeho hernímu stylu.

Project Einherjar se mi hrál velice dobře. Ačkoliv by se mohlo zdát, že celých 35 úrovní je až zbytečně moc, díky pestrému prostředí a bohaté škále nepřátel hra plynule odsýpá a nedostavil se stereotyp, který by se dal díky dlouhé herní době očekávat. Díky atraktivní koncepci, nové hrdince a perfektnímu zpracování přinášejí příběhy Juno Radcliffe příjemné osvěžení na doomovské scéně.

Instalace:

Project Einherjar si můžete stáhnout na oficiálních stránkách nebo z našich odkazů. K dispozici je poslední verze 5.6.3. a add-on s vylepšeným soundtrackem. Ke spuštění potřebujete GZ Doom, přičemž hra vyžaduje starší verzi GZ Doomu – v. 3.7.2., jelikož s vyššími verzemi nefungují stroboskopické efekty. Program stáhnete z archivu, v němž si nalistujete požadovaný typ instalátoru a jeho verzi. Do adresáře si nakopírujete rozbalené soubory a spustíte je přetažením na spouštěcí soubor GZDOOM.EXE.

Odkazy:

Project Einherjar – Oficiální stránky + download

Project Einherjar – Doom Wiki

Project Einherjar – ZDoom Forum

Project Einherjar – DoomWorld Forum

Project Einherjar – Videowalkthrough

Project Einherjar – Videorecenze (Doom Mod Madness)

Mike MacDee – Goodreads profile

Winter Agent Juno #2: Kingdom Of Famine – recenze

 

No Comment.

Add Your Comment