2021
06.13

DWmegawad Club CZ – květen 2021

O poslední finální epizodě fenomenální modifikace či spíše zbrusu nové hry Wolfenstein: Blade of Agony jste si mohli přečíst v samostatné recenzi. Jelikož se hra stala součástí květnového DWmegawad Clubu, sepisoval jsem průběžně komentáře a poznámky k jednotlivým úrovním. Bylo by škoda, aby přišly vniveč, nevím sice, kolik si najdou čtenářů, ale pro úplnost si zaslouží publikování. U běžných megawadů je přidávám za recenze, ovšem u Blade of Agony nabyly takového rozsahu, že je uvedu v přehledném článku. Uděláte si alespoň obrázek o tom, co ve všech třech kampaních zažijete, a navíc pro ilustraci přidám své obrázky z hraní.

Konečně jsme se dočkali a Wolfenstein: Blade of Agony (dříve WolfenDoom) vyšel v kompletní verzi se všemi třemi epizodami. Navíc ve značně vylepšeném provedení s úpravou i předchozích dvou dříve vydaných částí. Kromě české lokalizace máte k dispozici hi-res modely nepřátel, ti disponují novými animacemi, zejména úhybnými kotouly, které oživují hratelnost a činí nepřítele hůře zasažitelnými. I úrovně prošly vyladěním, zřetelným vylepšením efektů a vizuálu, novými secrety a celkovým tuningem a úpravou problematických sekvencí, aby hratelnost byla vylepšena na maximum.

Modifikace je celkově přívětivější a například nastavení kvality zobrazení je shrnuto přehledně do souborných přednastavených konfigurací, které si zvolíte dle vašich požadavků na kvalitu a rychlost. Nekoná se tedy složité nastavení trávy, stínů a podobných prvků jako dříve. I dialogy lze nyní potvrzovat přímo myší. Jsem rád, že jvempire zvolil pro květnový měsíc právě tuto modifikaci, i tak bych ji zcela jistě podrobil recenznímu zkoumání.

Chapter 1 – “The Staff of Kings”

C1M1 – Operation Speerspitze

Po tradičním breefingu se ocitáte v horkém Tunisu. Na periferní bezvýznamnou základnu je zde přítomno neobvyklé hemžení nacistů a je na vás, abyste vypátrali co nejvíce informací, co se tu vlastně děje. Prostředí je opravu reálné a věrné. Doom engine opravdu vytuněný na maximum. Zkoumáte pískové exteriéry a infiltrujete postupně budovy nepřátelského velitelství. Sbíráte klíče, informace, dokonce jsem našel i dokument shrnující všechny secrety v mapě. Akce je intenzivnější zejména díky nepřátelským úhybným manévrům a nacisty je tak obtížnější trefit.

Tiché zabití nožem je obohaceno o ukazatel, což kvituji s povděkem, jelikož v minulých vydáních mi stealth likvidace Němců zkrátka nešla. Postupně infiltrujete laboratoř, zabijete dr. Schabbse juniora a ukořistíte materiály o jeho projektu. Trochu jsem pak tápal, jelikož jsem zapomněl aktivovat tlačítko, otevírající bránu k východu, a tak jsem chvíli bloudil. Což je určitá daň za komplexnost úrovní a musíte být bedliví za všech okolností. A přitom jsem tuto epizodu již dvakrát hrál. Podařilo se najít všechny secrety i Eisenmannův dokument.

C1M2 – Operation Exodus

Cílem druhé mise je osvobodit zajatého agenta Ryana, jenž je držen ve vězeňském komplexu Saint-Jean někde ve Francii. Tentokrát budete rozplétat labyrint nacistické základny a musíte nalézt cestu do přísně střeženého vězeňského komplexu.  Mise je neskutečně pestrá a v žádném případě nejde o slepé střílení a cestu rovnou za nosem. Brána vedoucí k vězení je uzavřena a vy musíte propátrat dvě budovy po stranách, abyste se vůbec dostali ke svému cíli. Zejména vědecko výzkumný komplex je propracovaný a čelíte nejen útokům zombies, ale zaplavete si pod hladinou a musíte se bránit čelistem nebezpečných žraloků. Po otevření kýžené brány se poprvé setkáte s minovým polem, které by mělo v nové verzi být přístupnější průchodu i bez detektoru min, který jinak můžete zakoupit u Sgt. Rojase v jeho obchůdku.

Po střetnutí s ostřelovači jste u cíle a infiltrujete věznici. Vaše cesta bude komplikovaná jednak díky nabroušeným nacistům, které jste vyrušili z jejich zatuchlého klidu, ale také musíte najít správnou cestu v labyrintu místností a cel. Objevují se průběžně minibossové a na závěr dva poněkud tužší supervojáci. Na konci mise poprvé použijete Panzerfaust, abyste zlikvidovali smrtící obrněný transportér. Mise drží nastavený vysoký standard, a i když jsem minul dva secrety, dokumenty dr. Eisenmanna, které potřebujete k odemknutí tajné mise, jsem našel bez problémů. Doporučuji si zapnout komentáře vývojářů, které ilustrují, jakou dlouhou cestu modifikace po dobu vývoje urazila.

C1M3 – Operation Overlord

Operace Overlord, tedy vylodění v Normandii, nesmí chybět snad žádné hře z Druhé světové. Tady ovšem je tento konflikt pojat poněkud jinak a mise je časově zařazena ještě před vlastní invazi. Blazkowicz musí zlikvidovat kanóny, které mohou ostřelovat spojenecké loďstvo a způsobit zbytečné ztráty. Ocitáte se na lesní cestě a postupně pronikáte do systému nepřátelských zákopů, které jsou realisticky ostřelovány krycí palbou, takže vykukování je smrtelně nebezpečné a krytí je zde nezbytné. Po vyčištění okopů můžete postupovat více směry a postupně zkoumat pláž zasypávanou bombami, nádraží s polním velitelstvím a podzemním krytem, a hlavně rozsáhlý komplex základny, jež předchází věži, ve které jsou uloženy zbylé flaky.

