2012
01.29

Autor:  Nigel “Enjay” Rowand (2006)

Titulní obrázek

Titulní obrázek

Operace Overlord představuje jednu z rozhodujících fází Druhé světové války. Jednalo se o vylodění společných spojeneckých sil na západním pobřeží Evropy a po úspěšném završení operace bylo nacistické Německo sevřeno klínem z obou stran, což umožnilo zahájit postupné osvobozování zabraných států Evropy a ve finále pak zasadit definitivní smrtelnou ránu fašistickým utlačovatelům. Samotná operace sestávala z řady dílčích bitev, z nichž asi nejznámější je bitva o Omaha Beach, kdy vyloďující se spojenecká invazní vojska byla vystavena kruté palbě z německých bunkrů na nechráněné pláži, což si vyžádalo nemalé ztráty.

Boj na pláži

Boj na pláži

Tento tragický střet, ačkoliv se rozsahem nemůže rovnat s velkolepými bitvami na východní frontě ve Stalingradu či u Kurska, je pro západní svět jedním ze symbolů druhé světové války, a tak jeho zpracování neušlo jak filmovým, tak i herním producentům. Určitě všichni známe excelentní velkofilm Zachraňte vojína Ryana od Stevena Spielberga, kdy právě naturalistické ztvárnění lidských jatek na Omaha Beach řadím k nejpůsobivějším momentům filmu. Lákavé téma se pokusili ztvárnit i herní vývojáři, kdy asi nejzdařilejší adaptace je zahrnuta v prvním díle série Medal of Honor.

Burn, baby, burn !

Burn, baby, burn !

Pro nás, fanoušky herní série Doom, je potěšitelné, že talentovaní modeři se nezastaví takřka před ničím, a tak musím s potěšením konstatovat, že i my doomeři máme svou vlastní operaci Overlord v podobě totální konverze pro Doom II. Autorem je Nigel “Enjay” Rowand, skotský veterán doomovské komunity. Nejde o zcela věrné ztvárnění bojů z druhé světové války, ale autor si stvořil svůj originální vojenský konflikt v alternativní realitě, což koresponduje se sci-fi zaměřením Doomu.

Hra se odehrává v blíže neurčené oblasti s diktátorským režimem, jenž připomíná vlády mnohých současných zemí Jižní Ameriky, ačkoliv autor podobnost se skutečnými státy popírá. V roce 2386 Incká svobodná republika náhle napadla Británii a narušila tak dlouholetý mír, jenž panoval na Zemi. Hráč je součástí úderného teamu, který má infiltrovat inckou základnu na ostrově a hlavním úkolem je osvobodit zajaté členy důstojnického sboru.

Mission breefing

Mission breefing

Celá hra je tvořena pouze jedním rozsáhlým levelem. Což není mnoho, ale mapa je poměrně rozsáhlá, a jak si řekneme později, díky vysoko nastavené úrovni obtížnosti strávíme ve válce dlouhé chvíle. Ačkoliv je pozadí války zasazeno do alternativní budoucnosti, samotná hra vytváří na poměry Doomu poměrně reálné ztvárnění atmosféry, která je jako vystřižená ze známých vojenských střetů naší doby. Je to dáno použitým prostředím, které jak z oka vypadne scenériím, které známe z bojů odehrávajících se v posledních desetiletích – invaze na pláži, dobývání okopů, průchod minovým polem, čištění vojenských bunkrů i osvobozování zajatců. Stejně tak i použité zbraně jsou čistě konvenční, žádné BFG a podobné ruční zbraně hromadného ničení. Moderní době odpovídá jen využití plasmové technologie v podobě plasmové pušky a dalekonosných ostřelovacích zbraní střílejících plasmové impulsy, kterými disponují obě znesvářené strany, tedy i nepřátelé.

Před minovým polem

Před minovým polem

Konverze je určena pro GZ Doom a tedy nabízí moderněji laděnou grafiku, která s vyzněním původního Doomu má společného velice málo. Prostředí je kompletně nově vymodelováno, včetně nových textur a grafických prvků. Inovovaní jsou i nepřátelé, v podobě vojáků různých typů i bojového určení. Někteří jsou upraveni z Doomu, někteří byli převzati či upraveni z jiných her, ale mám dojem, že většina modelů jsou originály, které jsem doposud v jiných mapách pro Doom nezaznamenal. Originálním obohacením grafiky jsou motivační plakáty, které evokují agitaci komunistických režimů Severní Korey či Kuby, ale i bývalých komunistických zemí Východního bloku. Dokonce jsou opatřeny i anglickými titulky pro dobré porozumění.

Republice více práce, to je naše agitace !

Republice více práce, to je naše agitace !

