2020
01.08

Autor: Matthias (Enkeli33) – (1.1. 2020)

Období novoroční je vždycky spojeno se všeobecným, ačkoliv někdy trochu nuceným veselím během Silvestra a oslav Nového roku. I když se už sváteční režim vrací do původních všedních kolejí, nebude na škodu, když první příspěvek na našem blogu pojmeme trochu v odlehčené formě a přineseme článek o jednoduché kratičké úrovni. 

Matthias, alias Enkeli33, známý český tvůrce levelů pro Doom a další hry na starém dobrém Doom enginu, mi na Nový rok poslal WAD soubor se svým novým projektem pro Doom. V rámci čekání na dokončení dlouho očekávaného Czechboxu zřejmě neměl o svátcích co dělat, a tak si hrál s Doom Builderem či Sladem. A výsledkem je level Easy Map. No, level. Ono se o mapě příliš hovořit nedá, jelikož se jedná v podstatě o jednu místnost. Ale zaplněnou protivníky až po okraj. 

Všude kolem je jako na piedestalu seřazená záplava cacodémonů, kulometčíků a hlavně zaklínačů. Easy Map je tak pro hráče výzvou. Ta ale nespočívá v zabití všech monster, ale ve snaze zachovat holý život a stisknout tlačítko exitu dříve, než vás dostihne oheň, firebally a střely. Zdánlivě je vaše pozice výhodná, jelikož máte hned na začátku BFG i zdravotní bonus v podobě megasféry. 

Ale jak záhy poznáte, vaše jediná šance na přežití spočívá ve zběsilém úprku směrem k východu a palbě z toho mála munice, co v nejsilnější zbrani Doomu máte, abyste odpravili barona hlídajícího východ. Víc se opravdu dělat nedá, protože nepřátelé na vás spustí soustředěnou smrtící palbu. A té se opravdu uniknout nedá, ať děláte, co děláte. Takže Easy Map je v podstatě simulátor speed runu na život a na smrt. Máte k dispozici tři úrovně obtížnosti. Zvládnul jsem Hurt Me Plenty a Ultra Violence, ale Nightmare jsem ani po nesčetných pokusech nedal. Ale i u nižších obtížností mi trvalo, než jsem přišel na ten správný fígl, jak se nejrychleji dostat do cíle.

Easy map má ještě další zajímavý aspekt. Demonstruje totiž fyziku stařičkého Doom enginu, jelikož po vaší (a ne jediné) smrti vás údery zaklínačů mohou různě pohazovat po mapě a vy se můžete kochat vzájemnými střety nepřátel, kteří se v té smršti střel navzájem trefí a nenechají si to líbit. Nebo třeba můžete fyzikální pochody zkoumat po použití cheatu na nesmrtelnost, kdy vás zaklínači mohou dopravit na překvapivé polohy. Třeba zaklínači ve výklenku přímo na hlavu.

Easy Map je tedy kratochvilnou hříčkou, která zabere pouze pár sekund. Ale chvilkovou zábavu poskytne a pro docílení uceleného obrazu o české Doom scéně u nás na blogu článek nesmí chybět. Podaří se vám dohrát Easy Map i na Nigthmare? Ani Matthiasovi se to nepodařilo…

Odkazy:

Download

Přidáno video, kde se Klokimu podařilo mapičku zvládnout na Nightmare.

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Dal som Nightmare 😀

    Uploadol som to celé aj s predchádzajúcimi failami, aby bola sranda a aby nebolo, že som to strihal.

    https://youtu.be/ntUNAIUZk9s , úspešný pokus je od 1:37

  2. Gratuluji, přidám video do článku 🙂