2010
01.18

Autor:   Black Shadow Software (1998)

Každý z nás doomerů se jistě setkal se situací, kdy se mu přejedlo zabíjení mutantů na Marsu a zachtělo se mu zkusit něco jiného. Nové prostředí, nové nepřátele nebo nový příběh. Jistě, máme tady fantasy hry jako Heretic či Hexen, sci-fi akci v podobě HacX, street fighting ve hře Urban Brawl: Action Doom 2, RPG prvky ve hře Strife a nebo cereální války v Chex Quest. Ale pro ty, co jsou věrni originální doomovské platformě, tak pro všechny takto postižené přinášíme desetilevelovou konverzi Twilight Warrior.

Twilight Warrior 1

Titulní obrazovka

Bylo, nebylo, koncem roku 1998, v době počínající expanze totálních konverzí, vydala firma Black Shadow Software realistickou modifikaci Twilight Warrior. Hráč se stává členem elitní protiteroristické organizace – Global Counter-Terrorist Operations (GCTO) – a jako voják beze jména a hodnosti plní tajné bojové mise v různých koutech světa. Nutno podotknout, že podobně zaměřenou hru na Doom enginu jsem zatím neměl možnost poznat (nepočítám v to jejího vylepšeného následovníka Covert Operations).

Tvůrčí tým – Black Shadow Software – je, nebo spíše byl složen z několika designérů a grafiků, z nichž nejznámější je dodnes aktivní Stephen Browning (Scuba Steve), autor obou dílů Action Doomu, a hlavně participující na každoročních Cacowards na Doomworldu. Při vývoji byl kladen důraz na realističnost. Skutečná prostředí, věrně zpracované zbraně odpovídající původním vzorům, zápletka na motivy pravých, ve světě probíhajících válečných konfliktů. Při hře se přeneseme do drogami zamořené džungle, na teroristy obsazenou ambasádu, do rozbombardovaného města, na letiště, zachráníme rukojmí. Prostě všude tam, kam teroristé vystrkují svoje ďábelské růžky.

Napadení ze vzduchu

Napadení ze vzduchu

Grafika odpovídá doomovskému standardu přelomu roků 1998 a 1999, v mezích možnosti přesně modeluje prostředí jednotlivých válečných konfliktů. Hra byla designována na Doom Legacy enginu a na svou dobu umožňovala tehdy nevídané možnosti skákání, mouse looku, dokonce v některých místech i ničitelnost prostředí.

Nepřátelé také odpovídají realitě, nevyskytují se žádní mutanti, ale praví vojáci odění do různých typů uniforem a s rozličnou výzbrojí, psi, a dokonce se proti nám postaví i bojový vrtulník. A co máme k dispozici k likvidaci teroristů? Myslím, že na modely zbraní mohou být autoři právem hrdi. Z pochvy můžeme vytáhnout commando nůž, chopíme se pistole Browning 9 mm, zprofanovanou armádní M16 nahradila OICW (Objective Individual Combat Weapon) – kombinace pušky s granátometem. Jako samopal slouží Heckler & Koch MP5, nepřátele lze osmažit plamenometem nebo klasickým ručním granátem. Jako třešničku na dortu nám autoři připravili Heckler & Koch PSG-1 ostřelovací pušku, bohužel bez možnosti zoomu, což je patrně dané limitacemi technickými. Ale na druhou stranu jde o zbraň vysoce přesnou a účinnou.

Pirátská loď

Pirátská loď

Vlastní hraní je trochu odlišné od klasické doomovské hratelnosti. Základní nepřátelé se vyskytují v hojném počtu, a co postrádají v odolnosti, tak to si vynahradí ve své početnosti. Takže i když se dají zničit pár kulkami, záplavy vojáků, zvláště při jejich dobrém strategickém rozmístění, dokážou hráče někdy pěkně potrápit. Dobré reflexy jsou nezbytně nutné. Nicméně laťka obtížnosti zase tak vysoko nastavena není, zejména díky absenci tuhých bossů. V úrovních nejsou žádné tajné místnosti či bonusy, hratelnost je velice přímočará a hlavní náplň misí tvoří likvidace nepřátel. Někdy se přece jenom vyskytnou odolnější protivníci, ale pár raket či granátů je rychle uzemní. V recenzi na DoomWorldu autor oceňuje velice kvalitní kooperativní hru, což ocení fanoušci multiplayeru, ale osobně jsem neměl možnost otestovat.

