2022
11.27

DWmegawad Club CZ – říjen 2022

Autor: 4chan’s retro videogames board community (říjen 2022)

Říjnové období bylo v rámci akce DWmegawad Club zasvěceno Halloweenu, svátku, jenž čím dál tím víc zdomácňuje taky v našich končinách, i když jeho kořeny jsou pohanské a anglosaské a rej masek a strašidel u nás v ulicích zatím není běžným zjevem. Organizátoři hráčům nabídli pro společné hraní projekty s pochmurnou až strašidelnou atmosférou, které dokonale doplňují pošmourné podzimní období. Prvním z nich je 24 levelový takřka megawad Ad Mortem a druhým třídílný seriál Wormwood, takže je celý říjen zaplněn až do posledního dne. Jelikož slaughterfestově zaměřený Wormwood není mým šálkem kávy, podám vám za říjen report pouze o první hře.

Ad Mortem je obdařen plným a poněkud krkolomným jménem AD MORTEM: A /vr/y Spooky Halloween community project, ale my se budeme držet zkráceného a údernějšího názvu. Vznikl jako komunitní projekt pod vedením doomera  s nickem Vaeros a jeho tvůrci jsou členy 4chan’s retro videogames board community. 4chan je poněkud kontroverzní a docela známý diskusní server, z jehož komunity mimochodem pocházejí členové hackerské skupiny Anonymous. Dosud jsem nevěděl, že jsou zde i sekce věnované retro hrám, navíc se na tomto fóru velice špatně hledá a netuším, jak se na něm dá vůbec kloudně zorientovat.

Informace se naštěstí dostaly i mimo tamní komunitu na Doomworld v podobě regulérního vlákna. Zde byla nejprve avizována veřejná beta k otestování a postupně přibývaly updatované verze.  Ta zdánlivě poslední se stala součástí říjnového DWmegawad Clubu a zahrnovala celkem 18 hratelných map. Všechny jsem úspěšně dokončil, okomentoval, ale 23. října nastalo překvapení – autoři doplnili dalších devět zbrusu nových levelů v podobě Phase 2 a projekt tak nese aktuálně verzi 5. Což mi poněkud zkomplikovalo přípravu recenze, jelikož jsem si nové mapy nemohl nechat ujít a samozřejmě k nim doplnil komentáře, i když mimo oficiální program DWmegawad Clubu.

Na úvod nesmí chybět technická poznámka. Ad Mortem využívá totiž nového standardu pro tvorbu modů – MBF21. Je určen zejména pro specifické porty, jenž tento standard plně podporují (DSDA- Doom, WOOF!), tradiční GZ Doom by jej od verze 4.7.0 měl podporovat také. Ovšem organizátoři DWmegawad Clubu jej dokonce výslovně nedoporučují používat. Samotní tvůrci jej připouští, nicméně v softwarovém renderingovém módu. Z herních komentářů Azanyho na Anorakově blogu vyplývá, že jeho hra byla pod GZ Doomem bez komplikací. Hrál jsem pod portem WOOF! a zaznamenal jsem určité drobné odlišnosti v grafických detailech, takže i když hra pod WOOFem nebyla pro mě zcela komfortní (nevyhlazená grafika, horší zaměřování, nezvykle rychlý pohyb), dal jsem přednost 100 % kompatibilitě.

Ad Mortem je opravdu skvělým projektem na Halloween. Přináší totiž strašidelnou a temnou atmosféru díky tunám nové grafiky i stylovému zaměření level designu.  Takřka všechny mapy jsou hororově laděny a mísí tradiční doomovskou, ale i heretikovskou atmosféru. Mnohé levely díky použitým texturám notně upomínají i legendární Blood. Je libo tmavé kobky? Gotické hrady a sídla? Spletence jeskyní nebo tmavé lesy? Hřbitovy a krypty v podzemí? Toho všeho se vám dostane. K tomu mnohdy atmosférická hudba a nejen to, na některých místech v mapách uslyšíte z Bloodu převzaté útrpné zvuky a ruchy, které někdy docela zamrazí. Konverze je vybavena novým arzenálem, tedy až na BFG a plazmovku, kdy pistole, brokovnice, kulomet i raketomet disponují novými skiny. Raketomet tedy až od inovované Phase 2.