Přiznám se, že tato mise mi vždycky dělala potíže, pokaždé jsem trochu tápal, jelikož ke kanónům mimo věž se musí najít i nálože a orientace zkrátka není úplně ideální. Jinak ke zpracování prostředí nelze mít výhrady, všechno dokonale realistické a atmosférické. Musel jsem zredukovat detaily na medium díky zrnitým efektům počasí, jelikož mi způsobovaly pokles frame rate. Ne že by se to nedalo hrát, ale cukání bylo chvílemi znatelné a dávám přednost plynulosti. Oceňuji opět v tomto směru sumární nastavení, jež se dá pohodlně přepínat.

C1M4 – Operation Chastise

Čtvrtá mise je opět záškodnická. Musíte fašistům vyřadit flak kanóny na překrásně zpracované přehradě. Architektura je impozantní, procházíte se po cestě s krásným výhledem, kolem vás na jedné straně přírodní vodní plocha a naproti pod vámi vidíte komplex přehrady. Pokud zpacifikujete bohatý odpor, likvidace vystavených kanónů je hračkou, ovšem k tomu dalšímu na dně přehrady se musíte poctivě probojovat. Vstoupíte do komplexu, kde se opět poměrně lineárně prostřílíte ke svému cíli, poslednímu flaku. Zkoumáte nejen chodby, ale i četné vedlejší místnosti. Do akce je zakomponován i zachráněný agent Ryan, který slouží jako nehratelná vedlejší postava, jež vám kupříkladu otevře výtah nebo komentuje situaci a ukazuje vám cíl mise.

Boje jsou docela tuhé, nepřátelé vás provází na každém kroku, a nejen na cestě tam, ale i zpátky po likvidaci posledního kanónu, v tomto případě je invazi posil docela náročné zlikvidovat. Docela zákeřní jsou čekající Němci nahoře na žebříku. Jako bonus vás čeká první Nintendo kazeta, jež vám odemkne na základně bonusovou hru – 3D klon Commander Keena.  Je neuvěřitelné, jak autoři svoji hru vyšperkovali zdánlivě nepodstatnými, ale potěšujícími detaily. Ke cartridgi se ovšem musíte prokousat docela obtížným louskáním systému zámku k trezoru. Ale nakonec se mi dobrá věc podařila.

C1M5 – Operation Paris

B. J. Blazkowicz se vydává do Paříže, aby pomohl odboji a užil si dokonale vizuálně vyvedeného prostředí francouzské metropole. Pátá mise je opravdu komplexní a neuvěřitelně propracovaná a rozsáhlá. Ocitnete se uprostřed Paříže, kolem jedné z odboček Seiny přepažené mostem, obklopeni činžovními domy. Předtím ovšem musíte proniknout kanalizací a zaplavat si pod vodou, abyste se dostali do základny odboje. A pak se rozjede vlastní mise. První fáze, kdy musíte zneškodnit bombu pod mostem, je poněkud frustrující, jelikož zprvu nevíte, co vlastně máte dělat a vodní kanál je po okraj naplněn bombami. Takže vám asi chvíli potrvá, než se podaří najít a deaktivovat nálože. Pak se teprve můžete vrhnout na již klidnější plnění úkolů, jež se postupně na vás vrší.

Průzkum kasina, banky, hotelu, bádání v katakombách a boje s duchy, pokud tedy najdete speciální klíč, nalezení artefaktu v muzeu a mnoho dalšího. Na závěr pak čelíte za střílnou kulometu invazi nepřátelských vojsk a musíte před nimi ochránit váš kanón. Musím konstatovat, že mnohé části mise byly upraveny, aby byly přístupnější. Závěrečný příval Němců je rozdělen do jednotlivých vln, takže není tak frustrující. Vyladěny jsou katakomby plné duchů, stejně tak je pěkně vyznačeno místo pro vstup do podzemí, které dříve šlo snadno přehlédnout. Mapa je velice zábavná a hraje se skvěle, zejména díky pestrým a originálním lokacím, četným vtípkům, zábavné akci i dlouhé herní době. Jelikož se mi podařilo najít všechny Eisenmannovy dokumenty, nastává v další fázi bonusová tajná mise.

C1M0 – Operation Eisenmann

V tajné misi vás čeká jako hlavní úkol likvidace tajné nacistické základny. Začátek je ještě relativně pohodový, i když se poprvé objevují snipeři, buď schovaní někde v dálce nebo v rostlinném porostu. V dalších epizodách, co vás čekají, byli pro mě vždycky osinou v zadku, zejména tam, kde hráli hlavní roli, ale autoři vyslyšeli zřejmě prosby hráčů, a tak se nad snipery zobrazuje terčík pro jejich snazší identifikaci. Po krátké rozcvičce s tankem infiltrujete výzkumný komplex a přes bazén s toxickým obsahem plným žraloků se dostáváte do další budovy, v níž si uvolníte vstup do rozsáhlého komplexu.

Cílem mise je zničit celkem tři bedny za pomoci náloží a uniknout ze základny. Výtahem sjíždíte do hlubin a postupně, patro po patru, likvidujete nepřátelské osazenstvo a nacházíte cíl vaší mise. V každé etáži čelíte odlišným nástrahám. První je festivalem zombies a nástrah prostředí, kde obtěžuje zejména sekvence s ohnivými chrliči. V druhé části musíte prozkoumat rozsáhlý hangár plný krabic s materiálem a chvíli trvá, než najdete kýženou bednu. A poslední část je obdařena bossem v podobě silného ochránce poslední krabice. Následuje pak adrenalinové finále, kdy základna vybuchuje a vy musíte ochránit váš zadek a uprchnout zpět na povrch.

Problém této mise je fakt, že základnu musíte vyčistit v časovém limitu, který byl sice autory prodloužen, ale i tak mi kazil zážitek ze hraní, jelikož jsem musel omezit bádání a zkoumání a bojovat rychle, což mi příliš nevyhovuje. Nepovažuji to za ideální designové rozhodnutí, řekl bych, že toto omezení je v podstatě zbytečné, ale zkrátka k této misi už patří. Naštěstí hra disponuje časovým ukazatelem, který v první verzi zcela chyběl, což hraní notně ztěžovalo, a nedokážu si teď už představit, jak jsem to mohl tehdy dohrát.

