2010
10.13

Autor:   Thomas van der Velden (2009)

Titulní obrazovka

Titulní obrazovka

Soundtrack:  Kyū

Doomerky v našich řadách, zbystřete pozornost!

Doufám, že tento můj výkřik na stránkách internetu bude vyslyšen, věřím totiž, že aspoň nějaká zástupkyně něžného pohlaví občas k Doomu zasedá a bude ji tento článek zajímat. Právě přinášíme hru určenou právě pro dámy a byla by škoda, aby ji minuly. Samozřejmě, pánové a chlapci, čtěte také, i vy si hru znamenitě užijete.

Nebyl tady náhodou Duke Nukem ?

Nebyl tady náhodou Duke Nukem ?

Nebývá zvykem, aby hlavní hrdinkou doomovských her byla dívka. Standardně se při boji s mutanty díváme do obličeje na HUDU ostřílenému příslušníkovi space marines. A v relativně nové hře Harmony je hrdinkou mladá dívka, která je sice výzoru křehkého, ale povahy drsné a stejně jako náš oblíbený doomovský vesmírný námořník unese bez problémů všechen arzenál zbraní a munice a nejen to, umí se s nimi znamenitě ohánět. Harmony – název hry tedy není symbolem pro nějakou casual či relaxační hru, ač bychom to podle klid a mír přinášejícího slova mohli očekávat. Hra plně zachovává tradici doomovské akce a název Harmony je přímo jménem hlavní hrdinky, jež na nás zhlíží z informační lišty z obrazovky.

Odpalovací rampa

Odpalovací rampa

Dokážete si představit, že by na světě zůstali jenom zmutovaní muži? Já tedy ne, s kým bychom prováděli to příjemné vyměňování genetických informací. Ale nicméně v daleké budoucnosti se tato nepěkná představa stane skutečností. Svět je rozbouřen válkou obou pozemských hemisfér, dojde k masivnímu použití chemických, nukleárních i biologických zbraní a výsledkem je mutace, kdy se muži mění v agresivní degenerované bytosti. A ženy? Ty kupodivu nejsou mutacemi dotčeny, ale staly se terčem agresivity mužů a jako bytosti nečisté jsou pronásledovány a vyhlazovány. Jen hrstka zbylých žen a dívek se staví na odpor a se stylovým názvem Amazonky zakládají gerilové hnutí odporu. Leč i jejich velitelské centrum mužští bastardi napadnou a co je nejhorší, hlavní velitelka je unesena. A tak se naše Harmony chápe zbraně a vydá se na pouť celkem jedenácti levely, aby ji zkusila zachránit.

Hra Harmony vznikla v zemi zaslíbené květinám a marihuaně – v Holandsku a stvořil ji talentovaný Thomas van der Velden a vyšla k volnému stažení v loňském roce.  Není to typický WAD či konverze pro Doom. Jde o zcela samostatnou, jak se módně v herních časopisech píše, stand alone hru, která si z Doomu bere jen jeho “motor”, tedy engine, a jinak funguje zcela samostatně. A nutno konstatovat, že jde o velice povedený “kousek” softwaru.

Ponorka v hangáru

Ponorka v hangáru

Pokud se podíváme na běžný WAD pro Doom, tak většina autorů vymodeluje mapu s využitím grafiky původního iWADu, někdy přidá pár textur a nebo si vybere nové modely příšer z doomovského bestiáře, který lze na internetu najít. Nemyslím to samozřejmě jako výtku, sám bych nedokázal vytvořit mapu ani s použitím původní grafiky. Ale hra Harmony má kompletně grafiku i modely nové a nejde jen o úpravu původních textur či příšer, ale kompletně nové dílo. Z Dooma nenajdeme jedinou texturu či postavu. Tužkou kreslené návrhy, malby, návrhy a konstrukce modelů, level design, průvodní komiks – to vše stvořil jeden člověk a jednotlivé návrhy můžeme shlédnout na autorových internetových stránkách. Je vidět, že byla Harmony tvořena s láskou, zapálením a tím správným fandovstvím pro věc. Jen hudba byla vytvořena externím spolupracovníkem.

Chodí do této kuchyně hygiena ?

Chodí do této kuchyně hygiena ?

Cílem tvorby hry bylo na naše monitory přinést ten správný feeling her z devadesátých let, který ty nové výpravné 3D akce již nemají. Pamatujete? Doom, Heretic, Hexen, Duke Nukem 3D, Blood a nebo také Shadow Warrior ? Všechny tyto hry se nejen dobře hrály, ale jejich komiksová grafika, ač není dokonalá ve srovnání s dnešními hardwarovými i softwarovými možnostmi, měla svůj půvab, humor a styl. Nepřátele z těchto starých dobrých her si pamatujeme dodnes, kdežto nové hry většinou jednou projdeme a tím je konec a mizí z harddisků. A právě tohoto pocitu zlatých časů rozvoje 3D akcí bylo u Harmony úspěšně dosaženo.