Halloweenskou atmosféru dotváří také nová monstra, na některá z nich jsem dosud v modifikacích nenarazil. Kromě bohaté sady základních mutantů na vás čekají například dva klony revenanta – slabší kostlivec a obrněný skeleton vybavený velice silnou a dokonale přesně naváděnou raketou, která je poukázkou do márnice a tento potvorák je asi nejnepříjemnější z celé palety protivníků. Černý gargoyle je pro mě dobrým známým a rychlý satyr jakbysmet. Originální potvůrkou je kyberdémonova raketa na nožičkách se silnou explozí, kterou designéři většinou osazují do zákrytu, aby vás ze zálohy svým výbuchem notně poškodila. Aktuální verze přinesla gremlina, který je sice slabý a drobný, ale vrhá se na vás prakticky vždy v houfech, což může být docela otravné. V jedné z tajných map v deathmatchovém stylu se vaším odpůrcem stane mariňák s dýní místo hlavy.

Ad Mortem je typickým zástupcem komunitních projektů z produkce celé řady převážně méně známých tvůrců. Což přináší nejen výhody, ale také nevýhody. Paleta levelů od různých autorů hýří pestrostí a různými tvůrčími i herními styly, mapy se střídají co do velikosti a komplexnosti od krátkých mapiček po rozsáhlé komplikované levely.  Najdeme nejen efektně realistické a propracované mapy, ale také jednodušší a některé určitým způsobem imaginární až nereálná dílka. Prakticky všechny se drží halloweenského ladění a atmosféry, k čemuž dopomáhají všudypřítomné dýně. Využívají novějších enginových možností, škoda jen, že jsem díky použitému portu nemohl využít kvalitnější grafiky GZ Doomu, takže jsou pořízené screenshoty notně kostičkované.

Negativem komunitních projektů bývá nevyrovnanost map nejen designově, ale i hratelnostně. Ad Mortem nabízí převážně kvalitní levely, ale některé z map jsou zřejmě pracemi méně zkušených designérů, což je poznat, zejména když je inkriminovaný level zařazen přímo za perfektní mapu. Ale není jich naštěstí příliš.

Určité problémy jsem pociťoval spíše z hlediska vyváženosti soubojů. Hrál jsem na standardní obtížnost Hurt Me Plenty, do Ultra Violence se nyní již příliš nepouštím. Většina map byla přívětivá, některé sice přinášejí výzvu, ale ta byla naprosto adekvátní a netrápil jsem se, naopak si užíval příjemnou akci zpestřenou novými příšerkami. Jen s blížícím se koncem obtížnost narostla a zejména level číslo 21 v podobě ďábelské zahrádky byl zákeřný a opravdu velice špatně hratelný. A také poslední finální level číslo 24, sice s originální černobílou stylizací, ale naprosto nepřehledný a taktéž frustrující, ale to by se od mapy s Icon of Sin očekávat dalo.  Originalitou hýří rovněž bonusová 31. mapa, kde podstoupíte tuhý deathmatch s vojáčky s hlavou dýně, ovšem podobný typ soubojů rád nemám.

Ad Mortem je skvělým projektem, plným strašidelné atmosféry a nové stylové grafiky, povětšinou se zábavnou hratelností a pokud pominu určitá zakolísání, jež u komunitních projektů bývají pravidlem, říjnové hraní v rámci DWmegawad Clubu jsem si skvěle užil. Uvidíme, jestli se ještě neobjeví další verze s novými mapami.

Instalace:

Autory doporučovanými porty, jak jsem již uvedl v recenzi, jsou optimálně WOOF! nebo DSDA-Doom. Aktuální verzi programu WOOF! najdete zde. Ale GZ Doomem nejspíše také neprohloupíte, doporučována je softwarová emulace. Práce s portem WOOF! je obdobná jako s jinými programy, ovládání menu je podobné jako u PrBoomu. Z rozbaleného instalační balíčku si překopírujete soubor ADMORTEM_v5.1.WAD a hru spustíte jeho přenesením na spouštěcí EXE soubor portu. Konfigurace je poněkud střídmější než u GZ Doomu, ale se základním nastavením nebudete mít problém.

Odkazy:

