2022
02.06

Autor: Zdeněk “Azany” Pacola (20. 12. 2021)

Svěží nové projekty se na naší doomovské scéně rojí jako houby po dešti. Nejen od zavedených a známých tváří (Matthias, Jaeden), ale noví mladí designéři (Jakub “Rifleman” Prchal, Tomáš “Romsu89” Suchomel, jariditumim) vnášejí do komunity čerstvou krev. Naposledy se spolu s ostřílenými matadory v čele s Damnedem všichni podíleli na zajímavé společné mapě Czequisite corpse.

Potěšitelná je nejen kvantita, ale také vysoké herní kvality výsledných megawadů či epizod, což stvrzuje české zastoupení v anketě Cacowards za rok 2021. Mapset Archi-Tek Tomáše Suchomela se sice neumístil na piedestalu těch nejlepších projektů, ale byl zmíněn mezi 21 dalšími pozoruhodnými tituly. Což je na tvůrčí premiéru velice solidní ocenění.

Cílem dnešního příspěvku je představit dalšího nováčka na české Doom scéně v podobě jeho čerstvě vydaného dílka. Má název Dark Medieval Times EP 1: I Am the Black Wizard a jelikož jde o první epizodu, předpokládám, že se časem na našem blogu setkáme i s pokračováním. Autorem je Zdeněk Pacola, známý pod přezdívkou Azany. Pokud vím, jedná se o Zdeňkovu prvotinu na poli Doom designu a o jeho případných dalších projektech nemám informace. Společně se potkáváme na stránkách Anorakova blogu, kde pravidelně komentuje své zážitky z hraní DWmegawad Clubu.

Poprvé jsem se Dark Medieval Times setkal někdy v červnu roku 2020, kdy mi Azany poslal k posouzení první ochutnávku v podobě třílevelového neveřejného dema. Výsledkem jsem byl velice pozitivně překvapen a již z demíčka jsem vycítil solidní potenciál. Design pokračoval úspěšně a v říjnu proběhl veřejný betatest na serveru Liquid Doom, který byl úspěšně završen předvánočním oficiálním vydáním na serveru idGames. A naše recenze samozřejmě nesmí chybět.

Dark Medieval Times je projektem nikoliv pro Doom, ale pro Heretic. Je zajímavé, že čeští doomeři si poslední dobou tvorbu pro tento fantasy klon Doomu docela oblíbili. Titulní obrázek prozrazuje odlehčené ladění příběhového podkresu a zároveň autorovu velkou vášeň pro metalovou hudbu, zejména tu v black metalovém hávu. Zobrazuje totiž válečníka s magickým kopím a hroty na předloktí v blackovém warpaintu s hořícími troskami hradu nad městem.

Jak již podtitul epizody I Am the Black Wizard napovídá, hlavní hrdina je členem spolku Černých čarodějů, hluboce zasvěcených v černé magii. Jednoho dne došlo ke katastrofě takřka biblických rozměrů, kdy se svět začal propadat do temnoty a zamořily jej hordy prapodivných příšer. Za všemi příkořími stojí Černý čaroděj, jenž si zahrával s čarami, které měly zůstat skryté. Jeho hlavním cílem je v hlavní pevnosti otevřít portál do pekelné dimenze. Je třeba jej zastavit a vás nečeká nic jiného, než popadnout kouzelnou hůl a trnitou cestou posetou mrtvolami příšer se vydat na cestu za vítězstvím.

Vaši pouť v současné době tvoří kompletní první epizoda pro hru Heretic. Tedy osm regulérních a jedna bonusová tajná úroveň. Azany se vydal cestou obohacení herního obsahu, a tak vás nečeká pouze našlapaná kolekce levelů, ale také vizuální osvěžení v podobě nových textur a grafiky. První epizoda prozrazuje designérovu velice pečlivou práci, mapy oplývají nejen skvělou architekturou, ale i kvanty drobných detailů, sice pro herní zážitek poměrně bezvýznamných, ale po stránce vizuálu obohacujících reálný vzhled prostředí. Třeba latrína s ruličkou toaletního papíru mluví za vše. Je vidět, že mágové umí používat i předměty z budoucnosti.

Design map je velice propracovaný a každá z nich má unikátní a odlišné tematické zaměření. Střídají se exteriéry i interiéry, zastoupené v každé mapě v různém poměru a rozsahu. Hned první mapa vás dokonale navnadí. Hradní komplex zasazený mezi skaliska vás upoutá na první pohled, a dokonce kromě explorace interiérů hradu a nádvoří se bez omezení můžete vydat i ven pod hradby. Následující levely se odehrávají především v kryptách a jeskyních, ale posléze se podíváte do městské zástavby nebo skalnatých masívů obkroužených plážemi.

Levely jsou poměrně rozlehlé, i záhrobní mapy v hloubi podzemí jsou prokládány exteriérovými sekvencemi. Oplývají velkým počtem místnosti a rozličných zákoutí, které mnohdy nejsou potřebné pro postup, stejně tak jako docela hojnou přítomností secretů, navíc poměrně intuitivně dosažitelných, a můžete se tak napakovat bonusy a vylepšeními. Dlužno podotknout, že v některých interiérových oblastech se může dostavit určitý stereotyp díky opakovanému otvírání dveří a zkoumání četných a mnohdy podobných místností. Naštěstí Azany v definitivní verzi zřetelně označil neaktivní dveře, takže získáme přehled a vyhneme se zbytečným pokusům o zpřístupnění jen dekorativních bariér.

