2020
11.30

Autor: Josh “Dragonfly” O’Sullivan (27. 2. 2018)

DWMiniwad Club CZ – listopad 2020

Při výběru šesté mapy listopadového DWMiniwad Clubu měli organizátoři akce opravdu šťastnou ruku. Level Order of the Odonata totiž pochází z tvůrčí dílny talentovaného Joshe O’Sullivana, jenž je známý v komunitě pod přezdívkou Dragonfly,

Má za sebou mnoho projektů a podstatná část z nich vyniká nejen kvalitou designu i zpracování, ale i tvůrčí originalitou. Z těch nejznámějších stojí za zmínku zejména rozsáhlý megawad Eviternity nebo arkádová modifikace Skulldash. Aktuálně se Josh stal level designérem v připravované 3D akci Prodeus, takže jeho tvůrčí um se dostane k širšímu spektru retro zaměřených hráčů.

Dragonfly nám v podobě Order of the Odonata předkládá jenom jednu úroveň, ale ta se drží vysoko nastavených kvalitativních standardů, jež Dragonfly předvádí. Mapa je skvělým příkladem moderního designu pro Doom, jenž zachovává principy klasické hratelnosti, ale vyniká moderním zpracováním s využitím nových technologických možností GZ Doomu a nové grafiky včetně přeskinovaných postav nepřátel. A dokonce se samostatným boss fightem.

Projekt se stal součástí designérské soutěže Doom Mapping Contest II: Hellectric Boogaloo. Vývojářské práce začaly 10. února 2018, po ukončení autorovy krátkodobé romantické dovolené. I přes krátkou dobu 14 dnů se výsledek povedl a snese srovnání s mnohými WADy, jejichž vývoj trval mnohonásobně dlouhou dobu. Order of the Odonata se sice neumístil na stupních vítězů, ale Dragonfly získal spolu s dalšími šesti soutěžícími alespoň čestné uznání.

Celá hra se odehrává v propleteném hradním komplexu. Hned po vstupu do areálu upoutají nové textury a grafické detaily, zejména vyniká košatý strom v centru nádvoří.  Při pohledu nahoru uvidíme prostorově modelované střechy, věžičky a 3D modely dekorací, což působící velice efektně. Hradní komplex je propracovaný, navzájem provázaný, s možností alternativních cest. Postupně se vám otevírají i nádvoří, a dokonce se můžete vypravit nahoru na střechy a hradby.

Cílem levelu je najít všechny tři klíče, přičemž koncepce architektury byla volena tak, abychom je získávali postupně s možností vlastní volby postupu v mapě. Ve finále ve venkovním ohrazeném prostoru pak klíče postupně (či všechny najednou) aktivujeme. Dragonfly své levely mívá plné akce, a to se potvrzuje i v recenzovaném projektu. Mapa je přímo nabitá dynamickými boji, střetnutí pěkně oživují nové modely revenantů, mancubusů a arachnotronů. Nepřátelé se nám nejenže staví průběžně, ale v klíčových místech nastává mela v podobě nově nateleportovaných mutantů. Nicméně obtížnost je pěkně vyvážená a adekvátní pro běžného hráče i na Ultra Violence.

Na konci po aktivaci klíčů v ohrazené oblasti jsem čekal poslední střetnutí s masivní náloží nepřátelského odporu. Ale jak jsem se mýlil! Místo záplavy potvor se objevil portál se siluetou masivní mýtické sochy. Docela se podobá portálům ve zmiňované hře Prodeus. Po vstupu do teleportu nastalo překvapení. Celá oblast se proměnila a objevil se poměrně tuhý boss, jenž byl pro mě příjemným osvěžením. Notně modifikovaný a vytuněný kakodémon mě notně potrápil dokonce ve dvou bojových fázích. Souboj byl příjemnou tečkou za perfektním levelem a zvládnutí finálního souboje se stalo milou osobní satisfakcí za vynaložené bojové úsilí.

Order of the Odonata je jednoznačně nejlepší úrovní listopadového DWMiniwad Clubu a zaslouží si absolutní 100% hodnocení.

Instalace: 

Order of the Odonata je tentokrát moderním projektem, takže budete potřebovat aktuální verzi GZ Doomu. Hru získáte z našeho downloadu ve formátu PK3 pod názvem Odonata.PK3. Pokud si balíček stáhnete z oficiální stránky, nese název ORDER-OF-THE-ODONATA.PK3. Soubor přenesete do adresáře s vaším oblíbeným portem a hru spustíte jeho přetažením na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Order of the Odonata – oficiální stránky

Order of the Odonata – DoomWorld forum 

Order of the Odonata – Game Pressure

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Moc pěkný! Jen je to tak masivní, že mi to regulérně poškubává, což bych tedy od Dooma nečekal :))

  2. Já už jsem z Wolfendoom: Blade of Agony docela zvyklý 🙂 Jsem zvědavý, jak se s finální hrou vypořádá novější grafická karta.
    Ono by to asi chtělo, aby GZ Doom začal podporovat více jader, mám dojem, že jede jenom na jedno…