2022
10.09

DWmegawad Club CZ – září 2022

Autor:  Alex “Scotty” Scott & Brayden “AD_79” Hart (8. 1. 2022)

Po vizuálních experimentech v podobě graficky inovovaných megawadů Judgment a Uprising nám v září organizátoři akce DWmegawad Club přinášejí návrat ke kořenům v podobě hned dvou projektů Cydonia a Arrival, které nenabízejí grafické hody, ale typickou tradiční doomovskou hratelnost.

Cydonia je jedním z mála titulů, který přináší kolekci zbrusu nových levelů pro Plutonia Experiment, jednu ze součástí oficiální expanze Final Doom, jež se vryla do paměti hráčů hlavně svou obtížností. U nás na blogu najdete pro Plutonii pouze povedený megawad z českými kořeny jménem Plutonia 2, a tak se Cydonia stává vítaným obohacením materiálu na našich stránkách.

Cydonia je dílem dvou designérů – Alexe Scotta s nickem Scotty a Braydena Harta, jenž používá přezdívku AD_79. Vznikala po dobu dlouhých čtyř let, patrně s přestávkami, ale nakonec v září letošního roku vývoj dospěl do podoby finální verze. Ideovým cílem bylo napodobit tvůrčí styl bratrů Casaliových, autorů původní Plutonie, který je docela specifický a originální.

Projekt nabízí 20 úrovní a jako obvykle dvě tajné. Nejde tedy o plnohodnotný megawad, ale i tak je herní porce pro lačné hráče poměrně bohatá. V doprovodných informačních textech nenajdete žádné informace o příběhu, pouze během hry se mihne mezi levely pár informačních obrazovek. Tvůrci se tedy koncentrují na akci a hratelnost a příběhový podkres je odsunutý na vedlejší kolej.

Mapset využívá takřka výhradně zdrojů původní Plutonie, až na některé přidané textury a nebeské pozadí, i když osobně jsem žádné podstatné vizuální změny neregistroval. Jedinou zřetelnou výjimkou je nový vzhled hochů s kulomety, kteří disponují zeleným vojenským ošacením. Oproti tomu hudební stopa je kompletně přepracovaná a tvoří ji převzaté skladby od mnoha skladatelů z jádra Doom komunity.

Design je až na výjimky kompaktní, jednotlivé úrovně nejsou příliš rozsáhlé a rozmáchlé do plochy, jsou laděny spíše arénově a přizpůsobují se hektickým soubojům. Tematicky se střídají pasáže s přírodními prvky, industriální a tech based a samozřejmě pekelné lokace, takže průběh megawadem není monotónní a nenudíte se. Design je jednoduchý v klasickém stylu, bez nadbytečných vizuálních detailů, ale estetický vzhled jednotlivých úrovní je plně vyhovující. Tvůrčí idea je dokonale naplněna a Cydonia je zkrátka klonem Plutonie jedna báseň, což dokladuje zejména úvodní mapa, kde jsem si v první chvíli myslel, že jsem rozehrál původní Plutonia Experiment.

Autoři se vyžívají v nápaditém osazení monster. Velké procento vždy tvoří revenanti a kulometčíci – trademark Plutonie, nebo také jiní mutanti se schopností dalekonosné palby, což v arénových mapách hraje důležitou roli, jelikož vás tyto potvory mohou zasáhnout na dalekou vzdálenost. Příšer není mnoho, obvyklá porce nepřátel k likvidaci obvykle nepřevyšuje stovku, ale díky důmyslnému monster placementu jsou souboje poměrně obtížné. Ale na třetí obtížnost se střetnutí dala zvládat vcelku slušně. Celkový dojem z jednotlivých úrovní je vcelku solidní, některé mi pasovaly lépe, některé se hrály hůře, ale pokud bych měl shrnout hratelnost jako celek, je Cydonia výborným kouskem.