Celý projekt je prosycen atmosférou black metalové hudby. V tomto duchu se nese nový soundtrack, jenž tvoří MIDI verze ikonických skladeb z produkce hvězdných kapel žánru. Nejsem v něm zcela orientován, některé notoricky známé a ikonické písně jsem si notoval, ale jiné mi byly doposud neznámé, i když zúčastněné skupiny podle jmen znám víceméně všechny. Řízná hudba k fantasy motivům Heretica zdánlivě nesedí, nicméně nejen atmosférické, ale i rychlé a zběsilé songy k líté akci dokonale sedí.

Kromě soundtracku v interiérech nacházíme plakáty různých blackových skupin, nebo také fantasy válečníků Manowar. Dlužno podotknout, že přinejmenším vizuálně obrazy hudebníků opatřených hřeby a válečným pomalováním v Dark Medieval Times pěkně doplňují gotickou výzdobu. A to není vše, v secretech se vám možná podaří najít i místnůstku, kde se nachází kompletní nástrojové instrumentárium kultovní české skupiny Master´s Hammer, což určitě potěší každého fanouška.

Design se tedy povedl a skvěle vybalancovaná je i akční složka. První epizoda odpovídá zastoupením nepřátel v zásadě první epizodě Heretica, což znamená, že potvůrky z dalších epizod se vyskytují zcela minimálně a postaví se vám hlavně gargoylové, hlinění golemové, nemrtví válečníci a občas mágové. Ocelové lebky potkáte až ve finále poslední mapy v podobě boss fightu. Toto spektrum mutantů by bylo poměrně stereotypní, a tak jej Azany oživil přídavkem černého ohnivého gargoyla a také kostlivce převzatého ze hry Witchhaven.

To ale není vše, v každé mapě se můžete setkat, buď v secretech nebo také v určitých specifických pasážích, s mutanty z Doomu. Žánrově sice do světa Heretica příliš nezapadají, ale souboje s nimi jsou zajímavou zkušeností a oživením. Jde o příjemné osvěžení a s potěšením jsem přivítal, že tajný level vám nabídne výhradně souboje s mutanty z Doomu ve středověkém fantasy světě.

Souboje s příšerami jsou perfektně vyladěny. Na rozdíl od řekněme konkurenčního Jaedenova megawadu Tenebrum jsou boje daleko snadnější, a ne tolik vyčerpávající. Hrál jsem na Ultra Violence a ačkoliv počty nepřátel mnohdy přesahují řádově stovky potvor, obtížnost je adekvátní a Dark Medieval Times se mi hrál opravdu skvěle a bez frustrace, Najdou se skrumáže s intenzivnějšími střetnutími, ale vše je zvládnutelné a hra je vhodná i pro začínající doomery. Kromě léčivých lahviček vám v boji pomáhají také potraviny, jež se povalují všude po mapách, a také sudy, které neexplodují, ale nabídnou vám kýžené jídlo nebo ovoce jako léčivý prostředek. Musíte je ovšem rozbít, lhostejno, jestli střelnou či ruční zbraní.

Dark Medieval Times EP 1: I Am the Black Wizard se dokonale povedl. Na to, že se jedná o autorskou prvotinu, nám přináší dokonalý level design, mapy jsou rozsáhlé s bohatou herní dobou, ačkoliv někdy se opakovaný průzkum podobně vyhlížejících lokací může jevit stereotypní. Což vám ovšem vynahradí dokonale zpracované exteriéry i panorámata v otevřených lokacích. Akce je vyvážená a nebudete frustrováni. Jsou zvědavý, co Azany předvede v dalších epizodách. Předpokládám, že dojde i na zařazení dalších nativních monster z Heretica v kombinaci s vyšší obtížností a možná se setkáme s dalšími překvapeními. Dark Medieval Times je přinejmenším pro české doomery povinností a určitě nebudete zklamáni.

Instalace:

Dark Medieval Times EP 1: I Am the Black Wizard vyžaduje ke spuštění nejlépe originální WAD soubor ze hry Heretic. Hra funguje výhradně pod portem GZ Doom, testování proběhlo pod verzí 4.3.3. Instalační balíček si rozbalíte do adresáře s GZ Doomem a spustíte přetažením souboru dmt_e1.wad na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Dark Medieval Times EP 1 – id Games

Dark Medieval Times EP 1 – Liquid Doom Forum

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Díky za parádní a obsáhlou recenzi. Ještě bych doplnil, že v DMT jsem udělal i vlastní intermission obrazovku (viz poslední obrázek). Dále jsou tu magická jablka, šedé přidávají 5 hp i nad max limit a zlatá zvyšují max životů o 2 permanentně. Ohledně potvor je tu obsažen také Etin z Hexena.
    Na dalších epizodách už dělám. Mám už hotovou první mapu a druhá se pozvolna rodí. Připraveno už mám dost nových moster nejen z realm 667, ale i převzaté z Hexena. Celkem to bude už 20 monster vštně těch pěti z Dooma. Můžu už prozradit, že v druhé epizodě také přibydou 2 nové zbraně.

  2. Díky za pochvalu, hraní jsem si užil a podle toho co píšeš, bude další epizoda lepší a propracovanější. Těším se, až si ji budeme moci zahrát 🙂