2017
01.02

Trump Doom

Autor:  TrumpDoom Team (28. 9. 2016)

Období Silvestra a Nového roku bývá obvyklou příležitostí k bilancování. Zamyslet se, co přinesl uplynulý rok a s věšteckou koulí popřemýšlet ve snaze předpovědět, co nás očekává v době nastávajících 12 měsíců. Zejména obyvatelé Spojených států Amerických mají momentálně příležitost k úvahám, co je v roce 2017 čeká. Končí totiž období prezidenta Baracka Husseina Obamy a jen poslední dny zbývají, aby se do Bílého domu nastěhovala nově zvolená americká hlava státu – Donald Trump.

Prezidentské volby, které se konaly 8. listopadu 2016, byly bezesporu jednou z nejsledovanějších politických událostí ve světě. Hillary Clintonová a Donald Trump, dva nesmiřitelní odpůrci a zástupci rozdílných politických směrů, dokonale rozdělili obyvatele USA na dva antagonistické tábory. Demokratická kandidátka, snažící se pokračovat v nastolené linii hyperkorektní a slabé Obamovy politiky, nesoucí břímě nesčetných afér s uniklými maily, sexuálními skandály jejího životního partnera a bývalého prezidenta Clintona, nebo třeba finanční podporou od islámských režimů financujících světový terorismus.

Na druhé straně Donald Trump s poněkud buranskou pověstí tlučhuby, sexisty, rasisty a xenofoba. Z pozice outsidera se krůček po krůčku dostal až na piedestal slávy a ačkoliv veškerá média i tzv. intelektuální elity stály za Hillary Clintonovou, podařilo se mu takřka nemožné a v prezidentských volbách svou soupeřku porazil. Je vidět, že voliči touží po změně a Trumpovo heslo – Make America Great Again, našlo živnou půdu mezi politikou znechucenými občany. Kéž by podobný svěží vítr zavál do zatuchlých sálů Bruselských sídel Evropské unie nebo do naší Strakovy akademie.

Není divu, že v této vypjaté době politika zasáhla i do sféry našeho oblíbeného Doomu, jemuž se podobným tématům doposud dařilo úspěšně vyhýbat. Hektické předvolební období v USA nám tak přineslo konverzi Trump Doom. Neznámý tým anonymních fanoušků nového prezidenta z okruhu kolem serveru 8chan nám vytvořil šestnáctilevelovou epizodu pro Doom II – pod názvem „Make America Great Again“ – samozřejmě s Donaldem Trumpem v hlavní roli. V hlavním menu se nachází ještě další položka – „Annex Canada“, avšak autor tento původně zamýšlený add-on dokončit už nehodlá, neboť je dle vlastních slov z Doomu již vyčerpán.

Informace o tomto projektu přinesla na svět videoprezentace na znamenitém YouTube kanálu ICARUSLIV3S. Konvenční fóra na doomovské scéně zůstala takřka odmlčena (strach z projektu neodpovídajícímu představám všeobecného světonázoru?), a tak s minimem informací nezbylo nic jiného než provést zkoušku bojem a Trump Doom podrobit analýze a hernímu zkoumání na vlastní pěst. A přinést podrobnou recenzi, možná jako první na světě :-).

Trump Doom je klasickou předvolební agitací. Bohužel se zatím nevyskytl a po volbách asi už nebude existovat autor, co by vytvořil podobný WAD na podporu Hillary Clintonové. Nemáme tedy k dispozici případného protikandidáta na srovnání, tudíž v hypotetickém americkém předvolebním boji na poli Doomu jednoznačně zvítězil Donald Trump. Jedná se o poměrně profesionálně zpracovanou takřka totální  konverzi pro Doom II, využívající GZ Doom engine. Nejde o žádnou rychlokvašku, autoři svou kolekci 16 levelů tvořili po dobu celých 10 měsíců. Tuny nové grafiky, hudby, efektů a skriptů a dalšího sebraného materiálu svědčí o pečlivé práci.

