2012
01.08

Vstoupili jsme do Nového roku 2012 a doufám, že tento rok nebude pro nás rokem posledním, jak nám hlásí Mayský kalendář. V toto období počátečních prvních dnů roku se všichni věnují bilancování, a tak se i já trochu zamyslím nad tím, co se během více než dvou let existence našeho blogu událo tady na stránkách a i na naší české scéně. Doufám samozřejmě, že se ještě mnoho dobrého stane i v budoucnu, a tak pohlédneme jasnozřivým okem na budoucí výhled našeho blogu.

Naše stránky se postupně začlenily do souboru těch pár aktivních českých fanouškovských webů zaměřených na klasické hry Doom a Doom II a myslím, že si svým zaměřením vydobyly svoje pevné místo. I možná proto, že hlavní doomovské stránky idoom.cz a doom5.cz nejsou již příliš často aktualizovány a jejich diskuze je plná spamu. Aspoň že Cyberreality otevřel na svém Liquid Doomu nové fórum. Nemám přehled o naší návštěvnosti, ale doufám, že ti znalí a skalní fanoušci sem aspoň občas zabrousí.

Náš blog se věnuje totiž čistě single playerovému hraní, kterému se naše přední weby, zaměřené hlavně na multiplayerová klání, nevěnují možná tak, jak by zasluhovalo. Podle mého názoru existuje jistá skupina hráčů (jako jsem i já), kteří si užívají prozkoumávání temných kobek vyplněných mutanty, hledajíce tajemství, jež jim level designéři uchystali. A bohužel zběsilé, neustálou koncentraci vyžadující multiplayerové řádění jim je cizí, nebo třeba svou hráčskou zručností nestačí na fragové šampiony.

Na druhou stranu je nutno podotknout, že českou hráčskou komunitu pomáhají udržovat hlavně hráči multiplayeru, naneštěstí v dnešní době spíše již jen jednotlivci než kompletní klany. Náš blog, i kdyby byl aktualizován třeba každý týden nebo den, opravdu nezprostředkuje nebo nezorganizuje multiplayerové klání, nebo třeba osobní neformální setkání doomerů typu DooM Open. Ten pravý osobní kontakt, buď reálně tváří v tvář, nebo lépe řečeno, monitor v monitor na LAN party, či přeneseně elektronickou cestou přes Odamex či Skulltag, je výsadou společných klání na deathmatchových kolbištích. A tak je třeba poděkovat všem, kteří naši doomovskou komunitu udržují aktivní. Doom si to zaslouží.

Nesmím zapomenout ani na naše české mappery, kteří, ač nejsou zapojeni do internetového písemnictví, pilně v pozadí tvoří. Galaxia a Kamasutra již byly na našich stránkách rozebrány, a v očekávání je recenze českého Quake World Contestu pořádaného v roce 2010 na Idoomu, jehož výsledkem je sada komunitních map vcelku slušné úrovně. V průběhu betatestu je kompletní chystaný megawad Zones of Fear, který, až bude hotov kompletně, bude taky posouzen i u nás. A určitě musím uvést tribute Plutonia 2, který se sice netváří jako „Czech Made“, ale jehož valnou část má na svědomí český mapper Gusta spolu s Methodem a Pipiczem, dalšími českými zástupci. Gusta se tak určitě nejen podle mého mínění řadí mezi přední světové level designéry pro Doom a naší zemičce tak zvyšuje na doomovské scéně významné renomé. Takže všem známým i neznámým stvořitelům nových světů pro Doom tady vzdávám hold, protože sám bych originální mapu nebyl schopen stvořit.