Grafika je vykreslena velmi často v pastelových barvách, na modelech a texturách je vidět, že byly kresleny ručně, ale právě to dodává grafice na osobitosti. Když to přeženu, tak se mi na modelech nepřátel zdá, že jsou vidět i jednotlivé tahy štětce. Celá hra je záměrně postavena na ZDoom enginu, kde je paleta nastavování možností grafických efektů užší – také pro zachování atmosféry a grafiky starších her. Milovníci kostiček budou nadšeni. Nic nám samozřejmě nebrání použít základní WAD hry na jiném portu a nastavit si efekty podle libosti.

S kentaurem na slovíčko

S kentaurem na slovíčko

Postavičky našich protivníků jsou taktéž vymodelovány velice zdařile, nejde o žádné odvozeniny modelů postav z Doomu, ale o úplně nové charaktery. Jejich tvorba probíhala přesně tak, jako v id Softu – od kresleného návrhu po vytvoření prostorového modelu a jeho přenesení do spritů hry. Naše maso může přijít na chuť zvířecím mutantům, něco mezi psem a prasetem, kteří jsou mimochodem docela nepříjemní zejména zpočátku, kdy ještě nevlastníme silnější arzenál a více munice. Po jejich likvidaci se objeví pěkná animace zahnívající mrtvoly i s mouchami. Základními mužskými nepřáteli jsou mutanti s brokovnicemi a nebo kulometem, zjevující se v docela hojných počtech. Zejména kulometčík nám může přichystat horké chvilky, hlavně když se ukrývá někde v tmavém okně. Stává se, že ve stínu není vidět a prozradí jej jenom jeho svítíci oči. Trochu tužší potvůrkou jsou roboti metající proti nám naváděné disky, jež mohou sličné Harmony docela dost pocuchat účes. Výše v hierarchii podle odolnosti je alien pálící plazmové impulsy, ale udolat se dá relativně snadno, pokud nejsme na otevřeném prostranství a máme se kde ukrýt před jeho střelami. A obrněný kentaur je samostatnou kapitolou a ještě se o něm zmíníme.

Jede vláček kolejáček...

Jede vláček kolejáček...

Jako excelentní hodnotíme level design. Během pouti za svou velitelkou se pokocháme řadou pěkných prostředí. Město, nemocnice, podvodní laboratoř, podzemní dráha, továrna na zbraně, vojenská základna a mnohá další. Toto všechno jsme sice v 3D akcích mnohokráte viděli, ale levely v Harmony jsou rozsáhlé, propracované, často se odehrávají v exteriérech, takže spíše než Doom hra častokrát připomíná akce na Build enginu jako je Duke Nukem, Blood a další. Ač jsou úrovně košaté co do velikosti a členitosti, navrženy jsou velice inteligentně, takže nemusíme pobíhat po mapě z jednoho konce na druhý, pokud získáme klíč, tak se většinou otevře průchod či cesta přímo k potřebným dveřím. Prostředí jsou plná detailů. Vozidla, raketa jako z Duke Nukem 3D, kostel, zoo pro mutanty, knihy, přepážky jako na poště či v bance, hřiště, diskotéka, toalety, stroje odlévající zbraně, funkční odpalovací rampa pro rakety. Jako perličku musím uvést, že kromě lékárniček nám zdraví dodávají také houbičky – opravdu se nedivím, že Harmony má holandský původ. Jednotlivé části hry na sebe logicky navazují, tak jak se odehrává příběh. Můžeme tak na konci jedné úrovně vidět potápějící se ponorku, abychom ji, poté co nasedneme do lodi, nalezli skrytou v hangáru v dalším levelu.