Příběh je zasazen do období 2 týdnů před prezidentskými volbami. Donald Trump objíždí se svou limuzínou předvolební meetingy, ovšem jeho soupeři, Hillary Clintonová spolu s dalším demokratickým kandidátem Bernie Sandersem se snaží sabotovat prezidentskou debatu. Rostoucí Trumpovy preference nutí jeho soupeře k akci.  Hillary se podaří někde v Mexiku otevřít portál do pekla a USA je zaplaveno nejen mutanty, ale také jejími  demokratickými přisluhovači. Zbývá jen jediný muž, který je schopen zastavil plány Hillary Clintonové, a také zvládnout náročný post prezidenta Spojených států. Ano, je to Donald Trump.

Trump Doom více než Doom ovšem vizuálně připomíná další kultovní 3D akci – Duke Nukem 3D. Duke Nukem, prostořeký svalnatý blonďák, určitě alespoň na poli silných proslovů a se svou blond kšticí podobu s novým americkým prezidentem nezapře. Ve hře nenavštívíte peklo a mimozemské lokace, ale děj se odehrává v reálných kulisách USA. Poté, co vás vaše předlouhá limuzína dopraví k cíli, se již po vlastních nohou  pohybujete po ulicích velkoměst a uvnitř reálně provedených budov, abyste se probojovali do sálu, kde se máte postavit za mikrofon. Podíváte se do kasina, supermarketu, mnoha různých kanceláří a také základen, ve kterých se ukrývají Bernie Sanders a Hillary Clintonová. Nechybí ani vězení, kam je Trump na své pouti uvržen, poté co je lapen na pódiu při projevu.

Trump Doom je značně nekorektní a tropí si legraci z amerických politických klišé. Všude kolem nacházíme plakáty a billboardy vysmívající se oběma zúčastněným stranám, které neustále alespoň u mě vyvolávaly úsměv na tváři. Designéři se nebojí rýpnout do kontroverzních problémů, a tak třeba můžeme nakouknout do kanceláří Black Lives Matter plné černých impů, nebo je zjevné z některých nápisů, že se jim nelíbí přehnaná pozornost věnovaná transgenderové otázce.

Design lokací je poměrně propracovaný po technické stránce a využívá nových možností GZ Doom enginu. Efektní je zejména rozbíjející se sklo u okenních tabulí, a pokud ztropíme povyk, nebo neopatrnou střelou rozbijeme okenní tabuli některé z místností, tak po nás probuzení enemáci ihned zahájí palbu. V designu je patrná snaha o pestrost a pro Doom netypickou hratelnost. Můžeme tak třeba absolvovat stealth pasáže ve věznici s ukrýváním a pátráním ve spleti ventilačních chodeb, jelikož i všemocný Donald Trump se beze zbraně bachařům neubrání. Plížení a skoky jsou tak při hře nevyhnutelné.

Dalším vítaným oživením je arkádový level s cílem co nejrychleji proběhnout úrovní, ale za pomalejší postup vás hra naštěstí nijak netrestá, jen vaše bodové ohodnocení bude nižší. Málo obratní hráči mohou zápolit s nutností přesných skoků na plošinkách  nebo třeba s podvodní pasáží, kde musíte najít drenážní spínač bráněný hordou mutantů, abyste záplavu vody odpustili do kanalizace. A koho by třeba vraždění mutantů nebavilo, může si zahrát kompletně funkční minihru Pac-Man – zde tedy pod jménem Trump-Man.

