2021
07.21

Časopisy věnující se počítačovým a konzolovým hrám provázejí historii herního průmyslu již od jeho osmibitových počátků.  S rozvojem internetu a jeho žhavě aktuálnímu zpravodajství papírové magazíny ustupují do pozadí a přežívají jen ti nejsilnější hráči na trhu. Čerstvé novinky nahrazují podrobnější analytické a tematické články, zejména díky kvalitnímu redakčnímu obsazení. Internet snese každého, i amatérského pisálka, jako jsem třeba já, kdežto profesionální časopis vyžaduje to nejkvalitnější autorské zázemí.

Mainstreamové magazíny píší často o 3D akčních hrách, ale hlavně o těch nejnovějších peckách. Je potěšitelné, že i v českých magazínech (přežily jen Score a Level) najdete články o retro hrách i tzv. boomer shooterech, tedy střílečkách s retro zaměřením. A hlavně ve Score si občas vzpomenou na náš oblíbený Doom, zejména díky Honzovi Modrákovi, který bohužel šéfredaktorské křeslo přenechal svému nástupci. Takže jste si mohli přečíst články o modifikacích pro Doom, a dokonce před nedávnem kompletní recenzi na Wolfenstein: Blade of Agony, která velice potěšila tvůrce tohoto fantastického herního klenotu.

Pokud byste chtěli vyhledat specializovaný magazín o našich oblíbených retro střílečkách, natož pak o klasickém Doomu, tak je to hledání jehly v kupce sena. Já vám ale hledání ulehčím a představím vám dva časopisy, které splňují naše vyhledávací kritéria, a zaměřují se na nesmrtelné klasické 3D akce. Musel jsem ovšem zabrousit do vod zahraničního internetu, takže ke čtení budete potřebovat anglický jazyk. Bohužel nelze předpokládat, že pro naši českou, početně minimální čtenářskou obec, redaktoři ještě budou zajišťovat překlad.

E1M1 Magazine

E1M1 Magazine je časopis, jenž je zasvěcen nejen kultovním a tradičním, ale i novějším titulům žánru 3D akcí. Existuje nejen v digitální formě, ale můžete si objednat i magazín ve fyzické podobě. Ačkoliv digitální média mohou nahradit tradiční čtení, nic se nevyrovná pocitu, potěžkat si barevný výtisk na voňavém křídovém papíru a prolistovat si šustící stránky. Alespoň mně čtečky a tablety nikdy nepřirostly k srdci.

Magazín je financován prostřednictvím Kickstarterových kampaní – na první tři čísla a posléze na druhou trojici vydání. Obě kampaně byly nadmíru úspěšné a je vidět, že fanoušci klasických akcí ještě nevymřeli. Předpokládám, že díky úspěchu časopisu jistě budou tvůrci v bohulibé vydavatelské činnosti pokračovat. Škoda jen, že díky tomuto systému není zaručena pravidelná periodicita.

Za projektem stojí Jake “The Voice” Parr, dabingový herec, jehož hlas můžete slyšet v mnoha herních titulech, ale zároveň působí jako DJ a autor nepřeberného počtu článků, recenzí a scénářů pro webové projekty. Zach Murphy je druhou hlavní duší E1M1 magazínu. Jedná se o zkušeného autora, jenž se podílel na mnoha webových projektech. Jelikož dva redaktoři nezvládnou sami obstarat kompletní náplň, podílí se na obsahu další autoři

Magazín je, ať již v papírovém či digitálním provedení, velice příjemné počtení. I když v mém případě se jednalo spíše o listování a kochání se obrázky a základem textů než o podrobné studium, díky mé chabé angličtině. Jazykově vybavený čtenář si jistě vychutná preview nově vycházejících retro titulů, recenze klasických pecek i novějších her a jako doplněk perfektní grafické provedení a zajímavé doprovodné obrázky.

Časopis jistě stojí za hřích. Jedná se o unikátní a originální magazín, který nemá ve světě konkurenci. Dosud vydaná čísla zakoupíte na adrese vydavatelství, bohužel na naše poměry s docela vysokým poštovným, takže se většina českých čtenářů patrně spokojí pouze s digitálním provedením. Jako doplněk je v nabídce hudební CD se skladbami inspirovanými motivy FPS her, dokonce úplně zdarma. Nebo si alespoň můžete stáhnout ukázkový vzorek časopisu.