Po přečtení úvodního briefingu jsme vrženi spolu se skupinou vojáků přímo do akce. Tak jako na Omaha Beach, vyběhneme otevřenými železnými vraty invazního plavidla a vrháme se vstříc smrtonosnému dešti kulek a plasmových výbojů ze strategicky umístěných pevností a střílen. Naši soudruzi ve zbrani dlouho nevydrží, a tak hráč za pár vteřin zůstává v boji sám. Operation Overlord využívá principů, které při hraní klasického Doomu nevyužijeme. Rychlost, uhýbání a zběsilé střílení ustupují do pozadí. Místo něj se musí hráč pečlivě krýt, využívat rychlých přeskoků a plížení, schovávat se za terénní zábrany a využívat pomoci ostřelovací plasmové pušky, která se dá na pláži nalézt. Až po postupné destrukci náloží se dá postupně proniknout třemi bráněnýni sektory a oddechnout si u zdí pevnosti. Pak je již postup relativně jednodušší. Proběhneme přes minové pole a přes zákopy se dostáváme k jednotlivým bunkrům, které musíme infiltrovat, a kde sesbíráme karty, které nám otevřou brány věznice a umožní nám osvobodit vězněné důstojníky.

Obrana zákopů

Obrana zákopů

Úroveň obtížnosti je nastavena docela vysoko, úvodní boj na pláži je opravdu tuhý a hráč je přímo zasypán sprchou střel ze všech směrů. Jsou zde sice rozesety kamenné kvádry, sloužící jako azyl před střelami a kulkami, ale i tak je boj na vyšší obtížnosti martyriem. Aspoň si tak můžeme potvrdit, že reálná válka není žádný med a zejména zážitek z úvodního vylodění na pláži a opakovaných pokusů o její dobytí potvrzuje, že vojáci ve službách pěchoty nejsou samostatnými osobnostmi a hrdiny, ale jenom čárkami k odškrtnutí v seznamu obětí. Pro relativně poklidné hraní jsem proto volil druhou obtížnost. Atmosféře herního zážitku dopomáhá i měnící se orchestrální soundtrack.

Výhled na pláž

Výhled na pláž

Můj zážitek z hraní byl díky podařené atmosféře, intenzivním bojům a dokonalému zpracování výborný a není divu, že Operation Overlord získal po zásluze ocenění Cacowards. Pokud si chcete vyzkoušet trochu jiné pojetí Doomu, neváhejte, Operation Overlord stojí za stažení a aspoň za vyzkoušení. Pokud se vám hraní zalíbí, autor vytvořil propracovanější pokračování s názvem BGPA Missions Liberation.

Instalace:

Operation Overlord je určená primárně pro GZ Doom. Stažený balíček si rozbalte do adresáře s GZ Doomem a pro spuštění je určen soubor NJOL.BAT, kterým se celá hra startuje. Ve hře v konfiguraci ovládání přibude položka Operation Overlord pro konfiguraci ostřelovací pušky. Nezbytné je zapnout si kompletní mouse aiming a stejně tak i skákání a plížení.

A je dobojováno

A je dobojováno

Odkazy:

Download

Operation Overlord na Doomworldu

Operation Overlord – Cacowards

Nigel Rowand – Doom Wikia

3 comments so far

Add Your Comment
  1. Určitě vyzkoušej i Cold as Hell: Special Edition http://www.wadsinprogress.info/?a=listwads&wad=337 , zpracováním a herními mechanismy by se mělo jednat, myslím, o totéž. Kdysi jsem tu konverzi zkoušel, ale přišla mi dost těžká. A jakou herní dobu Operation Overlord zhruba má?

    V článku si nejsem jist pouze tou zmínkou o našem století, uvedl bych i 20té, hlavně proto, že si z jedenadvacátého vybavuji jen dva známější konflikty nebo operace. Ale jinak pěkné počteníčko.

    Ještě mě zaujaly tvé screeny, co se té grafiky týče, to platí jak pro tento mod nebo tvé screeny ze ZoF. Mám dojem, že u mě to takhle nevypadá, navíc si stejně v případě GZDoomu vždy přenastavím barvy v ovládačích, protože ty defaultní se mi nezdají.

  2. Mám pocit, že jsem jej kdysi letmo zkoušel, ale přesně si to nepamatuji, screeny vypadají velice zajímavě. Mám ty vojenské konverze docela rád, tak si jej určitě vyzkouším.

    Ehm, to století, máš pravdu, asi žiju stále v minulosti, holt roky přibývají… Opravím 🙂

    Máš možná pravdu, používám důsledně poslední dobou pouze GZ Doom, který využíváš také ty. Možná to bude vězet v nastaveních. Pokud jsi tak neučinil, zkus hlouběji prozkoumat podrobnější nastavení grafiky. Display Options —> Open GL Options a tam narazíš na nastavení textur, které bývají u modernějších her ,tak zkus zaexperimentovat.

  3. Něco na tom bude, měl jsem tam nastaveno dark, dal jsem tedy světlejší a i těm texturám jsem dal jiný formát. Pak jsem ještě zvýšil anisotropní filtrování. Jen doufám, že ten GZDoom docením časem víc. Zatím nebylo nutné, co jsem letmo zkoušel, ani měnit nastavení barev v ovládačích a vypadalo to pořád líp, než předtím, kdy jsem v té OpenGL položce měl jiné hodnoty. Taky jsem kvůli tomu zkejsnul v tomhle modu Doom The Way id Did, protože jedno tlačítko bylo výše postavené a já ho kvůli tmě v místnosti vůbec neviděl.