Pan prezident je v bojích s protivníky vybaven standardním doomovským arzenálem. Navíc používá svou magickou rukavici, kterou s mocným impulsem energie používá k propouštění nepohodlných zaměstnanců. Zde je výbornou a přesnou zbraní  vhodnou zejména k použití na dálku. Akce je ve hře přehršel, jen nepřátel pro protřelého doomera může být relativně málo a některé rozlehlejší prostory jsou poměrně prázdné. Přituhne až v závěrečných fázích hry. Obtížnost je i tak relativně nízká, na třetí stupeň obtížnosti ze čtyř jsem neměl zásadní problém a akce plynule a bez zádrhelů odsýpala. Takže Trump Doom je ideální i pro začátečníky.

Bohužel zejména v pozdějších levelech se boje ukazovaly jako poněkud stereotypní, zejména díky repetitivnímu designu stále stejných chodeb, místností  a kanceláří, navíc poměrně plochému a místy až s wolfensteinovským nádechem. Dalším obtěžujícím nešvarem převzatým z her na Build enginu jsou zraňující dveře, takže je třeba dávat pozor, abyste si nepřivodili zbytečnou újmu na cenném zdraví.

Kromě nepřátel známých z Doomu se jako nováčci objevují již zmínění černí impové a hlavně nepříjemní hoši s dvoujhlavňovou brokovnicí, kteří dokáží notně pocuchat fazonu. Občas na vás vyběhne klon Donalda Trumpa, často ze skříňky či jiného úkrytu – také poměrně otravný soupeř. A nechybí i noví bossové. Bernie Sanders, neúspěšný demokratický kandidát, který marně brání své sídlo v robotickém brnění. A nesmí chybět původce všeho zla – Hillary Clintonová. Její porážka probíhá ve dvou fázích. Souboj s její reálnou formou, také oděnou v pancéřovém obleku, je poměrně jednoduchý a navíc dá se podstatně zkrátit, pokud se ďábelskou ženštinu podaří shodit z arény. V druhé fázi bitvy je již Hillary ztělesněním veškerého zla a převtěluje se do podoby Icon of Sin. Ale i zde je souboj férový a dá se zvládnout. Odměnou je závěrečná obrazovka plná nadějí do budoucnosti.

A ještě další dosud neviděný prvek Trump Doom může nabídnout. Pokud hru rozehrajete na nejjednodušší obtížnost, tak jako Social Justice Warrior dostanete do ruky jen stříkací pistolku, se kterou sice nemůžete nepřátele zabít, ale ti jsou zcela neteční a zemřít se vám v žádném případě nepodaří. Jedinou možností likvidace enemáků je dát jim po hlavě pěstí. Navíc zde máte možnost navštívit záchranné komůrky Safe Space. Tyto mohou být určitým matoucím prvkem při klasickém hraní na vyšší level obtížnosti, jelikož se do nich nedá dostat a na mapě se přitom zobrazují.

Pokud vydržíte a všechny levely takto proběhnete (anebo použijete cheat IDCLEV16), dostanete se do finále, které však končí zvolením Hillary Clintonové. Závěrečná animace vás poučí, že to ale nebyl správný krok. Takže rozhodně seberte odvahu a regulérně bojujte za spravedlnost s opravdovou zbraní v ruce.

Trump Doom je rozhodně povedeným počinem. Nejde o převrat na poli level designu, jenž zejména v pozdější fázi pokulhává, ale spíše o zábavné odreagování založené na aktuální politické situaci. Nevím, jestli si hru užijí fanoušci neúspěšné prezidentské kandidátky. Snad sem na blog nepřijdou do diskuse protestovat, jak to mají ve zvyku jejich američtí kolegové, kteří  nejsou schopni akceptovat výsledky demokratických voleb. Příznivci Donalda Trumpa zcela jistě musí zaplesat. Doufejme, že na reálném politickém kolbišti bude úspěšný stejně tak, jako ve své herní reinkarnaci.