The Doom Master Wadazine

E1M1 Magazine je mainstream a The Doom Master Wadazine je čistokrevný hardcore. Zatímco E1M1 Magazine má všeobecné zaměření v podstatě pro všechny fanoušky tradičních 3D akcí, The Doom Master Wadazine je určený pro to nejtvrdší jádro – maniaky hltající klasický Doom všemi smysly. Ano, jedná se o specializovaný magazín čistě o Doomu bez zbytečných příkras. Vychází pouze v PDF formě online, ale postupem času nabyl zcela profesionální grafické podoby, takže pokud by se našel mecenáš, jenž by zařídil vydání tištěné publikace, autoři i grafici by se neměli za co stydět.

Za projektem stojí doomer Endless – vlastním jménem Christian Hernández, jenž třímá taktovku šéfredaktora. Spolu s ním se na magazínu podílí další autoři, jejichž řada postupně roste. První číslo spatřilo světlo světa v červnu roku 2020 a v rámci možností se redakce snaží udržet měsíční periodicitu. Je jasné, že je to obtížný úkol, udržovat kvalitní časopis na amatérské bázi bez nároku na honorář, a tak zejména letos se objevila určitá nepravidelnost v periodicitě. Ale i kdyby Doom Master Wadazine vycházel třeba jednou za 3 měsíce, určitě by to byl hodnotný příspěvek do literatury o Doomu.

Co v magazínu najdete? V první řadě recenze WADů a modifikací, doporučení zajímavých projektů, tematické články, rozhovory se zajímavými osobnostmi Doom scény (včetně Johna Romera). Odkazy na online multiplayerové turnaje, jež Wadazine zaštiťuje. To vše doplňuje přehled Newstuff Chronicles z DoomWorldu za poslední období s následnými komentáři k vydaným WADům. Navíc na závěr se můžete pokochat obrázky z vizuálně zajímavých levelů a modifikací. V časopise si jistě najde něco každý doomer a navíc PDF forma umožňuje zahrnout internetové odkazy a ti, kdo lační po dalších informacích, si je mohou podrobněji prozkoumat ve svém prohlížeči.

Budeme doufat, že aktivita tvůrců vydrží co nejdéle, magazín věnovaný Doomu je opravdovým unikátem a klenotem. Internet je sice tradičně aktuálnější, ale souborný magazín psaný autory, co jsou oddáni Doomu tělem i duší, je k nezaplacení. Časopis si nejlépe pročtete na stránce designéra Chrise Hansena, kde se jednotlivá čísla nachází pěkně v přehledné formě a otvírají se přímo v prohlížeči. Na oficiálních stránkách najdete sice více informací, ale přehlednost stránek není úplně ideální. Pokud byste chtěli sumárně sledovat aktivitu kolem časopisu, zde je oficiální rozcestník fóra na DoomWorldu, kde najdete nejen vše kolem časopisu, ale i informace o multiplayerových akcích a dokonce o projektech, které pod záštitou magazínu vznikají.

Takže si připravte vaši oblíbenou kávu, čaj, čokoládu či jakýkoliv jiný nápoj k relaxaci, a můžete se pustit do čtení. Napřed ale musíte z paměti vykouzlit své čerstvé či zapomenuté znalosti angličtiny. Přejeme příjemnou zábavu.

4 comments so far

Add Your Comment
  1. Zajímavé téma, E1M1 jsem neznal a vypadá skvěle. Opravdu škoda, že se v češtině podobné literatury už nedočkáme.

  2. Bohužel, u nás by se podobný magazín určitě neuživil.

    Potěšitelné je, že komunita kolem Doom Master Wadazinu se pustila i do tvorby projektů pro Doom 🙂

  3. Thanks a lot for featuring us!

    Děkuji vám za napsání tohoto článku. Mám z toho velkou radost a těší mě to, zbytek týmu si to rád přečte. (Používám překladač.)

  4. Hi, I´m glad to see you here 🙂
    I think that information about Doom Magazine should be on my page for Czech readers.
    I enjoyed playing the first Doom project from Wadazine production (Wadazine Master Collection 01: The Rising) so you can await my review here in the future 🙂