2016
11.01

Autoři: Chris Hansen a komunitní team (31. 7. 2016)

tht-threnody-01

Doom mariňák se smrtí nemá žádný problém. V boji rozsévá plnými hrstmi zkázu s pomocí svého arzenálu, a pokud jej zástupy mutantů z Marsu dostanou za typického výkřiku bolesti na kolena, uložená data na hard disku jej zresuscitují a vrátí do původní zdravotní kondice. A jestliže použijete magické zaklínadlo IDDQD nebo IDKFA, stanete se ve hře nesmrtelným monstrem, před kterým žádná potvora nemá šanci.

Bohužel v reálném životě situace není tak růžová. Nikdo není nesmrtelný a i těm, které máme rádi, se může tenká nitka života přetrhnout. Jakkoliv se zdá, že doomeři jsou obdařeni věčným mládím a od klávesnic je nedostane ani tajfun, ani vlna tsunami, nemoci a smrt se nevyhýbají ani zdánlivě nesestřelitelným osobnostem scény kolem Doomu.

tht-threnody-03Jednou z takových person je Ty Halderman. Pilíř komunity a nejdéle působící člen doomovské scény. Administrátor serveru idGames, který skýtá nespočet WAD souborů ke stažení a slouží v podstatě jako oficiální depozitář pro autory nových projektů. Hlava studia Team TNT, které se podílelo na komerčním megawadu TNT: Evilution, jenž se stal polovinou oficiálního přídavku Final Doomu, a dalších špičkových, již volně dostupných projektů.

Bohužel onkologické onemocnění si nevybírá a roku 2015 byl Ty Halderman postižen mozkovým nádorem. Svůj boj s rakovinou 31. července roku 2015 prohrál a opustil nás ve věku 69 let. Halderman byl oceněn ještě za svého života pro své nepopiratelné zásluhy čestným oceněním Cacowards – Espi Award for Lifetime Achievement. Nabízí se uctít jeho památku ještě dalšími vyznamenáními in memoriam. Ale pocta a uznání se dají vyjádřit i jiným způsobem než truchlením nebo posmrtnými metály. Optimálně takovou formou, ze které by měl Ty největší radost.

tht-threnody-09

Kolektiv designérů kolem Chrise Hansena se tak rozhodl vytvořit stylový žalozpěv – smuteční píseň na památku Ty Haldermana – v podobě megawadu o 20 úrovních. Autoři se rozhodli respektovat tvůrčí styl studia TNT a žhavá kreativita členů komunity kolem serveru DoomWorld se rozjela naplno, podobně jako u jejich nedostižného vzoru. V týmu jsou zastoupeni nejen ostřílení matadoři, ale i mně neznámé osobnosti. Datum vydání bylo zvoleno vskutku stylově, přesně 1 rok po Haldermanově úmrtí.

tht-threnody-16Tvorba Teamu TNT je typická rozsáhlými levely, jejich komplikovanou strukturou a množstvím secretů i různých puzzlů a neustálým hledáním skrytých spínačů. Zákysy bývají velmi časté. A tyto elementy designéři úspěšně přenesli i do megawadu THT: Threnody. Při tvorbě byly využity upravené grafické zdroje, které TNT tým využíval ve svých projektech, a tak se setkáváme zejména s texturami z jejich komerčního megawadu TNT: Evilution. Klasickým poznávacím znamením jsou nápisy TNT na některých stěnách, které jsou k vidění relativně často. Povedl se nový soundtrack, na kterém se s výjimkou převzatých skladeb podíleli ostřílení hudebníci Doom scény, včetně Paula Corfiatise i Jimmy Paddocka. Také respektuje feeling ze soundtracků TNT týmu, včetně typického zvuku elektrických bicích ve stylu 80. – 90. let.

tht-threnody-08

Děj nás přenáší na jednu z nejdůležitějších základen UAC, jež se ocitá v ohrožení mimozemskou invazí a hrozí kompletní anihilace osádky. Navíc “prozíraví” manažeři UAC na základně zapomněli prominentního generála, který dohlíží na probíhající práce. Tím spíš je ničivý útok pravděpodobnější. Generál je ostřílený veterán, a jelikož má pro pekelné síly velkou cenu, patrně skončil jako rukojmí. Jeho poslední zpráva přišla z kosmické lodi, ovšem není jasné, jestli z kosmu, nebo ještě ze základny. Jako ostřílený mariňák a jedna z nejlepších a nejvíce smrtících zbraní UAC jste vyslání zjistit, co se stalo, a pokud možno přivést generála zpět do bezpečí.