Zmínit se musím o tajných levelech. 32. mapa, jak tomu v megawadech bývá obvyklé, nabízí docela tuhý slaughter fest, ale originality příliš nepobrala. Ale 31. level je unikátem, který se však hraje velmi špatně a je určen hlavně pro fanoušky puzzlů nebo opravdu trpělivé doomery. Dokonce najdete tlačítko pro předčasný odchod z mapy, což je plně pochopitelné. Hlavní náplní je totiž manipulace se zaklínači s využitím jejich útoků, abyste se dostali dále, což se mi i při znalosti postupu podle YouTube příliš nedařilo. Plusové body si autoři zaslouží za originální námět, ale myslím, že většina hráčů bude docela prskat.

Pokud si odmyslíme bonusové mapy, tak Cydonia nabízí slušnou herní dobu, zábavnou akci i slušný level design a bratrům Casaliovým se tak dostává perfektní pocty. Cydonia nemusí sedět každému hráči, o převrat na Doom scéně se rozhodně nejedná, ale hratelnost je solidní, což stvrdila odborná porota tím, že Cydonia získala ocenění Runner Up v anketě Cacowards za rok 2021. Vyzkoušením a rozehráním jistě nic nezkazíte.

Instalace: 

Cydonia je designována pro porty bez omezení limitů (non limit-removing ports), autoři hru testovali pod DSDA-Doomem 0.2.3 a PRBoomem+ 2.5.1.5. Bez problémů jsem ale hrál pod GZ Doomem. Kromě WADu s add-onem (Cydonia.WAD) potřebujete vlastnit instalaci Final Doomu, v němž je zahrnut WAD Plutonia, který je nutný k provozu. Zakoupíte jej na Steamu či GOGu a nově je součástí modernizované verze Doomu jako add-on. Po rozbalení instalačního balíčku do adresáře s vaším oblíbeným portem si hru spustíte přetažením souboru Cydonia.WAD na spouštěcí soubor portu. V menu zvolíte hru Plutonia Experiment. Při potížích se spuštěním můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy: 

Download

Cydonia – DWmegawad Club CZ

Cydonia – DWmegawad Club

Cydonia – Doom Wiki

Cydonia – id Games

Cydonia – DoomWorld forum thread

Appendix: Popis jednotlivých úrovní

MAP 01 – Quetzalcoatl (Autor: AD_79, music – Lippeth)

Cydonia je mapset určený pro Plutonii, koncipovaný jako pocta tvorbě bratrů Casaliových, autorů originálního megawadu, jenž je součástí Final Doomu. Hned první úroveň se nese ve stylu originálního projektu, takže jsem měl hned po spuštění hry pocit, jako bych se ocitl v první mapě Plutonie. Ale naštěstí se layout postupně mění. Zkoumáte ve více směrech relativně kompaktní areál obalený v zeleni, nepřátelé se na vás vrhají po jednom, ale jsou docela strategicky rozmístění, takže musíte být bedliví a při rambo stylu vás mohou v úvodu zákeřní kulometčíci schovaní ve výklencích docela poranit. Ale jakmile jim seberete jejich zbraň, boje jsou veselejší a pěkně akce odsýpá, i když munice není zrovna mnoho. Postaví se vám i revenanti a mancubusové a v secretu ve skladišti docela zákeřně schovaný zaklínač. Ale na třetí obtížnost jsem neměl zásadní problémy. Explorace je zábavná a musíte být bdělí a nepřehlédnout spínač jako já. Potřebujete jenom jeden klíč, který vám otevře východ, secrety se mi podařilo najít kompletně všechny.

MAP 02 – Amazon (Autor – Scotty, music – Jamie Robertson)

Opět v tropech situovaná mapa, tentokrát ale zkoumáte útroby hradu zakomponovaného v přírodních scenériích. Po úvodním střetnutí s vojáčky a kulometčíky můžete seskočit do skalní propasti, kde vás čeká dvouhlavňovka, ovšem za cenu tuhého souboje s revenanty a mancubusy. Pak se můžete vydat dvěma směry, kde čelíte docela tuhému odporu mutantů, ale staví se vám jednotlivě, takže zatím se boje zvládají pohodlně. Za prvními dveřmi po sebrání červeného klíče na vás zvenku vyběhne zaklínač, druhá brána vás vrhne do venkovního prostoru, kde výtahem můžete vyjet až k východu. Vyzývavě na vás kouká health sféra na sloupku, spínač se skrývá na druhé straně tlačítka, jež vám zpřístupní výtah nahoru. Pak vám kromě odporu potvor nic nebrání vyjet nahoru až k exitu. Design zatím odpovídá stylu původní Plutonie, tedy relativně kompaktní mapy s menším počtem nepřátel, ale strategicky osazených.

