2009
11.14

Autor:  CyberwasteWADs (2007)

V jednom z předchozích příspěvků jsme se věnovali klasickému zástupci totálních konverzí pro hru Doom – Aliens Total Conversion. Po vydání této konverze se časem objevili ještě další následovníci, pokoušející se hráčům přinést něco nového z Alien universa (Alien vs. Predator vs. Terminator a dále pro mne neznámé 4 add-on levely pro Aliens TC a ještě Aliens X a AliensDM a.k.a. AliensDoom– zdroj: Doom Wikia).  V minulých dnech jsem měl možnost nalézt novou perlu podobně zaměřených konverzí – Aliens: Colonial Marines pro Doom II (díky THX-1138 z Eurogamer komunity za doporučení) a rád bych vám ji nyní představil.

Titulní obrazovka

Titulní obrazovka

Jde o poměrně neznámou hříčku, jež zatím existuje v podobě dema volně dostupného na internetu. Ani Doom Wiki stránky o ní zatím zřejmě nevědí (nebo zatím nikdo svými informacemi nepřispěl), takže v našich končinách půjde možná o první publikovanou informaci. Jedná se o stand alone hru vzniklou v roce 2007.

Autorem je tým s anglicky znějícím jménem Cyberwaste WADS, ovšem celá hra i stránky fóra, odkud ji lze stáhnout, je ve španělštině. Přesná země původu modu z dohledatelných zdrojů bohužel jasná není. K downloadu dostupné demo zahrnuje celkem 2 kompletní hratelné úrovně a mezitím ještě 2 intermezza v enginu hry doplňující příběh (autor sice uvádí 3 úrovně, ale boje s vetřelci se dočkáme pouze ve dvou).

Po stránce technické je celá hra vynikajícím dílem. Nevím, jestli lze věřit autorovým informacím v info souboru, ale doba tvorby celého dema činila 2 týdny. Hra je založena na Doom enginu, ale jsou jistě využity i některé prvky Build enginu (což dokazuje licenční ujednání přiložené ke hře).  Po spuštění na vás „vybafne“ stylová úvodní obrazovka s vesmírnými mariňáky doprovázená filmovou hudbou, která fanoušky světa vetřelců spolehlivě navnadí ke spuštění.

Škaredý brouček ...

Škaredý brouček ...

Grafika i ozvučení je na poměry Doom enginu převratná. Design a architektura levelů výborně vystihuje prostředí vesmírné lodi či planetární kolonie. Hra poblikávajících světel, ze kterých vyskakují špatně viditelní vetřelci, a nebo temné klaustrofobické chodby v kombinaci s dramatickými zvuky brnkají na hráčovy nervy jako na dobře napjaté kytarové struny. Myslím, že tvůrci se snažili napodobit modernější hry ze série Aliens vs. Predator.  Ostatně grafika i zvuky původní nejsou – z těchto her byly vybrány grafické prvky i zvuky, jako další zdroj posloužila i původní Aliens TC a také filmy.

Zdařilá je i možnost simulace poškození kyselinou po zabití vetřelce, kdy po přejítí po jeho mrtvole se hráči ubere zdraví. Tento problém někdy způsobuje obtíže, zejména při chabém hráčově zdraví, pokud mrtvola aliena leží přímo ve dveřích, a nebo jsou zbytky vetřelčích těl roztroušeny po celé chodbě. Zbraně jsou identické jako ve filmu a jsou tři – 9 mm pistole, M41a pulsní puška a M56a2 smart gun.

Mariňáci před základnou

Mariňáci před základnou

Hra je rozdělena na dvě epizody – LV 426 a Defensa orbital USCM. Jelikož texty ilustrující příběh nejsou přeloženy do angličtiny, přesný děj si musíme domyslet. První epizoda začíná v pancéřovém voze před branami vetřelci obsazené kolonie LV 426. Po průniku do kolonie již začíná být husto. Procházíte temné koridory Levelu 1 s očekáváním, že na vás něco vyskočí, a ono nic. I tak by se ale atmosféra dala krájet, jako mlha v seriálu o Rákosníčkovi. Po vystoupání pár schůdků do vyššího patra to začne – Level 2 a vetřelčí bojovníci si na vás brousí zuby a drápy. A jedna kulka je nezastaví! Vetřelci jsou poměrně houževnatými soupeři a jejich zranění poměrně rychle ubírá na zdraví, a tak již setkání s jedním jediným vetřelcem v kombinaci s nepřesnou muškou je pro mariňáka fatální. A pokud je potvor více, tak akce se změní v panický ústup za kropení nepřátel kulkami a pokud se nedaří, tak i v loading uložené pozice.

