2023
12.18

Pendulum

Autor: Matthias (enkeli33) – 29. 10. 2023

Původně se zde měl nacházet novinkový článek, jenž plánoval hernímu publiku přinést první pohledy na demoverzi nového megawadu jménem Pendulum. Ovšem okolnosti se poněkud změnily. Tak jako ve válce, situace se i na zdánlivě klidné doomovské scéně mění každým okamžikem a původně plánovaná demoverze se jako mávnutím kouzelného proutku změnila v hotovou hru.

Autorem projektu je veterán české komunity Matthias alias enkeli33. Původně bylo Pendulum koncipováno jako kompletní megawad a článek na Liquid Doomu čtenářům přiblížil první informace s demoverzí jako návdavkem ke čtení. Ale jak píše samotný tvůrce, díky absenci zájmu ve fóru na DoomWorldu se tvorbu kompletní porce levelů rozhodl odložit k ledu a Pendulum vydat pouze v počtu 11 úrovní jako řekněme mini megawad. Úplně nerozumím těmto pohnutkám, diskuse na Doom serverech rozhodně nebývá masová a jak můžete vidět, příspěvků se nesešlo úplně málo. Nicméně osud projektu je plně v Matthiasových rukách a my se můžeme mapsetu podívat na zoubek aspoň v tomto redukovaném vydání.

Jako softwarovou základnu pro své modifikace Matthias pravidelně střídá rozličné základní hry od id Software, a tentokrát sáhl po nejčastěji využívaném titulu v moderské komunitě, tedy Doom II: Hell on Earth. Jako spoluautor participoval na již klasických megawadech z české produkce – Czechbox nebo Zones of Fear, jež právě využívaly druhý díl Doomu jako tvůrčí základ. Ale Matthias tentokrát zatoužil po ryze vlastním projektu pro Doom II, bez účasti dalších kolegů.

Název megawadu Pendulum je zvolen skvěle a nabízí spoustu možností k přemýšlení o tom, co nás pod tímto jménem může při hraní čekat. Sám Matthias popisek k mapsetu uvozuje citátem Arthura Schopenhauera – Život se houpe jako kyvadlo tam a zpět mezi bolestí a nudou. V DoomWorld fóru se dokonce rozpoutala debata o hudebních inspiracích při soundtracku. Ale filozofie a hudební motivy jdou trochu mimo mě.

Slovo Pendulum má latinský původ a v českém překladu znamená kyvadlo. Já osobně v tomto pojmenování cítím špetku mystiky, což mi přináší zajímavé asociace. Kyvadlo času upomíná na dávnou minulost a výlety do časů dávno uplynulých, pokud znáte Edgara Allana Poea, jeho dílo Jáma a kyvadlo přináší strašidelnou a tajemnou atmosféru a nechybí smrt v podobě nabroušené čepele klesajícího kyvadla. Tudíž bych očekával nikoliv futuristický projekt, ale mystické ladění v historických kulisách, což se mi v podstatě dokonale vyplnilo.

Hlavním ideovým podkladem překládaného dílka je relativně méně známý titul HeXen II. Na rozdíl od doomerům dobře známého prvního dílu běží toto pokračování již na modernější Quake technologii. Tvůrci z Raven Software se drží svého hexenovského kopyta a opět nabízí historickou a fantasy atmosféru plnou nejen temných slují a chodeb, ale také monumentální architektury a velkolepých starobylých chrámů a budov. Právě tohoto stylu se drží Matthias ve svém Pendulu, i když pravda s lehce omezeným vizuálem díky limitacím Doom enginu. Mapset nemá příběh či alespoň ideový podkres nebo hlavní myšlenku. Jedná se v podstatě o přehlídku autorových tvůrčích schopností přetavených v sadu 11 úrovní, přičemž na sebe organicky nenavazují a každá z nich je samostatnou tvůrčí vizí.

Kromě ojedinělých výletů do tech based či městského prostředí doplněných motivem démonického trávicího ústrojí dominují modely většinou na skutečných základech stavěných lokací, a to v gotickém či starověkém stylu. Vrcholem jsou modely řeckých Athén a mayských nebo egyptských chrámů, jež naplno rozvíjejí ideové vzory z druhého HeXenu.

