2018
11.07

Autor: Doomer Boards Community (1. 6. 2018)

Doomer Boards je pro mě doposud neznámé fórum věnované vesměs klasickému Doomu. Na dnešní dobu poměrně hýří aktivitou a kromě diskusí se jeho členové věnují i tvorbě map pod hlavičkou tematických interních Doom Boards projektů. K dnešnímu datu je už hotovo 6 WADů a připravuje se již sedmý, tentokrát vánoční. Pod stromeček bychom jej měli dostat přesně na Štědrý den.

Třetí Doom Boards Project se jmenuje Forest Swords. Jak již název napovídá, mapy se odehrávají v lesním prostředí. WAD byl koncipován ve standardním Doom formátu, tudíž nečekejte procházky mezi kmeny a korunami lesního stromoví, to umožňují až vymoženosti modernějších portů. Tvůrcům tak nezbylo než lesní krajinu simulovat pomocí standardní architektury id Tech 1 enginu s přidanou sadou tematických textur.

Forest Swords je epizodou pro Doom 2 a zahrnuje 8 úrovní. Tvorby se zúčastnilo celkem pět designérů. Jak je psáno v propozicích, jedná se o ty “nejlepší nejhorší doomery, se kterými se můžete potkat na Doom Boards”. Vůdčí osobností je John “40 OZ” Vail z USA, který se podílel na polovině přijatých levelů. Dalšími autory jsou Glen “glenzinho” McColl, Michael Jan “valkiriforce” Krizik, TheMisterCat a AnonimVio. Jsou předložené levely opravdu tak špatné, jak sami sebe prezentují designéři, nebo je Forest Swords povedeným titulem?

Uklidním vás, lesní mini megawad je solidní, dobře hratelný kousek a nabízí povedené a kvalitně zpracované mapy. Většina autorů splnila autorské zadání a jejich úrovně plně splňují vizuální propozice. Jen šestá a osmá úroveň se poněkud vymyká. Jedná se o základnu a hrad, jež sice obklopují skaliska a vodní hladina, ale ničím nevybočují z obvyklé architektury levelů pro Doom. Ale ty ostatní opravdu přinášejí nazelenalou atmosféru vlhkého podzimního lesa. Rozsáhlé kaňony se skalisky pokrytými mechem, s vodními zátokami, jeskyněmi či velkými venkovními prostory, s budovami citlivě zakomponovanými do přírodních scenérií.

Některé mapy jsou kompaktnější, ale další do plochy poměrně rozlehlé. Design je přehledný a průchod spíše přímočarý, takže jsem snad až na jednu výjimku nikde nebloudil a hra příjemně odsýpá. Hratelnost respektuje původní Doom, takže žádná nová monstra či zbraně, vše se nese v intencích originálu. Fanoušci Brutal Doomu si jistě bez problémů mohou naroubovat svůj oblíbený mod a užijí si více krve a agresivity protivníků.

Ale i klasická verze nabízí lítou řež. A hned od začátku první mapy. To se nám po záplavě prostých zombie vojáčků postaví hned dva zaklínači. Naštěstí jakmile poznáme strukturu mapy, dá se jim úspěšně postavit a poměrně hladce je zlikvidovat. Tato první nástraha je jen první závdavek budoucích problémů, ale po této pasti na zahřátí první úrovně odsýpají příjemně. Až od pátého levelu začne postupně přituhovat. Šestá mapa je sice poměrně malá, ale monster je i tak dost (ještě ke všemu v uzavřených prostorách). V závěrečném hradu a na jeho rozsáhlých nádvořích si užijeme pro změnu takřka slaughter fest.

Designéři své mapy perfektně odladili a zkušenému hráči nebude Ultra Violence obtížnost činit větší problémy. Z tohoto důvodu se mi Forest Swords hrál velice příjemně. Užíval jsem si pěkně provedených lokací a na kvalitním architektonickém pozadí vyvážené souboje. Mapy se dají zvládnout i s pistol startem, jak jsem si na některých z nich i zkoušel. Jako osvěžení působí nový soundtrack složený ze skladeb převzatých z jiných projektů a musím říci, že ke hře dokonale sedí.

Forest Swords jakožto moji osobní herní premiéru projektu z dílny komunity Doomer Boards hodnotím jednoznačně pozitivně. Vyladěná obtížnost, kvalitní vizuální provedení jistě uspokojí každého doomera. Pro hráče, kteří tak jako já budou spokojeni, je k dispozici bohatá nabídka dalších autorských projektů z dílny zmiňovaného fóra.

Instalace:

Forest Swords je kompatibilní s běžnými porty, jako jsou ZDoom či GZ Doom. Vyžaduje DOOM2.WAD. Hrál jsem pod GZ Doomem a nezaznamenal jsem žádné technické obtíže. Instalační balíček DBP_03.zip si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a hru spustíte přetažením souboru DBP_03.WAD na spouštěcí soubor portu. Při nesnázích pomůže náš článek Jak spouštět WAD soubory.

Odkazy:

Download

Forest Swords – Doomer Boards

Forest Swords – idGames

Forest Swords – Doomworld fórum

4 comments so far

Add Your Comment
  1. Áno, stromečky já rád. Mrknu na to hned jak dohraju tohle:
    https://bonusweb.idnes.cz/nejnudnejsi-hra-na-svete-doom-hry-dq4-/Novinky.aspx?c=A181102_103402_bw-novinky_srp

  2. Tak přeji příjemnou zábavu 😀

  3. Sotva jsem vytáhl kabelu na hříbečky, už mě osmažili. Hrozné.
    Stromů sice pomálu, ale poslední dvě mapy špičkové. Hlavně pořádný záhul v poslední by mohl být vzor pro mappery.

    Nechápu co dělá Abenante. Další verzi BD smolí už přes dva roky…

  4. Já jsem byl taky spokojen, i když beze stromů, to by asi vyžadovalo nějaké pokročilejší non-vanilla featurky.