2022
05.22

Autor: Doomer Boards Community (26. 7. 2021)

Komunita kolem diskusního serveru Doomer Boards stále oplývá čilou aktivitou a každý měsíc nás zásobuje svým zbrusu novým projektem pro Doom. Počet Doom Boards titulů neustále narůstá a poslední, Dreamcatcher Apparatus, nese pořadové číslo 47.

Je podivuhodné, že ačkoliv jde bez výjimky o komunitní hry, koordinátorům se po celou dobu daří zvládnout všechny participující mappery a všechny rozpracované projekty úspěšně dokončit v plánovaných termínech. Navíc zde neplatí známý postulát o kvantitě převyšující kvalitu a valná většina projektů nejsou žádné rychlokvašky a jedná se o propracované mapy, navíc s unikátním tematickým zaměřením, takže si z portfolia hotových her vybere opravdu každý.

Bohužel díky měsíční periodicitě opravdu není v lidských silách zvládnout takovou nálož herního materiálu, a tak jste se na stránkách našeho blogu mohli doposud seznámit jenom se čtyřmi kousky z bohaté produkce Doomer Boards komunity. Dnešní článek připojí můj další dohraný zářez na pažbě a přiblíží vám 37. megawad z řady, který nese název AUGER;ZENITH.

Projekt naskočil na módní vlnu cyberpunku, k jejíž popularitě jistě přispěla i popularita posledního titulu CD Projektu, Cyberpunk 2077. Toto rozsáhlé akční RPG hrál kdekdo a navíc fajnšmekři určitě vychrlí spoustu dalších titulů podobného zaměření. Mě osobně ikonické žánrové knihy či filmy doposud míjely, i když kultovní film Blade Runner jsem v minulosti samozřejmě zhlédl. Nicméně ačkoliv cyberpunkem nepolíben, atmosféra tohoto sci-fi subžánru je pro mě docela atraktivní.

Cyberpunk přináší vizuální stylizaci futuristických světů megalopolí plných mrakodrapů s pestrobarevnými neony, ukazující lesk a pozlátko movité elity a na druhou stranu špinavý svět předměstí a slumů, kde živoří prostí obyvatelé a z jejichž řad se obvykle rekrutují hrdinové cyberpunkových příběhů. Nechybí počítače a hackování terminálů, což dokonale sedí k herním světům. To vše dotváří velmi často soundtrack z žánru synthwave, jenž nám přináší nádech kultovních osmdesátek a starých herních titulů.

AUGER;ZENITH je na poměry Doomer Boards titulů poměrně rozsáhlý a čítá celých 21 levelů, navíc přidává ještě jednu finální mapičku s poděkováním hráčům. Vzhledem k poměrně úctyhodnému rozsahu je s podivem, že za dobu 2 prázdninových měsíců roku 2021 se podařilo zkompilovat projekt takové velikosti, navíc zahrnující opravdu tuny nové grafiky i soundtrack dokonale korespondující se zvolenou tématikou. Na projektu se podílela celá řada autorů z komunity, některá jména jsou notně profláklá, jiní autoři patří mezi méně známé tváře.

Příběh je pojatý poněkud šalamounsky a informační text líčící story je poněkud špatně přeložitelný. Neo Shotkon City roku 2198. Zákoutí kyberprostoru jsou zamořena zlou krví, která do mnoha podob umělé inteligence vnáší záplavu příšer démonické povahy, jež touží po novém domově a po svých stvořitelích. Zkrátka všeříkající a zároveň neutrální popisek, jenž pokrývá pravý smysl hry – zabít všechny nepřátele v úrovni a probojovat se až k vašemu futuristickému vozidlu, jež vás očekává za exitem.