tht-threnody-13Grafika i nová hudba je příjemným zpestřením, ovšem pro úspěch každého projektu je rozhodující design a zábavná hratelnost. Musím říci, že i když je THT: Threnody dílem komunitním, což s sebou může přinést slabší úseky, zde se komunita opravdu vyznamenala a autoři odevzdali opravdu vysoce kvalitní mapy.

Střídají se jak klasicky stavěné mapy v old school stylu, ale najdeme i levely s moderním designem, a to bez nutnosti použít porty novější generace, jelikož projekt je odladěn jako Boom kompatibilní, Úrovně jsou značně složité. Některé s propletenými chodbami a řadou spojovacích cest a zákoutí, jiné nabývají zase velké rozlohy co do plochy, nechybí ani vertikální přechody směrem do výšky. Tématicky je první polovina laděna futuristicky – tech based mapy se základnami, často v organickém spojení s přirozenými krajinnými prvky. Druhá půle se od 13. levelu nese výhradně v gotickém duchu s využitím  heretikovských vizuálních i hudebních motivů.

tht-threnody-07I přes spletité komplexy jsem kupodivu nikterak nebloudil a nové úrovně jsou poměrně přehledné. Možná k mému hladkému průchodu megawadem přispělo i využití moderních portů, kde jsou body, kde je třeba využít klíč, barevně odlišeny. Pokud si tak budete označovat potřebná aktivní místa, myslím, že nebudete mít zásadní problém. Přes velký rozsah map se nesetkáte s hluchými místy a nikam zbytečně nebloudíte. Vše má v level designu potřebný smysl a logiku.

Projekt je vyvážený i po stránce obtížnosti. Počet nepřátel se střídá podle rozlohy mapy, průměrně je jich uchystáno kolem 200, ale mnohdy i daleko více, a čekají vás mnohé zapeklité okamžiky. Nicméně boj je férový a dobře zvládnutelný s vyváženým množstvím munice.  I když poslední level mi dal notně zabrat. Ale hektický slaughter fest neočekávejte. V souladu s dnešní produkcí je samozřejmě obtížnost vyšší než u původních Doomů.

tht-threnody-06

THT: Threnody považuji zatím za nejlepší zážitek, co jsem měl v letošním roce možnost ve světě Doomu prožít, a zejména fanoušek rozlehlých levelů a explorace si přijde na své. Památka Ty Haldermana je tak uctěna dokonale a doufám, že si někde na nebeské klenbě užívá hraní Doomu. S THT: Threnody by byl jistě spokojen.

Instalace:

Instalace probíhá naprosto standardním a nekomplikovaným způsobem pod jakýmkoliv vaším oblíbeným portem. Ze staženého balíčku si překopírujete soubor THTTHREN.WAD do adresáře s portem a spustíte nejlépe jeho přetažením na spouštěcí soubor portu. V případě nejasností konzultujte článek Jak spouštět WAD soubory.

Odkazy:tht-threnody-12

Download

THT: Threnody – idGames

THT: Threnody – DoomWorld thread

Ty Halderman – Doom Wiki

Ty Halderman – nekrolog (Polygon)tht-threnody-19

Ty Halderman – nekrolog (DoomWorld)

 

 

 

 

 

3 comments so far

Add Your Comment
  1. Opravdu fajn text. Ještě že jsem si TNT: Evilution před dvěma lety zahrál. Z tohoto počinu profesionalita čiší z každého obrázku.

  2. Souhlas s PavelU. Zvlášť ten poslední bych si mohl vytisknout jako fototapetu na celou stěnu obýváku. 😉

  3. Souhlasím, hraní jsem si skvěle užil, a ačkoliv ne všechny lokace vvhlížejí takto dokonale, level design samotný je excelentní.
    TNT: Evilution byla řekněme taková předehra a rozjezd k dalším dílům TNT Teamu. Ale v rámci Herní výzvy DH jsem si Evilution užil rád také znova.