C1M6 – Operation Grabräuber

Finální mise první epizody. B. J Blazkowicz se vydává zpátky do Tunisu, kde nacisté v pouštních vykopávkách pátrají po Kopí osudu. Náš hrdina má samozřejmě naprosto identický zájem. Podaří se vám artefakt gestapákům vyfouknout před nosem? Mapa je poněkud odlišná od těch předchozích a přináší zejména mystiku, atmosféru Indiana Jonese a Tomb Raidera a sestává hlavně z mysteriózních budov a antických chrámů. Ocitnete se v poušti mezi budovami starých chrámů a vaším úkolem je dostat se do podzemí a prozkoumat vykopávky. Pátrání vyžaduje bedlivé oči, plížení v úzkých chodbičkách a průlezech, ale autoři aktivní místa naštěstí označili, takže je poněkud snazší se do vykopávek dostat, než tomu bylo v předchozích verzích hry. Ale i tak mi chvíli trvalo, než jsem rozklíčoval jednotlivé spínače.

Jakmile se dostanete do hlubin podzemí, pátráte v propletených chodbách a čelíte nejen nacistům a místním kultistům, ale i nástrahám prostředí, jež jste určitě viděli ve filmech s Indiana Jonesem. Balvany, šípy, štíři, láva, démonické lebky. A samozřejmě skákací sekvence, v nichž se po blocích dostáváte ke svému cíli. Ta s lávou je tedy poněkud vypečená a docela obtížná. Najdete zde nejenom Kopí osudu, ale také svatý grál. Level je zkrátka poctou Indiana Jonesovi, takže nechybí ikonické filmové scény. Na závěr vás čeká obtížnější boss v podobě temného přízraku. Mapa je skvělá a pokud máte rádi zkoumání prostředí a rádi hledáte, bude přesně pro vás. Důstojné rozloučení s první epizodou.

Chapter 2 – “Shadows of the Reich”

C2M1 – Operation Ausbruch

Předchozí mise se vydala poněkud nesprávným směrem, B. J. Blazkowicz se ocitá za mřížemi a Kopí osudu je v rukou nacistů. První mise druhé epizody začíná tak jako originální Wolfenstein v zatuchlé vězeňské kobce a vaším hlavním úkolem je, dostat se se zdravou kůží z vězení. Podstatné části levelu dominuje stealth přístup. Musíte se opatrně plížit a Němce likvidovat s pomocí ostře nabroušeného nože. Zatímco v předchozích verzi byl tento přístup docela martyrium, ukazatel nože pro zabití protivníka misi podstatně zjednodušil, pokud se opatrně plížíte. Postupně pronikáte propleteným labyrintem věznice, až najdete cestu k východu.

Komplex je značně rozsáhlý a propletený s možností více cest, a od vašeho průzkumu se odehrává i následný vývoj. Vyplatí se kupříkladu zlikvidovat nejprve ostřelovače na věžích, takže po opuštění vězení bude váš průchod jednodušší. Další fáze se odehrává v zasněžených exteriérech a lineárními cestami se posouváte k setkání s kapitánem Blakem. I venku je nutný opatrný postup díky signalizačním reflektorům. Ty se dají elegantně zlikvidovat sestřelením. Nepamatuji se, že by tady tato možnost v druhé epizodě byla, možná ano, ale tehdy na toto řešení hra neupozorňovala. Takže tato fáze, jež byla ve starší verzi docela obtížná, se významně zjednodušila. Novinkou je ke konci možnost volby dvou cest, buď přímo k cíli, nebo s prozkoumáním dalšího komplexu, kde můžete najít Mayský artefakt, jenž slouží ve druhé epizodě jako vstupenka do tajného levelu. Údajně po stížnostech hráčů, že je mise příliš dlouhá.

Pokud se rozhodnete zkoumat další nacistický komplex, tak je tato fáze čistě akční. Postupně likvidujete budovu plnou nacistů. Postup není úplně jednoduchý a chvíli jsem docela tápal, kudy se dát, ale nakonec jsem labyrint základny rozřešil a podařilo se mi uniknout. Cesta ke konci mise byla provázená intenzivními souboji s fašistickými silami, dokonce se zákeřnými útoky psů ze zálohy tam, kde byste je nečekali. Ačkoliv munice není přebytek, dařilo se mi počet nábojů kontrolovat a nouzí jsem netrpěl.

C2M2 – Operation Feuedrone

Na základně je cítit atmosféra nedůvěry, jelikož se mezi přítomnými nachází zrádce. Druhá mise je zaměřena na nalezení a likvidaci nacistických bojových strojů, jejichž vývoj probíhá v rámci operace Thor´s Hammer. Kampaň je čistě akční a destrukční a jejím cílem je zabít a zničit vše, co se vám připlete do cesty. Mapa je čistě interiérová, po průzkumu kanalizace se infiltrujete do nepřátelského výzkumného a vojenského komplexu v jednom. Nejenže se zde vyvíjejí bojové drony s lasery, ale také monstrózní mechové, s nimiž chce Hitler změnit situaci na bojištích 2. světové války.

Komplex je notně propletený, a kromě spleti chodeb najdete laboratoře, nádraží a rozsáhlé sály plné nepřátel. Potřebujete sadu klíčů, orientaci napomáhají šipky po stěnách, což usnadňuje hledat cíl ve složitém labyrintu budov. Dva souboje jsou poněkud obtížnější, ten první v aréně s drony a druhý na samotném závěru, kdy se utkáte se třemi nabroušenými mechy, opět v uzavřeném sále. Závěr je pak adrenalinovým úprkem z ohněm postižené továrny ventilačními a výtahovými šachtami s pomocí žebříků. Bohužel se nemůžete vrátit zpět, takže si dejte pozor, abyste neminuli Mayský artefakt. Trochu napovím, potřebujete k jeho nalezení červený klíč. Na cestě vás provází agent Ryan. Dokonce jej můžete ovládat pomocí jednoduchých povelů, při bojích vám pomáhá, ale někdy brání v cestě nebo při ústupu, takže někdy se jej vyplatí někam uklidit. Mapa patří v kontextu Blade of Agony spíše k těm slabším, i když špatná rozhodně není.