Kolekce modelů postaviček (převzato z www.rabotik.nl)

Kolekce modelů postaviček (převzato z www.rabotik.nl)

Vlastní hraní je také velice příjemné. Akce sice není tak přímočará jako u Doomu, zejména díky členitosti levelů, ale střelby si užijeme do sytosti. Je ale třeba nejen likvidovat nepřátele, ale sledovat i mapu a správný průchod úrovní, někdy se totiž dá zabloudit a najít správnou cestu např. v poměrně rozsáhlém městě dá práci. Ale nějaké chytáky či zákeřné pasti zase nečekejte, vše má ve hře svou logiku. Kromě akce nás čeká i explorace prostředí a hledání tajných míst, které jsou mimochodem skryty velice slušně, takže se mi většinou všechny secrety najít nepodařilo. Aby hra odpovídala zmiňovanému duchu raných 3D akcí, je potlačeno skákání i podřep. Takže pokud potřebujete někam skočit a brání vám schůdek či bariéra, hledejte alternativní cestu. Nemějte strach, vždycky se dá správný směr najít a někdy pomáhají i šipky ukazující cestu. Obtížnost je nastavena docela vysoko, hlavně první úrovně příliš neoplývají municí, takže musíme nepřátele pižlat základní pistolkou. V dalším průběhu hrou se situace zlepší, ale hráč musí být vždy ve střehu, jak říkával slavný americký detektiv Nick Carter, a vždy připraven, jak říkávali pionýři blahé paměti.

Honila mutanty kulometem...

Honila mutanty kulometem...

Ptáte-li se, když hru Harmony vynáším v textu takřka do nebes, jestli má hra nějaké zápory či mínusy? Kamenem úrazu z hlediska hratelnosti je level číslo 6. Rozsáhlý industriální komplex je zaplněn nejsilnějšími protivníky – kentaury, jež je velice obtížné zničit a mám pocit že v úrovni snad ani není tolik munice, aby je bylo možno všechny bez problémů zlikvidovat. Pro doomery, kteří likvidují cyberdémony s prstem v nose, to vada není. Pro některé začínající hráče může být však tento level poněkud frustrující a mohli by jinak vynikající akci vzdát předčasně. Mně osobně se osvědčila “stealth” taktika, kdy jsem kentaury hlídající vstup do továrny rychle oběhl, než mne stačili zasáhnout. Uvnitř komplexu jich není tolik pohromadě a souboje s nimi jsou jednodušší. Pomáhá na ně zejména plasmová puška.

Až na tuto relativní chybu na hře žádné další zápory nenacházím. Má drahá manželka mi snad promine a nebude brát jako nevěru, že jsem si Harmony zamiloval a nedám na ni dopustit. Pokud by se daly koupit modely postaviček ze hry, neváhal bych a ihned bych žhavil linku ke svému PayPal účtu. Na to, že celou hru vyvíjel JEDEN člověk, je Harmony dokonalým dílem a vzdáváme hold do Holandska za mistrovskou práci. Ocenění Cacowards hra nese opravdu zaslouženě.

Big boss

Big boss

Odkazy:

Download

Download (balíček pro Doombox)

Harmony MIDI pack od Jimmyho Paddocka

Úvodní komiks v PDF

Oficiální stránky autora hry (hra Harmony, grafika, modely, animace…)

Stránky autora hudby

Harmony na Cacowards 2009

Recenze na Bonuswebu

Harmony na Doom Wiki

Harmony – Abandonia Reloaded

Harmony credits

Harmony Credits

Instalace:

Netřeba zde žádných komentářů, vše je zcela jednoduché. Hra je stavěna na bázi FreeDoomu, není tedy potřeba žádný iWAD soubor z Doomu. Takže: stáhnout, rozbalit, spustit soubor HARMONY.EXE. Toť vše.

6 comments so far

Add Your Comment
  1. Pěkná a velmi obsáhlá recenze. Kolika hodinami herní doby Harmony zhruba oplývala? Měl bych si ji konečně zahrát.

  2. Díky za pochvalu. Docela jsi mne dotazem zaskočil, hru jsem dohrál 2x, ale čas jsem tedy nesledoval, nehrál jsem to v kuse. Ale odhadem bych to viděl tak na 5-6 hodin.

  3. Také nehraji v kuse a pravda je, že se herní doba kolikrát hůře odhaduje. Ale těch cca šest hodin se dá. Já totiž rád střílečky, (ať již mody nebo komerční hry) které jsou dlouhé, např. u Vile Flesh nebo Projectu Xenome do UT (první verze) jsem si tak přišel na své.

  4. jo to vypadá slibně, od tohoto autora jsem kdysi hrál wad tvr! a hodně se mi líbil. Hnedka vyzkouším, tj nebejt týhle recenze, tamk bych o tomhle wadu asi nevěděl

  5. Díky, já zase pohledám tvr! wad, ať můžu posoudit autorův vývoj.

  6. Tak jsem si to zahrál a musim říct, že revolution tvr! oproti tomuhle je dost slabý, hlavně po grafický stránce 🙂 . Je vidět, že autor udělal opravdu velkej posun. Výborně vybalancovaná hra, nábojů akorát, grafika originální. Štve mě akorát, že skoro vůbec nenachazím secrety ( zatim sem našel tak 2 ze 7)