Download – Phase 2 – V5.1

Ad Mortem – DWmegawad Club CZ

Ad Mortem – DWmegawad Club

Ad Mortem – Doom Wiki

Ad Mortem – DoomWorld Forum thread

Appendix: Popis jednotlivých úrovní

MAP01: Catacombover by Sitri

Ad Mortem, neboli Přímo ke smrti, je projektem členů komunity kolem serveru 4Chan. Blíží se Halloween, a tak autoři DWmegawad Clubu zvolili stylové temné a strašidelné projekty. Ad Mortem je parciální konverzí a nabízí tuny nových textur a také nové zbraně i mutanty. Nedoporučuje se hrát pod GZ Doomem, já jsem zvolil doporučovaný port WOOF!, a byl jsem poněkud rozladěn obstarožním vzhledem bez grafického vyhlazování, jež nabízí GZ Doom. Cožpak o to, spustit se to pod GZ Doomem dá, ale promptně zjistíte, že kupříkladu chybí pavučiny v oknech, a tak jsem pokorně zvolil doporučovanou technologii. První mapa vás vrhne na hřbitov, máte možnost se nelineárně vydat dvěma směry, buď malou budkou do podzemí, nebo do útrob strašidelného domu. Hned jako první na vás zaútočí klon revenanta – kostlivec, jenž po vás hází kostičky a efektně se rozsype po jeho likvidaci. Potkáte gargoyly, satyry, a samozřejmě skvadru standardních doomovských mutantů. Máte k dispozici inovovanou palebnou sílu, nově přeskinovanou pistoli, pušku, samopal seberete hned v úvodu, takže máte protivníky čím kosit. Ačkoliv je doporučováno hrát na třetí obtížnost, boje jsou přijatelné, a i když se na vás valí těžší mutanti, a dokonce i zaklínač, vše se hraje solidně. Atmosféra upomíná trochu Heretica, trochu Blood na pozadí tradičního Doomu. Architektura první mapy je kvalitní, i když se dáte oběma směry, vrátíte se na počátek a postupně se dopídíte k finále za pomoci třech klíčů. Mapa mísí otevřené prostory venku i v podzemí a také užší temné chodby. První level se povedl skvěle, jediné, co mě mrzí je nemožnost úpravy HUDu ve WOOFu, kdy nelze odstranit kompletní doomovský interface WOOFu a absence ukazatele počtu monster a secretů, které se navíc nikterak ve hře neoznamují.

EDIT: Nastavení indikace počtu nepřátel lze provést v nastavení.

MAP02: Caco’s Keep by Anon

Druhý level vás přenese do prostranství kolem hradního komplexu, do jehož útrob se také podíváte. V nepřátelích dominují zejména kakodémoni, jak název úrovně napovídá, ale samozřejmě také další havěť. Po vyčištění venkovních prostranství se podíváte do podzemních chodeb sídla, kde na vás ve finále vyběhnou dokonce dva zaklínači. Zajímavým a překvapivým prvkem byl skrytý teleport, v chodbičce s nápisem Stay out jsem čekal nálož nepřátel, ale místo toho jsem se otočil a ejhle, dostal jsem se náhle do úplně jiné části hradu. Mapa je plná akce a vcelku lineární, až tedy na zmíněnou odbočku. Akce je příjemná a level odsýpal naprosto hladce.

MAP03: Beneath Bloodstone by Wolpertinger

Třetí level se odehrává v dolech v hlubokém podzemí. Mapa nabízí dva možné směry cesty, jež vás oba dovedou k atraktivně vyhlížející soustavě nádrží plných krve. Postupně se musíte dostat do dalšího sektoru s červeným klíčem, jenž vás propustí do dveří s exitem. V secretu se dá dokonce najít plazmová puška, takže se bojuje opět o něco radostněji. Level je vcelku jednoduchý a až na drobné léčky se dal zvládnout rychle.

MAP04: Pumpkin Delight by EnragedEggplant

Mapa je rájem halloweenských dýní a spolu s relaxačním soundtrackem vám představí dalšího nepřítele – dalšího klona revenanta, jenž na vás střílí těžké naváděné střely, které jsou docela smrtící, pokud se mu podaří vás trefit. Ale v globále je mapička krátká a relaxační, na vaší cestě vás jako dekorace provází dýně rozeseté všude kolem. Po rozkoukání a pokochání se oltáři s vystavenými oranžovými plody postoupíte dále a můžete se dát dvěma směry, buď přímo ven na zahrádku nebo oklikou přes podzemní chodbu se zajímavou léčkou – propadlem, kudy se dostanete na venkovní prostranství z druhé strany. Poté můžete kousek popojít a získat po tuhých bojích modrý klíč, který vás chodbičkou dovede k východu. Pohodový a odpočinkový level.

