2019
04.12

Diabolus Ex

Autor: Arvydas “Arvell” Brazdeikis (6.7. 2018)

Hudba: Dimitrij “ElMetallico” Petjakin

Článků o samostatných úrovních nemáme na blogu příliš mnoho. Ale tu dnešní, velice povedenou mapu jménem Diabolus Ex, určitě nemůžeme nechat bez povšimnutí. Dokonce se o ní zmiňovala mainstreamová herní media, jež se Doomu nevěnují příliš často. Třeba PC Gamer nebo i naše papírové Score. Sám jsem taky přispěl osvětovým novinkovým článkem na server Somhrac.sk, ale Diabolus Ex si jistě zaslouží kompletní recenzi i na mých mateřských stránkách.

Autorem je litevský talentovaný výtvarník a designér Arvydas Brazdeikis, jehož můžete ve fórech identifikovat pod nicky Arvell nebo Arvy. Projekt je inspirovaný kulturou cyberpunku a hlavně herní sérií Deus Ex. Podle redaktorů z PC Gameru a konec konců i podle Arvella konkrétně dílem Deus Ex – Human Revolution. Z tohoto vícedílného seriálu jsem sice nevyzkoušel ani jeden díl, ale v rámci všeobecného přehledu vím, že Deus Ex hry lze žánrově charakterizovat jako kombinaci klasické 3D akce, stealth akce a RPG, přičemž máme na výběr nespočet možností a stylů, jak hrát. Od Rambo řežby s neustále nabitými zbraněmi, až po tiché stealth plížení a hackování různých terminálů.

Arvell nám podobnou mixturu herních mechanismů nenabízí, jeho mapa přináší pouze lítou akci, ale ztvárnění peklem posedlého cyberpunkového prostředí je prostě dokonalé. Grafickému vzhledu dominují nové originální textury na šedém pozadí, plné pastelových barev v modrých a žlutých odstínech, což vytváří perfektní sci-fi atmosféru. K tomu nespočet drobných detailů, od futuristických plakátů s autentickými japonskými znaky, přes historické malby po stěnách, až po nasprejované graffiti ve špinavých zastrčených zákoutích. Počítačové terminály nesmí chybět, dokonce s přihlašovacími údaji hrdinů z Deus Ex (doufám že se nepletu), nicméně jsou zde pouze pro okrasu a dotvoření atmosféry a nikam se u nich nepřihlásíte. Hackování se tedy bohužel nekoná. Dokonce máme možnost nakouknout i do kyberprostoru, v němž se proplétáme stylovým bludištěm barevných kostek.

Diabolus Ex je zřejmě o Arvyho prvotinou v rámci level designu, podle portfolia na mateřské stránce pracuje nyní na projektu Doom: Darkest Forces ve stylu Hvězdných válek. I tak se mapa nadmíru povedla. Ačkoliv je design v klasickém stylu bez plné 3D výstavby, architektura určitě i díky použitým paletám barev působí velice svěže a moderně. Odpovídá realitě bez designových výstřelků, mapa je zasazena v moderní výškové budově a přilehlém okolí. Jelikož hlavním cílem mise je vystoupat na střechu, nechybí výtahy a výrazná výšková převýšení. Můžeme se kochat výhledem na nádvoří pod mrakodrapem a stejně tak vzhlížet k nebeským výšinám zespodu.

V interiérech se nachází rozsáhlá spleť chodeb, kanceláří, počítačových místností a veškerého příslušenství, kterým moderní budovy oplývají. A hlavně – ventilační šachty,  jimiž můžeme, nebo spíš musíme prolézat, abychom se dostali dále. Síť místností je propletená a větvená a můžeme najít alternativní trasy. Je libo se proplížit kanceláří plnou monster a uniknout ventilací ven? Nebo se jim postavit tváří v tvář, pokud se dotkneme čidla ve dveřích? Takový postup není samozřejmě možný všude, ale explorace a zábavný průzkum komplikovaných cestiček, výtahů a šachet hraje rozhodující roli v hratelnosti. Přitom je komplex vystavěn velice inteligentně, takže jakkoliv se při průzkumu dostaneme zdánlivě daleko od cíle, následující pasáže nás dovedou zpět tam, kam potřebujeme.

Najdeme samozřejmě docela dost tajných oblastí, ve kterých jsou ukryté cenné powerupy a některé zbraně, ke kterým se jinak nedostaneme. Zejména BFG se nachází v levelu jenom v jednom exempláři. K některým secretům se musíme proskákat, jiné zase otevřeme pomocí spínačů, a na další se dokonce teleportujeme. Vězte, že na jedno dohrání určitě na všechna ukrytá zákoutí nepřijdete a k optimálnímu a kompletnímu zážitku je potřeba, zahrát si Diabolux Ex nejméně dvakrát. Jinak byste přehlédli třeba druhou rozsáhlou oblast v cyberprostoru s cenným raketometem.

