2021
03.14

Autor: Daniel “Danlex” Alexander (15. 2. 2021)

Doomguy je nezničitelný. Vždy ve střehu jako slovutný detektiv Nick Carter, zbraně stále připravené a nabité a žádný mutant si nemůže být jistý svým životem, pokud se s ním setká a neklidí se mu z cesty. Ale i ten nejsilnější hrdina potřebuje odpočinek. Pohodlně se natáhnout, aspoň chvíli se ponořit do šedé mlhy spánku a oddat se snění. Copak by se tak mariňákovi mohlo zdát? Na to nám dá odpověď stylová mapa Lullaby z dílny salvadorského doomera Danlexe.

Danlex je relativním nováčkem designérské komunity. Své mapy, alespoň ty oficiálně vydané, začal tvořit někdy v roce 2018 a zapsal se do historie zatím jednotlivými levely v různých komunitních projektech, ale stvořil i některé samostatné úrovně. V každém případě je Lullaby, zdánlivě něžná ukolébavka na dobrou noc, naprosto profesionálním dílem a není divu, že si ho všiml i renomovaný mainstreamový magazín PC Gamer. Ostatně díky tomuto článku jsem se k této úrovni dostal.

Lullaby naprosto exceluje ve vizuálním podání. Využívá moderních efektů GZ Doomu a noční atmosféra i grafické provedení je famózní. A to hned od titulního obrázku. Začínáme v domku, kde Doomguy odpočívá a oddává se snění. Ale jeho sny jsou neklidné, a i ve světě spánku se bude oddávat masakrování mutantů z pekla. Jakmile vykoukneme do nočního snového světa plovoucího ve vzduchoprázdnu, pohladí nás noční obloha plná padajících hvězd a v dálce budova chrámu s četnými věžemi. Všechno stylově v černočerné tmě se svítícími modravými grafickými motivy.

Přes hvězdičky přeskáčeme, v mém případě se škobrtáním a pády, k bráně hradu a tam se potkáme s hell knighty, prvními strážci monumentální budovy. Jejich likvidace je snadná a teleportem vstoupíme do útrob rozlehlé svatyně. I uvnitř vám spadne čelist, neboť architektura místností je impresivní a Danlexovi se podařilo docílit monumentálního vzhledu v podobě rozsáhlých prostor systematicky propojených schodišti a chodbami. Vše opět v motivu zářivé modře na tmavém základu. Architektura má mystický a tajemný charakter a musím říci, že se mi místy tajil dech, co autor dokázal vytvořit. Třeba dystopická knihovna nebo sál s jámami v dlažbě vzhledu vírů.

Zkoumáte rozsáhlý labyrint chodeb a sálů, přičemž se vám staví nejen přítomní strážci chrámu, ale po aktivaci spínače či sebrání klíče se objevují přívaly mutantů všeho druhu, pokaždé s jiným složením osazenstva, a tak je akce nejen hektická, ale i pestrá. Danlex se nebojí servírovat bossy na pozadí běžných protivníků.  Někdy akce nabývá charakteru až slaughter festu, ale i na Ultra Violence zvládnutelného. Cílem hry je najít celkem tři klíče k finální bráně, které získáte ve třech rozsáhlejších arénách, jež prověří vaše reflexy.

I tyto arény jsou nádherně zpracovány. První z nich, skalní podzemí se zářícími gejzíry krystalů, by se dala ještě považovat za relativně konvenční. Druhé exteriérové oblasti dominují tři kyberdémoni v levitujících koulích, kteří po vás pálí své rakety. Zbavíte se jich jedině aktivací spínačů a na pozadí ještě musíte zápolit s běžnými nepřáteli. A ta poslední je unikátní, kdy přeskakujete plošinky mezi rotujícími kruhy a bojujete se záplavou kakodémonů. V centru trůní pro změnu spider mastermind.

Finální dvorana je opravdu rozsáhlá a slouží jako dokonalý podkres k závěrečnému souboji nejen s kyberdémony, ale i několika zaklínači a masou dalších démonů. Střetnutí je poměrně obtížné, ale férové, a pokud dostatečně manévrujete, dá se v pohodě zvládnout. Odměnou vám bude závěrečný mini level, v němž se můžete seznámit s autorovými spolupracovníky.

Lullaby jsem hrál na Ultra Violence obtížnost. Ačkoliv jsou souboje relativně náročné a brání vám opravdu hodně protivníků, nebyl jsem frustrován. Některé situace vyžadovaly opakované nahrávání pozice, při častém ukládání se nicméně souboje dají zvládnout a potíže vyplývají z hráčových chyb, a nikoliv zákeřném designu či rozmístění potvor.

Nedílnou součástí hry jsou secrety. Jsou na obrovský rozsah levelu jenom tři, přičemž jsou nápomocné pro zvládnutí finální bitvy. Pokud máte všechny tři lebkové klíče, získáte totiž přístup k nesmrtelnosti, která vám pomůže s masakrováním záplavy démonů z pekla, jinak je vám upřena. Našel jsem jenom jednu tajnou komůrku, neunikl mi spínač aktivovaný střelou, který otevřel komůrku s klíčem na jiném místě mapy. Podobně jsou nejspíše řešeny i zbylé secrety, ale bohužel se mi je nepodařilo vypátrat.

Lullaby je opravdu perfektním herním zážitkem a zaslouží absolutní 100% ocenění. Naprosto dokonalé a atmosférické vizuální provedení a náročná i férová hratelnost vám nabídnou skvělý zážitek. Mám dojem, že žhavý kandidát na cenu Cacowards za letošní rok je na světě.

Instalace: 

Lullaby využívá moderních vymožeností portů a je určen pro GZ Doom. Byl testován pod GZDoomem verzí 4.3.3 a 4.5.0, takže pokud používáte starší verzi, nemusí hra běžet korektně. Instalační balíček si rozbalíte do adresáře s GZ Doomem a spustíte přetažením souboru Lullaby.PK3 na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Lullaby – PC Gamer

Lullaby – DoomWorld forum

 

No Comment.

Add Your Comment