Dohrání celé konverze nezabere příliš mnoho času, ale kdo má rád rychlou akci, bude s konverzí Twilight Warrior spokojen. Konec konců, pokud byla vyhodnocena při příležitosti 10. výročí Doomu mezi deseti nejlepšími WADy roku 1999, tak nemůže jít o špatnou hru.

Základna v džungli

Základna v džungli

Odkazy a zdroje:

Download – upravený instalační balíček pro ZDoom

Download (balíček pro Doombox)

Oficiální stránky konverze

The Top 100 WADs Of All Time: 1999

Oficiální download link

Recenze na DoomWorldu

Instalace:

Soubor, který je k dispozici na oficiálním odkazu, umožňuje instalaci s pomocí starší verze Doom Legacy. Zkoušel jsem i verzi novější, ale bohužel s tímto programem se příliš nekamarádím, takže má snaha skončila neúspěchem. Instrukce jsou přiloženy v souboru, ke spuštění je potřeba celá hra Doom 2 verze 1.9. Pod Windows XP ani Windows 7 se mi modifikace spustit nepodařila, ke spuštění je nutný DosBox. Pro zastánce prostředí DOS nebo zavilé odpůrce ZDoomu je zde postup instalace: Stáhněte si z výše uvedeného odkazu soubor TW11.ZIP. Do adresáře s Doomem 2 z něj rozbalte soubor LEGCY126.ZIP, následně do stejného adresáře zkopírujte zbylé soubory. Pomocí DosBoxu spusťte soubor TWILIGHT.BAT a již ve hře si nakonfigurujete ovládání a rozlišení. Mně osobně hra pod DosBoxem fungovala pouze v okně (pod Windows 7), při přepnutí na celou obrazovku se totálně rozhodily veškeré barvy.

Souboj na ambasádě

Souboj na ambasádě

Pro ty, kterým se v předchozím odstavci popsaný komplikovaný postup nelíbí, jsem připravil instalační balíček, který je upraven pro spuštění pod ZDoomem. Zahrnuje původní informační textové soubory, upravený dávkový soubor ke spuštění a WAD nutný k fungování hry. Celý balíček (nebo jen soubory TWILIGHT.BAT, TWILIGHT.DEH a TWILIGHT.WAD) si rozbalte do adresáře se ZDoomem a celá hra se spustí souborem TWILIGHT.BAT. Link k downloadu najdete výše v odkazech a nebo zde.

Zkoušel jsem funkčnost i pod GZDoomem, taktéž úspěšně. Spuštění a instalace jsou identické jako u ZDoomu, jen soubor TWILIGHT.BAT je nutno modifikovat – v textu souboru místo ZDOOM je třeba napsat GZDOOM.

Pro spuštění pod ZDoomem lze využít i samotný TWILIGHT.WAD, ale v tomto případě jsou ve hře přítomny grafické chyby. Dá se to hrát, ale ne příliš komfortně, a nepoznáte všechny možnosti konverze.

Takže všichni fanoušci speciálních jednotek, stahujte a užijte si boje za světový mír :-).

4 comments so far

Add Your Comment
  1. Opravdu velice kvalitní WAD. Lze spustit i na starších portech jako “Legacy” atp.
    Doporučuji, ačkoliv jsem trochu nepochopil když jsem se ke konci jsem nepochopil “Doomoveskej” level (Že by Circle ?) i s původníma příšerama, asi jsem si nepřečetl poslední titulky, ale dal bych tam nějaké pořádné ukončení obrázek, nebo něco podobného.

    BTW.: Teď jsi projíždím archiv zde na stránce 🙂

  2. Ono to funguje tak, že na původní levely v Doomu se naroubuje nová grafika mapy a změní se potvůrky, takže po dohrání změněných map následuje původní Doom. To mají všechny starší totální konverze. Jinak máš pravdu, mohl by tam být nějaký závěrečný obrázek, ale podle mě to taky z důvodů technických nejde změnit.

  3. Nevadí, tato konverze je opravdu skvělá 🙂

  4. Máš pravdu, a když to tak srovnávám, tak se mi jeví lepší než následovník Covert Operations. Ten ztrácí kvůli svému Edge enginu a problému s absencí munice.