Pokud se koukneme s odstupem na to, co jsme nabídli čtenářům během uplynulých dvou let, tak pokud si odmyslíme úvodní článek, přišlo na svět celkem 20 postů, z toho jeden z nich stvořil odborník na herní mody Pavel Ullrich. Pokud odečteme dvoudílný speciál věnovaný nikoliv knižní, ale doomovské Kamasutře, posoudili jsme celkem 18 nových levelů, projektů či konverzí. Není to málo, ale ani ne mnoho. Jsem si vědom, že z hlediska četnosti příspěvků by mohly být aktualizace častější a budu se muset více snažit, i když času není příliš. Ale i tak se náš blog řadí mezi ty aktivnější internetové stránky o Doomu – samozřejmě myslím u nás v ČR. Na základní informační kameny typu DoomWorldu či Tormentorovy Realm 667 samozřejmě nemáme a ani mít nebudeme. Doufám ale, že skladba recenzovaných projektů je pestrá a každý si snad vybere. Určitě moje mínění o kvalitě bude jiné než u jiných čtenářů, ale snad prezentované mapy či konverze aspoň trochu stojí za publikaci. Pokud by vám něco chybělo, nebo máte svůj oblíbený level či konverzi, kterou byste rádi tady u nás viděli, dejte vědět, i když to určitě nebude hned.

Často se mi honí hlavou, jestli se nemám pokusit stvořit i anglickou mutaci blogu. Je tu řada pro a proti. Pokud by naše články měly i anglickou verzi, možná by to přineslo nárůst návštěvníků z celého světa, a tím možná i nárůst prestiže webu.  Na druhou stranu nemám k dispozici nezávislé zhodnocení kvality mého psaní, takže jestli moje texty a myšlenky nejsou příliš kvalitní v naší mateřštině, ani sebelepší překlad do angličtiny jim nepomůže. Navíc můj členitý styl písemného projevu se mně osobně obtížně překládá do angličtiny, takže by bylo asi nutno využít pomoci překladatele. A taky práce na překladu by spotřebovaly spoustu času, který by chyběl při přípravě nových postů. Takže nejspíše zůstaneme u naší krásné češtiny a případní cizokrajní hosté budou muset využít Google Translate.

Pokud si občas prolistuji jednotlivé posty, vidím, že některé odkazy již ztratily na aktuálnosti a čeká mně tedy důkladná revize a úpravy. Stejně tak mým denním chlebíčkem se stalo mazání spamů v poště. Někdy počet nabídek Viagry, falešných dokumentů, XXX stránek, filmů a třeba i nabídek na úklid sněhu v Polsku přesahuje stovku denně. Zkrátka pořád je něco dělat, mít vlastní internetové stránky i v podobě malého blogu není žádný med.

V základní informaci o blogu máme zaznamenán i příslib uvedení historického přehledu všech komerčních her, jež pohání Doom engine, odborně zvaný idTech I. Tento rok bych chtěl konečně tento slib vyplnit a postupně začít s publikováním seznamu všech Doomů a jejich derivátů, za které autoři chtěli peníze – jinými slovy komerčních her. Asi nepřinesu nové informace, zdrojů je totiž všude spousta a jistě je využiji při přípravě článků, ale pro přehlednost by aspoň základní informace měly zde na blogu mít místo.

Jakkoliv si můžeme bohužel říci, že s přibývajícími léty od vydání prvního Doomu aktivita komunity slábne, za sebe mohu slíbit, že náš blog neplánuje umrtvení do zimního spánku, ale budu se snažit nadále pokračovat v psaní a tvorbě stránek přinejmenším jako doposud. Vždyť nové mapy a megawady se stále tvoří i 18 let od zrození fenoménu Doom. Budu pokračovat v nastaveném stylu – přinést v každém článku nejen posouzení mapy či hry, ale doplnit pro čtenáře i zajímavé odkazy a hlavně přidat odkaz na stažení či přímo vlastní soubor. A ač možná nejsou moje články dokonalé, můj blog se stal pro mě určitou srdeční záležitostí a jsem rád, že díky Martinovi „DJovi“ Schmidtovi jsem mohl s psaním začít a můžu v psaní nadále pokračovat. Doom Forever !

A na závěr video pro odlehčení – doufám, že takhle to s naším Doomem nikdy nedopadne.