C2M3 – Operation Schlangenkopf

Mise číslo tři. Máte za úkol překazit další fázi operace Thor´s Hammer a tentokrát musíte zlikvidovat dva důležité fašistické pohůnky. Mapa exceluje vizuálně a zpracováním prostředí, což se bohužel odráží na poklesu frame rate díky rozsáhlým exteriérům. Zkoušel jsem snížit detaily, na střední nastavení je běh plynulý, ale viděl jsem doskakování vzdálených objektů. Ale zvykl jsem si. V úvodu prozkoumáte venkovské lokace, likvidujete odpor nacistů v baráčcích a zkoumáte farmu.

Poté najdete překrásný kostel, opravdu dokonale vybudovaný, a nechce se ani věřit, že se za jeho realistickým provedením skrývá ten starý dobrý id Tech 1 engine. Uvnitř najdete nejenom mayský artefakt, ale vrhnete se posléze do temného podzemí, kde se nachází první boss v podobě generála na levitujícím pancéřovém invalidním vozíku. Ale nejprve musíte podrobit průzkumu temné kobky s vězněnými zombiemi, abyste našli klíč do jeho komnaty. Poněkud připomíná našeho prezidenta.

Vzápětí se vám otevře vstup do katakomb, kudy se dostanete k poslednímu klíči, kterým si v úvodní lokaci zpřístupníte dveře k budově, v níž se skrývá druhý generál. Dokonce je zde podvodní kanál, takže se nemusíte pracně vracet přes již prozkoumané části mapy. A jste hotovi. Na útěku zpět ještě potkáte tanky, jejichž likvidace je pomocí pancéřové pěsti hračkou. Level je pestrý a velmi dobře hratelný, i když orientace v podzemí byla poněkud náročnější. Nepodařilo se mi najít raketomet Nebelwerfer, jinak jsem úkoly splnil kompletně.

C2M4 – Operation Wüstenfuchs

Jak již napovídá název, operace Pouštní liška v českém překladu se odehrává ve starém známém Tunisu v pískem zaprášené poušti. Čeká vás zde inovace v podobě arkádové jízdy na korbě nákladního vozu, v němž z raketometu kosíte nabíhající vojáky, ostřelovače a ničíte všechno kolem, včetně zaparkovaných štuk. Po vyčištění pouštního městečka pak pronikáte do hlubin podzemní základny, kde bojujete v temných chodbách, místnostech a halách a také v jeskyních. Mise je přímočará a akčně zaměřená, tentokrát nečekejte průzkum a bádání nad postupem, střílíte a postupujete rovnou za nosem až k pobřeží, kde se tyčí maják, kde váš postup zbrzdí obsluha kulometů. Ukořistíte cenné dokumenty a následně se pak musíte probít zpátky naštvanými nacisty s ostře nabitými zbraněmi.

Level je odpočinkový a ubíhá poměrně rychle po předchozích rozsáhlých kampaních. Na začátku úrovně buďte bedliví, jelikož se v jednom z domků nachází kód k sejfu s další Keenovou cartridgí. Sice text s poněkud fekální tématikou neobsahuje žádné číselné informace, ale dají se v něm při troše fantazie vyčíst. Sejf je ale ukrytý v útrobách bunkru a již se k němu nevrátíte. Jediné řešení, pokud jej přehlédnete, je použít autosave. Bohužel se zdá, že po aktivaci druhé kazety ztratíte předchozí arkádový level Commandera Keena 3D, alespoň mně se jej už spustit nepodařilo, a to jsem jej neměl dohraný.

C2M5 – Operation Stahlhimmel

Operace Thor´s Hammer ještě není zdaleka ukončena. Nacisté se nevzdávají a ve své základně v Bavorsku nadále kují pikle a snaží se vyrobit nové zázračné zbraně, jež by mohly zvrátit vývoj na frontě. Mise je opravdu rozsáhlá a rozdělená na etapy. Začínáte likvidací ostřelovačů hlídajících fašistickou základnu. V předchozí verzi to byl docela problematický až otravný úsek, ale nyní jsou umístěni na věžích, a nikoliv v nepřehledných větvích stromů (aspoň na druhou obtížnost) a v kombinaci se žlutým ukazatelem terče jsou poměrně snadným cílem.

Po krátké cestě na korbě náklaďáku, jež parádně navodí atmosféru a neustále očekáváte útok, se probojujete na nádraží a vlakem se vydáte směrem k cíli. Vlak samozřejmě nesmí zůstat plný, a tak likvidujete kupé po kupé jeho osádku. Dokonce pro konstrukci expresu jako inspirace posloužil vlak v Harryho Potterovi. Pak následuje vlastní základna. Ta je opravdu velkolepá. Musíte umístit všechny nálože, což ovšem není jen tak. Komplex je opravdu obrovský a není jednoduché se v něm vyznat. Musíte často využívat ventilace a různých chodeb a zkratek. Nejprve bojujete v garážích a postupně se dostáváte do vlastních útrob areálu. Haly s raketami a ventilátory, jež vás smetou do plazmové pasti, musíte překonat nalezením správného tlačítka a rychle přeběhnout, než se ventilátor zase začne točit.

Dalším komplikovaným úsekem je puzzle, v němž musíte rychle přebíhat po cestičkách nad lávou v ten správný okamžik, než se ventilátor rozběhne. Pak se ocitnete v kotelně, kde zpacifikujete docela tuhého supervojáka, a tam najdete mayský artefakt. Ve finále pak absolvujete tuhé souboje v areálu výzkumného komplexu, kde se nacisté snaží rozvíjet svůj vesmírný program a zkonstruovat létající talíř. Dokonce se s ním setkáte tváří v tvář a vypustíte jej z komplexu ven. Mapa byl skvělý zážitek, a i přes její velkolepou délku a na závěr komplikované hledání posledního místa k uložení nálože jsem si ji parádně užil. Velice oceňuji kompas s označením aktivních míst.