MAP 03 – Ritual (Autor – AD_79, music – Stewboy)

Třetí level je poněkud spletitější a docela nelineární. Nepřátel je rovných padesát na třetí obtížnost. Po eliminaci úvodního odporu se opět můžete vydat do dvou směrů, přičemž jeden vede k východu, kde však je finální teleport blokovaný bariérou, a potřebujete červený klíč. Musíte se chtě nechtě vydat úzkými cestičkami do větší části mapy, kde v zákoutích a chodbách najdete oba potřebné klíče. Pod vámi se nachází kyselinové jezero, které docela výrazně zraňuje a musíte dávat pozor, jelikož záchranný výtah z kyselinové lázně je jenom jeden. Postupnou explorací se nakonec postupně k oběma klíčům probojujete a můžete k exitu. Nepřišel jsem na postup k sebrání health sféry, která se opět vyzývavě nabízí na sloupku.

MAP 04 – Carcinogen (Autor – Scotty, music – ClumsyDoomer)

Vizuál čtvrté mapy je poněkud odlišný. Ocitnete se mezi šedavými cihlovými zdmi, v chodbách, jež obklopují kyselinové zátočiny a jezera. Před vstupem je před vámi rovnou za nosem červená karta, k níž však potřebujete modrý a žlutý klíč. Schodišti se musíte vydat dolů na obě strany komplexu, cestou můžete sebrat dvojhlavňovku a také plazmovku, ovšem zde za cenu tuhého souboje se zaklínači, pain elementály a arachnotrony. Dá se před nimi naštěstí uniknout na schodiště, kde si s nimi poradíte lépe. Jinak kontinuální souboje probíhají bez větších komplikací s takřka kompletním zbraňovým arzenálem. Autor před nás klade léčky s teleportováním revenantů za vaše záda, takže musíte být hbití. Ale zatím je obtížnost příjemně snesitelná, i když megawad vychází ze standardů Plutonie, takže revenanti a kulometčíci jsou častými hosty. Secret se dal najít snadno, nástřelný spínač je vidět velice dobře.

MAP 05 – Hopeless (Autor – AD_79, music – Eris Falling)

Level oplývá již poněkud větším počtem mutantů na odstřel. Zpočátku dominují ti slabší vojáčci s impy a kulometčíky, prokládáni občas revenanty. Na rozehřátí si zajdete na jednu stranu mapy pro červený klíč, což je provázeno otevřením jeskyní a výklenků s náloží mutantů. Pak vstoupíte do druhé části mapy, která byla poněkud nepřehledná. Pobíháte chodbami a po stranách jsou výklenky do nižších etáží v jeskyních, postupně seberete žlutý a modrý klíč, a pak alespoň pro mne nastalo pátrání, kudy dál. Nemohl jsem totiž najít, kde použít modrý klíč. Musíte totiž sestoupit do podzemí výtahem, ale není příliš jasné, kde se plošina nachází, takže jsem tápal. Jakmile najdete drobný modrý spínač, efektně se vypaří textura oblasti před východem a jste venku. Souboje jsou fajn, potkáte dokonce dva zaklínače, ale přimlouval bych se za změnu textury výtahu, aby byl zřetelnější.

MAP 06 – Viper (Autor – AD_79, music – Bucket)

Kompaktní a poměrně krátký level. Oplývá zejména zelenými a šedavě cihlovými texturami. Po úvodním rozkoukání se dostanete k červeným dveřím, které vám zavelí stop. Musíte se dát kruhovou chodbičkou v symetrickém provedení k teleportu, jenž vás přenese do arénové kruhové části, v níž se po tuhých soubojích posunete do dalšího prostorného nádvoří, v němž se dopídíte k červenému klíči, který vám otevře cestu k východu. Akce je kontinuální, provázena občas i nově nateleportovanými mutanty, kterých je celkem 73. Jestliže nehrajete s pistol startem, nebudete mít zásadní obtíže. Nalezl jsem jenom jeden secret, druhý se mi i při použití automapy nepodařilo aktivovat.

