2021
01.09

La Cité des Enfants Damnés

Autor: Doomer Boards Team (8. 11. 2020)

DWmegawad Club – prosinec 2020

Prosinec byl na serveru DoomWorld v rámci akce DWmegawad Club zasvěcen třem projektům z produkce komunity serveru Doomer Boards. Jedním z nich je The City of Damned Children, který byl pro mě nejen velice příjemným překvapením, ale hlavně skvělým herním zážitkem.

Jakkoliv mívají modifikace pro Doom striktně anglické kořeny, zde autoři přinesli nádech romantické Francie. Je libo bagetu? Projít se po přístavu a připojit se k povstání prostých dělníků, jejichž společnost je zklamala? Stát se hrdinou odporu odepsaných prostých lidí? A jako bonus likvidovat invazi mutantů z pekla a hledat ztracené děti, a to vše s typickou francouzskou hudbou na pozadí? Pokud odpovíte aspoň na některou otázku kladně, určitě si Město ztracených dětí (La Cité des Enfants Damnés) vyzkoušejte.

Tvůrčí inspirací se stal kultovní francouzský film Město ztracených dětí z dílny režisérského dua Marc Caro a Jean-Pierre Jeunet, jenž směšuje více žánrů do povedeného až surrealistického příběhu s vynikajícím vizuálem. Šílená postava jménem Krank trpí ztrátou schopnosti snít, a tak krade děti a využívá jejich nevinných myslí, aby z nich nasál jejich fantazii. Než jsem se pustil do hry, tak jsem si toto dílo pustil, nicméně přes povedenou atmosféru a výtvarný styl mi film v paměti příliš neutkvěl, i přes přítomnost mezinárodních hereckých hvězd.

Daleko lepší herní zážitek mi poskytla modifikace. Jedná se prakticky o totální konverzi, která nabízí dokonalou atmosféru dystopického špinavého světa. Těžko říci, odkud autoři vzali své grafické zdroje, nikde jsem je doposud neviděl, ale díky nim je industriální atmosféra naprosto dokonalá. Rozlehlé exteriéry přístavu plné stěn z vlnitého plechu, beden, jeřábů, vozidel. Špinavé ulice slumů, industriální komplexy se stroji a zařízeními. Městské komplexy s činžovními budovami, rozlehlá prostranství s nepořádkem všude kolem. K tomu stylové revoluční plakáty a všudypřítomné motivy hlavní záporné postavy.

Nepřátelé jsou nahrazeni protivníky z Doom 64 spolu se zbraňovým arzenálem, takže se hra původnímu tradičnímu Doomu notně ztrácí. Navíc kromě původních mutantů přibyli ještě noví nepřátelé. Postava ducha ze hry Blood, ovšem s upraveným stylem útoků, mechanický pavouk pálící záplavu kulek z kulometu a strážní věž chrlící plazmové impulsy. Atmosféru dotváří soundtrack ve francouzském stylu a duch filmu je přenesen do hry v kompletní podobě.

Autoři nám připravili 11 hratelných úrovní a na závěr pěknou závěrečnou mapu, v níž se seznámíme se všemi tvůrci a galerií monster a spolu s mávajícími dětmi si prožijeme oslavnou ódu na naše vítězství. Po stránce designu zmíněné atraktivní a vzhledově dokonalé prostředí slouží jako dokonalý podklad pro vynikající level design. Střídá se tematické zaměření lokací, takže se nenudíme a každá z nich má odlišné prostředí a svůj svébytný styl.

Mapy jsou poměrně rozlehlé, kombinují rozlehlé exteriérové prostory s interiéry budov, nebo pro změnu úzké uličky mezi domy. Často najdeme vysoká převýšení a pohledy z výšky se nám naskýtají velice často. Mapy jsou propletené, nelineární, a ne vždy se daří najít snadno cesta k cíli. Ale nebloudil jsem příliš dlouho a orientace se dala získat relativně rychle.

Akce je docela tuhá, na rozjezd jsem si zkusil obtížnost Ultra Violence, ale moje hra docela drhla, takže jsem zvolil zlatou střední cestu Hurt Me Plenty. Ale i tak byly boje místy docela drsné a nepřátelé umí docela zatopit. Akce je osvěžující díky novým monstrům z Doom 64. Duch není příliš nebezpečný (na rozdíl od své mateřské hry) ale humanoidní pavouček dokáže notně potrápit. Naštěstí jich nebývá mnoho pohromadě a je docela slabý. Střílna se objeví až v závěrečných fázích hry a je třeba ji rychle eliminovat, protože dodává poměrně vysoké poškození. Obtížnost přitom plynule narůstá a předposlední mapa je docela slaughter fest, ale naštěstí ne ve stylu Alien Vendetta a podobných masochistických megawadů.

The City of Damned Children byla pro mě prozatím tím nejlepším, co jsem hrál z produkce komunity kolem serveru Doomer Boards. Poskytuje dokonalou atmosféru s osvěžujícím a dosud neviděným vizuálním provedením i příjemnou a zábavnou exploraci prostředí i příjemnou akci. Tvůrci DWmegawad Clubu zvolili materiál k prosincovému hraní výborně.

Instalace:

The City of Damned Children byl testován s následujícími porty: prboom-plus cl2, Crispy Doom, Eternity Engine (-vanilla), ZDoom 2.8.1, GZDoom a Zandronum. Široká kompatibilita je tedy zaručena a ověřena. Instalační balíček Children.zip si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a potřebný WAD soubor – DBP26_TCODC.WAD – přetáhnete na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

The City of Damned Children – idGames

The City of Damned Children – ModDB

The City of Damned Children – Doomer Boards forum

The City of Damned Children – DoomWorld forum

No Comment.

Add Your Comment