2014
09.08

Autor: Elguitar Tom, DAS_M (2014)

Hudba podkreslující akční scenérie v našem oblíbeném Doomu, jejímž autorem je Bobby Prince, se díky kultovnímu statusu hry stala natolik oblíbenou, že se dočkala mnoha nových přepracování. Výsledkem jsou četná neoficiální alba i samostatné cover verze jednotlivých Princových songů. Většina z nich je k dispozici k volnému stažení na internetových kanálech. K poslechu nám může posloužit také Doom Radio na českém serveru Liquid Doom, kde je k nalezení v sekci Radio.

Jedním z autorů remixů hudby z Doomu je norský hudebník s nickem Elguitar Tom. Mnohé z jeho songů jsou doprovázeny humornými videoklipy, které jsou ke shlédnutí na YouTube. V sobotu se ke mně cestou Facebooku dostalo avízo o nově vydaném díle tohoto talentovaného kytaristy. A jelikož jde o velice povedený kousek, který příjemně doprovázel můj večer v práci, musím se o něj podělit i v dnešním krátkém informačním postu.

Podobný projekt jsem zatím na doomovské scéně nezaznamenal. Jedná se totiž o  padesátiminutové video v podobě kompletního metalového “live” koncertu, který přenáší na pódium výběr ze skladeb z obou dílů Doomu. Skladby jsou podány v řízném rockovém duchu, s klasickým line-upem dvou kytar a baskytary, místy s podkresem klávesových nástrojů. Jen bicí jsou nejspíše “syntetické” v počítačovém podání. Považuji tyto remixy za velice zdařilé a ačkoliv hudba neobsahuje kytarová sóla či různé vychytávky, podle mého názoru songy dokladují Tomův nesporný instrumentální talent.

Hlavním tahákem je bezesporu video imitující live koncert. Kapela sestávající z klonů Elguitar Toma hraje své skladby v koncertní aréně, kterou vytvořil spřízněný designér a autor připravovaného projektu pro Brutal Doom – Beyond Hell and Earth, DAS_M. Místa pro publikum jsou kompletně zaplněna různorodými mutanty z Doomu, kteří si koncert užívají v plném nasazení a místy řádí jako zběsilí. Ačkoliv kapela je poměrně statická, což je patrně dáno technickými limity při natáčení, vystoupení je zpestřeno rozličnými vtípky, což obohacuje vizuální zážitek a vyvolává úsměv na rtech.

Předložené video určitě stojí za shlédnutí. Jestliže se vám líbí, sdílejte jej dál, neboť práce Elguitar Toma si širší povědomí jistě zaslouží. A pokud chcete autora podpořit ještě více, všechny skladby jsou k dispozici i na autorském CD v elektronické podobě na Bandcampu. Já jsem neváhal a za požadovaných 8 dolarů si album objednal. Jsem totiž zvědav, co dalšího kromě soundtracku k Beyond Hell and Earth se v Elguitar Tomově hudební dílně připravuje dále, a tento drobný obnos jistě přispěje k jeho dalšímu tvůrčímu rozletu.

Přeji příjemnou zábavu 🙂

3 comments so far

Add Your Comment
  1. ehm, prvni episoda dooma? zrovna prvni song running from evil z map01 🙂

  2. a samozrejme, musim doporucit DooM Orchestral : https://www.youtube.com/watch?v=iEI1H1klJk8

  3. No, to je opravdu pěkné faux paux, mně ta hudba splývá všechna dohromady, chybu jsem již opravil. Díky za připomínku 🙂

    Pokud se Tvůj příspěvek v diskusi nezobrazí, vydrž, nemusíš psát další double posty, některé příspěvky se dostanou do spamu a já je samozřejmě schválím, ale ne okamžitě.