C2M0 – Operation Astrostein

Tajná mapa Astrostein je poněkud rozporuplná, ale velice pestrá a ukazuje nám více tváří. Začínáte ve sluncem rozžhaveném Karibiku, kde se snažíte najít vykopávky v pyramidě, kde nacisté kutají a snaží se zkonstruovat stroj času s využitím Blazkowiczovi ukradených artefaktů. Připadal jsem si jako Indiana Jones, na nějž ostatně ukazují některé easter eggy. Pobavil zejména oběšený Jazz JackRabbit. Tento úsek může připadat některým hráčům příliš komplikovaný, jelikož sestává zejména z pátrání po spínačích a vyhýbání se nástrahám pastí, což vyžaduje bystré reflexy a častý save – load. Nicméně pro mě byla největší překážka vstoupit do útrob podzemí, když jsem nemohl přijít na to, jak dveře otevřít, a přestřelení řetězu mě tedy opravdu nenapadlo. Boje jsou spíše jako doplněk a likvidujete nejen naštvané templáře, ale taky fašistické bojůvky. B.J. Blazkowicz je samozřejmě nedochvilný a přichází pozdě.

Opět se ocitne s klepítky na rukou ve fašistickém zajetí. A na nacistické vesmírné základně. Uniknete z cely, a pokud se vám podaří zpacifikovat odpor stráží, ocitnete se před branami futuristického Nového Berlína. Po povrchu Měsíce musíte využít skafandru, protože atmosféra není příliš dýchatelná, dokonce je patrná nižší gravitace. Pak již můžete vstoupit do supermoderní zástavby. Čeká vás opět průzkum labyrintu místností a chodeb, v němž není úplně jednoduché se vyznat. Tradiční zbraně jsou pryč a k dispozici máte futuristická udělátka, bohužel mi připadalo, že je docela málo munice, proto jsem musel zejména v úvodu využívat taser, jenž nepřítele promění v obláček plazmy. Naštěstí na druhou obtížnost jsem pak střeliva nacházel docela dost.

Nalezení silnějších zbraní je součást vedlejších úkolů, tentokrát jsem někde minul laser. Při průzkumu naleznete docela dost zajímavých lokací -například nádraží, kde se musíte opatrně vyhýbat projíždějícím vlakům, poté venkovní aréna s robotími bojovníky, která je docela náročná. Nechybí pasáž, mně osobně trochu připomínala Blade Runnera, v níž musíte opatrně přeskakovat po římsách nad hlubinami, abyste nalezli okénko, kterým se opět posunete o kousek dál k cíli. Než se vám podaří zabít kybernetickou reinkarnaci Hitlera, musíte čelit puzzle s deaktivací smrtících laserů, což mi zabralo docela dost času.

Finální souboj s Hitlerem je docela náročný, jelikož se objevuje jenom na určitou dobu, až poté, co aktivujete tři spínače. Až zde bylo střeliva docela pomálu. Časoprostorovým portálem se pak přenesete zpátky k pyramidám a level je u konce. Docela impresivní práce, i když některé úseky nemusí každému sednout. Ale ve srovnání s prvním průchodem se mi zejména kosmická část zdá lépe vybalancovaná.

C2M6 – Operation Hades

Nastává poslední část druhé fáze kampaně. Operace Thor´s Hammer je díky Blazkowiczovi v troskách a je čas zasadit poslední úder nacistům, kteří se stále nechtějí vzdát. Mapa je opět převeliká, odehrává se v Norsku a musela být rozdělena na tři části. První část je zasazena v zasněženém a zalesněném pobřeží, v němž se ukrývají nepřátelské stavby a bunkry. V dálce vidíte molo s ponorkou, na niž však se prozatím nemůžete dostat. Postaví se vám elitní jednotky, které jsou docela odolné. Šmejdění v lesních cestách bylo poněkud matoucí, tím spíš, když jsem přehlédl žebřík vedoucí nahoru a marně jsem pátral po potřebném klíči. Rovněž tak v jednom bunkru s generátory mi uniklo, k čemu slouží spínač, jenž vyvolával zvuk v pozadí, ale nic se nedělo. I pak není zcela jasné, že se otevřela cesta vedoucí k nádraží, tím spíš, že předtím nebyla jasně patrná žádná bariéra. Po průchodu strážními věžemi se konečně dostanete přes halu plnou raket k nádraží.

Druhé části dominuje stealth přístup. Alespoň zpočátku jej musíte využít. Jen nesmíte přehlédnout plášť a pak jde vše snadno. Jen si musíte dát pozor na agenty gestapa, jedině ti váš převlek mohou prohlédnout, ale pokud kolem nich dostatečně rychle projdete, neprozradíte se. Celou misi jsem tak zvládl procházkovým tempem prakticky bez výstřelu, na rozdíl od minulé hry, kdy kulky jenom létaly. Zkoumáte rozsáhlé haly v přístavu, exteriérovou část v podobě vojenských domků, kde pak na konci najdete dokumenty potřebné ke vstupu do ponorky. Zde mě čekal zákys, kdy jsem nebyl schopen překonat zavřenou bránu. V původní verzi se snadno přeskákala pomocí sudů, zde ale na ně vyskočit nešlo, což působí docela divně, navíc vedle stojící automobil byl taky celý průchozí. Regulérní cestou je kanál, který jsem ovšem nenašel a musel použít Noclip cheat. Chtělo by to asi označení vykřičníkem, stejně jako u dalších sporných míst. Jako vedlejší úkol prozkoumáte laboratoře, kde získáte data o projektu Hades. Pokud se chcete levelem prostřílet, máte samozřejmě taky možnost, ale počítejte s tuhým odporem, vojáků je opravdu požehnaně a stealth přístup je zde dokonale funkční.

