2020
11.10

Autor: Ronald “Dutch Doomer” Lubbelinkhof (27. 1. 2019)

DWMiniwad Club CZ – listopad 2020

Jako druhý v pořadí listopadového DWMiniwad Clubu nám jeho organizátoři nabízejí projekt Concrete Rage. Nejedná se o solitární mapu, ale tentokrát máme k dispozici dvě úrovně. Nebylo tomu tak hned v době vydání, jelikož mapa na prvním slotu byla přidána později a jedná se o starší dílko z archivu autora. 

Tvůrcem je holandský doomer Dutch Doomer, nebo také Dutch Devil. Jeho vynikající designérský um byl léty prověřen a má za sebou ocenění Cacowards roku 2005 za svou mapu Total Control a rovněž byl ve stejném roce ohodnocen titulem Runner Up za level Altar of Evil. V neposlední řadě získal roku 2006 ocenění Mapper roku.

Autorova vyznamenání naznačují, že od Concrete Rage můžeme očekávat perfektní herní zážitek,  a to se mi také potvrdilo. Nejedná se sice o převratné dílo, za které by si Dutch Doomer zopakoval cenu Cacowards, ale levely jsou rozhodně velice kvalitní s excelentní hratelností. 

Oba jsou tech based zaměřené. První se odehrává výhradně v komplexu základny a slouží v podstatě na rozehřátí. Druhá, rozsáhlejší mapa hráče vyšle i do exteriérů a jeskynních chodeb. Dutch Devil využívá výhradně originálních grafických zdrojů původní hry, takže nečekejte nová monstra či textury a herní zážitek se nese v intencích klasické doomovské hratelnosti.

První základna není plošně příliš rozsáhlá, ale oplývá propletenými chodbami a atmosférou mi připomíná spíše první Doom. Design je čistý a vyladěný, je vidět profesionální designérská práce. Váš průzkum můžete vést z více směrů, buď nejprve zkoumáte interiéry, nebo se z okna vrhnete na nádvoří a průzkum vedete zvenčí, i když se také touto cestou vrátíte na začátek. Akce je rychlá a plynulá, nepřátel není mnoho, zejména se jedná o vojáčky a impy, nicméně díky jejich strategickému rozmístění si musíte dávat pozor. Tím spíš, když se při opakovaném průzkumu znovu teleportují na již vyčištěná místa. Nicméně je obtížnost adekvátní a pohodlně zvládnutelná na Ultra Violence. V závěru přibudou i baroni a vytvoří pěknou skrumáž na nádvoří před východem.

Druhá mapa je podstatně větší a obsáhlejší, co se týče plošného rozsahu. Začínáte opět v interiéru základny, ale tentokrát se dostanete i mimo budovy a váš průchod bude pokračovat směrem do hloubky skalnatého podzemí, kde strávíte podstatnou část mapy.  I odpor je rozsáhlejší a najdete zde i ty těžší potvůrky. Naštěstí jdou proti vám po jednom a nikoliv ve skupinách, takže žádný slaughter fest se nekoná. 

Mapa je opět nelineární a někdy procházíte úseky úrovně opakovaně. Designér využil i teleportu, jenž slouží k přenosu na nepřístupnou druhou část skalní plošiny. Akce se opět nese v zavedeném standardu, čeká vás převaha základních monster se zmíněnou příměsí těžších kalibrů se zaklínačem na závěr. Při návratu prozkoumanými úseky se opět teleportují protivníci, což osvěžuje hratelnost a hra neupadá do stereotypu. Obtížnost druhé mapy je náročnější, ale taky adekvátní Ultra Violence obtížnosti, i když nám autor připravil některé pastičky s rizikem vašeho úmrtí.

Dutch Devil nám ve svém projektu přináší profesionálně ztvárněné mapy plné akce a zábavného průzkumu. Boje jsou v podstatě kontinuální s vyladěnou obtížností a příjemně se u nich odreagujete. Podařilo se mi najít u obou úrovní všechny secrety, takže můj herní zážitek byl uspokojen po všech stránkách. 

Concrete Rage nelze hodnotit jinak než příznivě a pokud hledáte mapy, které vám nezaberou příliš herního času a přinesou zábavnou hratelnost na pozadí kvalitního designu, Concrete Rage bude přesně pro vás. Autoři DWMiniwad Clubu mají tento měsíc při výběru map zatím šťastnou ruku.

Instalace:

Concrete Rage je určen pro projekty využívající ZDoom technologii. Ale v textovém souboru autor uvádí, že by měl fungovat i pod PrBoomem. Instalační balíček si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a spustíte přetažením souboru DDRAGE.WAD na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download 

Concrete Rage – DWMiniwad Club DoomWorld

Concrete Rage – Doomworld Forum

Concrete Rage – Dutch Devil Wiki

No Comment.

Add Your Comment