3 comments so far

Add Your Comment
  1. Pěkné shrnutí. Ač jsem doposud odehrál jen hrstku tebou recenzovaných věcí, tak je tento blog srdcovkou i pro mě. Raději zůstat minoritní a úzce zaměřený na singleplayer, než tu mít na masy zaměřený multiplayer. Jak si zmínil v článku, dosavadní směřování a vývoj webu se ubírá správným směrem a není nutné nic měnit, protože jsem s dosavadní prezentací tvých článků více než spokojený.

    Jakékoli info o komerčních add-onech k Doomu uvítám, protože toho o nic moc nevím. Podařilo se mi včera dohrát jeden z dalších modů k Doomu 2, jenž jsem rozehrál už loni v létě. Byla to sice taková blbina, alespoň po stránce designu map, jen úplně poslední třicátá mapa stála za to, ale ta řežba a počet nepřátel, to už jsem dlouho nezažil! Byla to totální konverze Nazi_Auferstehung.

    To video zesměšňující Dooma na úroveň současných Call of Duty jsem už viděl. V této souvislosti musím dodat, že takový Modern Warfare 1 mě příliš nezaujal. V té misi ve vrtulníku to pro mě byla konečná, protože ač jsem pochopil zadání úkolu, bylo mi nejasné po kom střílet a nestřílet.

  2. Díky za pochvalu, budu se snažit nadále pokračovat v nastoleném kvalitativním standardu. A jak uvidíš zanedlouho, pokud se objeví významnější novinka z našich luhů a hájů, významná pro singleplayer, tak ji zveřejním, informačních zdrojů není nikdy dost.

    Těch komerčních add-onů zase není tak mnoho, určitě skoro všechny znáš, pro úplnost se zmíním i o Hereticích, Hexenech a podobných hrách na Doom enginu.

    Jak se Ti hrál ten Nazi-Auferstehung ? Dle Cacowards to totiž byl nejhorší WAD r. 2006 a já jsem ani nenašel odvahu ho spouštět (http://www.doomworld.com/13years/others.php)

    Pokud bys chtěl zkusit něco podobného, trochu exotického mezi Wolfensteinem a Doomem, zkus tohle – Pinochestein3D. Přinejmenším pro zajímavost je to dobré zkusit – mod pochází totiž z Chile a ačkoliv to nic převratného není, řežba je to taky.
    http://www.trippas.cl/gotcha.php?dir=pinochestein/&nom=pinochestein.php
    http://www.youtube.com/watch?v=YIJBaH3Wmow&feature=player_embedded
    Jenom doufám, že jsem to tady na blogu již nezmiňoval, tak snad se neopakuji.

    To Call of Dooty video jsem našel v diskusi na Databázi her u Doomu, takže možná ho znáš odtud.

  3. Jj, na DH jsem to video viděl linknutý. Napiš hlavně o Final Doomu, jak to bylo s jeho vývojem, od počátku až po jeho vydání. Pravda, všechny add-ony z komerční sféry znám. Ale moc infa k nim na netu není. když už i Heretic a Hexen, uvítal bych i doporučení nějakých modů k nim, není jich sice tolik, co do Doomů, ale jsou a stále něco komunita na ZDoom fóru kutí. Nazi Auferstehung se mi hrál dobře, prostě jsem si hned představil, že ty nepřátele, zbraně, itemy apod, počet všech těchto prvků z tohoto modu, by dobře sedl nějaké pořádné kampani s kvalitním level designem. Napadl mě hlavně mnou oblíbený Vile Flesh. Pokud si nicméně potrpíš na kvalitu, příliš ti nedoporučuji tu konverzi hrát, mě vlastně zaujala zpočátku jen tou grafikou. Ale nepřátel v ní bylo dost, a i Hitler jako jeden z bossů byl hodně, hodně tuhej. S tím nejhorším umístěním v té anketě ale souhlasím. Jen poslední třicátá mapa se mi v Nazi Auferstehung líbila, přešel jsem mimochodem i obě dvě tajné, vchod k nim byl někde cca okolo desáté a patnácté mapy.

    Na ten Pinochestein3D mrknu.