Instalace:

Instalační balíček si můžete stáhnout z našich stránek pomocí níže uvedeného odkazu. V instalačním balíčku najdete soubory TrumpDoom.WAD a TrumpDoom_HD_Music.WAD. Tyto překopírujete do adresáře s GZ Doomem. Jedině s tímto portem je hra kompatibilní, Použijte aktuální verzi od čísla 2 výše nebo beta build. S nejnovější třetí verzí jsem netestoval. Hru spustíme klasicky přenesením souboru TrumpDoom.WAD na EXE soubor GZ Doomu. Soundtrack by se měl nahrát automaticky a netřeba jej spouštět spolu se základním WADem. Pokud máte nejasnosti, náš článek o spouštění WAD souborů vám pomůže.

Odkazy:

Download

Trump Doom – informační článek

 

 

 

 

 

11 comments so far

Add Your Comment
  1. No hraju na obtížnost President Trump a docela nářez obtížnost, no hlavně že tam není respawn monster (btw. to že se na nightmare obtížnost respawnovali monstra, to mi ještě snad i 10 let poté děsilo, a bál jsem se cokoli hrát na nejvyšší obtížnost aby tam nebyla stejná mechanika 🙂 ).
    Jsem tam v půlce a ta repetetivnost je znát, ale to je způsobeno hlavně tím, že se to snaží být opravdu realistická hra (viz. ty dveře, co se otevírají jako dveře a ne jako lis).
    Hodně potěší ty drobné detaily, jako že impové značí mexičany, plakáty či tweety na PC obrazovkách.
    Nejvíc mě pobavil ten SJW mod, přišel mi dost trefný, páč rád tyhle SJW pomatence na YT sleduji, některé jejich autentické reakce jsou lepší než od standup komiků, doporučuji 🙂 (i když uznávám, že občas je to depresivní, když vidíte “vysokoškoláky” pseudověd chovat se jako rozmazlené děti, alespoň pak vídíte, kam ten svět spěje)

  2. Já jsem ji taky zkoušel, ale nepřátelé byli moc rychlí, tak jsem zůstal u té třetí.

    Těch obrázků a detailů je opravdu spousta a líbí se mi, že ty různé plakáty jsou neustále pestré a obměňované podle toho, ve které lokaci se nacházíš. Takže je stále na zdi co okukovat 🙂

    Ty různé reakce Trumpových odpůrců a SJW sleduji jen okrajově, spíše na Facebooku pokud to někdo sdíli a vyskočí mi to na zdi. A musím souhlasit, že někdy je to opravdu komedie.

  3. Hej ta Hillary university, u toho se musel někdo dobře bavit. 🙂 Jen nerozumím co znamená CIS-xxxx.

    “Trump Tower Launch Party”, “Emergency FBI shut down switch” 😀

    Nezobrazil se tu starší koment.

  4. Bohužel všechny náznaky a citáty neznalec americké reality všechny asi nepochopí.

    Žádný další comment od Tebe jsem bohužel nezaregistroval ani ve spamu, takže se omlouvám.

  5. Ještěže Doník normálně railgun nemá. m/watch?v=7R1vT87nrUQ

  6. Tak na popáté se zobrazil jen jsem musel vymazat celý začátek adresy na YT. (?)

  7. Správný odkaz, zobrazen bez problémů.
    https://www.youtube.com/watch?v=7R1vT87nrUQ

    Předchozí komentáře byly ve spamu – patrně díky nestandardním tvarům linků.

  8. Jenže ještě před tím jsem ho sem dával dvakrát s normálním neupraveným odkazem. Tak nevím co tomu šibe. Můžeš je tedy zas promazat, aby to tu nevypadalo jak u blbých 🙂

  9. Opět jsem ho zkusil s normálním odkazem a zase nic 🙂

  10. On si ten WordPress asi pamatuje předchozí komenty, a tak je hází do spamu. Zejména je citlivý na odkazy. Pokud se něco hned nezobrazí, tak vydrž než to vrátím, nebo mi třeba napiš mail.

  11. Chachá, dostal jsem tu Sorosovu filcku! 🙂