2018
04.09

Dnešní článek nám přiblíží kultovní megawad Hell Revealed – který se stal jedním z prvních zástupců slaughter žánru, v němž se proti vám postaví hordy nepřátel, pro běžného hráče ve zdánlivě nezvladatelném počtu. Neměl jsem nikdy chuť, podstoupit martyrium sebetrýznění a frustrace z obtížné hry. Proto jsem rád, že se dohrání megawadu a sepsání recenze chopil Matthias.

Autoři: Yonatan Donner, Haggay Niv 

Recenze: Enkeli33 (Matthias)

Legendární, kultovní a zásadní mezník na poli Doom 2 megawadů. Přesně tohle je to, co se můžete dočíst, když si projdete pár recenzí o Hell Revealed. Mimo jiné se také můžete dozvědět, že je to oblíbený megawad speedrunerů.

Jak vidíte, jeho význam je takový, že tu na blogu prostě nesmí chybět, a proto jsem se rozhodl to vzít na sebe a napsat na něj recenzi.

A čím to je, že je Hell Revealed tak legendární? Svou velkou obtížností! Hell Revealed  je totiž známý jako ultra mega hard těžký megawad s hardcore hratelnosti… Možná dokonce jako nejobtížnější megawad pro Doom II vůbec… To ale nemusí být pravda. Jednak je HR z roku 1997 a za tu dobu už musela vzniknout hromada různých dalších megawadů se stejnou nebo dokonce vyšší obtížností. Dále také vznikly nové porty s vychytávkami typu “Always run” a “Mouselook”, které hratelnost dost ulehčují. No, a jednak existuje také Hell Revealed 2, který mi osobně připadá daleko obtížnější (čili Hell Revealed byl jednoduše překonán svým vlastním pokračováním).

Já osobně jsem hrál Hell Revealed hned několikrát a ještě jednou jsem si ho prošel před napsáním této recenze, takže je na čase si podrobně rozebrat, jak to vlastně je.

Prvních patnáct map zase tak těžkých není a nijak bych je nerozlišil od různých jiných Doom map. Tedy kromě toho, že design map je hrozně jednoduchý, ale odpovídá roku 1997. Ovšem od mapy 15 už to začne být přesně tak, jak pověst tohoto megawadu upozorňuje.

Obtížnost je daná hlavně enemy placementem (čili to, jak nepřátelé jsou rozmístění). Každé monstrum má zkrátka místo, kde je bezbranné, ale zároveň také místo, kde se stává nebezpečným strojem na zabíjení. Namátkou třeba pinky démoni, kteří na velkém prostoru toho moc neumí, ale dejte je do úzkých temných chodeb a hle, najednou už představují problém. Arachnotron je bezmocný tam, kde se dá dobře krýt, ale dejte ho někam na otevřený prostor a vyvýšené místo… Hell Revealed se tedy snaží spíše o to druhé, ačkoliv nic není stoprocentní.

Další věc jsou “trolloviny”. Tedy zákařné pasti, kdy se nepřátelé teleportují přede mě, ale i za mě a já nějak tuto situaci musím rychle vyřešit, jestli to chci přežít.

Připadalo mi, že však nejde ani tak o obtížnou hratelnost, jako spíše úmornou dřinu. Nacházím se třeba v mapě, která vypadá jako větší město a úkolem je zabít vše živé. Ale to je dřina, jelikož těch nepřátel je hodně a postupné čištění mapy od všudepřítomných baronů raketami je prostě za chvíli stereotypní a zdlouhavé (aspoň je dostatek munice a zdraví).

Později (od mapy 20 výše) se začne objevovat to, co se dnes nazývá “slaughter” hratelnost, tedy boje s armádami monster. Můj názor sice není ničím podložen, ale domnívám se, že Hell Revealed  je takový vynálezce slaughter stylu, a právě po něm se spustila móda “přecpat mapu k prasknutí hromadou monster”.

Vrcholem je pak mapa 26, která se odehrává v nějakém podivném vesmíru. Tam už jde obtížnost do naprosto nesmyslných výšin a každých pět minut se umírá. Bohužel nemohu prohlašovat, že je to nehratelné, jelikož jsem to zvládl uhrát.

Takže toto je Hell Revealed. Legendární megawad, který má sice pověst extrémně těžkého mapsetu, ale ve skutečnosti to z celé řady důvodů tak hrozné není (možná až na mapu 26). Osobně nepatří k nejlepším věcem, které jsem hrál, ale nějakým způsobem Hell Revealed respektuji.

Navíc si během hraní nelze nevšimnout, že je tam spousta momentů, které evidentně inspirovaly tvůrce Alien Vendetta megawadu. A to se počítá.

Instalace:

Netřeba dělat nic složitého. Stačí jen spustit soubor HR.WAD v jakémkoli portu pro Doom II, ovšem hudba je oddělená zvlášť v souboru HRMUS.WAD. Stačí je spustit oba, nebo soubory spojit třeba přes Slade3.

.

Odkazy:

Download

Hell Revealed – idGames

Hell Revealed – Doom Wiki

Hell Revealed – Doom Wikia

Hell Revealed – ModDB

Hell Revealed – Doomed WAD Reviews

Hell Revealed – Doom Underground

 

 

No Comment.

Add Your Comment