MAP05: The Imps in the Walls by ASO3000

Tato úroveň je pecka, zejména po stránce vizuální. Po vstupu do mapy se před vámi rozprostírá panoráma kostela s travnatým okolím. Leč brána do budovy je zablokována a musíte se tak podívat po okolí. Najdete jednak vlevo tajnou cestičku po římse nad propastí, kudy se dostanete k uzamčenému teleportu, k němuž potřebujete všechny klíče. Domníval jsem se, že půjde o tajný level, ale omyl, teleport vede k BFG a za odměnu se na vás vrhne několik vln mutantů. Regulérní cesta vede jeskyní vpravo a ocitnete se tak v útrobách kostela s modlitebnami, sály a spletí chodeb a podzemních cestiček, knihoven a sálů. Průběžně se vám staví mutanti a hlavně impové, kteří se nenadále zjevují ze stěn, což dalo levelu název. Mapa je skvěle vizuálně zpracována a přítomny jsou i četné drobné detaily osvěžující vizuál. Jakmile najdete všechny klíče, v kryptě najdete chodbu do podzemní oblasti v podobě dolu s několika budovami, kde na velice rozlehlé ploše podstoupíte tuhý souboj s četnými nepřáteli všeho druhu. Nakonec si otevřete bránu k cíli, kde stojí několik doomovských mariňáků a jediná cesta vede skrz likvidaci jednoho z nich, což se ovšem odrazí na vašem zdraví. Podařilo se mi dokonce level opustit s nula procenty zdraví, což ovšem vedlo k tomu, že jsem v další mapě chodil mezi mutanty jako duch. Opravdu aspoň pár jednotek zdraví potřebujete. Skvělá epická práce.

MAP06: Darkwood by A2Rob

Poté, co vám konec předchozí úrovně poněkud pocuchal zdraví, jste mezi skalisky a seskokem dolů se směle můžete vrhnout do víru akce. Mapa je perfektně zpracovaná a komplexní, zkoumáte členitá prostranství mezi skalními sloupy a postupně si sjednáváte přístup ke schodišti, které vás dovede do centrální budovy hradu, kde po skaliskách přeskáčete do interiérové části. Zde potkáte velice zajímavou a žertovnou potvůrku, kyberdémonovy rakety na nožičkách, které na vás vybafnou z komůrek, což je poukázkou na reload. Akce je poněkud tužší, dostanete se do skrumáží včetně kyberdémona , ale naštěstí je vždy v záloze zdravotní bonus, takže je akce férová. Mapa skvěle mísí prvky explorace s bohatou akcí a výškovými převýšeními a poskytla mi skvělý herní zážitek.

MAP07: Little Church of Horrors by Anon

Přidané nové levely začínám s pistol startem. Název mapy je zvolený dokonale, ocitnete se na prostranství před kostelem, kde se na vás vrhnou vojáčci a impové. Zpacifikujete je snadno a můžete postupně vyzobat celkem 4 secrety, kde se napakujete zbraněmi. Vstoupíte do kostela, kde se musíte poprat se zaklínačem a modlícími se zombíky. A pak sjedete dolů do jeskynního sklepení, kde se setkáte s novou potvůrkou, malým gremlinem, kterých se na vás ovšem sesype docela dost a plazmovka, kterou najdete před kostelem, je nezbytností. A pak zaklínač se dvěma barony stráží východ. Pohodová a vizuálně pěkně zpracovaná mapička.

MAP08: Shadow over Silverspring by Bartekmil

Ocitnete se mezi uličkami starého města, vše je laděno v heretikovské atmosféře a mapa je opravdu nerozlousknutelným oříškem, pokud se chcete dopídit tajného východu. Zkoumáte zákoutí uliček, ale hlavně pestré interiéry domů i podzemí a postupně se dostanete ke třem klíčům. Boje jsou zprvu spíše komorní, dominují interiérové bitvy, ale postupně bude nepřátel přibývat, jak se budete blížit exitu. Největší skrumáž vás čeká před východem v kruhové aréně, kde se na vás postupně bude vrhat celá řada mutantů pestrého spektra, což bylo docela tuhé. Před regulérním východem v podobě teleportu je další brána, jež ovšem vyžaduje, abyste vlastnili všech šest klíčů. Autor dokonce přináší nápovědu v mapě, ale ta mi nepomohla. Jednak na vyznačených místech čísly jsou spínače, která pak zřejmě jinde v mapě zřístupní tlačítko. Druhak pak je v mapě seznam těchto míst, která jsem si ovšem už nezapamatoval a nenašel. K jednomu jsem našel cestu náhodou, kdy jsem si ještě procházel mapu, konkrétně jsem se dal nahoru po schodišti z dvorku se živým plotem, kdy se mi v místnosti objevil spínač v podobě rozšklebených úst a přenesl jsem se náhle do stejné lokace, ale s novou porcí nepřátel a sebral jsem fialovou kartu. Ale k dalším klíčům jsem se již nepropracoval. Takže abych zachoval kontinuum, použil jsem cheat IDKFA. Po eliminaci hordy gestapáků jsem se pak přenesl do první tajné úrovně. Chtělo by to mapu rozehrát znovu a pečlivě zkoumat místa, která označuje autor.

