2022
04.18

Autor: John Romero (2. 3. 2022)

Vývojář John Romero se zapsal do herní historie jako jeden ze spoluautorů legendárních titulů Wolfenstein 3D, Quake a samozřejmě Doom. Plodně pokračuje i dále ve své designérské činnosti, aktuálně pod hlavičkou firmy Romero Games sídlící v Irsku, ale další tituly už nedosáhly dokonalosti jeho legendárních a nesmrtelných her.

V souvislosti s pokračujícím válečným běsněním na Ukrajině John neváhal a po vzoru dalších herních osobností přispěchal se svým charitativním projektem na podporu válkou postižených obyvatel Ukrajiny, což jsme avizovali v našem novinkovém článku. Podle březnových zpráv výtěžek z prodeje jeho zbrusu placeného nového levelu pro Doom II činil 29 tisíc dolarů, což je poměrně úctyhodné číslo a svědčí nejen o aktivitě, ale hlavně humanitě a štědrosti Doom komunity.

One Humanity – tak se právě jmenuje nová mapa, jež se nachází hned na prvním mapovém slotu druhého Doomu. John Romero svůj level pro Doom II nevydal opravdu dlouho. Po dvou solitárních mapách pro Doom a projektu Sigil začal pracovat na jeho pokračování na enginu druhého dílu, ale od doby vydání legendárního Pekla na Zemi svůj level pro Doom II opravdu oficiálně nevydal. One Humanity byla původně plánována jako součást druhého Sigilu a jsem zvědav, jestli po jejím nynějším samostatném vydání se opravdu v tomto megawadu objeví.

One Humanity přes svůj mírumilovný název žádný soucit s hráčem nemá. Level je poměrně tuhý, náročný a opravdu jej není jednoduché zvládnout. Mám pocit, že běžný hráč bude mít značný problém, dokončit jej s kompletní eliminací všech mutantů, i když při správné a rychlé taktice to samozřejmě lze.

Design navazuje svým zaměřením na Romerův první Sigil. Čeká vás tedy poměrně kompaktní a stísněný level s temnou atmosférou, v němž máte docela málo místa k úhybným manévrům a prostoru pro boj se většině oblastí nedostává. Jádro mapy tvoří vodní nádrž, kolem které se rozprostírá komplex základny a značnou část hry balancujete v kruhu po tenkých cestičkách nad vodou.

Začínáte ve výšce na sloupku před dveřmi, které jsou ovšem rozbité a hell knight a impové vás chtě nechtě donutí k pádu do vody. Sesypou se na vás nejen mutanti máčející si nohy ve vodě, ale spustí se též palba shora, kde strategicky hlídají hoši s brokovnicemi a kulometčíci, průběžně se odněkud zjeví i kakodémoni. Teleportem spolu s nalezeným raketometem se vrátíte zpět nahoru a objevíte Romerův trademark ze Sigilu, nástřelná magická oka. Těmi si zpřístupníte můstek na druhou stranu a v rohu záhy naleznete červený klíč, kterým vstoupíte do útrob komplexu.

Zde narazíte na další typický Romerův prvek, krvavé praskliny v podlaze dotvářející temnou atmosféru. Uvnitř absolvujete průzkum stísněných prostor skladiště, v němž na vás čeká medvědobijka, takže jsou souboje o něco veselejší. V designu je kladen důraz na pečlivý průzkum a nalezení secretu s BFG je takřka nutností. Pokud se spustíte dolů výtahem, narazíte totiž na zaklínače, jehož je poměrně náročné v malé komůrce zabít. Proto se vyplatí pátrat a hledat. Při exploraci najdete cestu do zaplaveného sklepení, kam se můžete dostat více směry.

Po schodech vystoupíte zpět nahoru a po dalších postupně aktivovaných římsách postupujete dále. Zespodu uslyšíte zlověstné dupání kyberdémona (nebo kyberdémonů, podle zvolené obtížnosti), který na vás pálí a musíte římsy přebíhat opatrně, ať nedostanete raketou přímo na komoru. Ve finále se před vámi rozprostře krvavá lázeň spolu se skupinou baronů, kteří střeží nesmrtelnost, jež jako jediná vám pomůže eliminovat zákeřné kybernetické bossy. Ovšem s nutností dokonalého načasování a rychlosti. Pak vám nic nebrání dopižlat zbylé barony a utéct k východu.

One Humanity je perfektní a nabízí vše, co má správný Doom level mít.  Na kompaktní ploše autor nabízí intenzivní akci s možností využití kompletního arzenálu, zajímavý design s výškovými převýšeními a nelineární explorací, navíc mapa přímo vybízí k opětovnému rozehrání a s využitím nasbíraných zkušeností docílíte zlepšený herní zážitek. Co se jevilo napoprvé obtížné, může být při dalším rozehrání hračkou. Jestli se druhý Sigil ponese na takové kvalitativní výši jako One Humanity, máme se na co těšit.

Díky charitativnímu, a tedy placenému principu distribuce nemohu zatím přinést odkaz ke stažení, snad až tehdy, jestli John Romero mapu uvolní k volnému šíření. One Humanity zakoupíte na adrese firmy Romero Games za cenu 5 euro. Bohužel nelze částku navýšit a přispět tak na ukrajinské konto více. Jakmile si One Humanity stáhnete, balíček si zazálohujte, jelikož autor umožňuje po koupi pouze 3 downloady zakoupeného ZIP souboru.

Instalace:

One Humanity se nese v tradičních vanilla principech designu, ale vyžaduje limit removing port. Takže vystačíte s běžnými porty, dle údajů v popisku nebude fungovat pod klasickým Doomem. Hrál jsem pod GZ Doomem zcela bez problémů či bugů. Po koupi si instalační balíček rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a spustíte přetažením souboru one-humanity.WAD na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

One Humanity – oficiální stránky

One Humanity – Doom Wiki

One Humanity – recenze

No Comment.

Add Your Comment