2024
01.21

Autor: Jakub “Rifleman” Prchal (5. 11. 2023)

Do třetice všeho dobrého a po dokončených projektech Pendulum a druhé epizodě Dark Medieval Times je další nový projekt na české doomovské scéně na světě. Zatím tedy ve stadiu betaverze, jež nicméně nabízí takřka polovinu plánovaného herního obsahu. Tudíž si bezesporu DOOM Ethereal 2 zaslouží novinkový článek.

DOOM Ethereal představoval žánrový mix, mísící v modernizovaném stylu prvky klasického Doomu v kombinaci s fantasy elementy Hereticu a HeXenu. Pouhé čtyři úrovně, každá z nich v odlišném ladění, přes fantasy, dungeon až po moderní tech based lokace, navíc v náhodném pořadí, takže jste nevěděli, která mapa vás vlastně očekává.

První část představovala ochutnávku věcí příštích a druhý díl nabídne daleko větší porci herních zážitků. Měl jsem možnost otestovat již poněkud starší verzi a nebyl jsem vůbec zklamán, ačkoliv šlo o ranou pracovní verzi projektu. Nyní Rifleman zveřejnil hernímu publiku oficiální beta demoverzi. DOOM Ethereal 2 jsem tak z větší části znal a byl jsem zvědavý zejména na nové úrovně.

Demoverze zahrnuje 6 levelů, a navíc jeden tajný, k němuž se mi ovšem zatím nepodařilo propracovat. Vizuální styl i hratelnost navazuje na původní mapset. Hned v úvodu se vám přehraje animovaná introscéna, v níž se mariňáci strážící základnu setkají s tajemnou bytostí, jež přenese Doom Guye k portálu, v němž máte možnost se vydat dvěma směry – do fantasy říše plné heretikovských potvor a do klasického doomovského prostředí. A to podle vlastní libosti a nálady. Navíc máte k dispozici inovativní volbu obtížnosti podobně jako ve hře Quake, kde přes mosty musíte proniknout k příslušnému tlačítku, přičemž k vyšším obtížnostem je cesta poněkud trnitější než takřka vydlážděná trasa k té nejjednodušší.

Hned v začátku vaše oči určitě zaregistrují tuny nové grafiky a moderní architekturu úrovní, v nichž mnohdy využijete skákání, v rámci inovovaného enginu se dostanete třeba pod vodu a nechybí plnohodnotná 3D architektura a prostorové efekty. Fantasy oblast imponuje spíše jako Hexen a tradiční sci-fi lokace mnohdy nabízí atmosféru Quaka. Obě části poskytují nové příšery v daleko větší míře než původní projekt, kde byla monstra spíše věrná původnímu Doomu.

Vše hýří barvami a vizuální pocit je skvělý. I stavba map je na mnohem vyšší úrovni a je skvělé, že se autor dokonale naučil pracovat s moderními enginovými vymoženostmi a na vzhledu je to vidět. Daní je poněkud vyšší hardwarová náročnost a staré šunky spláčou nad výdělkem, jak poukazoval Damned v diskusi, ale na mém také letitém stroji běžela hra bezvadně.

V akci vám pomáhají četné nové zbraně, též převzaté z jiných her a máte tudíž na výběr širokou škálu možností, jak čelit útokům potvor. Obtížnost je poměrně vyšší a nejde o žádnou selanku, mutantů je víc a útoky nových potvor jsou účinnější a zákeřnější. Nečekejte žádný slaughter fest, i když se intenzivnější skrumáže najdou také, v každém případě musíte dávat pozor a rychlé reflexy jsou nezbytností.

Ochutnávka DOOM Ethereal 2 dopadla na jedničku a určitě se máme na co těšit, nepochybuji, že Jakub dodrží vysoce nastavený kvalitativní standard a projekt snese nejpřísnější kvalitativní měřítka. Máme se na co těšit, v plánu je přidání dalších 5 levelů, boss fighty a outro. Doufejme, že nebudeme čekat příliš dlouho.

Instalace:

DOOM Ethereal 2 je určen pro druhý Doom. Doporučovaným portem je GZ Doom, a to ve verzi 4.8 a vyšší. V nastavení zapněte dynamická světla a brightmap, ve hře je povoleno skákat a doporučovaná obtížnost je HARD. Instalace probíhá standardním způsobem – instalační soubor Ethereal2.pk3 si zkopírujete do adresáře s vaším oblíbeným portem a poté jej myšítkem přetáhnete na spouštěcí soubor portu a můžete si užívat perfektní demoverze. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

DOOM Ethereal 2 – Liquid Doom Forum

No Comment.

Add Your Comment