2020
12.29

Autor: Doomer Boards Community (24. 12. 2018)

DWmegawad Club – December 2020

Česká verze DWmegawad Clubu si dala v prosinci odpočinkovou pauzu, patrně díky menší hráčské účasti v listopadu, což zapřičinila ne zcela ideální volba megawadu Three Is a Crowd. Ten byl sice odměněn cenou Cacowards, nicméně svým experimentálním pojetím nesedne určitě každému.

Na serveru DoomWorld samozřejmě akce pokračuje dále a její organizátoři nám připravili poměrně zajímavou nabídku, tentokrát hned tří kratších projektů z dílny komunity kolem serveru Doomer Boards. Dva z nich jsem si s chutí prošel, i když ne s takovou intenzitou dokumentace mého hraní. A jelikož právě teď doznívá vánoční veselí, mám pro vás do tohoto svátečního období stylově zapadající článek přibližující modifikaci The Merry Christmassy Doom Project, který nese číslo 7 v řadě komunitních projektů od Doomer Boards.

Tvůrčí dílnička kolem tohoto již etablovaného serveru nese určitá specifika. Každý projekt je tematicky odlišný, nehrál jsem zdaleka všechny, ale mnohé z nich jsou takřka totálními konverzemi a disponují novými texturami i modely nepřátel. Nejinak je tomu i u The Merry Christmassy Doom Project. Tento map pack vyšel před 2 lety přesně na Štědrý den, a jak název napovídá, oblékl se do sezónního vánočního kabátku.

Grafické zpracování disponuje zasněženým prostředím, novými vánočními texturami, ale hlavní díl na atmosféře mají četné grafické doplňky. Sněhuláci, rozvěšené řetězy osvětlení, všude plno vánočních stromečků, dárků a typických dekorací, vytvářejících atmosféru Vánoc, sice spíše v západním stylu, ale i tak si atmosféru rolniček vychutná i český doomer. Stejně tak i kolekce mutantů je přizpůsobena prostředí. Mají krásné vánoční čepičky, z nejslabších zombie vojáčků se stali Santa Clausové, kakodémoni levitují v podobě baňky, nově se objevují střílející skřítkové a všechno tyto dílky pěkně zapadají do vánoční mozaiky. Grafické prvky pocházejí určitě z převzatých zdrojů, nejde o nové modely, ale vizuál je skvělý a stylový.

Autoři nám překládají celkem pět levelů. Každá mapa je propracovaná a zábavná. Začínáte v domě Santa Clause a pokud se podaří eliminovat nepřátelský odpor, přicházející z více otevírajících se dveří, dostáváte se na rozlehlé exteriérové plochy, odkud vás ze strategických vzdálených míst ostřelují impové a kulometčíci, a navíc se na vás další spousty potvor vyhrnou ze všech zákoutí ledových končin. Takže je o akci postaráno po celou mapu a neodpočinete si ani chvilku.

V podobném duchu je designována další úroveň, v níž exteriéry dominují. Pokud se vám podaří zvládnout bojovou vřavu, po ledových sloupech vystoupáte k východu. Akce ovšem zdaleka nekončí a postaví se vám tuhý odpor včetně baronů, než se dopracujete k exitu.

Třetí mapa nabízí komplexní hradní komplex, jenž je poměrně náročný na orientaci. Samozřejmě je kompletně vyplněný mutanty, takže opět hlavně vašich zbraní nevychladnou,

Čtvrtá, asi nejslabší úroveň, začíná boji v exteriérových oblastech ohraničujících komplex budov, které se ale v interiérech jeví poněkud strohé, i když s novými texturami. Pokračujete střídavě v boji uvnitř budov v kombinaci s venkovními plochami pokrytými vodou a ledem, než se dopracujete ke konci.

Finální level je slaughter fest arénou, v níž se musíte na hradbách utkat s kyberdémonem a zaklínačem, stojícími přímo před vámi. Zaklínače smetete plazmovkou, ale pak musíte sestoupit o stupínek níže, abyste se uchránili před kyberdémonovou palbou. Pak se dá upižlat brokovnicí bez ztráty kytičky. Ale i poté se na vás valí invaze mancubusů a revenantů a budete mít co dělat, než se prostřílíte k cíli.

Mapy jsou velice dobře vyváženy, a i na Ultra Violence jsou dobře zvládnutelné. Protivníků není přehršel a až na poslední mapu mi vše perfektně odsýpalo. Kromě nové grafiky na pozadí hraje vánoční hudba, jež pěkně podkresluje sváteční bojovou vřavu.

The Merry Christmassy Doom Project je povedeným mapsetem, jenž vám nabídne velice solidní mapy, jak je koneckonců u Doomer Boards projektů tradicí. V aktuálním povánočním období vám nabídne příjemný odpočinek od pohádek či konzumace cukroví a vánočních přebytků a určitě stojí za hřích. Organizátoři DWmegawad Clubu vybrali opravdu dobře.

Instalace:

The Merry Christmassy Doom Project autoři testovali pod Prboom-plus cl2, Crispy Doomem, and ZDoomem. Používal jsem GZ Doom bez sebemenších potíží. Instalační balíček Dbp7xmas.zip si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a potřebný WAD soubor – DBP7XMAS.WAD– přetáhnete na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

DWmegawad Club –  December 2020

The Merry Christmassy Doom Project – idGames

The Merry Christmassy Doom Project- ModDB

The Merry Christmassy Doom Project – Doomer Boards thread

The Merry Christmassy Doom Project – DoomWorld forum thread

 

No Comment.

Add Your Comment