MAP31: Pumpkination by ViolentBeetle

Krátký, ale intenzivní level. Postaví se vám dvacet mariňáků s dýňovými hlavami, takže akce se hrne ve stylu překotného doomovského deathmatche, jenž se odehrává na prostranstvích mezi budovami starého hradu. Stavba je jednoduchá a uzpůsobená rychlé akci. Po nalezení červeného klíče si otevřete bránu k východu, ale musíte být pozorní, jelikož se u východu skrývá spínač, jenž vám otevře vstup do podzemí, kde spolu s naštvanými mariňáky vás čeká exit do druhého bonusového levelu. Tento souboj byl notně obtížný a vyřešil jsem ho útěkem a postupnou likvidací enemáků u vstupu do podzemí.

MAP32: Tricks n’ Treats by NepNep

Čekal jsem martyrium, ale druhá tajná mapa je pohodovou úrovní odehrávající se v exteriérech. Jen v úvodu po průzkumu starého stavení se dostanete na hladinu říčky ohraničené skalami, kde se na vás vyhrnou četní mutanti, ale díky silným zbraním v mém vlastnictví se nejednalo o žádný problém. Pomocí teleportů se dostanete do strašidelné zahrádky, kde se na hřbitově mezi náhrobky ukrývá červený klíč, jenž vám otevře poslední areál. Otevřenou plochu zprvu s kamennými bloky, které po aktivaci tlačítek probudí četná monstra. Zde se opravdu hodí plazmovka i raketomet a po tomto posledním souboji se přenesete do dalšího levelu.

MAP33: Uncle Reggie’s Candy Factory by African Equus-Sapien

Ocitáte se ve 33. mapě, i když jsem neměl pocit, že bych aktivoval nějaké tajné tlačítko v předchozím levelu. Hned na začátku na vás spustí palbu vojáčci, revenant za oknem a na schodišti je dokonce zaklínač. Postupně se vrháte do průzkumu strašidelného objektu, nejprve zpacifikujete rozsáhlou místnost plnou nepřátel a přeskoky okolními komůrkami se dopídíte k červenému klíči.  Poté se probojujete do útrob továrny plné ochranných obleků a rozhodně to výrobnu cukrátek nepřipomíná. Teleportem se pak dostanete na nádvoří plné potvor, kde se na vás vyhrnou dokonce dva zaklínači a tento souboj mě stál několik nahrávek pozice. Několika spínači si aktivujete šachtu, kterou skočíte do exitu. Krátká a intenzivní mapa plná akce.

MAP09: Bold Catechumen by RancidSam

Kompaktní a zajímavá menší mapa s pouhými 40 nepřáteli, ale s pistol startem musíte postupovat takticky. V úvodních komůrkách sesbíráte jen pár nábojů do pistole, venku před vámi je zaklínač, ale naštěstí se mu dá schovat do labyrintu skalních chodeb, kde se dá přijít k pušce a samopalu. Na úvod je poměrně málo nábojů, takže je třeba šetřit. Postoupíte k zaklínači z druhé strany, dá se sice pohodlně zlikvidovat, ale nezbude vám pak munice. Takže jsem si ho nechal na později. Dalšími skalními zákruty se dostanete do druhé budovy, kde proniknete do zahrady, kde naštěstí najdete plazmovku, která vám pomůže zpacifikovat tuhý odpor, jenž se na vás vyhrne. Pokud chcete mít kompletní skóre zabití, můžete se vrátit zpátky po skrytých schůdcích a dobít zbytek osazenstva. Se zbraněmi z předchozí hry všechno jistě zvládnete průběžně. Pěkná, ale krátká mapička.

MAP10: Every Damn Night by Hand-peeled

Ocitáte se ve věžičce v ložnici, patrně jste prožívali noční můry, před vámi tlačítko k východu, ale k němu potřebujete všechny tři klíče. Sestoupíte ke schodišti dolů do zahrady, kde vás ale ty pravé noční můry očekávají. Cílem je najít všechny tři klíče a věřte, tahle mapa vám nedá nic zadarmo a je pěkně náročná. Mezi skalami eliminujete hordu mutantů, ale klíč nikde, musíte vystoupat nahoru a vaše cesta povede přeskoky po skaliscích. Poté, co seberete plazmovku, hlídanou ale hordou naštvaných kostlivců, se postupně dostanete ke kruhové prohlubni, v jejímž centru se skví žlutý klíč, ovšem vyhrnou se na vás nepřátelé ze vzduchu, gargoylové a kakodémoni. Ještě tužší oblast vás čeká v útrobách jeskyně s blikající disco podlahou, kde potkáte kyberdémona a hordu dalších přisluhovačů a megasféra před vstupem je opravdu potřebná, jelikož pobíháte po kyselině. A poslední část se skrývá ve skrytu za věžičkou a je čirou avantgardou, která začíná známou oblastí z E1M3, abyste se pak pohybovali v imaginárních lokacích, což mě příliš nebavilo, tím spíš, když v závěru čelíte čtyřem zaklínačům ve wolfensteinovském bludišti. Až pak můžete zpět k věžičce a pustit výtah vedoucí k exitu.