Po nalodění na ponorku nastává závěrečná fáze, kde si to vyřídíte s fašistickými hlavouny a generálem Fettgesichtem, neboli Tlustým ksichtem. Bojujete v zasněžených exteriérech s vulkánem v pozadí a vojenských komplexech, na závěr pak v podzemním výzkumném areálu. Odpor je značně tuhý díky speciálním jednotkám, abyste se pak dostali do podzemí, kde potkáte dokonce zombies v tombraiderovském prostředí, a kromě generála vyřídíte tajemného bossa. Získáte mocný meč, ale také přijdete o svého věrného spolubojovníka Douglase, takže možná uroníte i slzu. Mise je opravdu komplexní a až na zmiňovaný špatně viditelný kanál nemá chybu.

Chapter 3: “Final Confrontation”

C3M1 – Operation Geheimnisträger

Třetí epizoda začíná poněkud psychedelicky. Blazkowicz má trauma ze smrti svého věrného soudruha ve zbrani Douglase, a tak procházíme snovou sekvencí plnou nočních můr a zážitků. Ocitáte se zpátky na základně, ale i zde nacházíte vzpomínky na starého kamaráda. Nezbývá nic jiného než zaplašit chmury a vrhnout se do další mise. Vaším úkolem je infiltrovat koncentrační tábor, osvobodit vězně, vypořádat si to s dr. Mengelem, a hlavně získat informace o smrtícím plynu Zyklon C, který nacisté připravují jako smrtící zbraň. První fáze je infiltrační a klidná, procházíte táborem a poznáváte temné a realistické prostředí. Baráky plné vyhublých muklů, popravčí čety, hromady mrtvol, všude pracující otroci, zavazadla sebraná vězňům, atmosféra je opravdu mrazivá.

Postupně se vám podaří dostat se do budov wehrmachtu, pomocí ostřelovačky musíte předtím odstranit hlídkujícího esesáka. Pak následuje obtížnější fáze, kdy tichým přístupem musíte postupně zlikvidovat osazenstvo budovy a pomocí výbuchu u brány odlákat stráže, abyste mohli prchnout z lágru. Naštěstí případný výstřel nezalarmuje celý tábor, a tak se mi mise podařila. Jakmile uniknete, dostanete se k areálu výroby smrtícího plynu.

Ten infiltrujete již se zbraní v ruce a sjednáte si přístup zpět do koncentračního tábora, kde se musíte definitivně vypořádat s dr. Mengelem, který vám předtím dvakrát unikl, a celý komplex odpálit. Dílčím cílem je postupně sbírat informace o dění v táboře, a tím si otevřete tajný level, pokud najdete všechny. Naštěstí nejsou schovány v secretech a při pečlivém zkoumání by vám neměly uniknout. Atmosféra je opravdu hustá a realita pecí, plynových komor, mrtvol nebo třeba propagačních fotek masakrů, jež si nacisté promítají, skvěle vytváří mrazivou náladu. Dokonalý úvod do třetí epizody.

C3M0 – Operation Regenschirm

Operace Deštník, jak zní český překlad názvu, je značně rozporuplným levelem, který se možná i vyplatí přeskočit. Z válečné akce se hra změní v zombie survival, kdy se B. J. Blazkowicz ocitne mezi zmutovanými dělníky a vojáky. Podobně je zaměřena i hra, musíte prozkoumávat jednotlivé sekce a místy až s adventurním nádechem pátrat po potřebných předmětech, což vyžaduje čtení nalezených dokumentů. Dominují exteriérové lokace s budovami, domky a přístřešky. Aktivujete generátory, čímž získáte osvětlení exteriérů, pak vás jeden z dokumentů nasměruje ke krystalu ukrytém v soše a chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, jak ji shodit dolů. Dominantním cílem je nalézt lucernu, u které je omezena doba používání a musíte si doplňovat náplň, kterých je bohužel nedostatek. Váš průzkum v podzemí je tak časově limitován, což mi docela vadilo. Dalším potřebným prvkem jsou nálože. Navíc jejich úkryt je docela vypečený za stěnou s docela neviditelným aktivačním bodem v mučírně v domku, kde se hodí krystal ze sochy. Váš průzkum probíhá na pozadí zombie invaze, nesmrtelných postav je s přibývajícím časem čím dál víc a vyplatí se docela spěchat. Pak jsou všude a přibývají ty tužší exempláře.

Fáze v podzemí je poměrně nudná a komplikovaná a docela jsem v duchu posunoval čas, abych se dostal dále. Pátráte v jeskyních, odpalujete skaliska, a nakonec se dopídíte vlastních vykopávek, kde stojí chrám a komplikovaný podzemní komplex, ve kterém je tedy orientace opravdu prachmizerná, navíc s četnými pastmi a plošinkovými sekvencemi. Navíc jsem měl problém dešifrovat, co je třeba vlastně udělat a musel jsem použít YouTube video, abych zjistil, kudy se dát. Uvnitř chrámu totiž naleznete hák a není úplně zřejmé, kde jej uplatnit. Ve slepém tunelu mně totiž nenapadlo zkusit tlačítko pro použití, a právě zde vám hák poslouží k úniku z nudného podzemí.

Ocitáte se ve městě, kde kromě základních zombií přibude nahodile se zjevující boss Smrtonoš, kterého je docela obtížné zlikvidovat. Město je velice pěkně a realisticky vybudováno, musíte prošmejdit obchody, hotel i muzeum, abyste jednak našli vašeho parťáka a poté zbraně a chemikálie potřebné k odpálení brány budovy, v níž se ukrývá komando esesáků. To vše je provázeno četnými zombíky a neustálé stereotypní mlácení lopatou nebo střílení mě nebavilo. Municí musíte šetřit, neboť jí není dostatek. Závěrečná fáze dobývání základny byla balzámem na nervy, jelikož si chvíli odpočinete od pižlání zombies. Chvíli mě zdržovalo nalezení spínače, kterým si zpřístupníte zbylé vojáky, které k ukončení mise potřebujete zlikvidovat. Jak jsem již psal, mise je opravdu dlouhá a možná i natahovaná a neustálé boje s nemrtvými byly nudné a frustrující. Takže nic nepokazíte, pokud v předchozí misi minete některý z dokumentů. Těším se zase na standardní válečnou akci. Level považuji zatím za nejslabší z celé hry.