MAP 07 – Fraughtification (Autor – Scotty, music – Lippeth)

Docela pekelná mapa jak vizuálem, tak i hratelností, vychází z principu originální 7. úrovně Doomu II.  Ocitáte se na dřevěném pódiu obklopeném jezery krve, přičemž na hradbách vás ostřelují mancubusové a další havěť a přímo před vámi navíc nažhavený kyberdémon. Umným kličkováním se musíte zbavit odporu, pobíhajíce po hladině a uhýbajíce nepřátelským střelám. Jakmile zpacifikujete odpor, objeví se další porce mutantů na odstřel. Pomocí výtahu se dostanete i na hradby, kde postupně otevřete blokované dveře za pomoci žlutého a modrého klíče. Mapa je akční a vyžaduje rychlé reflexy a postřeh, ale dá se zvládnout, i když na první rozehrání jsem bídně zhynul. Jediný secret se dá najít poměrně snadno.

MAP 08 – Aggrandizement (Autor – AD_79, music – Stewboy)

Atraktivní mapa v gotickém stylu. Po vstupu do bran hradního komplexu uloženého ve skalnatých masivech běháte po schodech v kyselině a také chodbami, vizuálně atraktivní koncept za pomoci výškových převýšení umožňuje zajímavé pohledy shora na celou mapu. Nechybí přeskoky z výšky potřebné k zisku červeného klíče a také vedoucí k secretu. Akce je průběžná a poměrně solidně odsýpá, zdraví ubírá také kyselinka, kterou musíte projít, abyste postoupili dále. Mapa je poměrně přímočará, ale na konci je třeba určité rozvážnosti, jelikož jsem chvíli hledal poslední modré dveře vedoucí k exitu. Velice povedený kousek.

MAP 09 – Neurotoxin (Autor – Scotty, music – Jimmy)

Další poměrně zajímavý level, kde autor nešetří hochy s kulomety, ale stejně tak i jinou havětí. V úvodní zamřížované komůrce se ihned ocitnete pod palbou, musíte otravné kulometčíky zpacifikovat, i když nejméně jednoho z nich oživí někde schovaný zaklínač. Dáte se směrem dolů výtahem do útrob komplexu, kde se proplétáte spletitými zákoutími, dílem otevřenými, také s výškovými převýšeními, než se dopídíte k prvnímu klíči. Akce je poměrně tuhá, ocitáte se často pod palbou z dálky, nebo se nepřátelé teleportují ze zálohy, takže o akci není nouze. Jakmile získáte první klíč, cesta k východu už jde sama a postupu vám brání pouze nepřátelé, včetně zaklínače po sebrání modrého klíče. Před východem absolvujete souboje na otevřeném prostranství, než se dostanete k exitu, k němuž vystoupáte pomocí brány.

MAP 10 – Siege (Autor – Scotty, music – Primeval)

Kompaktní a náročná mapa. jež je plná akce od začátku až do konce. Ocitnete se v hradním komplexu, jehož masivy ohraničují centrální vodní hladinu. Hned od začátku po vás začnou pálit mutanti a nezbývá nic jiného, než se ukrýt a ostřelovat je z bezpečné vzdálenosti, nejlépe z prostoru vodní nádrže, kde jsou sloupky, za které se dá ukrýt. Každá akce pak vyvolá reakci v podobě návalu nových a nových nepřátel, početně jich není mnoho, ale dokážou vám notně zatopit, včetně kyberdémona a několika zaklínačů. Explorace není obtížná, postupně se vám zpřístupňují jednotlivé dosud uzavřené části komplexu, než se dostanete k finálnímu teleportu. Secrety se skrývají na sloupech v centrální nádrži, leč podařilo se mi ve víru akce objevit jenom jeden teleport.

