2021
04.07

Heartland

Autor: Paul “skillsaw” DeBruyne (25. 3. 2021)

Soundtrack: Stuart “stewboy” Rynn

Heartland je dalším špičkovým projektem zkušeného tvůrce Paula DeBruyna, jenž je v komunitě známý pod přezdívkou “skillsaw”. Stojí za ním řada kvalitních projektů, jako Vanguard nebo Valliant, a participoval na celé řadě dalších megawadů. Heartland je sedmilevelový mapset, jenž vznikl ve spolupráci s osvědčeným hudebníkem Stuartem Rynnem (“stewboy”). A jako koordinátor a tester se na projektu významnou měrou podílel i český doomer Boris Klimeš (“dew”).

Poměrně neotřelé je technologické řešení, jež autoři zvolili. Heartland totiž běží na méně známém enginu Eternity, ba dokonce je pro něj exkluzivní, takže na žádném jiném portu jej nespustíte. Měl by demonstrovat pokročilé možnosti Eternity enginu při tvorbě map a zároveň posloužit i jako určité vodítko dalším tvůrcům, kudy se při designu ubírat a jak se s technologií Eternity vypořádat.

Musel jsem si na program chvíli zvykat a například nemožnost okamžitého načtení uložené pozice po smrti, jak tomu je v GZ Doomu, mi docela vadila. Nebo jsem pátral, kde se vypíná pohyb postavy myší, což je docela mistrně zašifrováno v nastavení pod název Novert Emulation a byl jsem nucen vznést dotaz ve fóru. I vizuál nedisponuje pokročilým vyhlazováním a efekty jako GZ Doom a pohyb myší je omezen do úhlu 45 stupňů, tak jako hry na Build enginu svého času. Nicméně design je koncipován bez nutnosti použití mouse looku, takže se bez něj v podstatě obejdete, ale přijdete tak o možnost pokochání krásnými panorámaty.

Nevím, jaké má Eternity výhody oproti GZ Doomu, že si jej autoři vybrali, řekl bych ale, že je to zejména možnost budovat rozsáhlé prostorové objekty, včetně vícepatrových a komplexních budov. Pokud si odmyslíme absenci grafických vymožeností a efektů, tak je Eternity řešení velice zdařilé a jeho schopnosti jsou skvělé. Včetně možnosti prostřelit sklo nebo modifikovat stavbu úrovně pomocí manipulace s vodní hladinou či skalami nebo dokonce použitím pohyblivých prostorových objektů, jako je mohutná pojízdná plošina v 5. levelu nebo cestování kabinou v 6. levelu. Díky absenci moderních vizuálních vychytávek měla hra určitý kostičkovaný retro feeling a byl jsem nakonec spokojen. Ale co předvedl skillsaw za architektonické zázraky, nad tím musím smeknout.

Heartland je industriálně laděným projektem. Což znamená, že se ocitáme v městské zástavbě, v areálech továrních komplexů s různými věžemi, mosty, zařízeními včetně modelů vozidel, a to vše je opravdu, ale opravdu rozlehlé a masivní. Levelů je sice jenom sedm, ale jsou opravdu megalomanské. Komplexy se rozléhají nejen do plochy, ale i do výšky a budete se divit, kam až vysoko vystoupáte. Je kladen důraz na realitu, a tak jsou jednotlivé areály opravdu jako skutečné a klidně byste se s prezentovanými mapami mohli setkat s přimhouřením oka i ve skutečnosti.

Hned v úvodu se projedete vozem metra a ocitnete se v předměstí plném kontejnerů a haraburdí, s garážemi, benzínovou pumpou a autoservisem. Následuje staveniště, pevnost, industriální areály a ve finále autor popustil uzdu své fantazii a připravil nám rozsáhlý pekelný hrad. Po grafické stránce byly původní doomovské textury nahrazeny četnými novými zdroji, přičemž dominuje poslední dobou oblíbený balík OTEX. Čímž je realistický a vizuálně neotřelý zážitek z prostředí ještě více umocněn.

Ačkoliv jsou mapy velice rozsáhlé, jejich design je velice inteligentní. Eternity engine používá původní automapu z Doomu, v níž navíc prostorové prostředí ztěžuje orientaci. Ale i přes to jsem nikde nebloudil a mapa prakticky nebyla přes komplexnost levelů vůbec potřeba. Jednotlivé úseky na sebe navazují, zbytečně neběháte a pokud najdete klíč, většinou se objevíte někde poblíž místa, kde jej použijete. Takže nehrozí zbytečné a zmatené pobíhání. Jediný problém, který jsem měl, spočíval na jednom místě v orientaci, kdy jsem nemohl najít cestu k východu, který se nacházel poblíž, ale v jiné výškové úrovni.

