2018
09.04

Autor: Chainworm666 (2018)

V dubnu jsme podrobili recenznímu zkoumání projekt Chainworm Kommando od německého doomera jménem Chainworm666. Při hře jsem si liboval a rychlá akce v modernějším duchu přizpůsobená GZ Doomu mi poskytla příjemný zážitek. Bohužel hra neoplývala závratnou herní dobou díky krátkým, ale zato intenzivním bojům v kompaktních levelech.

S potěšením jsem sledoval zprávy o vývoji pokračování, na kterém autor začal pracovat v listopadu loňského roku. Projekt vypadá poměrně slibně. Má mít originální černobílý vizuál jen s dekorativními barevnými doplňky a také dosud neviděný systém úrovní. Každá má mít dvě zakončení, které si hráč zvolí, takže každá hra bude mít unikátní průběh. Po jejím zakončení se vracíme do levelu číslo 1 a s kompletním získaným vybavením můžeme absolvovat WAD znovu s odlišnou volbou naší cesty. Něco na způsob New Game Plus.

26. srpna Chainworm publikoval na svých sociálních kanálech čerstvou novinku, ve které oznamuje vydání demoverze. Demo má čtyři levely a jako bonus ještě pátý, ve kterém se máme možnost seznámit s plánovaným herním obsahem. Neváhal jsem, pustil se do hraní a musím říci, že jsem byl velice příjemně překvapen.

Černobílé provedení vypadá velice atraktivně. Škála šedých barev překvapivě nenudí a dodává konverzi nejen originální vzhled, ale také atmosféru. Tím spíš, když jsou přidány některé rudé doplňky a stříkající krev z nepřátel, což vypadá na šedém podkladě přímo impresivně. Prostě Doom v noir stylu.

Levely se prozatím nesou v tradicích prvního dílu. Menší a kompaktní mapy plné detailů, s rychlou nepřetržitou akcí, z nepřátel dominují základní zombies s novým vzhledem v military stylu. Z tužších protivníků se mi postavil pouze cacodémon a revenant. Všichni mají upravený vzhled a vojáčci disponují odlišnými zbraněmi, překvapil mě hlavně bojovník s plamenometem. Obtížnost je vyladěná a jediné problémy jsem měl v úvodu, kdy je nutné pečlivé krytí a nikoliv Rambo styl. Rovněž design levelů je v moderním stylu s využitím GZ Doom efektů a různých vylepšení.

Zatím nebyl implementován popisovaný systém levelů. Ale zaujala mě ochutnávka plánovaného herního materiálu, jež je originálně demonstrována v preview páté úrovni. Podíváme se do Japonska, středověkého světa, do vesmíru a také za Santa Clausem na Severní pól. Každý z těchto světů nabídne unikátní nové protivníky. Prostě skvělé.

Druhá část novinkového oznámení bohužel tak příznivá není. Naneštěstí je Chainworm unaven pracemi na projektu, překvapivě hlavně díky použitému černobílému vizuálu. Má nejspíše dojem, že grafické provedení nebude dostačovat pro dokonalý herní zážitek plánovaného kompletního megawadu. Rozhodl se dát si tvůrčí pauzu, což respektuji a určitě budu trpělivý při čekání na finální hru. Jenom doufám, že předložené demo nebude to poslední z Chainworm Kommando 2, co si budeme moci zahrát.

Demoverzi si můžete stáhnout z přiloženého odkazu. Ke hře potřebujete GZ Doom, nejlépe recentní verzi. Hrál jsem ve verzi 3.31 a zcela bez problémů.

Download

Oficiální stránky

UPDATE 12/2018:

Jak autor sdělil na svém Facebooku, práce na projektu byly nakonec definitivně ukončeny, takže nám zbývá nakonec jen demoverze. Ale Chainworm ságu autor neopustí, takže doufám, že hotový první díl bude rozvinut v tradičnějším vizuálním provedení. Budeme si muset ale počkat na definitivní oznámení.

No Comment.

Add Your Comment