MAP 11 – Volcanic (Autor – AD_79, music – yakfak)

Zajímavě designovaný level. Pro změnu pobíháte kolem centrálního jezera plného kyseliny po úzkých chodbách se zamřížovanými průhledy. Probojujete se k teleportu, jenž vás přenese do vyšších sfér, kde najdete komůrku s červenými a modrými dvířky. Dáte se na druhou stranu, opět v chodbách s mřížemi a likvidujete přiměřený odpor nabíhajících potvor. Po zisku červeného klíče se vám otevře další část, kde po teleportaci čelíte tuhým soubojům v komůrkách s omezeným manévrovacím prostorem a získáte klíč modrý, jenž vám zpřístupní cestu ke žlutému klíči, jenž je ovšem strážen barony a kyberdémonem, kterého není snadné na malém prostoru zvládnout. Ale podařilo se a exit hlídají už jen dva kulometčíci. Secret je jenom jeden a najít ho bylo dětsky snadné.

MAP 12 – Venomous (Autor – AD_79, music – Jimmy)

12. úroveň se nese v tónech dřevěných textur a v symetrickém provedení. Ocitáte se na dřevěném pódiu nad kyselinou, před vámi zatím nedostupný východ a ihned se na vás spustí palba arachnotronů z okolí. Směrem doprava je zatím vstup uzavřený a volný směr je doleva. Mapa se nese v tradičním Plutoniovém duchu, léčky a střetnutí po aktivaci každého tlačítka. Pohybujete se v podstatě ve dvou kruzích kolem centrálního jezera a jakmile si otevřete cestu vpravo, podobně obkružujete další část kyselinových nádrží. Ve finále si aktivujete most k exitu a mapa je za vámi. Tři secrety se skrývají v kyselině a nebylo problém je najít. Povedený kousek.

MAP 13 – Chimera (Autor – Scotty, music – Primeval)

Nepřátel najdete málo, ale dokážou vám notně zatopit. Komplex skal obkružujících kyselinové jezero, na úvod se rozkoukáte a hned za vámi se na vás vrhnou naštvaní mutanti, průhledy se koukáte na skalní cestičky, odkud vyběhne další sbírka potvor. Opět četní revenanti, zprava na vás pálí kulometčíci, zleva doběhne zaklínač a při dalším průzkumu na vás ze skal pálí další dalekostřelní potvoráci. V jediném secretu najdete i BFG, za což ovšem zaplatíte daň v podobě revenantů, kteří se na vás rozběhnou z úvodního výklenku. V dalších fázích využíváte výtahů a za nimi opět další a další nepřátelé. Asi nejhorší je skrumáž s barony a kyberdémonem, doplněná zaklínačem. Designově mapa pěkná, ale začíná docela přituhovat.

MAP 14 – Deadlock (Autor – AD_79, music – Doomkid)

Velice povedený kousek a tato mapa se mi líbila zatím asi nejvíce. Komplex kyselinových jezer, snad kanalizační nádrže plné kyseliny. Promenádujete se hlavně chodbami kolem objemných nádrží. Okamžitě po vstupu na vás spustí palbu mutanti osazení na sloupcích, musíte se dát rovnou za nosem do chodeb, v nichž se v klecích schovávají nepřátelé, abyste po ochozech kolem nádrží pronikli ke žlutému klíči, k němuž se dostanete až pomocí teleportu. Postupně se probojujete ke klíči červenému, který vás pustí do další části mapy, kde musíte skočit do kyseliny a po schodech se dostanete k dalším chodbám nad žíravinou a postupně si po tuhých bojích otevřete bariéru k východu.