C3M2 – Operation Eisenherz

Třetí mise vás vrhá do víru bojů v otevřené lokaci zaprášené písečným prachem, takže vaše viditelnost je notně omezená. Mapa je zdánlivě neomezeně přístupná, ale opak je pravdou. Vaším prvním úkolem je spojit se se spojeneckými vojsky. Poté následuje zničení německé komunikační věže. Kampaň ovšem docela trpí na špatnou orientaci, i přes přítomnost orientačních vykřičníků na kompasu, zejména ze začátku jste pod neustálou palbou z kulometů a obrněných vozidel, takže nemáte čas pro podrobné pátrání. Po kontaktu se spojenci se proti vám náhle vyhrnou Němci, což mě také docela zmátlo. Poprvé jsem se pustil špatným směrem, sice jsem získal spolubojovníky, kteří mi pomáhali v boji, ale vlastní úkol se nacházel na opačné straně.

Proniknete zákopy, postupně likvidujete nepřátelský odpor a dostanete se k cíli mise. Najdete zde ostřelovačku, jež vám dobře poslouží k vyčištění kulometných hnízd. Nyní se držte, jelikož zasednete do tanku, který je prezentován v top down formě. Postupně zlikvidujete rafinérii Zyklon C, nepřátelské komunikační středisko a poté stanoviště protiletecké obrany, jež brání vašim bombardérům v akci. Opět zde docela selhávala orientace. Musíte se po splnění jednotlivých částí mise hlásit zpět na stanovišti, jinak se vám neotevřou další části mapy a budete jezdit pořád dokola, jak se to stalo mně. Přitom breefing se jeví, jako by se vám zpřístupnily všechny cíle najednou. Rovněž jsem narazil při likvidaci kanónů na omezení enginu. Věže se nacházejí na vyvýšeném ostrůvku, a pokud si najedete pěkně na val, stanete se snadným cílem Tigerů, a přitom je nemůžete kloudně zaměřit. Takže finální boj byl docela frustrací. Mise je výhradně akčně zaměřena a pokud by byl lepší přehled o dění, hrála by se lépe.

C3M3 – Operation Stahlfestung

Po určitých designérských experimentech se autoři vracejí s již tradiční herní náplní. Tentokrát máte za úkol zničit nepřátelskou věž s protileteckou obranou, na které si spojenci vylámali zuby, a navíc nastává čas pomsty a zúčtování s proradným agentem Ryanem. Po průzkumu okolí, v němž se opět potkáte s nemrtvým překvapením ve sklepích, proniknete podvodním kanálem do města, kde se tak jako v pověstné misi v Medal of Honor utkáte s armádou ostřelovačů na střechách, naštěstí je tento boj docela příjemný, a navíc máte možnost v secretu najít trezor s další Keenovou cartridgí. Po vyčištění pohostinství podzemní chodbou pronikáte do další fáze mise.

Po prozkoumání první budovy po cestičkách nad propastí postupujete až k masivnímu areálu pevnosti, v níž se skrývají flaky. Nejprve přijde na řadu vstupní komplex a pak se přes nádvoří probojujete k masivní vysoké budově. Musíte se utkat tváří v tvář tanku a pak postupně bojujete s tuhým odporem ve věži. Na jejím vrcholku se skrývá váš arcinepřítel agent Ryan. Nedá svůj život lacino a boj s ním je poměrně obtížný, jelikož se mu regeneruje zdraví. Po jeho smrti mise nekončí a musíte se vrátit zpět k východu, kde čelíte útokům extra tuhých specializovaných jednotek. Ale vše se podaří, a nakonec se setkáte se spojeneckými vojáky. Mise je velmi povedená a hratelnost zcela v duchu WolfenDoomu, tedy vlastně Wolfensteinu.

C3M4 – Operation Wiedergeburt

Čtvrtá regulérní Blazkowiczova mise nese název Znovuzrození. Přináší rozsáhlou operaci, v níž nejenže infiltrujete další základnu výroby plynu Zyklon C, jehož účinky se vymkly kontrole, ale pronikáte do plynem zamořeného městečka, v němž čelíte dalšímu přívalu zombies. V úvodu navštívíte dokonce samotný Hitlerův bunkr – Wolfschanze. Není modelován podle skutečné budovy, která se autorům nezdála dostatečně atraktivní, ale vznikla plně ve fantazii tvůrců. Boje jsou vcelku příjemné a vyvážené, musíte se vyhnout minovým polím a do komplexu se dostat zákopy a podzemními cestami. Pak infiltrujete okolí i samotnou budovu a dostanete se k výzkumné základně, kde se vyrábí plyn. Nachází se zde i koleje s přistavenými cisternami, které musíte postupně obcházet. V základně si dokonce musíte nasadit plynovou masku a pronikat plynem zamořenými místnostmi.

Dokumenty, jež nacházíte, mrazivě informují o špatné situaci v přilehlém městečku. A okusíte si ho na vlastní kůži. Po opuštění komplexu se promenádujete v ulicích a náměstích, které jsou ovšem zamořena invazí zombies a vy musíte čelit jejich přívalům, a to vše s maskou na obličeji. Naštěstí vás zachrání po 5 minutách Rudá armáda, jež vás pak transportuje zpátky na velitelství. Mapa je dobře vyvážena, přívaly zombies jsou na rozdíl od bonusové epizody vyvážené a v rámci dějové náplně funkční. Operace Znovuzrození patří k dalším velice povedeným kampaním.