MAP11: Keelhaul Handball by donk_konk

Začínáte v pěkně zpracovaném přístavišti a hned v počátku se na vás vrhne záplava gargoylů a prasat. Postoupíte dále do města a mezi uličkami a v budovách pátráte po žlutém klíči. Boje jsou tentokrát přístupnější a zábavnější. Otevřete si dvířka do druhé části přístavu, plné beden, kde v temné jeskyni kotví velká loď, k níž se dostanete skalními chodbami. Za tuhých soubojů se dostanete k červenému klíči, jenž vám otevře východ. Pěkná a zábavná mapa.

MAP12: The Torture Garden by Velcrosasquatch

Dvanáctý level vás příliš nemučí, ačkoliv tomu název napovídá. Zkoumáte komplex hradního sídla, tentokrát převážně uvnitř v komnatách, sklepeních a sálech, na výlet do exteriérů v podobě zahrad se ovšem také vydáte, prostředí je poměrně realistické a věrně vystihuje atmosféru gotického sídla díky nové grafice a démonickým doplňkům. Na relativně malé ploše potřebujete najít celkem pět klíčů, abyste se dostali k východu. Ten šestý vás dovede k secretu v podobě megasféry a během explorace mi unikl, i když jsem našel automapu. Mapa je pěkně propletená a postupný průzkum je veskrze zábavný.

MAP13: Return to Castle Cacostein by Anon

Zajímavá mapa plná obtížnějších nástrah. Začínáte na prostranství před hradem, kde se objeví několik kakodémonů, kteří vám dávají najevo, kdo je tu pánem. Postoupíte hlouběji a zkoumáte útroby hradu, knihovnu, sklepení i podhradí, na každém místě vás čeká nálož potvor v různých kombinacích, i když kakodémonů je asi nejvíce. S pistol startem byla mapa dobře hratelná, i když plazmovka a BFG pochyběly. V závěru před exitem vás čeká obtížnější masakr na hradbách a ve finále čtyři zaklínači i s kyberdémonem. Pěkný hradní komplex s náročnější, ale zábavnou hratelností.

MAP14: Norwitch Lane by LunchLunch

Velice temné a hororové prostředí včetně ambientního soundtracku, jenž doplňuje atmosféru. Prošmejdíte prostranství mezi skalisky a přilehlé jeskyně, nejprve musíte probádat dostupný terén, kde najdete kulomet a v jednom zákoutí berserk, uvnitř první budovy si zpřístupníte červený klíč, jenž vám odblokuje bariéru směrem do skal. Tam pokračuje vaše pouť mezi skalami až k rozlehlému strašidelnému dómu, k němuž si musíte najít cestu skrze skalní sloupy. A uvnitř se rozpoutá mela v podobě opakovaných přívalů mutantů po aktivaci jednotlivých tlačítek a havěť postupně zaplní rozlehlá prostranství objektu. Pak opět po skaliskách projdete k východu a zejména vizuálně skvělý level je u konce.

MAP15: As Above, So Below by Sitri

Poněkud rozporuplná mapa. Vizuálně perfektní, až tedy na závěrečnou oblast – jste na ostrově plném vegetace, četná zákoutí vybízejí k průzkumu a atmosféra je dokonalá. Ovšem orientace je docela obtížná, a navíc je level docela temný, takže jsou boje poměrně nepřehledné. S pistol startem navíc chyběly základní zbraně a zprvu se mi nedostávalo munice. Valí se na vás často návaly gargoylů, k tomu kostlivců a dalších enemáků. Navíc boje v některých místech ztěžují bažiny, které notně zpomalí vaše kroky. Potřebujete najít fialový a červený klíč, jež vás dovedou k východu. Oblast před exitem je totální masakr, navíc chybí textury podlahy a koukáte se na zlatavou nebeskou texturu, což mi docela vadilo. V mapě jsou ještě schovaná dvě tlačítka, které vám zpřístupní dvířka k BFG, což je ovšem léčka – ocitnete se v místnosti narvané gremliny, a pak na vás ještě vyběhnou rakety na nožičkách, což vám notně pocuchá fazonu. Chyběly mi dva secrety, mapa vás po ukončení přenese do 16. mapy, která původně byla za 32. bonusovou mapou.