MAP 15 – Hatchet (Autor – Scotty, music – Jimmy)

Tuhý a náročný level, v němž vám mutanti nedají nic zadarmo od samotného počátku. A vlastně až do konce. Před vámi je megasféra a po stranách na vyvýšených ochozech osazení revenanti a mancubusové, které musíte zpacifikovat. Před vámi je krvavé jezero s kamenným blokem v centru, který je zatím nedostupný. Pronikáte bočními cestičkami do útrob komplexu, abyste se proklestili ke spínači, který vám otvírá blokádu vedoucí do krvavého nádvoří, kde po schodech vystoupáte nahoru, abyste aktivovali tlačítko, jež zpřístupní teleport do dalšího sektoru, který aktivuje další bloky vedoucí přes zmíněné jezero do oblasti se žlutým klíčem a exitem. Zde na vás čeká kyberdémon a skrumáž naštvaných prasat a po sebrání klíče se objeví finální teleport. K tajnému východu se dostanete skrze venkovní otevřenou oblast s kyselinou, po schodech proniknete výtahem ke dveřím, k nimž náleží všechny tři klíče, jež najdete v secretech, což se při bedlivé exploraci dalo zvládnout.

MAP 31 – Night Terrors (Autor – AD_79, music – Bucket)

Velice rozporuplná mapa, která se odehrává v tmavém prostředí ve skaliskách nad kyselinou, a je opravdu nesnadné se v ní zorientovat. Poté, co seběhnete z úvodního pilíře (poblíž se mimochodem nachází první secret), zpacifikujete odpor revenantů a dostanete se do sálu se silným sloupem v centru. Další směr vede ven nad kyselinu, ale zde je přístup zatím uzavřen. Poblíž je tlačítko, jež vám otevře východ. Klidně se do něj vydejte, jelikož mapa je docela martyrium a zakysnul jsem hned, co jsem vyjel výtahem nad sloup. Nakonec jsem na YouTube zjistil, že musíte využít útok zaklínače v klícce, aby vás popostrčil na sloup. Další mágy lze obdobně využít i v dalších místech k zisku secretů. Jinak jsou boje docela příjemné, odpor se daří zvládnout s dvouhlavňovkou a raketami bez námahy. Cesta k východu se pro změnu podaří jen pomocí sebevražedné střely raketou a dále pak opětovným využitím zaklínače. Nakonec jsem v záchvatu frustrace level bez dohrání ukončil, protože jsem ztratil orientaci, a navíc přesuny pomocí zaklínačů se mi vůbec nedařily. Mapa se mi nelíbila, podobné sebevražedné nápady jsou sice originální, ale nepříliš dobře hratelné. Doporučuji ji vynechat.

MAP 32 – Get On It (Autor – Scotty, music – Jimmy)

Tradiční slaughter fest druhého secret levelu, nabízející takřka 300 protivníků. I když se do mapy přenesete pomocí cheatu, nemusíte se obávat nouze o zbraně, potřebnou výstroj získáte hned na pyramidě poblíž vstupu. Můžete se dát více směry do otevřených prostor, kde se na vás valí přehršel nepřátel všeho druhu doprovázených zaklínači, spidery mastermindy i kyberdémony. Mapa je tuhá jak ďas a budete mít co dělat, abyste se prokousali záplavami potvor a postupně sesbírali tři klíče, jež vám zpřístupní východ.

MAP 16 – Sasquatch (Autor – AD_79, music – Hellish Godzilla)

Na martyrium tajných úrovní navazuje další, ne zcela dobře hratelná mapa. Pracuje tentokrát s výškovými převýšeními a četnými teleporty. Vstup do mapy se nachází vysoko nad kyselinovou hladinou a pomocí teleportu se přesouváte mezi jednotlivými sektory mapy, kde postupně najdete červený a modrý klíč, pomocí kterých postupně tlačítky aktivujete sloupy, jež vám umožní od úvodního teleportu seběhnout dolů až k východu. Boje jsou náročnější díky absenci prostoru pro manévrování a četným léčkám, nejvyšší zastoupení mají opět revenanti i kulometčíci, kteří vás zraňují, i když jsou kdovíkde daleko někde ve výklenku. Ale v kontextu předchozích map jsem se nakonec příliš netrápil.