Grafické podklady původního Doomu II byly notně obohaceny četnými texturami z jiných modifikací nebo her. Dostáváme tak inovovaný grafický vzhled, ale přece jen nejde o totální konverzi a převzaté textury a doplňky zcela nenahrazují původní grafiku základní hry. Zajímavostí je obrazárna v obchodním centru, v níž najdeme kolekci moderního umění, včetně ručně malovaných dětských dílek s ježkem Sonicem a nesmí chybět Matthiasův oblíbený mazlíček – medvídek mýval.

Stavba jednotlivých úrovní nezapře Matthiasovu profesionalitu a designérskou zkušenost a provedení architektonických komplexů oplývá atraktivitou a monumentálností, i když je patrno určité omezení v podobě Boom kompatibility. Velikost chrámů a budov je opravdu impozantní, což je koneckonců typickým elementem autorova tvůrčího stylu a v mapách jsou kombinovány rozlehlé venkovní plochy s rozsáhlými chrámy a starobylými komplexy. Přitom nejde o imaginární budovy, ale stavba je věrná realitě a zejména Athény se podobají skutečnému vzoru.  V kombinaci s vhodně volenou doprovodnou hudbou je bádání v těchto rozsáhlých mapách velice atmosférické.  Orientace je poměrně snadná a Matthias nám naštěstí nenabízí zákeřné pastičky v podobě hádanek a složitých puzzlů, jež by mohly narušit plynulost hraní při řešení komplikovaných zákysů.

Rozlehlá velikost map s sebou přináší přítomnost rozsáhlých a vysokých jednolitých zdí a ploch, což mi místy narušovalo vizuální zážitek. Pokud koukáte na zdi opatřené jednotnou a opravdu plošně rozsáhlou texturou, tak mi to příliš estetické nepřipadalo a v tomto směru by možná bylo vhodné doplnění detailů či redukce velikosti některých oblastí.  Stejně tak některé lineární cestičky obklopené temnou prázdnotou, a hlavně oblast s vysokými sloupy s podivnou texturou v mayském chrámu mi rovněž nepřinesla zemský ráj na pohled.

V 3D akcích hraje rozhodně prim akční složka. Tvůrce nám nabízí standardní sadu monster, zbraňový arzenál také neprodělal žádné změny. Takže vše odpovídá standardní Doom hratelnosti. Dlužno ovšem podotknout, že Pendulum má určité rezervy i v této akční oblasti, částečně vyplývající z rozmáchlého designu. Rozlehlé plochy exteriérů i interiérů svádí k lítým bojům se spoustou nepřátel, nicméně Matthias nám předkládá mutantů k odstřelu přibližně kolem stovky, snad jen s výjimkou předposledního levelu, kde je vysoký počet protivníků způsoben finálním přívalem impů na konci mapy, který zvládnete pomocí BFG.

Nepřátelé se vyskytují v podobě spíše těch slabších, najdete vysoký počet nejslabších zombie vojáčků, a ačkoliv Pendulum neprojdete s prstem v nose, boje nejsou obtížné, i když posléze přituhne. Ultra Violence je tak ideální obtížností i pro začátečníky. Mnohé mapy zejména v úvodu jsem dokonce zvládal v Tyson stylu pomocí berserku. Obrovské plochy jsou zkrátka poněkud prázdné a v tomto směru by mohl designér akci trochu poladit.

Pendulum je lehce rozporuplným projektem a rozhodně se nejedná o to nejlepší, co Matthias za svou tvůrčí kariéru vytvořil. Nabízí s přimnouřením oka dokonalou atmosféru, plnou opulentních architektonických kreací. Ovšem rezervy jsou v akci, která podle mého názoru nenaplňuje potenciál ohromného prostoru, jež mapy nabízí. Možná je to dáno náhlým ukončením vývoje a vydáním demoverze jako hotový a uzavřený projekt, který by však ještě zasloužil testování a doladění. V každém případě se Pendulum i přes mé výhrady hrálo solidně a je důstojným zástupcem české doomovské tvůrčí školy.

Instalace:

Pendulum je Boom kompatibilním projektem, jenž byl testován pod porty GZ Doom a prBoom Plus. Hra nevyžaduje skákání, plížení a ani mouse look není nezbytně nutný. Instalace probíhá standardním způsobem – instalační balíček si rozbalíte a soubor pendulum.WAD si zkopírujete do adresáře s vaším oblíbeným portem. Poté jej myšítkem přetáhnete na spouštěcí soubor portu a můžete si užívat starobylé atmosféry. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Pendulum – id Games

Pendulum – Liquid Doom Forum

Pendulum – DoomWorld Forum thread

 

No Comment.

Add Your Comment