C3M0B – Operation Raubgold

K druhé bonusové misi se dostanete poměrně snadno. Postačí navštívit pokoj agenta Ryana, který byl předtím zapečetěn, a přečíst si jeho poslední dopis. Ocitnete se v jeho kůži a pod clonou sovětských vojáků infiltrujete nacistický bunkr. Před ním se nachází rozsáhlé minové pole, ale aspoň tedy na druhou obtížnost postačí, když jdete rovnou za nosem mezi světlicemi.  Mise je zaměřena na stealth. Postupně odpravujete nepřátelské vojáky a v jednom ze skladišť naleznete agenta Stierlitze, který vám zadá nový úkol, vypátrat Jantarovou komnatu. Mise je poměrně přímočará, stealth složka docela jednoduchá a mapa pěkně odsýpá. Nicméně od dveří se žlutým klíčem jsou stealth prvky obtížnější a musí přijít ke slovu střelné zbraně. Ve finále se vám podaří najít Jantarovou komnatu, ovšem nastane prozrazení a ke konci levelu se musíte prostřílet. Zničit bunkr se vám tedy už nepodaří, jelikož vás na konci zatkne jednotka generála Tlustého ksichta. A zároveň se dočkáte vysvětlení příčiny Ryanovy zrady. Opravdu nic není černobílé.

C3M5 – Operation Götterdämmerung

Ve velkolepé misi, či spíše kampani, se vítězství už definitivně naklonilo na stranu Spojenců. Ocitnete se v Berlíně, kde opět s pomocí tanku čistíte ulice a dostanete se k Hitlerovu kancléřství. Tentokrát již nehrozilo bloudění a řízení ocelového monstra jsem si s chutí užil. Po vlastních nohou se infiltrujete do nitra budovy a postupně likvidujete čtyři velice pěkně graficky zpracované nejvěrnější Hitlerovy pohůnky. Docela obtížný byl hned ten první, jelikož jste se museli kromě střel vyhýbat i neviditelným minám. Samotný arciďábel se skrývá uvnitř bunkru, ovšem prchá před vámi, jako by mu za patami hořelo, do svého hlavního stanu – hradu Wolfenstein.

Setkáte se s rudoarmějci, mimochodem s kultovní scénou sovětského vojáka s vlajkou na střeše Reichstagu v pozadí. Postupně se probojujete nádražím do Hitlerova vlaku a popojedete k další fázi mise, kde se musíte ulicemi plnými ostřelovačů a min prokousat až k letišti, kde je zakotvena vzducholoď, kterou se dopravíte ke hradu Wolfenstein. Boje jsou poměrně obtížné, jelikož se proti vám staví poměrně odolní vojáci letectva. Zejména ve finále po zpřístupnění Zeppelinu musíte čelit několika mechům zároveň. A můžete se nalodit na palubu vzducholodě, jež vás odveze k Hitlerovu poslednímu útočišti.

Finální fáze je takřka výhradně stealth. V esesácké uniformě zkoumáte opravdu realisticky zpracované vzdušné plavidlo a musíte najít dva padáky a zničit motor vzducholodě. Paluba Zeppelinu je docela labyrint a chvíli mi trvalo, než jsem našel druhý padák. Hra mi posloužila v podstatě taky jako edutainment, jelikož interiér vzducholodě jsem nikdy neměl možnost vidět. Po zničení motoru se musíte probojovat k východu a padákem seskočíte k hradu Wolfenstein. Finální zúčtování s Hitlerem může nastat. Mise je perfektní, střídají se dynamicky různá témata a prostředí a boje i klidný průzkum jsem si dokonale užil.

C3M6 – A Castle Wolfenstein

Poslední mise, poslední zúčtování. Hitler čeká. Po seskoku prošmejdíte zasněžené okolí hradu a nadopujete se municí i zdravíčky. A můžete k hradu. Ten je však chráněn Tesla zbraní, takže se musíte dát oklikou. Infiltrujete poblíž rozprostřený vojenský tábor a postupně čistíte jednotlivé baráky, sbíráte klíče a v závěru čelíte ataku bojových vozidel a tanků. Zjistil jsem z komentáře kolegy, že jsem přehlédl podzemní laboratoř, kde se nachází tesla kanón. Je přístupná prostřednictvím kanálu. Také agenta, jenž vám prodá nejen mapu hradu Wolfenstein, ale také klíč k tajné části podzemí. Takže oblast se záplavou zombií a Hitlerovým duchem jsem minul. A to jsem si říkal, že většinu tajných lokací jsem našel. Před hradem Wolfenstein se ještě nachází podzemní jeskyně, kde řádí nemrtví, výsledky nepovedených experimentů. Prošmejdíte jeskyně a zlikvidujete snad už naposledy nemrtvého generála Fettgesichta, alias Tlustého ksichta.

Pak již čistíte rozsáhlý komplex hradu, se kterým si dali tvůrci opravdu velkou práci a vizuálně odpovídá budovám ze hry Return to the Castle Wolfenstein. Labyrint chodeb, schodišť a spleti místností je opravdu náročné prozkoumat. Najdete zde secret s Romerovou hlavou, dungeon v podobě pixel artové hry, v níž najdete čtyři truhly, a hlavně pátráte po celkem šesti klíčích, jež vám otevřou poslední část levelu. Hledání je bez mapy opravdu náročné a docela jsem bloudil. Zejména nalezení posledního klíče v zapomenuté místnosti mi dalo zabrat. Kromě základních vojáků musíte čelit i minibossům.

Zbývá závěrečné zúčtování. Pomocí meče čelíte útokům třech bossů, které jste během celé hry potkali, včetně nemrtvého agenta Ryana. A v závěru se vám postaví samotný Adolf. Byl docela tuhý, útočil nejen granáty, magickými střelami z Kopí osudu, ale také silnými tlakovými vlnami, kterými vás snadno smetl z bojiště do propasti. Ale nakonec se dobrá věc podařila a udolal jsem ho. Po odchodu z hradu Wolfenstein následuje povedená finální sekvence, v níž celá Evropa slaví. A zároveň uvidíte náznak věcí příštích a snad další budoucí porci herního obsahu. Máme se tedy na co těšit.

No Comment.

Add Your Comment