2013
08.16

Autor:  Marcos “Sergeant Mark IV” Abenante (2012)

Soundtrack: Aubrey Hodges

Modifikace Brutal Doom je stále v kursu. Svědčí o tom opakované příspěvky spokojených uživatelů v internetových diskusích a samozřejmě také pravidelná aktivita autora i hráčů na oficiálním Facebookovém kanále modifikace. Autor – Sergeant Mark IV pokračuje neustále ve vylepšování a (snad) na konec srpna připravuje novou verzi – 0.19. S Brutal Doomem si můžeme užít všechny oficiální vydané díly Doomu a v podstatě jakoukoliv neoficiální modifikaci, samozřejmě jen v tom případě, nemá-li novou grafiku či chování monster. Je potěšitelné, že Sgt. Mark se věnuje nejen zdokonalování svého životního díla, ale též připravil pro doomery celkem tři mapy speciálně designované pro specifické možnosti Brutal Doomu, čímž projevil slušný talent pro tvorbu nových levelů.

Zatím jsou ke stažení tři hotové projekty – After the Holocaust, Neighborhood from Hell a City Assault. A jak již název článku naznačuje, k recenzi je právě připraven level s názvem začínajícím prvním písmenem abecedy – tedy After the Holocaust.

Jedná se o remake, tedy přepracovanou mapu č. 13 z Doomu II – Downtown. Pamatujete? Roztroušené výškové domy na otevřeném prostranství směšující tuhou akci mezi budovami s prozkoumáváním interiérů staveb, často s výškovými převýšeními mezi nimi. Na podobném herním principu staví i nová verze od tvůrce Brutal Doomu. Je třeba ale podotknout, že ačkoliv je jako základ deklarována autorská práce Sandyho Petersena, moc z jeho práce v remaku nezbylo.

Hráč je vržen do ruin blíže neurčeného postapokalyptického města. Jeho vizuální zpracování vychází z motivů série Fallout, zejména z třetího, nejreálněji zpracovaného dílu. Dýchne na nás atmosféra zmaru – ulice plné odpadků a sutě, polorozbořené domy, vyrabované obchody, vraky aut, zdemolované dálniční nadjezdy. Palmová vegetace, charakter prostředí i detailů a doplňků napovídá, že scenérie pochází odněkud z jihu Spojených států. Atmosféru podkresluje výborně zvolený hudební motiv, místy svým hororovým vyzněním působící přebíhání mrazu po zádech. Autorem skladby je Aubrey Hodges, jenž zpracoval konzolové verze soundtracků pro Doom a tipuji, že Sgt. Mark IV použitou kompozici převzal právě odtud.

Mapa je poměrně rozsáhlá a kombinuje exploraci jednotlivých budov a zkoumání otevřených prostranství, členitých uliček a zákoutí mezi domy. Orientace v levelu není jednoduchá a na první pohled není úplně jasné, kudy se dát a kam nasměrovat cestu k rozřešení levelu. Chce to několik pokusů, často marných, než získáme určitý přehled. Svobodnému korzování a kochání se designem rozbořeného města brání v poměrně hojném počtu zmutovaní obyvatelé, kteří bloumají po ulicích a okupují většinu volných ploch. Vyběhnout Rambo stylem a všechny je pokosit není to pravé ořechové, protože na začátku nemáme adekvátní palebnou sílu. Je lepší používat spíše stealth styl, skrývat se za terénními nerovnostmi a roztroušenými vozidly a dostupné nepřátele ničit s využitím mířidel na dálku. Takový kulometčík střílející z výkladu obchodu totiž dokáže notně pochroumat naši tělesnou schránku. Takticky nejlepším postupem na začátku je ukrytí v (relativním) bezpečí budov a získání munice a zbraní. Pak je převaha v diskusi s enemáky aspoň částečně na naší straně a můžeme se snažit hledat cestu k východu.

Je potřebné najít celkem čtyři klíče a přístupové karty, což není ve spleti objektů až tak jednoduché. Jako vodítko mi posloužila jediná povědomá budova z původní mapy z Doomu II. Pak se již směr k odhalení tajemství levelu poodhalí a s využitím mapy pronikneme k dalším milníkům naší pouti. Při hledání správné cesty stavba levelu předpokládá i využití výškových převýšení. Díky modernímu designu takto styl mapy upomíná hry na Build enginu. Kupříkladu do supermarketu se dostaneme pouze využitím přeskoku se střechy přes rampu osvětlení, kudy pronikneme do větrací šachty. Bez této zkratky můžeme kolem zablokovaného vchodu jenom bezcílně bloumat.