MAP16 King Boner’s House of Fisting by punch you in the face man

Mno, tohle se podle mého názoru příliš nepovedlo. Nejspíše strašidelná atrakce plná nástrah a pastí, jež vyvrcholí zběsilým slaughterfestem.  Po vstupu skrz vyhrazený koridor se dostanete chodbou do lesíka, kde po hrátkách se spínači si otevřete bránu na most ve vzduchoprázdnu, kde na vás pálí kyberdémon a vy si musíte otevřít zamčená dvířka palbou do dýní. Čeká vás prázdný dům jakoby filmová dekorace, kde v knihovně budete zápolit s nabíhající chodícími raketkami. A pak se teleportem přenesete na skalnatý ostrůvek a kolem něj křiklavé kyselinové stěny, kde se utkáte s pavouky a četnými impy. Po aktivaci spínače se vám otevřou chodby na dvě strany, před vámi brána, k jejímuž otevření potřebujete modrý klíč, ale ten se skrývá na piedestalu, který stráží pavouk mastermind a zjevivší se skvadra nepřátel, které je velice obtížné zpacifikovat. A na závěr řežba s přívaly kostlivců, kde se BFG se přehřívá a kosti létají vzduchem. Mapa nebyla příliš konzistentní, ale je fakt, že hráče dokáže potrápit.

MAP17: Under a Bloated Fungoid Moon by Coffee Achiever

Perfektní úroveň, rozsáhlá, nelineární a členitá. Začínáte v parku, v němž se prodíráte živými ploty, kde vás čekají četná zákoutí a je to poněkud nepřehledné. V úvodu je mapa trochu obtížná, pokud nemáte zbraně z předchozích levelů. Ale dá se to zvládnout, pronikáte postupně do dolu, skalnatých chodeb, nakouknete do kostela, při cestě postupně sesbíráte červený a fialový klíč a napakujete se zbraněmi. Munice je solidně vybalancovaná, i když jsem v úvodu mapy kosil nepřátele jen puškou a samopalem, postupně se vám do rukou dostane takřka kompletní arzenál. Pokračujete zpět do parku, kde si zpřístupníte bránu na hřbitovní vestu, jež vás dovede za neúnavného odporu potvor až do finálního kamenného domu. Zatímco boje v celé mapě byly příjemné, zde v kryptě se vám postaví nejen nepříjemný klon revenanta s raketami, ale také dva kyberdémoni na závěr. Mapa byla nadmíru příjemným zážitkem.

MAP18: The Other Dario by Washing Machine Enthusiasts

Mapa je tentokrát komornější a oplývá menším počtem mutantů než řádění na konci předchozí mapy. Za vámi zamčené dveře a vy se vydáte dopředu, balancujete nad kyselinou, kde pobíháte po skalních cestičkách, ve stále stejných zákrutech a s podobnými porcemi mutantů, které tvoří zejména kakodémoni prokládaní občas baronem, jindy satyrem. Nakonec se dostanete až na vrchol k červenému klíči a po aktivaci tlačítka můžete pokračovat ještě výše, kde se dostanete na most, který efektně sjede dolů. Kolem se chaoticky teleportuje kyberdémon a ze stran nabíhají nepřátelé. Poté vniknete do útrob temných chodeb a místností, kde po zběsilém souboji opět v temném sklepení vyběhnete nahoru a dostanete se zpět ke vstupnímu bodu. Závěrečná místnost je plná arachnotronů, ve středu je spider mastermind a po stranách ještě zaklínači. Naštěstí průběžně vyjíždějí bariéry, takže se dá před palbou pavoučí hordy dobře skrývat. Level je v kontextu předchozích slabší, stereotypní díky neustálému balancování ve výškách a nehrál se mi úplně dobře.

MAP19: Don’t cry, Marine by GuyWithTeaCup

Velice nudná a monotónní mapa. Po celou dobu se pohybujete v útrobách sídla plného chodeb a dveří a pokud by autor nezařadil pár schodišť, byl by to Wolfenstein jako vyšitý. Odpor je slabý, zkoumáte jednotlivé místnosti a pátráte po klíčích. Potřebuiete všechny tři, abyste si spustili sloup, jenž vám otevře cestu k východu, kde vás čeká jediný tuhý usek se dvěma rytíři s raketami, kteří byli na malém prostoru oříškem, Víc psát nemá smysl.

