2024
01.30

Blue Terror

Autor: Matthias (enkeli33) – (31. 12. 2023)

Projekt Pendulum od českého doomera Matthiase známého také pod nickem enkeli33 nedopadl zcela podle autorových představ. Plánovaný rozsah v podobě kompletního megawadu byl notně osekán a z očekávaných 32 úrovní jsme se dočkali pouze jedenácti. Původní demoverze se v mžiku stala finální hrou, nejspíše díky vlažnému zájmu mezi herním publikem.

Očekával bych, že Matthiasovo tvůrčí úsilí díky tomuto zklamání poněkud poleví, ale kupodivu se tak nestalo a světlo světa spatřil nový level z Mistrovy tvůrčí dílničky pod jménem Blue Terror. Jak již napovídá, celá mapa je laděná v modré. Předpokládal jsem, že půjde spíše o joke WAD, ale poté, co jsem se do hry pilně zakousl, shledal jsem, že se jedná o velice povedený kousek, a recenze na našich stránkách určitě nesmí chybět.

Modrá barva opravdu pokrývá celou úroveň. Využity jsou veškeré textury, co Doom dal, a ty, co v originálu modré nejsou, obdržely modrý přeliv. Otázkou je, jestli kolorování prováděl samotný Matthias, ale podle četných zdrojů textur uvedených v popisku předpokládám, že je autor sesbíral z citovaných projektů. Motivy jsou striktně doomovské bez inovovaného vizuálu, snad jen ledová textura v jeskyni podle mého pochází z Heretica, ale jinak hrajete čistokrevný Doom.

Mapa je designována striktně ve vanilla stylu, takže respektuje principy původního titulu. Bez inovací, beze změn hratelnosti, v tradičním duchu a spustíte ji v podstatě na všech portech, včetně Chocolate Doomu. Stavba levelu je zajímavá a pestrá, architektura velice propracovaná na to, že výstavba Matthiasovi trvala v řádu dnů.

Postupně absolvujete průzkum čtyřmi oblastmi, každá je laděna poněkud odlišné.  Úvodní budova obklopená vodou nabízí rozehřátí na úvod a několik propojených chodeb vedoucích na exteriérové plochy. Následuje lítá akce v ledové jeskyni plné mutantů, a posléze komplexní oblast vodní nádrže, v níž se skví žlutý klíč vedoucí k exitu, jenž ovšem musíte zpřístupnit aktivací celkem tří bloků. Musíte prozkoumat spleť chodeb a hledat spínače, ale ještě předtím se vám postaví kyberdémon ve skalním průchodu. A pokud čekáte v dvířkách s nápisem Exit spásu a záchranu, mýlíte se. Neočekávaně se ocitnete v externím sektoru mezi skalisky, kde vás čekají další dva kyberdémoni provázení skvadrou baronů a dalších potvor. Po celou dobu vás v žádném případě nečeká nuda a Blue Terror je plný překvapení.

Prim hraje velice solidní hratelnost. Ještě se vrátím k projektu Pendulum, kterému jsem vytýkal malý počet nepřátel v kombinaci s velkými plochami a až příliš snadnou obtížnost. Blue Terror v tomto směru naopak exceluje a využívá k tomu relativně kompaktnější plochy úrovně oproti Matthiasovu běžnému tvůrčímu standardu.  Mutantů je na Ultra Violence v začátku mapy 221 a na konci mi GZ Doom ukazoval 242, patrně díky činnosti Pain elementálů. Je to solidní počet, ale obtížnost je perfektně vyvážená, nezažíval jsem frustraci ani pocit příliš snadné akce. Mutanti se střídají, hned od začátku potkáte těžší protivníky a máte co dělat, abyste je lehčími zbraněmi udolali. Naštěstí najdete dvouhlavňovou brokovnici i kulomet relativně na začátku mapy, takže s tímto arzenálem se již s přimhouřením oka dají dělat divy.

V pozdějších fázích se na vás vrhají početnější skupinky potvor a samozřejmě nechybí léčky, které vás mohou stát život a reload. Například pastička s barony, jakmile skočíte do výtahu, výklenek s hordou kulometčíků a podobné adrenalinové kratochvíle, které vám poněkud znepříjemní průchod hrou. Ale globálně řečeno, nikde se dlouho nezaseknete, průchod je plynulý a větší zádrhele opravdu nečekejte.

Blue Terror zvládne každý průměrný doomer v pohodě a možná nyní řeknu kacířskou větu – Blue Terror se zkrátka hraje lépe než většina levelů mapsetu Pendulum. Povedl se na jedničku a doufám, že další Matthiasův projekt bude vybudován v podobném stylu.

Instalace:

Blue Terror je čistokrevný vanilla projekt, takže jej spustíte na všech běžných portech, a dokonce zvládne archaický Chocolate Doom. Je určen pro Doom II. Po rozbalení instalačního balíčku si nakopírujete soubor bluetr.wad do adresáře s vaším oblíbeným portem a hru spustíte přetažením WAD souboru na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Blue Terror – Liquid Doom Forum

Blue Terror – idGames

Blue Terror DoomWorld Forum

4 comments so far

Add Your Comment
  1. Díky moc za tyhle recenze na zajímavé WADy do Dooma. Díky 🙂

  2. Není vůbec za co, jsem rád že se ti stránky líbí 🙂

  3. Moc pěkná jednohubka na jeden podvečer 😀 jen už mi pak začalo trochu z té modré hrabat 😀

  4. Já bych to zas tak neviděl, modrá je moje oblíbená barva, takže si nestěžuji 🙂