Skillsawovy projekty jsou vždycky zárukou hektické akce. Ani Heartland není výjimkou. Postaví se vám tradiční paleta nepřátel z Doomu II, ale samozřejmostí je několik nových mutantů. Jediný pro mě neznámý je ohnivý skřítek, jenž po vás pálí ohnivé střely, a navíc po smrti zanechává ohnivou pumu, která vás při neopatrnosti může ožehnout. Vojáčky s raketomety jste určitě v mnoha modifikacích zaznamenali, stejně tak jako poletující toxické mozky. Sérii her Serious Sam upomínají sebevražední kamikadze, vrhající se na vás s explozivní vytrvalostí. A z těch silnějších protivníků přibyl modifikovaný baron nesoucí silný raketomet.

Obměněný byl i zbraňový arzenál. Některé osvědčené kousky jsou ponechány z původního Doomu, ale jiné jsou unikátní. Zdvojené pistole poskytují slušnou kadenci palby, ještě efektivnější je uzi, které také postačí k likvidaci slabších nepřátel. Kulomet nahradila dvojice škorpionů, místo plazmové pušky najdete účinný plamenomet a v předposlední mapě dostanete do rukou konečně BFG, která je ovšem v podstatě variantou raketometu, a poskytuje vícenásobně explodující rakety. A nesmím zapomenout na velice efektivní požární sekeru, dokonale vhodnou pro boj nablízko.

Akce je dominujícím prvkem celé hry a postaví se vám stovky až tisíce protivníků. Nejde o žádné nezvladatelné masakry, i když skrumáže těch těžších mutantů jsou v pozdějších fázích samozřejmostí. Obtížnost je dobře vyvážena, hrál jsem na třetí Hurt Me Plenty, znaje skillsawům hektický akční styl. Hra je férová, poskytuje dostatečnou výzvu a vše se dá zvládnout, i když zejména v poslední úrovni se s vámi autor příliš nemazlí.

Během celé hry máte ze střelby velmi dobrý pocit, jelikož se proti vám staví nespočetné zástupy těch slabších potvor, které se kosí velice snadno, a máte tak pocit dominance na bojišti. Samozřejmě musíte dávat pozor i na ně, jelikož ve větším počtu vás zasypou střelami a zahýbou ukazatelem vašeho zdraví. Až po sebrání klíčového předmětu nebo power-upu nastane tužší mela, jež prověří vaše akční zkušenosti.  Netuším, jak je tomu u Ultra Violence obtížnosti, předpokládám, že se zde náročnost notně navýší. Ale domnívám se, že Hurt Me Plenty je pro běžného hráče tak akorát.

Unikátní je finální level, odehrávající se v rozsáhlém hradním komplexu zbarveném do ruda, v němž pozbudete všechny zbraně a v gladiátorské aréně si to musíte s nabíhajícími mutanty rozdat tváří v tvář. Poté, co znovu sesbíráte zbraně a poradíte si s nesčetnými potvorami, musíte v závěrečné aréně na několikrát zničit pulsující srdce, což je vždy provázeno novými příděly monster. Ale musím říci, že tento boss fight je zvládnutelný, a i když budete často nahrávat pozici, dají se závěrečné souboje absolvovat bez zbytečné frustrace.

Heartland je unikátním a špičkovým projektem, jenž lze zařadit do profesionálních “tříáčkových” modifikací. Poskytuje dokonalý a realistický level design a hektickou, ale zvladatelnou a férovou akci. Máte možnost se seznámit s možnostmi Eternity technologie, jež se bezesporu může měřit s tradičním GZ Doom enginem. Pro každého fanouška Doomu je Heartland bezesporu perfektní volbou. Zejména pokud máte rádi masivní porci líté akce.

Instalace:

Heartland byl vyvinut exkluzivně pro engine Eternity a vyžaduje verzi 4.02.00 a vyšší. Takže ke spuštění potřebujete aktuální verzi tohoto poměrně exotického portu, odkazy ke stažení najdete v tomto vláknu. Eternity se chová jako standardní port, takže k jeho obsluze nepotřebujete žádné specifické znalosti či dovednosti. Po rozbalení balíčku a spuštění programu je třeba si řádně nakonfigurovat zobrazení a ovládání, což se poněkud liší od standardního GZ Doomu, a chvíli mi to dalo práci. Heartland je distribuován jako soubor Heartland.PKE. Pracuje se s ním naprosto stejně jako s běžnými WADy – myší jej přesunete na spouštěcí soubor Eternity.EXE a v úvodním menu si zvolíte potřebný iWAD, kterým je Doom2.WAD.

Odkazy:

Download

Heartland – idGames

Heartland – DoomWorld forum

Heartland – soundtrack

No Comment.

Add Your Comment