MAP20: Checkmate by LunchLunch

Další nic moc mapa, stavebně jednoduchá, začínáte na dvorku, kolem kamenné zdi a jste obklopeni nepřáteli. Musíte zapojit těžší zbraně, abyste tento příval zpacifikovali, a postupně se vydáte do prostorů kolem této centrální plochy a postupnou aktivací spínačů si klestíte cestu dále. Ve finále vás čeká přímá cesta rovnou za nosem k centrálnímu objektu, kde vás čekají obtížné nástrahy – na malém prostoru se na vás vrhají ze zákrytů nejen slabší mutanti, ale také zaklínači a revenanti. Nejobtížnější boj nastal uvnitř místnosti s klecí, kde se na vás vyhrne záplava baronů a kyberdémon a tento boj i přes nesmrtelnost byl notně tuhý a nepřehledný, možná i díky kostičkovanému Woofu. Nakonec jsem úspěšně našel exit, ale level mě moc nepotěšil a nebavil.

MAP21: Devil Garden by Anon

Velice frustrující level. Ďábelská zahrada je opravdu dábelská, po likvidaci prvních enemáků v travnatém porostu na vás začnou pálit ze zadní budovy četní revenanti a trefit je je opravdu obtížné, jelikož zaměřování Woofu není příliš důmyslné, mám dojem, že GZ Doom je v tomto směru přesnější na dálku. To však není všechno, po aktivaci tlačítka se spustí mela a vyběhnou na vás impové, kulometčíci a satyrové. Ve výklenku na druhé straně je žlutý klíč hlídaný kyberdémonem. Jeho likvidace je obtížná díky neustálé palbě revenantů shora, takže vás neustále něco trefuje, aniž byste věděli odkud. Po použití žlutého klíče se spustí teleport a dostanete se nahoru, kde na vás vybafne spousta kostlivců, ale můžete jim uniknout na druhou stranu, kudy se dostanete do útrob budovy, kde vás čekají notně tuhé souboje s četnými mutanty včetně protivných kostlivců s naváděnými raketami. Nakonec se dříve nebo později podaří najít modrý a červený klíč, kterým si otevřete východ.  Level je až nadměrně obtížný a nedá vám nic zadarmo.

MAP22: Autumn Mausolem by Anon

Naštěstí došlo ke zklidnění a 22. level je velice příjemný a nádherně esteticky ztvárněný. Prim hraje explorace rozsáhlého gotického sídla plného nepřátel. Boje jsou příjemné a vyvážené, dominuje explorace a hledání ve spleti chodeb a zákoutí, přičemž v sídle je všechno, co má správný hrad mít. Interiéry, exteriéry, temná sklepení i nádvoří, design je pěkně realistický, Největší skrumáž vás čeká před koncem v podzemí, kde se na vás vrhá ve vlnách ve slaughterfestovém stylu spousta enemáků všeho druhu, opět včetně bossů i protivných kostlivců. Velice příjemná mapa a odpočinek před finálními mapami.

MAP23: Tears From God by LunchLunch

Stylový slaughterfest před samotnou závěrečnou mapou. Nepřátel je více než 1500, střídají se atmosférické venkovní bitvy na kulisách osvětlených skalisek v pozadí, jež se postupně po aktivaci tlačítek otvírají a dávají prostor dalším náložím mutantů spolu s interiérovými pasážemi.  Postupně pak pokračujete v pravidelném rytmu spínač – mutanti v porcování dalších a dalších vln nepřátel. Dlužno podotknout, že většina ataků byla docela zvládnutelná a až na konci jsem už použil cheat, jelikož další a další přívaly byly monotónní. Pokud by mapa byla o chlup menší, bavila by mne daleko více.

MAP24: The Monster Mash by Anon

Mapa vizuálem notně vyčnívá z celého megawadu. Je laděna černobíle jenom se střídajícími se barvami pozadí, což dodává hře osmibitový nádech. Čekají vás tuhá střetnutí s postupně se teleportujícími mutanty, přičemž navíc se vám postaví ještě ti autorem přichystaní. Cílem hry je najít tři klíče, abyste si otevřeli schodiště, kde musíte trefit finálního bosse. Ale není to tak jednoduché, protože některé klíče jsou falešné a nepřidají se vám do inventáře a musíte si najít ty správné. Labyrint cestiček je docela nepřehledný a na pozadí četných potvor a neustálých soubojů se cesta hledala docela špatně. Akce byla notně tuhá a ke konci jsem už musel použít cheat. Ale zpracování mapy je velice nápadité a originální, i když halloweensky na mě příliš nepůsobila.

No Comment.

Add Your Comment