AUGER;ZENITH dokonale zobrazuje cyberpunkový svět, tak jak jsem si jej vysnil ve svých představách vylíčených v předchozím odstavci. Hra vás vrhne do pestře kolorovaného světa megalopole, dekorovaného neony a světly. Nejprve v interiérech absorbujete atmosféru budoucnosti, v němž tradiční doomovské prostředí ustupuje do pozadí a lokace i design spíše evokují pozdější buildovské hry, které taktéž hýřily pestrými barvami. Podíváte se i mimo budovy a klestíte se odporem tradičních mutantů z Doomu, ale svět cyberpunku je plný nové grafiky, textur i grafických motivů. Navíc zničitelná skla nebo déšť také posouvají herní zážitek na vyšší úroveň.

Design je svěží, moderní, většinou nelineární a střídají se různé typy lokací, v nichž designéři kladou důraz na realističnost. Každá mapa je svým způsobem unikátní, najdete interiéry i venkovní prostředí měst s efektními pohledy na pozadí osvětlených mrakodrapů. Vnitřní části nabídnou technologické zázemí, bary, diskotéky nebo obchodní centrum. Stejně tak prostředí měst přináší osvětlené ulice nebo na druhou stranu špinavá předměstí a zapadlé uličky. Některé úrovně jsou stísněné a kompaktní, jiné nabízejí velkolepá prostranství a dostatek prostoru pro akci. Stejně tak se mění i styl explorace, kdy některé levely jsou větvené a komplexní, v jiných zase jdete rovnou za nosem až k cíli.

AUGER;ZENITH má v sobě jakousi magickou přitažlivost a hraje se skvěle. Nový vizuál i střídající se prostředí spolu s pumpujícím retro soundtrackem mě přitáhly k monitoru a dostavil se syndrom – “ještě jedna mapa a konec”, přičemž z jedné mapy jich bylo hned několik. Akce je náročná, ale přitom férová, protivníci jsou dávkováni průběžně a postupně, ale v některých sektorech absolvujete až slaughterfestové bitvy, které ale na třetí obtížnost nebyly příliš frustrující.

Jediný problém jsem měl s experimentální mapou číslo 12, která je spíše jakýmsi předělem než plnohodnotným levelem. Procházíte koridory plnými dveří, na začátku si hrajete s kabinkami záchodků, posléze bojujete v imaginárních světech nebo stoupáte na pyramidu s pohybujícími se plošinami. Ačkoliv konceptuálně zapadá do světa kyberpunkových sfér, hratelnost je nudná a nezajímavá.

Jinak je můj zážitek z 37. projektu Doomer Boards perfektní a dlouho jsem nehrál megawad kombinující skvělý vizuál s originálním a neviděným zasazením na poměry Doomu, a přitom se skvělou a vyváženou hratelností. AUGER;ZENITH je podle mého názoru povinností pro každého fandu Doomu, který nezůstal hibernován mezi archaickými vanilla projekty a přivítá moderní a svěží hratelnost.

Instalace:

AUGER;ZENITH je megawadem, jenž ke své plné funkci potřebuje moderní porty a rozhodně nepodporuje Vanilla a Chocolate Doom. Hrál jsem pod GZ Doomem zcela bez problémů. Ke spuštění potřebujete DOOM2.WAD. Instalační balíček si rozbalíte do adresáře s GZ Doomem a spustíte přetažením souboru DBP37_AUGZEN.WAD na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

AUGER;ZENITH – Doomer Boards Forum

AUGER;ZENITH – id Games

AUGER;ZENITH – Doom Wiki

AUGER;ZENITH – DoomWorld Forum

AUGER;ZENITH – ModDB

AUGER;ZENITH – Cacowards

 

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Doomer Boards forum příliš nesleduji, ale koukal jsem nyní. Mají tam Anomaly Report, to bylo i na Doomworldu a vím o něm. Dále nějaké PrBoom+ projekty, to vítám. Ta četnost wadů je vykoupena nižším počtem map, ale pokud zase vydají něco s plnou náloží, tím líp.

  2. Pokud tam zavítám tak víceméně kvůli jejich projektům, líbí se mi, že si vybere každý, hlavně z hlediska odlišného tematického zaměření jednotlivých WADů. Máš pravdu, kompletní megawad za ty dva měsíce by se asi nepodařilo doladit.