MAP 17 – The Cesspools (Autor – Scotty, music – yakfak)

Zajímavě designovaný komplex, v němž opět pobíháte po cestičkách nad kyselinovými jezírky, což přináší nutnost citlivého manévrování, abyste někam nezapadli, což se ve víru vášnivých bojů docela snadno podaří. Postupně aktivujete tlačítka a dostupné výtahy, abyste se postupně dopídili ke třem klíčům, opět musíte využívat přeskoků. Potkáte i kyberdémona, opět revenanty a skupiny kulometčíků, se kterými se dá vypořádat relativně snadno. Ovšem po aktivaci tlačítek se vždy na vás něco zákeřně vyhrne, buď parta mutantů nebo í zaklínač, dvakrát dokonce za vašimi zády. Musíte holt často ukládat, na závěr ještě na vás čekají mancubusové a ze zákrytu se vyhrnou dva zaklínači najednou. Blíží se konec, tak nás autoři nešetří.

MAP 18 – Backlash (autor – Scotty. music – Darkwave0000)

Skvělá mapa, celá laděná do kyselinového a rostlinného hávu, takže se pohybujete po celou dobu v zelenavých barvách. Projdete se po prostranství, kde se nachází modré dveře a musíte přeběhnout do nitra komplexu, kde se po úvodním extempore s náhle se objevujícími potvorami se dostanete do rozsáhlejších prostranství uvnitř. Zde seberete červený klíč, který vám zpřístupní venkovní plochu s četnými arachnotrony a kakodémony, které není snadné zvládnout. Najdete zde také několik ochranných obleků, které je dobré si spořit, jelikož po sebrání žlutého klíče se můžete vrhnout do kyseliny, kde je budete potřebovat. Čekají vás zde skrumáže potvor a po schodech se dostanete k modrému klíči, jenž vám otevře poslední náročnou oblast v rozsáhlém sále, kde na vás ze všech stran pálí kulometčíci a vybafne na vás zaklínač. Je to těžké, ale na několik pokusů jsem problematickou část zvládnul.

MAP 19 – Purgatory (autor – AD_79, music – Bucket)

Předposlední level je laděný v rudých barvách krvavého jezera, jež se prostírá v prostorách kolem. Před vámi se na nepřístupném bloku vyzývavě předvádí východ, leč musíte nastoupit strastiplnou cestu k aktivaci mostu. Nejprve vás překvapí arachnotroni a dostanete se na venkovní skalnatou oblast, odkud se můžete dát více směry, buď výtahem nahoru nebo hbitým přeskokem do jeskyní. Čekají na vás komplikované souboje, autoři na vás valí jednu skrumáž za druhou, ke konci jsem se trochu hůře orientoval, jelikož se přenášíte pomocí teleportů a výtahů a v jednu chvíli jsem nemohl najít cestu zpět, ale to je moje nepozornost, a nikoliv překomplikovaná struktura úrovně. Perličkou je dokonce smrtící teleport, jenž vás promptně anihiluje explozí sudů a je třeba najít alternativní cestičku. Jinak jsem s mapou velice spokojen. Jakmile najdete potřebné klíče, aktivace spásného mostu k exitu je pak již hračkou.

MAP 20 – Reaper (Autor – Scotty, music – Jimmy)

Poslední mapa se odehrává v kompaktním komplexu, jenž vám opravdu nedá nic zadarmo. Hned po prvním výstřelu se na vás sesypou protivníci, kteří jsou pod balkónem. Z povzdálí na vás střílí revenanti a kulometčíci, nejlepší taktikou je asi vrhnout se s plazmovkou do víru bojů a doufat, že přežijete. Postupně se dostáváte i do kyselinových exteriérů, kde vlevo si povšimnete žlutého klíče. Musíte si za neustálého porcování nepřátel aktivovat blok, kterým si jej zpřístupníte. Objeví se i kyberdémon, žluté dveře vedou do místnosti s pavoukem spidermindem, a pak vás čeká jen krvavá lázeň před východem, naštěstí je tu výklenek, díky kterému můžete přežít soustředěnou palbu kulometčíků a zaklínače. Opravdu tuhý a akční level, který díky hektickému tempu uplyne za pár chvil. Důstojné rozloučení s povedeným klonem Plutonie.

No Comment.

Add Your Comment