V levelu najdeme na Ultra Violence obtížnost celkem 187 potvor. Nejen těch nejslabších, ale též silnější borci se nám postaví na odpor, i když v nepříliš hojném počtu. Nejedná se rozhodně o žádný slaughter fest, a tak je akce adekvátně vytuněná k příjemnému akčnímu zážitku. Obtížnost se drasticky nezvyšuje ani při setkání s bossy. Cyberdémon na nás vybafne spoza brány v kyberprostoru a Mastermind hlídá vrchol střechy. Prvnímu z nich se musíme postavit tváří v tvář a může nám notně zavařit, pokud jej z BFG neodpravíme včas. Zato pavoukovi na střeše se dá vyhnout elegantně ve stealth stylu a eliminovat jej pouhým stiskem tlačítka.

Příjemným podkresem pro dosažení cyberpunkové atmosféry je hudba na pozadí. Asi minutová atmosférická skladba v elektronickém stylu, která se mi však velice vryla do paměti svými příjemnými klávesovými tóny a chytlavou melodií. Škoda že je tak krátká, dala by se příjemně využít i k samostatnému poslechu. Ve hře naštěstí plynule konec přechází v počátek a skladba tak plynule běží a melodii si můžete při hraní vychutnávat donekonečna.

Z mého textu určitě vyplývá, že je Diabolus Ex velice povedenou mapkou a jistě stojí za hřích. Netrvá sice příliš dlouho, ale design je na špičkové úrovni. Navíc díky příjemné obtížnosti ji považuji za vhodný kousek pro mladší hráče, kteří se s Doomem teprve seznamují. Nebudou frustrováni a poznají krásu objevování a zkoumání skrytých zákoutí levelu. Arvyho prvotina dopadla na jedničku a jsem zvědavý, až se podaří dokončit již zmiňovaný Star Wars projekt.

Instalace:

Po stažení instalačního balíčku z odkazu níže si jej rozbalte do adresáře s instalací aktuálního GZ Doomu. Kromě WAD souboru DEX_1_1.WAD najdete soubor Diabolus_Ex_1.1.BAT, který slouží ke spouštění WADu. Po spuštění hry si nakonfigurujte ovládání a grafiku podle vaší libosti, pokud nebudete spokojeni s přednastavenými parametry. Ke spuštění potřebujete DOOM2.WAD. Samozřejmě lze hru spouštět i klasickým přetažením WAD souboru na spouštěcí soubor GZ Doomu. Jako bonus Arvell připravil WAD soubor se svými grafickými zdroji (DEX_Textures.WAD), jež uvolnil k použití pro komunitní tvůrce WADů.

Odkazy:

Download

Diabolus Ex – DoomWorld

Diabolus Ex – ZDoom Forum

Diabolus Ex – ModDB

Diabolus Ex – PC Gamer

Diabolus Ex – Somhrac.sk

Diabolus Ex – Stránka autora

Diabolus Ex – Hudba

Diabolus Ex – Videorecenze (Mr. Icarus)

4 comments so far

Add Your Comment
  1. No těžko se kombinuje hra jako Doom se stealthovou hrou :-). V Deus ex jsem se často snažil projít úroveň bez zabití jediného nepřítele, takže se opravdu musí hledat ty vedlejší uličky. Tady jsem často schválně prošel kolem alarmu, jenom abych vykosil všechno :-).

    Jinak mapa byla pěkně a detailně postavena. Jediné co mě bilo do očí byli ty obyčejné potvory ve virtuální realitě. Tam by to chtělo udělat nějaké speciální. Příjemná jednohubka.

  2. To máš pravdu, tou počítačovou kanceláří se dá proplížit a schovat do ventilace, aniž by tě potvory spatřily. Ale to by to nebyl Doom, aby se člověk nesnažil docílit 100% kill skóre 🙂 Pěkně jsem se tam vrátil hlavním vchodem a všechny je vykosil 😀

  3. Teda vy se máte, že se můžete koukat na ten hezkej dizajn, krásné nové texturky a kochat se. Se vsadím, že když to budu hrát já, jak na potvoru bude zase všechno zasraný od krve a pajšlu od shora dolů, až se z toho bude řezníkovi kufr zvedat. To není fér. 🙁

    MUHEHEHEHEHE

  4. Tady je poznat ten správný fanoušek Brutal Doomu 🙂 Thumbs Up !