Design využívá i naskriptovaných sekvencí, kdy se po dosažení milníku v podobě sebrání přístupové karty vyhrne další záplava nepřátel, čímž se notně navýší adrenalin. Takto započne asi nejintenzivnější přestřelka celé hry. Po hektickém boji s pavoukem Mastermindem o červený klíč se zdánlivý klid k odpočinku a doplnění sil rychle přeruší zaplevelením ulic kolem masami nepřátel a nutností zapojit všechny reflexy k odražení této invaze. Stejně tak na konci levelu jsou na nás připraveni dokonce dva cyberdémoni. Naštěstí se dají snadno obejít a při finiši jsem s nimi neztrácel čas.

Při hraní jsem narazil na určitá designová úskalí, která by možná stály za úvahu změnit. Hladkému a plynulému průběhu boje brání všudypřítomný nepořádek v podobě uniformních textur, který je sice esteticky v pořádku a dotváří vizuální atmosféru, ale brání v pohybu a působil mi tak někdy zbytečnou smrt a nutnost reloadu. Možná by mohl tento šrot být jenom průchozím objektem. Dalším úsekem, který by bylo možná vhodné vyřešit jinak, je ruská ruleta v podobě klíčové místnosti s šesti teleporty. Zde doporučuji hru uložit, protože některé teleporty hráče přenesou na již prozkoumaná místa a jeden z nich nás dostane do smrtelné pasti s hořící místností. Bohužel předem nelze odhadnout, který z teleportů je ten pravý. Nezbývá než zkoušet štěstí metodou pokus – omyl.

Pokud se přeneseme přes popsané designové nesrovnalosti, tak After the Holocaust je výbornou a zábavnou mapou, adekvátně využívající moderních principů Brutálního Doomu. Lze samozřejmě hrát i po klasickém způsobu, s klasickým Doomem II, ovšem v tomto případě je hra znatelně jednodušší. Při využití Brutal Doomu si tak užijeme tuhou akci v kombinaci s trochou strategie při prohledávání zákoutí pěkně zpracovaného apokalyptického města. Na to, že podle info souboru Sgt. Mark IV tvořil celý projekt pouze 40 hodin, je třeba autorovi za kvalitu jeho práce vyseknout hlubokou poklonu.

Instalace:

Ke spuštění levelu potřebujeme Holocaust WAD, jehož download je k dispozici v sekci s odkazy. Pokud hodláte využít hry s Brutal Doomem, tento naleznete třeba na Mod DB. Při hře jsem používal GZ Doom, pokud používáte aktuální verzi Brutal Doomu, je nutná jeho poslední verze. Oba WADy – jak Brutal Doom, tak Holocaust, rozbalíme do složky s GZ Doomem a spustíme běžným způsobem. After the Holocaust běží pod Doomem II. V případě problémů konzultujte náš FAQ v podobě návodu v článku – Jak spouštět WAD soubory.

Odkazy:

Download

After the Holocaust – idGames

After the Holocaust – ZDoom forum

After the Holocaust – DoomWorld forum

6 comments so far

Add Your Comment
  1. Down Town je moja obľubená mapa z Doom 2 ale toto….Parádna (trošku ťažšia) mapa s peknou grafikou a dobrým trackom. Klobúk dole za 10 hod tvorby.

  2. Ehm, za 10 dní 🙂

  3. Mno, spáchal jsem v článku chybu, správně je 40 hodin. Jaksi jsem to popletl. Omlouvám se.
    Takže kloki38, byl jsi blíž 🙂

  4. uprimne receno nechapu jak lidi onanuji nad timto modem, to ma k doomu tak daleko jako cabajka k racionalni vyzive :))

  5. Pěkné přirovnání, i když … tuky jsou také pro tělo potřebné 🙂
    Je to věc názoru, struktura mapy samozřejmě nese moderní prvky, ale akce a tuhá řežba je podle mého názoru v doomovském stylu, obohacena prvky Brutal Doomu. Je pravdou, že bez Brutal Doomu to není ono.

  6. to moje narazka je smerem k brutal doomu 🙂