Hra má navíc ještě jeden reálný aspekt, který jsem doposud neviděl ve hrách na doomovském enginu – a to nutnost nabíjení. Na čemž jsem ztroskotal při prvním pokusu o spuštění, kdy po zabití tří vetřelců mi došlo střelivo a dále jsem bez cheatu nemohl pokračovat. Až náhodně jsem přišel na funkci tlačítka R a náhle jsem měl nabito. Při podrobném zkoumání jsem přišel na to, že tlačítko pro reloading je zahrnuto i v konfiguraci kláves, ale až na úplně posledním řádku. Než se mi tento problém podařilo rozřešit, tak jsem dokonce kontaktoval jednoho z autorů, jenž v odpovědi na dotaz, že mi v úrovni dojde střelivo bez možnosti jeho doplnění, doporučoval, abych hrál na jednodušší úroveň.  Zjevně nepochopil příčinu problému…

Smart gun v plné síle

Smart gun v plné síle

Po likvidaci prvních pár alienů dojde i k setkání s face huggery. K získání klíče je totiž nutno proniknout do ventilačního systému, kde jsou usídleni. Sestřelit je není příliš obtížné, ovšem pokud se jim podaří se přisát, je konec (a nepomůže ani cheat pro nesmrtelnost – IDDQD !). Příběh první epizody pak končí po probojování se ze základny misí, kdy již bez přítomnosti nepřátelských příšer  musíme v medicínské laboratoři najít malou holčičku – přesně jak známe z filmu. Druhá epizoda je tvořena jedinou úrovní na orbitální stanici, kterou je třeba vyčistit od vetřelců.

Toť vše, co obsahuje demo. Myslím, že jedinečně vystihuje atmosféru druhého filmu ze série klasických filmů o vetřelcích. V prezentačním videu se objevuje i predátor, ale s ním se v demu bohužel nesetkáme. Doufejme, že někdy dojde k dokončení celého modu, kvalita dema je na poměry neznámého malého teamu takřka nepřekonatelná.

Alien na promenádě

Alien na promenádě

Pokud se zamýšlíme nad potenciálními nedostatky, tak plnému vychutnání příběhu brání absence anglických textů. Z dalších záporů bych chtěl vyzdvihnout již popisovaný problém s klávesou pro reload. Klasický doomer podobné tlačítko nezná, a tak by mohl být součástí informačního souboru ke hře i popis ovládání. Možná jsem jenom trochu natvrdlý, ale soudím, že problém by mohli mít i jiní hráči a bylo by zbytečné, pokud by kvůli takovéto „mušce“ opustili tuto bezesporu jinak dokonalou konverzi. Trošku možná zamrzí absence dalších nepřátel – dva druhy příšer je relativně málo – ale na druhou stranu jde jenom o demo. Pokud se někdy objeví plná verze, předpokládám že „enemáků“ k likvidaci bude více. Co říci na závěr ? Alien: Colonial Marines jsou na amatérské podmínky, ve kterých vzniká, vynikající hrou, která ukazuje, že Doom engine není zdaleka mrtev. Takže instalujte a nenechte se zadávit mimozemskými bastardy …

UPDATE (2/2012): Dlouhé čekání přineslo své ovoce a v listopadu 2011 spatřila světlo světa plná verze totální konverze Aliens: Colonial Marines. Informace a download na ZDoom fóru zde.

Mise ukončena

Mise ukončena

Odkazy:

Download – ACM Demo

Trailer + stručné info

Instalace:

Stažený zip soubor postačí rozbalit do libovolného adresáře a následně hru spustit souborem ACM-Demo.exe. V menu pak si nastavíte ovládání, rozlišení, zvuk a vše potřebné.

4 comments so far

Add Your Comment
  1. Mrkni do přiloženého linku na ZDoomu forum, viz tvůj update z února. Opět vyšla další verze, která je zas o něco bohatší.

  2. Zatím jsem se k ní nedostal, nicméně díky za info. Bude asi lépe počkat ještě chvíli, jestli Deimos Anomaly nebude pokračovat na dalších updatech.

  3. Jen náhodou jsem narazil na informaci, že hotová konverze má již své oficiální stránky: http://www.alienscm-doom.com/index.html, které jsem přidal do updatu.

  4. Je venku nová verze ACM2014, viz link z tvého updatu z roku 2012, má 76MB. Mělo by to být opět o něco obohacené. Tak poslední update je zřejmě ten PK3 soubor z poslední stránky na fóru 🙂